Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » CJEPIVO ZA EBOLU? Nema zarade, nema ni cjepiva!

CJEPIVO ZA EBOLU? Nema zarade, nema ni cjepiva!

ebola-cjpivo-bolestEvo zašto još nema lijeka za Ebolu: Izjava britanskog doktora potresla svjetsku javnost. Ukoliko ebola ne izađe iz Afrike, nema potrebe za cjepivom i lijekom.

Dok u svom najvećem naletu epidemije do sada ebola nemilice ubija ljude u Zapadnoj Africi, mnogi se pitaju zašto još uvijek nema lijeka za ovu bolest koja se pojavila prije više od 30 godina i čija je smrtnost i danas oko 90%  posto.

Predsjednik britanskog Fakulteta za javno zdravlje John Ashton iznio je optužbu upućenu farmaceutima koja je potresla medije. On tvrdi da lijek za ebolu nije pronađen jer ubija uglavnom Afrikance. On tvrdi da bi se cjepivo momentalno pronašla kada bi ebola napala London.

On kaže da Zapad treba da tretira smrtonosni virus kao da uzima maha u najbogatijim dijelovima Londona, umjesto samo u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji.

John Ashton poredi međunarodni odgovor na ebolu poput onog kada je virus side ubijao hiljade Afrikanaca godinama.

U oba slučaja (i ebole i side), čini se da je pogođenost nemoćnih manjinskih grupa doprinijela sporom odgovoru i neuspjehu u angažovanju medicinskih resursa na međunarodnom nivou – tvrdi John Ashton.

Doktor Ashton još jednom je napomenuo da više novca mora biti uloženo u istraživanje kako bi se pronašao lijek.

Ipak, ima i drugačijih pogleda na ovaj problem.

Stručnjaci ističu kako je glavni razlog virus ebole kojeg je zbog njegove opasne prirode teško proučavati. Derek Gatherer, stručnjak koji se bavi genetikom virusa, sa Univerzitetu Lancaster u Velikoj Britaniji, pojasnio je za Fox News kako je uvijek lakše pronaći lijek za bolesti koje uzrokuju bakterije.

“Antivirusni lijekovi za antibakterijskima zaostaju nekoliko desetljeća. Virusi ne proizvode puno proteina tako da je manje ‘meta’ koje se mogu ciljano liječiti. To je slučaj i s virusom ebole”, ističe Gatherer.

Osim toga, virus ebole toliko se brzo mijenja da je pitanje bi li cjepivo proizvedeno danas bilo učinkovito i za nekoliko godina. Do sada su znanstvenici pronašli pet vrsta virusa ebole. Uz to, kako je izuzetno smrtonosan, znanstvenici ga mogu proučavati samo u najviše moguće zaštićenim uvjetima što ograničava broj eksperimenata.

“Samo u par laboratorija na svijetu može se raditi s virusom ebole. Osim toga, od ljudi koji su bili zaraženi ebolom, vrlo malo ih je preživjelo pa je teško proučiti koji su im to biološki faktori pomoglo da pobijede virus”, pojasnio je znanstvenik.

Ebola se prvi put pojavila 1976. u Kongu i Sudanu. Podrijetlo virusa nije poznato, ali je pretpostavlja da je sve krenulo od – šišmiša. Sa životinja je ebola prešla i na ljude, a s čovjeka na čovjeka prenosi se tjelesnim tekućinama (krvlju, slinom…).

Simptomi su temperatura, bol u mišićima, glavobolja, dijareja i u nekim slučajevima krvarenje. Virus ebole napada imunološke stanice i uzrokuje doslovce njihovo zagrijavanje zbog čega pucaju krvne žive i raste krvni tlak, a to dovodi do zatajenja organa.

Potencijalni lijekovi za ebolu u eksperimentalnoj su fazi testiranja na životinjama i za sada još uvijek ne pokazuju učinkovito djelovanje protiv jednog od najopasnijih virusa današnjice.

Cjepivo protiv Ebole može garantirati vrlo malo profita

“Prethodne epizode ebole su sagorile same sebe s manje smrtnih slučajeva nakon kraćeg vremena,” rekao je dr. Aileen Marty, profesor zaraznih bolesti na Florida International University.

“To bi značilo manje osjećaja i potrebe da bi se cjepivo trebalo pojaviti na tržištu”, objasnila je ona. “Nema novca u tom cjepivu. Ali to je tako strašan način za umrijeti.”

Stručnjaci kažu da su tretmani protiv ebole i cjepiva u različitim fazama testiranja u nekoliko američkih istraživačkih centara, uglavnom financiranih od strane vlade. Većina lijekova su do sada ispitani na životinjama, bez ciljanog datuma dostupnosti.

Postoje nekoliko malih američkih tvrtki koji razvijaju cjepivo i lijek, kao što su BioCryst i NancoViricides, i jedna kanadska tvrtka Tekmira, koja također radi na lijeku, i to sve uz pomoć sredstava iz američkog ministarstva obrane.

“Teško je razviti te lijekove, jer se oni ne bi mogli ni koristiti”, rekao je dr. Chris Milne, direktori istraživanja pri Tufts Centru za proučavanje lijekova.

Milne je rekao da farmaceutske tvrtke mogu potrošiti milijune u razvoju cjepiva protiv gripe koja se onda bacaju, jer su neučinkovita na novim sojevima virusa.

“Treba puno vremena, truda i novca da se razvije nešto poput cjepiva protiv ebole s tako malo jamstva za profitom”, rekao je on.
 

 
 
(cnbc, doznajemo, youtube.com/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=18293"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,