Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Korumpirani doktor─Źi─çi pretvorili su se u trgova─Źke agente farmaceuta

Korumpirani doktor─Źi─çi pretvorili su se u trgova─Źke agente farmaceuta

lijecnik-medicinski-kongresPrimarna ideja kongresnog zdravstvenog turizma svakako nije izobrazba, pa ─Źak ni promid┼żba, ve─ç ─Źisti turizam i na taj na─Źin ─Źista koruptivna nagrada dosada┼ínjoj lojalnosti.

Kongrese, kao krunski format neizravne korupcije, ve─çinom financira vi┼íe farmakosponzora koji nalaze svoj interes u temama kongresa, no obi─Źno je jedan od njih glavni sponzor.

Svaka tvrtka ugo┼í─çava ÔÇťsvojeÔÇŁ doktore i predava─Źe, pokriva tro┼íkove njihova boravka i zabave, uklju─Źuju─çi i turisti─Źke sadr┼żaje koji dominiraju takvim skupovima.

Klini─Źari rasko┼íno putuju, odmaraju se i zabavljaju diljem svijeta na ra─Źun farmaceutskih ku─ça. Pojava je naro─Źito ra┼íirena u zemljama u razvoju, poput na┼íe, jer su njihova ciljna tr┼żi┼íta neprocijepljena, legislativni nadzor slab, a koruptivna cijena umre┼żavanja stru─Źnjaka niska.

O tome je u nas, prije koju godinu, u knjizi ÔÇťLijekovi ili pri─Źa o obmaniÔÇŁ vi┼íe nego dojmljivo pisala dr. Lidija Gajski, pa navodim njene opservacije iz kojih je sve razvidno: ÔÇťKongresni prostori izgledaju kao izlo┼żbeni paviljoni u kojima proizvo─Ĺa─Źi lijekova nude svoju robu. Sa ┼íarenih ┼ítandova ukra┼íenih reklamnim plakatima dijele se pokloni i poziva na nagradne igre.

Doktori, s torbama punim majica, ru─Źnika i ki┼íobrana, lutaju me─Ĺu ┼ítandovima razmjenjuju─çi informacije gdje se ┼íto dijeli. Vlada sajmi┼íno ozra─Źje, klini─Źari s akademskim zvanjima hvale proizvode farmaceutske tvrtke koja sponzorira cijelo va┼íarsko zbivanje.

Dakako da i tu postoje marketin┼íte razlike izme─Ĺu pojedinih farmakoku─ça i u stilu i u dare┼żljivosti. One izravnije ne libe se otvoreno ponuditi nov─Źanu naknadu za svakog pacijenta kojem se propi┼íe njihov lijek, dok ve─çina njih to ipak ─Źini neizravno, kroz obrasce u kojima se ispisuju podaci o pacijentima kojima je lijek uveden, nakon ─Źega slijedi nov─Źana nagrada.

Naro─Źitu va┼żnost za plasman lijekova imaju vode─çi eksperti u klini─Źkim granama medicine, specijalisti s akademskom titulom – voditelji klinika, zavoda, stru─Źnih dru┼ítava i nastavnih katedri. Kao autoriteti za odre─Ĺena klini─Źka podru─Źja oni predstavljaju mjerodavne opinion makere za dijagnostiku i terapiju pojedinih poreme─çaja.

Oni stoje na klju─Źnim mjestima u sustavu zdravstva, znanosti i obrazovanja, i imaju upliv na modeliranje i usmjeravanje tih sustava. Klini─Źki profesori i docenti, a rije─Ź je o razmjerno maloj skupini ljudi, predstavljaju danas medicinsku elitu u ─Źijim je rukama koncentrirana izvanredna mo─ç. Kao takvi oni su iznimno zanimljivi farmaceutskoj industriji, i ona s njima uspostavlja izravne i neizravne financijske veze.

Bavljenje ljekovima u suvremenom je svijetu unosan posao, pa honorari koje akademskim stru─Źnjacima ispla─çuju famaceutske tvrtke nerijetko nadma┼íuju njihove osnovne prihode od zdravstvene ustanove i sveu─Źili┼íta, naro─Źito u nas. Na taj na─Źin farmaceutska industrija postaje njihov glavni poslodavac, a oni dio farmaceutskog kompleksa i njemu duguju svoju lojalnost i odgovornost.

Dakle, sve je to tako jadno i nesretno: u situaciji op─çe besparice struka svoju edukaciju ne mo┼że sama financirati, a onda se tu svesrdno kao sponzori nude farmaceutske tvrtke. Ba┼í kao ┼íto i kockaru koji gubi da bi nastavio igru prilaze kamatari. Razumljivo je da se one nude iz komercijalnog i profitnog, dakako da ne iz klini─Źko-znanstvenog ili javno-zdravstvenog interesa.


