Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Telepatija u Vojsci i Kako Stvoriti Superagenta?

Telepatija u Vojsci i Kako Stvoriti Superagenta?

telepatija-ciaOno ┼íto se do tada slu┼żbeno osporavalo i ─Źinilo se da nikada ne─çe biti potvr─Ĺeno, dogodilo se kada je ameri─Źka Sredi┼ínja obavje┼ítajna agencija (CIA), u srpnju 1995, iznenada odlu─Źila da skine veo tajne s eksperimenata koji su od 1972. obavljani na Sveu─Źili┼ítu Stanford

Eksperimenti su provedeni u Menlo Parku u Kaliforniji, a imali su za cilj da utvrde ┼íto se krije iza fenomena tzv. “Vi─Ĺenja na daljinu” i da li on mo┼że se na bilo koji na─Źin iskoristi za potrebe obavje┼ítajne slu┼żbe.

Sa svoje strane, predsjednik Bill Clinton izdao je naredbu naslovljenu kao “Povjerljiva informacija od interesa za nacionalnu sigurnost”. U njoj se navodi, izme─Ĺu ostalog, da su se “u skorije vrijeme dogodile dramati─Źne promjene koje omogu─çuju otvaranje prema javnosti, ali da sve prijetnje kojima je izlo┼żena nacionalna sigurnost jo┼í nisu otklonjene”. Komentatori su ovu naredbu prvog ─Źovjeka Amerike uglavnom okarakterizirali kao “punu fraza”, pa tako i odjeljak u kojem se ka┼że: “Ako postoji zna─Źajna sumnja da informacije ne trebaju biti povjerljive, one to i ne─çe biti. U nekim iznimnim slu─Źajevima javno zanimanje za objelodanjivanjem mo┼że prevagnuti i one ─çe biti objavljene”.

Fizi─Źar Harold Puthof, koji je sa svojim kolegom Russellom T├órgu bio na ─Źelu mom─Źadi eksperimentatora, sam je iznio da je poku┼íaje “vi─Ĺenja na daljinu” CIA pomogla sa 50.000 dolara, a da su njeni slu┼żbenici, uklju─Źuju─çi i Johna Makmahona, tada ┼íefa Tehni─Źkog servisa i kasnije pomo─çnika ravnatelja Agencije, bili uvelike prisutni prilikom eksperimenata. Nakon afere Watergate i unutarnjih kritika programa, CIA se odrekla sponzorstva, a preuzele su ga Zra─Źne snage pod vodstvom Dalea E. Grafa, analiti─Źara u Odjelu za stranu tehnologiju.

Povijest interesa obavje┼ítajnih slu┼żbi za parapsiholo┼íke eksperimente, me─Ĺutim, mnogo je du┼ża i po─Źinje davno prije 70-ih godina, prakti─Źki jo┼í za vrijeme Drugog svjetskog rata, nastavljaju─çi se tijekom rata u Koreji, a odnosila se, pored ostalog, na primjenu hipnoze kao i barbiturata i marihuane prilikom ispitivanja zarobljenika. CIA je ve─ç tada uveliko istra┼żivala razne na─Źine postizanja kontrole uma, ─Źak i uz upotrebu kirur┼íkih zahvata na mozgu!

Posthipnoti─Źko programiranje

Hladnoratovska utrka u naoru┼żanju podrazumijevala je i uporne poku┼íaje da se telepatija iskoristi kao na─Źin da se do─Ĺe do povjerljivih informacija koje neprijateljska strana bri┼żljivo krije, i tu su jednako SAD i Sovjetski savez nastojali da, daleko od o─Źiju javnosti ili u eksperimentima koji su prividno imali drugi karakter i nisu se izravno odnosili na obavje┼ítajno djelovanje, postignu toliko ┼żeljenu prednost.

