Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Mladi ste i želite pouku kako izbjeći pogreške u životu? Evo 20 savjeta koji će vam pomoći!

Mladi ste i želite pouku kako izbjeći pogreške u životu? Evo 20 savjeta koji će vam pomoći!

mladi-savjetiDanašnje društvo koje je ušlo u duboku krizu ne nudi omladini puno izbora i nade. Američka autorica i učiteljica na Moody Bible Institute u Chicagu Kelli Worrall piše o stvarima koje je trebala znati u svojim dvadestima, a sada ih želi prenijeti mladima

Njezin suprug Peter i ona rade s dvadesetogodišnjacima i mislimo da su predivni. Kad razgovaraju s njima često ih pitaju: “Koji je najvažniji savjet koji biste nam dali?” A oni ih nikada ne odgovore dobro. Glavom im prolazi mnoštvo misli i nikako se ne mogu odlučiti koja bi od njih bila najvažnija. Umjesto toga oni zamuckuju i pokušavaju reći nešto smisleno. Stoga, ovo je za sve one koji su mi ikad postavili to pitanje i bili razočarani odgovorom.

Evo dvadeset stvari koje sam trebala znati u svojim dvadesetima:

1. Oprezno ispitajte svoj temelj

Radi se o vašem pogledu na svijet. Dobro promislite o onome što cijenite i što vjerujete o Bogu i čovjeku i istini i stvarnosti. Usvojite to, jer će utjecati na svaku vašu odluku. Život će vas bacati na sve strane, a vi želite ublažiti svaki pad.

2. Tražite ozdravljenje

Nemojte misliti da je trauma vašeg djetinjstva ostala u prošlosti. Ona lagano vrije ispod površine. Iznenadit će vas koliko može uskipjeti i usisati vas. Za iscjeljivanje tih dubokih rana ponekad je potrebno čitanje knjiga ili traženje savjeta. (Nemojte se bojati ili sramiti tražiti pomoć.)

3. Ostanite poučljivi

Točnije, nađite mentora — roditelja, učitelja, duhovnog vođu. Ili jednostavno osobu koja živi onako kako biste vi željeli živjeti. Provodite vrijeme s njom. Gledajte, slušajte i učite. I, najvažnije, budite drugačiji zahvaljujući tome.

4. Oprezno birajte svoju zajednicu

Vaši prijatelji će oblikovati vaš život. Oni će ili otežati vaš rast ili će vas poticati. A kad nađete dobre prijatelje, zadržite ih. Oni su kao zlato. Cijenite ih. Ulažite u njih. Potičite i vi njih. Budite onakav prijatelj kakvog biste željeli imati.

5. Hranite se

Hranite svoje tijelo, svoj um, a osobito svoju dušu. Kada vaša duša gladuje vi nemate jasan pogled. Zato naučite kakva vam je vrsta ‘prehrane’ potrebna? Hobi? Dugo trčanje? Umjetnički projekt? Druženje s prijateljem? Ovo je individualna stvar i važno je da shvatite što vas ispunjava.

6. Usvojite dobre navike

Kao što je američka spisateljica Annie Dillard rekla: “Onako kako provodimo svoje dane, tako provodimo i svoje živote.” Zato nemojte čekati sutra kako biste rano ustali. Idite u krevet na vrijeme, dovoljno vježbajte, štedite novac itd. Vaš sadašnji stil života određuje kakva ćete osoba postati.

7. Naučite se odmoriti

Iako bi ovo moglo spadati pod “Prisvojite dobre navike,” mislim da odmor zaslužuje vlastitu točku. Grozna sam u tome. I to se vuče još od mojih dvadesetih — kad sam bila sama, usamljena i više nesigurna. I da mi ne bude dosadno, punila bih dane i noći obvezama. Svake godine sve više. Zato bih sada sebi kao dvadesetogodišnjakinji rekla da nije dobro imati puno obveza. Tvoja se vrijednost ne mjeri popisom tvojih obaveza.

8. Ozbiljno shvatite grijeh

Ne postoji nešto kao “izvući ću se”. Čak i ako vas “ne otkriju”. Iako je milosrđe ogromno i oproštenje besplatno, grijeh ipak ostavlja mrlju. I mrlja će se nedvojbeno širiti dalje i dublje nego što ste u početku mogli vidjeti.

9. Budite strpljivi

Naučite dobro čekati. Navikli ste dobivati stvari odmah i na zahtjev. Ali u životu neće biti uvijek tako. Ni Bog tako ne djeluje. Njegovo vrijeme nije kao naše. Međutim On je uvijek u pravu. On ne žuri. I nikad ne odgađa. Umjesto toga, On otkriva pažljivo pripremljen plan i savršeno vrijeme koje će Ga proslaviti. (Više o tome kasnije.)