Pauperizirani psihijatri iz regije tu su pokazali zavidan stupanj suradljivosti/koruptibilnosti, i preko no─çi su se pretvorili u marketin┼íke agente njihovih psihofarmaka s klini─Źko-akademskim titulama. Premnogi od njih su u tom statusu do┼żivjeli i vrh svoje stru─Źne uva┼żenosti. ─îelni┼ítvo na┼íe struke je ┼żrtvovalo svoj klini─Źko-znanstveni autoritet samo da bi jam─Źilo ideolo┼íku ispravnost marketin┼íko-edukatvnih sadr┼żaja farmaceutskih tvrtki. E onda su se u njih mogli uklju─Źiti i stupanj ni┼że rangirani psihijatri koje su se u okviru farmakoturisti─Źkih kongresnih putovanja (jer naprosto vole na tu─Ĺi ra─Źun vidjeti strane zemlje, posebno ako ih se zato smatra uva┼żenim klini─Źarima).

“Pusheri” lijekova

U koruptivnom kolu kao kolovo─Ĺe zaplesali su marketin┼íki agenti farmaceutskih tvrtki, koji su ciljno i┼íli na i u njega uklju─Źili ─Źelnike na┼íe struke (kao svojevrsne ÔÇťpushereÔÇŁ lijekova). Njihova zada─ça je bila potom uvjeriti nas, psihijatre s dna piramide struke i lije─Źnike op─çe prakse (kao ÔÇťdilereÔÇŁ lijekova), da s punom stru─Źnom odgovorno┼í─çu psihofarmake distribuiramo prema ÔÇťneprosvije─çenomÔÇŁ op─çem pu─Źanstvu.

Dakako, pir je kurvin, i nitko tu nije nevin, odnosno svatko unutar psihijatrijsko-psihofarmakolo┼íke piramide izvla─Źi svoju sitnu rentu i gleda svoja posla:

a) farmaceutske ku─çe profit;

b) ─Źelni┼ítvo struke ugled, novac, prepla─çena predavanja i elitni transkontinentalni turizam kao oblike neizravne korupcije;

c) ni┼że rangirani psihijatri i lije─Źnici primarne zdravstvene za┼ítite europski i tuzemni manje rasko┼íni framakoturizam; i

d) sami pacijenti kao osobe koji svu silu tih psihofarmaka moraju pojesti, svoj više ili manje osviješteni interes iznalaze u regresivnom pasivnom hospitalizmu, socijalnoj ekskluziji i parazitiranju na rentama i povlasticama invalidsko-mirovinskog sustava.

Prakti─Źki cijela doma─ça psihijatrijska ÔÇťelitaÔÇŁ plesala je u tom kolu, i bolje im je da tome ne protuslove, jer iz njihovih putovnica sve navedeno vi┼íe je nego razvidno. Naime, ve─çina svijeta koju su vidjeli poklapa se po datumima i po dr┼żavama odredi┼ítima otisnutima u putovnicama s mjestima odr┼żavanja pojedinih farmakokongresa.

Bilo bi to nebulozno samoprecjenjivanje kad bi se ti klini─Źki aparat─Źici s akademskim titulama utvarali da je sudjelovanje u transnacionalnom kongresnom farmakoturizmu zasluga koja proizlazi iz nekakvih njihovih stru─Źno-znanstvenih dostignu─ça, a ne tek iz njihova potencijala za hijerarhijsko uspinjanje na pozicije institucionalne mo─çi. Jer da je tome tako za njih bi se, ba┼í kao i za vrhunske nogometa┼íe, otimali brojni brain-hunteri s respektabilnih inozemnih sveu─Źili┼íta i klinika.

Na┼żalost, takvi slu─Źajevi dosad u mojoj struci nisu zamije─çeni, ve─ç isklju─Źivo obratno: na┼íi stru─Źnjaci su stru─Źni dok im je stru─Źnost institucionalno podr┼żana, a nakon umirovljenja ona i oni postaju bezna─Źajni, a novi aparat─Źici su ve─ç zauzeli svoje mjesto za novu rundu igranke.

Zato ajde da od doma─çe psihijatrijske stru─Źno-znanstvene prakse ne radimo veliku misu. Jamio je tko je jamio, a prije su i poslije ─çe drugi. I ne trebamo stoga jer je sja┼íila Murta a uzja┼íila Kurta praviti nepotrebnu paradu. Jer rije─Ź je o ljudima kojima nedostaje ne samo op─ça ve─ç i stru─Źna izobra┼żenost, o ljudima koji su prije institucionalog proboja bili nitko i koji nakon umirovljenja to iznova postaju. A da je itko od njih po i─Źemu relevantan svakako da bi na┼íao prostora i u na┼íem op─çem medijskom i javnom prostoru.
 

 
(jutarnji, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,