Istovremeno, hipnoza, droge i lobotomija, posebno ili u kombinaciji, bili su sredstva kojima se tragalo za famoznim “serumom istine” pod ─Źijim djelovanjem nijedan od stranih agenata i ┼ípijuna ni┼íta ne─çe mo─çi sakriti pred ispitiva─Źima. S druge strane, eksperimenti s elektro┼íokovima, LSD-om, ketaminom i psilocibinom, kao i uno┼íenje u podsvijest povjerljivih informacija tijekom promijenjenog stanja svijesti, bili su sra─Źunati da stvore “superagenta”, koji u slu─Źaju da bude podvrgnut ispitivanju od strane neprijatelja, zahvaljuju─çi blokadi u podsvijesti, ne─çe biti u stanju otkriti nikakve kompromitiraju─çe podatke!

Jedan od upe─Źatljivih slu─Źajeva “kontrole uma”, krajem 40-ih i po─Źetkom 50-ih godina pro┼ílog stolje─ça odnosio se na poznatu manekenku Candy Jones, ─Źije je pravo ime bilo Jessica Arlene Wilcox. U knjizi “Kontrola CIA nad Candy Jones” autor Donald Bein prenosi brojne sate razgovora s manekenkom i njezinim suprugom, koji otkrivaju kako je provo─Ĺen sustavni program da se stvori alternativna li─Źnost i manipulira njome, tako da osoba ─Źak i nije svjesna kakve sve tajne informacije posjeduje i na koji na─Źin ih prenosi tamo gdje ih njihovi kreatori upu─çuju. Tako je i Candy Jones, i ne znaju─çi, bila ┼ípijun visokog ranga, zahvaljuju─çi posthipnoti─Źkim komandama. Pretpostavlja se da je sli─Źan model upravljanja osobno┼í─çu i navo─Ĺenjem izvr┼íiti naredbe kojima je ona “programirana” bio primijenjen i u slu─Źaju Lee Harvey Oswalda, atentatora na John Fitzgerald Kennedyja 1963. godine u Dallasu, Sirhan Sirhan koji je 1968. ubio Robert Kennedy-a, i u jo┼í nekim slu─Źajevima.

Telepatija pod morem

Me─Ĺu glasinama da su CIA i ameri─Źka mornarica umije┼íane u poku┼íaje da se ostvari telepatska veza s posadom podmornice dok se ona nalazi pod vodom, najpoznatija je ona o “Nautilus”, prvoj nuklearnoj podmornici koja je porinuta u more u sije─Źnju 1954. godine. Otkrivanje neprijateljskih plovila i komunikacija sa svojima, u situaciji kada nije mogu─çe ostvariti radio-vezu i kada su oni prakti─Źki odsje─Źeni od svijeta i prepu┼íteni sami sebi, makar i na paranormalan na─Źin, ─Źinilo se da je tada bila od prvorazrednog zna─Źaja. Toga su bili svjesni i Sovjeti kada je godinu dana kasnije “Nautilus” nestao u morskim dubinama, jo┼í uvijek funkcionalan zahvaljuju─çi nuklearnoj energiji, ne isplovljava mjesecima, pa ─Źak i godinama, ┼íto je Ruse dovodilo do o─Źajanja, jer nisu imali predstavu gdje bi se ova podmornica crne boje i nevidljiva za radarske znakove mogla nalaziti.

Afera je izbila u ljeto 1958, kada je jedna britanska transantarkti─Źka ekspedicija poku┼íavala prije─çi Polarni krug. Prema tajnom projektu ameri─Źke mornarice, pod nazivom “Sun─Źev sjaj”, “Nautilus” je 23. srpnja isplovio iz Pearl Harbora i zaputio se prema Beringovom tjesnacu, da bi se pribli┼żio sovjetskoj obali samo na nekoliko kilometara. Ve─ç 3. kolovoza mornari─Źki zapovjednik William R. Anderson objavio je da je plovilo stiglo na sjeverni pol. Sovjeti, koji su imali informaciju o sli─Źnom poku┼íaju “Nautilusa” u rujnu prethodne godine, kada je u ledu slomio periskop, pitali su se kako je ovoga puta ostvarena radio veza sa zapovjedni┼ítvom, dok se podmornica nalazila pod debelim slojem leda? Naime, tamo se nisu mogle postaviti bove na kojima bi se nalazili transmisijski radio ure─Ĺaji.