10. Ne brinite se

Briga je gubitak vremena, energije i emocija. Briga će vas svezati u čvor. Držati vas budnima noću. Učiniti vas čangrizavima i ludima. Ništa dobroga nikada ne dolazi od toga. Briga je strah za budućnost, i brigom se ništa ne mijenja. Zato umjesto da brinete, ovaj čas donesite najbolje odluke. To je sve što možete učiniti. Tako neka bude.

11. Procijenite svoje osjećaje

Emocije su lukave i mogu donijeti nevolju. Često izviru iz naše potisnute traume. Npr., recimo da vaš muž kaže nešto o vašem blogu. Možda misli bezazleno, čak pozitivno. Ali (pretpostavimo) vi to drugačije čujete. I odmah se osjećate ugroženo, defenzivno, povrijeđeno. Sve vaše (pretpostavljene) nesigurnosti u tom trenu izviru na površinu. Možete im se prepustiti, djelovati u skladu s njima i povrijediti ga. Ili možete učiniti bolju stvar i ne prepustiti se osjećajima.

12. Prilagodite svoja očekivanja

Toliko se naših razočaranja i frustracija — ljudima, životom— događa jer pretpostavljamo da bi život trebao ići u smjeru u kojem mi želimo. Još se uvijek sjećam jednog petka navečer kad sam naučila ovu lekciju. Vozila sam se s posla kući mrmljajući nad svojim očekivanjima za vikend, i već sam postala frustrirana znajući da se ona neće ispuniti. Zato sam ih odlučila promijeniti. Tako jednostavno. Svjesno sam odlučila promijeniti svoja očekivanja za taj vikend. I samo sam jednu novu stvar isplanirala: “Voli Petera jako.” To sam mogla učiniti. I nipošto nisam bila razočarana.

13. Riskirajte

Hrabro pođite u nepoznato. Izvan vaše zone ugode. Kao što me mudar prijatelj savjetovao kada smo pokušavali odlučiti hoćemo li posvojiti našeg, sada već posvojenog, sina Daryla: “Učini ono što nećeš požaliti.”

14. Prihvatite bol

Iako nitko ne želi iskusiti bol, vi hoćete. Ne budite šokirani. Ne bježite od nje. Ne ignorirajte ju. Ne borite se protiv nje. Neka gori. Neka istopi vaše srce. Ali nikada ne strahujte da vas je Bog prepustio plamenu. On je tamo. Njegova prisutnost je nepokolebljiva. On vas vodi i oslobađa nečistoća. Ne kažnjava vas. Čisti vas.

15. Shvatite da se vaš život ne vrti oko vas

Stalno sam si recitirala ovu „mantru“ kad sam bila pred velikim projektom i bojala se ishoda. Hoću li uspjeti ili neću? Hoće li moja reputacija porasti ili pasti? “Ne radi se o meni. ” Neprestano sam to ponavljala. Još uvijek ponavljam. Prihvaćanjem ovoga, pritisak će nestati.

16. Čuvajte perspektivu vječnosti

Mislite o nadi, tom naslijeđu koje “nikad neće nestati ili se pokvariti”. Ona je “u nebu za nas”. Jer ste u njoj “ispunjeni neizrecivom radošću”. Peter (apostol Petar, ne moj suprug) je to rekao bolje nego što bih ja ikada mogla. Pa neka ostane na tome.

17. Prigrlite milost

Prihvatite ju otvorenih ruku i srca. Čvrsto ju držite dok se ne upije u vašu dušu. Tada ju pustite. Dijelite ju dalje. Vašoj obitelji, prijateljima, Crkvi. Kad sam imala dvadesetak godina moja se crkva raspadala. Svećenik je otišao. Vodstvo se nije moglo složiti i zajednici je prijetio raspad. Bila sam razočarana i kritična. Sve sam ih sudila. Bili su mi odvratni. Ali takav stav ne pomaže nikome, i nije na vama da sudite. Umjesto toga budite kanal milosti.

18. Živite voljeni

Probudite se svako jutro i — prije nego što stavite noge na pod — neka vaš um i srce prihvate činjenicu da vas Stvoritelj svemira strastveno voli, potpuno, bezuvjetno i vječno. Ništa nije važnije od ovoga. Ova jedna istina može promijeniti apsolutno sve.

19. Nikako nemojte raditi još jedan minival

(Digresija. Trebao mi je još jedan broj da dođem do 20. Ali, zaista, ova točka zaslužuje da se spomene. Zar ne? Prilično sam sigurna da ste već razmišljali o tome.)

20. Konačno, pripremite se na iznenađenje

Vaš život može ići putom koji ste vi zamislili. Ili vas može odvesti na mjesta o kojima niste sanjali. Bez obzira na to, čvrsto se držite jer Bog će učiniti čuda.
 
(bitno.net, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,