Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA, TEORIJE ZAVJERE » VRIJEME VREMENSKIH NEPOGODA: Klima se, izgleda … klima!

VRIJEME VREMENSKIH NEPOGODA: Klima se, izgleda … klima!

poplava-klimaStru─Źnjaci se u posljednjih dvije-tri godine predomi┼íljaju u tuma─Źenju klimatskih promjena, sude─çi po ─Źlancima o najnovijim istra┼żivanjima objavljenim u ameri─Źkom magazinu┬áNew Science.

Stru─Źnjaci mijenjaju pri─Źu o globalnom zagrijavanju i pojavljuju se mi┼íljenja da ─Źovjek nije glavni krivac za promjenu meteorolo┼íkih prilika na Zemlji.

Donedavno su eksperti bili isklju─Źivi i tvrdili da je ─Źovjek emisijom plinova s ÔÇőÔÇőefektom staklenika glavni krivac ┼íto se klima mijenja. Javnosti je plasirano bezbroj informacija o neizbje┼żnoj promjeni klime, a nije se ─Źulo druga─Źije mi┼íljenje. Uz sve to, nakon bezbroj rasprava i dokaza o tome da globalno zagrijavanje ne postoji, globalisti su na┼íli novi naziv za istu stvar – klimatske promjene.

Pentagon u tajnom izvje┼ítaju iznosi dramati─Źne procjene o budu─çnosti planeta kojoj prijeti globalna katastrofa, pogibije milijuna ljudi u ratovima, od gladi i elementarnih nepogoda, pi┼íe “Observer”. Posebno indikativno jeste pona┼íanje Amerike, kada znamo da jedino SAD, ina─Źe jedan od najve─çih zaga─Ĺiva─Źa atmosfere tvorni─Źkim dimnjacima, nisu htjele potpisati Sporazum iz Kyota, kojim se ve─çina svjetskih emitera ┼ítetnih tvari (170 zemalja) obvezala smanjiti ispu┼ítanje plinova u atmosferu. O ─Źemu je rije─Ź?

“O sve ve─çem upetljavanja politike i u sferu klime” – smatra Nedeljko Todorovi─ç, meteorolog i istra┼żiva─Ź klimatskih promjena iz Beograda. Dodaje da je rije─Ź o borbi za “kontrolu” u podru─Źju klime zbog profita.

U ─Źlanku “Usporavanje klime”, u magazinu “New Scientist”, pi┼íe da je globalno zagrijavanje usporeno.

“Mo─çni vjetrovi na Pacifiku u velikoj su mjeri odgovorni za nedavno uo─Źena usporavanja globalnog zagrijavanja. Intenzivni vjetrovi potaknuli su toplinu da ona prosto nestaje u oceanima, zaklju─Źili su istra┼żiva─Źi Sveu─Źili┼íta Novog Ju┼żnog Walesa u Sydneyu, u Australiji, u velja─Źi ove godine. Ali, ─Źim vjetrovi po─Źnu jenjavati, toplina ─çe se opet ra┼íiriti po atmosferi “, uvjereni su oni.

Vrijeme i klima ne slu┼íaju teoretiziranje. Temperatura na globalnoj razini posustaje u porastu u posljednjih ┼íesnaest godina – ka┼że beogradski meteorolog Nedeljko Todorovi─ç, u komentaru aktualnih informacija iz svijeta o klimatskim promjenama.

Dodaje da postoje oscilacije, temperatura malo opada pa neznatno raste, kao i ve─çina meteorolo┼íkih parametara, ┼íto je uo─Źeno u razdoblju redovitih mjerenja. Primije─çeni su periodi ponavljanja, periodi─Źnosti, oscilacija parametara, pa su tako u stru─Źnoj literaturi odavno prisutni pojmovi NAO (Sjevernoatlanska oscilacija), PDO (Pacifi─Źka dekadna oscilacija) i drugi. Ve─çina oscilacija su na pribli┼żno 60 godina.

Sada, kada se uo─Źavaju praznine u trendu porasta temperature, poku┼íavaju to obrazlo┼żiti na mnoge na─Źine. Ka┼żu da je jaka zima upravo dokaz o globalnom zagrijavanju, da su vjetrovi nad oceanima dvostruko ja─Źi, ┼íto predstavlja nestvarnu tvrdnju.

Ni sada, kada je uo─Źeno usporavanje zagrijavanja, klimatski “stru─Źnjaci” ne odstupaju od svoje teorije i prognoza. Ali, najzanimljivije je da se sve te pri─Źe zamjenjuju polako pri─Źom o antropogenom utjecaju na klimu.

Ne bi bilo ─Źudno da za neku godinu nazovieksperti daju priop─çenje da je sustavnim radom na smanjenju emisije plinova s ÔÇőÔÇőefektom staklenika uspje┼íno zaustavljeno globalno zagrijavanje. Na┼í sugovornik ocjenjuje da je sve to, na┼żalost, rezultat pretjeranog mije┼íanja politike u znanost.

Analiza ponovljivosti ukazuje da se toplije ljeto javlja svake tri do ─Źetiri godine, zatim na svakih sedam-osam godina i tako dalje.

Ljeto 2012. bilo je rekordno toplo, ljeto 2013. manje, mada iznad prosjeka. Ovo ljeto trebalo bi biti jo┼í malo svje┼żije u odnosu na prethodna dva, ┼íto je ve─ç o─Źito, jer smo ve─ç usred najtoplijeg godi┼ínjeg doba.

Uz sve, ne zna─Źi da ne─çe biti vru─çih dana. Govorim samo o velikoj vjerojatnosti da tako bude jer priroda ne priznaje na┼íe prognoze i procjene, ─Źesta su iznena─Ĺenja.

Pored toga, postoje periodi od 30 do 35 godina s ─Źe┼í─çom pojavom vru─çih ljeta, pa zatim razdoblje od 30 do 35 godina s ─Źe┼í─çim hladnijim ljetima. Svaki meteorolo┼íki parametar ima svoje cikluse. I tako desetlje─çima i stolje─çima.

U srednjem vijeku postojalo je nekoliko malih “ledenih doba”, prije i poslije toga – malo topliji periodi. Temperatura izme─Ĺu njih ima amplitudu oko dva stupnja, dakle plus-minus jedan stupanj. U posljednjih 12.000 godina, od kraja posljednjeg ledenog doba, klima se su┼ítinski nije mijenjala.

Doga─Ĺaju se stalne manje oscilacije meteorolo┼íkih i klimatskih parametara, ali i pojava ekstremnih vrijednosti kao sastavni dio meteorolo┼íkih fenomena…
 

 

 
(politika, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: KLIMA, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,