Odgovor je dao francuski magazin “Konstelacija” naredne 1959. godine u ─Źlanku pod naslovom “Prijenos misli – novo ratno oru┼żje”, ─Źiji je autor tvrdio da je, po─Źev┼íi od 25. srpnja, s posadom “Nautilusa” izveden uspje┼ían telepatski eksperiment, kojim je rukovodio Joseph B. Rajn, direktor Parapsiholo┼íke laboratorije na Duke Sveu─Źili┼ítu. Prijenos misli bio strogo kontroliran i trajao je 16 dana, po┼íiljatelj je bio student Duke Sveu─Źili┼íta u Darhamu pod imenom “Smith”, i on se za to vrijeme nalazio u Westinghausovom laboratoriju u Marylandu. Za primanje poruka pomo─çu Zenerovih karti na podmornici je bio “zadu┼żen” mornari─Źki poru─Źnik nazvan “Jones”, i on je dobivao vizualne dojmove s kopna. U “Nautilusu” vo─Ĺa projekta bio je pukovnik William H. Bowers, direktor Biolo┼íkog odjela Istra┼żiva─Źkog instituta zra─Źnih snaga, a izvje┼ítaj o uspje┼íno izvedenom eksperimentu poslan je osobno predsjedniku Dwight D Eisenhoweru.

Mornarica je, naravno, sve to demantirala, ali je u “Journalu” koji je izdavao Rajn ve─ç bio objavljen mali tekst o “dotaciji” koja je dana laboratoriju od strane mornarice. Mnogo godina kasnije Joseph Pratt, jedan od klju─Źnih ljudi eksperimenta, ─Źija je povezanost s CIA bila izvan svake sumnje, okarakterizirao je pri─Źu o “Nautilusu” kao prijevaru, ali – bez argumenata.

Zanimljivo je ┼íto se za to vrijeme doga─Ĺalo u Sovjetskom savezu. Najprije je Gleb Anfilov, urednik ─Źasopisa “Znanje-sila” postavio pitanje ┼íto ─çe sovjetska znanost u─Źiniti kako bi odgovorila na ameri─Źke telepatske prijetnje!? Ovo je bilo utoliko ─Źudnije zato ┼íto je sovjetska enciklopedija u izdanju iz 1956. godine okarakterizirala telepatiju kao “antiznanstvenu idealisti─Źku fikciju”, a ova zemlja slu┼żbeno nije imala parapsihologa.

Slu─Źaj sa “Nautilusom” doprinio je da se sovjetska gledi┼íta zna─Źajno modificiraju, jer su sva istra┼żivanja na tom polju do tada bila u rukama doktora Leonid Vasiljeva i on je zaklju─Źio da je ovaj eksperiment pokazao “da je mogu─çe komunicirati telepatijom ispod povr┼íine mora i kroz metalni oklop podmornice”. Kako je Vasiljev bio direktor Odjela za psihologiju na Lenjingradskom sveu─Źili┼ítu i dobitnik Lenjinove nagrade, mogao je sebi dopustiti i sljede─çu izjavu: “Mada se parapsihologija ne uklapa u ve─ç poznatu nauku, dijalekti─Źki materijalizam je ne─çe odbaciti ili ignorirati. Ako odbacimo rezultate eksperimenta, mi reafirmiramo idealizam i tako poma┼żemo ja─Źanje korijena praznovjerja”. Uz tvrdnju doktora Leonid Vasiljeva da ─çe “otkri─çe energije koja stoji iza telepatije biti jednako va┼żno kao i otkri─çe atomske energije”, u SSSR-u je po─Źela nova era istra┼żivanja ekstrasenzorske percepcije.

Stresovi proširuju svijest

Upletenost ameri─Źkih obavje┼ítajnih slu┼żbi, CIA i DIA, kao i vojnih obavje┼ítajaca u istra┼żivanje paranormalnih aktivnosti, i pored dugogodi┼ínjeg negiranja bilo kakvih veza s ovakvom vrstom eksperimenata, vremenom je tu i tamo ugledala svjetlost dana.

U o┼żujku 1996, list “Armija novog doba” objavio je ─Źlanak u kojem, pored ostalog, navodi: “U posljednjih deset do petnaest godina veliki broj vojnih kadrova, ve─çina od njih na zna─Źajnim pozicijama u Vojnoj obavje┼ítajnoj slu┼żbi, pokazao je interes i rukovodio programima ili projektima koji su ispitivali paranormalne aktivnosti i sposobnosti.

Nekoliko vladinih studija posve─çenih pove─çanju ljudskih sposobnosti napravljeno je za to vrijeme. Mnoga moderna istra┼żivanja u parapsihologiji te┼że podr┼że ideju kako je pro┼íirena percepcija naslje─Ĺe iz davne pro┼ílosti, kada je nastala zbog potrebe za pre┼żivljavanjem. Ovo potvr─Ĺuju brojne epizode takve vrste koje se de┼íavaju prilikom raznih katastrofa ili traumati─Źnih doga─Ĺaja. Prou─Źavanje djelovanja sibirskih i eskimskih ┼íamana tako─Ĺer pokazuje da razvoj ESP ili sli─Źnih njima ┼íamanskih mo─çi nastaje prilikom ranjavanja, izlo┼żenosti hladno─çi ili tijekom izolacije. Tendencija ka podvajanju li─Źnosti tako─Ĺer se doga─Ĺa kod ┼íamanskih isku┼íenja, ┼íto je u suprotnosti s iskustvima ve─çine vra─Źeva u tropskim predjelima, koji nastoje ste─çi svoje mo─çi uz pomo─ç narkotika za mijenjanje svijesti”.

U nastavku, autor spominje da je vijetnamski na─Źin ratovanja, vo─Ĺen u stresnom borbenom okru┼żenju, zbog stalne opasnosti od neprijateljskih zasjeda, rezultirao velikim brojem izvje┼ítaja njegovih sudionika o izo┼ítrenoj percepciji i svjesnosti. To se manifestiralo otkrivanjem zasjeda i karakteristi─Źnih gerilskih zamki u d┼żunglama – prije nego ┼íto bi one postale vidljive. Naslu─çivali su prisutnost neprijateljskih vojnika bez ikakvog vidljivog znaka o njima, a de┼íavale su se i vremenske dilatacije tijekom kojih se mogao vidjeti metak kako polako leti prema svojoj meti, tako da postoje ─Źak izvje┼ítaji o vojnicima koji su ga uspjeli izbje─çi skokom s njegove putanje!

Doktor Ian Wickramaseker sa Medicinske ┼íkole Isto─Źna Virginia prou─Źavao je ekspanziju senzorskih sposobnosti za vrijeme trauma koje su dovodile do vremenskih dilatacija, a, tako─Ĺer i efekte deprivacije li─Źnosti na hipnoti─Źku osjetljivost jedne mlade ┼żene. John Gitinger, psiholog u CIA, povezan s Ljudskim ekolo┼íkim dru┼ítvom, koje predstavlja ogranak ove obavje┼ítajne slu┼żbe, priznao je u nedavnom ─Źlanku u listu “Ameri─Źke vijesti i svjetski izvje┼ítaji” da ima saznanja o eksperimentima na razvijanju ekstrasenzorskih sposobnosti uz pomo─ç davanja elektri─Źnih ┼íokova osobama koje su pru┼żale neto─Źne odgovore.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(treceoko, youtube/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,