Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » RAČUNICA MUNDIJALA: Kako god završilo, FIFA – udruga iz Švicarske, uvijek dobija!

RAČUNICA MUNDIJALA: Kako god završilo, FIFA – udruga iz Švicarske, uvijek dobija!

fifa-nogomet-svjetski-kup-KatarFIFA je samo nekoliko sati prije početka svjetskog prvenstva u nogometu osjetila potrebu da popravi svoj ​​imidž.

Ova organizacije postala je simbol jednog mafijaškog sustava, što su nedavno pokazala i otkrića Sunday Timesa. Reputacija uništena. Predsjednik Joseph Blatter nazvao je nedavna izvješća “rasističkim”.

Njegovo odjel za odnose s javnošću se trenutno umjesto korupcijom bavi financijama i distribuira priopćenje na tri strane. Uvod: “Dio kritike je opravdan.” Onda slijedi devet pitanja i devet odgovora, koji bi trebalo “da isprave nedoumice i razjasne nesporazume”.

Iz priopćenja proizlazi da FIFA nije odgovorna za prisilna iseljenja na mjestima održavanja svjetskog prvenstva, niti za uklanjanje uličnih prodavača. “Investicije u ulice, aerodrome i sustave komunikacija su dugoročno isplative za Brazil”, tvrdi Fifa i odbacuje odgovornost za proteste zbog smanjivanja osnovnih socijalnih usluga poput obrazovanja i zdravstva.

Fifa, iako drakonski provodi vlastita pravila, izigrava nevinašce – organizaciju za bolji svijet vjernu ambicioznom moto: “Za svijet”.

To je prethodnih godina izgledalo sasvim dugačije, naročito kada su njeni funkcioneri izigravali poštenjačine poput skandaloznog generalnog tajnika Jérôme Valckea, koga je Blatter 2006. privremeno otpustio zbog prevare i davanja netočnih informacija Fifinim sponzorima.

Valcke je poznat po tome što je objašnjavao da važe samo ona pravila koja su upisana u zakone svjetskog prvenstva u nogometu i predložio da bi Brazilce trebalo šutnuti u stražnjicu kako bi završili stadione na vrijeme.

Jednom je rekao da je organiziranje mega događaja daleko lakša u diktaturama nego u demokracijama.

“Brazil je do sada potrošio 15 milijardi dolara na organizaciju prvenstva”, objašnjavaju FIFA. Operacionalnu troškovi iznose dvije milijarde dolara i Fifa tvrdi da je sama pokrila ovu sumu. Tijekom tekućeg poslovnog ciklusa Fifa će najvjerojatnije ostvariti prihode od oko 5,2 milijarde dolara, od kojih će dvije milijarde otići na troškove prvenstva u Brazilu u koje su uključene nagrada svakoj reprezentaciji koja se plasirala, premije, troškovi priprema svih timova i naknade klubovima za koje igrači nastupaju.

Sa druge strane, čitav neoperativni proračun sa svim infrastrukturnim mjerama financiraju isključivo Brazilski porezni obveznici. Prema posljednjim izračunima riječ je o iznosu od 13 milijardi dolara. Fifa kaže “da nitko nije tjerao Brazilce izgraditi 12 potpuno novih stadiona ili ih luksuzno renoviraju”.

To je čak i točno. Fifa određuje najmanju veličinu stadiona, ali bi se zadovoljila i sa 8 do 10 arena. Bivši predsjednik Brazila Lula je bio taj koji je za “šampionat svih šampionata” naredio izgradnju i potpunu rekonstrukciju 12 stadiona, pokrenuvši time džinovski stroj za rasipanje državnog novca.

Pojedini stadioni, kao onaj u Manausu, po završetku prvenstva se više neće upotrebljavati i biće ostavljeni da propadaju. Unatoč tome, predsjednica Brazila Dilma Rouseff optužila je Fifu za eksploziju troškova organizacije prvenstva.

Međutim, za FIFA-u, njene direktore i njihove rođake, svjetsko prvenstvo u Brazilu će se u svakom slučaju ispostaviti kao vrlo profitabilan događaj. Izgradnju stadiona u Brazilu, kao i u Južnoj Africi, nadgledao je švicarski arhitekt Charles Botta. On je muže šefice Blatter ureda i direktorice Fifa Christine Salzman-Botta, koja je kći Blatterovog prijatelja iz djetinjstva Walter Salzman.

Za prodaju TV prava, produkciju TV signala, a djelomično i za prodaju ulaznica nadležna je tvrtka Infront Sports & Media. Njen direktor je Phillipe Blatter, nećak predsjednika Fifa. Botta, Salzman, Blatter – sve ostaje u obitelji.

Strogi FIFA-in general Valcke je u proljeće 2007, nakon što ga je Blatter otpustio, za šestocifrenu sumu postao savjetnik svog pajtaša ogrezlog u korupciji i tadašnjeg predsjednika nogometnog saveza Brazila i člana Fifinog izvršnog odbora Ricardo Teixeira. Valckea je poslije ovog kraljevski plaćenog odmora Blatter ponovno zaposlio.

Valckeov sin Sébastien radi u organizaciji svjetskog prvenstva u Brazilu kao “pomoćni generalni koordinator” Marakana stadiona u Riju. Samo je Teixeira morao napustiti svoju funkciju poslije sudski dokazane milijunske korupcije i zbog pritiska Dilme Rouseff, ali zato njegova kći Joanna zarađuje 37.000 eura mjesečno kao direktorica organizacijskog komiteta svjetskog prvenstva.

Blatter je na Fifinom kongresu održanom neposredno pred početak svjetskog prvenstva najavio bonuse za 209 nacionalnih nogometnih saveza: svaki savez dobiva dodatnih 750.000 dolara uz godišnje redovite uplate u visini od 250.000 dolara. Svaka konfederacija može očekivati ​​novih sedam milijuna dolara. Sunday Times je nedavno otkrio da je izvršni odbor tajnom odlukom udvostručio svoje zarade: prema novim pravilima svaki od 25 članova izvršnog odbora zarađuje godišnje 200.000 dolara i paušalnu naknadu troškova od 700 dolara dnevno za vrijeme koje funkcioneri provedu u Brazilu.

U svom “pokajničkom spisu” FIFA objašnjava da je “neprofitna organizacija”. Preciznije je da je Fifa, iako je organizirana kao koncern i aktivna na tržištu kapitala, registrirana kao udruga u Švicarskoj, što je prilično čudno. Kao holding različitih društava ovo super-udruženje iz Zuricha ne plaća porez na prihod. TV prava i sponzorski ugovori, koji se mjere desecima milijardi dolara, prijavljeni su kao usluge namijenjene izvozu i kao takve oslobođene su poreza na promet. Isto pravila se primjenjuju i na Međunarodni olimpijski odbor sa sjedištem u Lausanni.

FIFA i MOO su zapravo globalne franšizing tvrtke, ali kao udruga ne podliježu švicarskim zakonima za sprečavanje korupcije i pranja novca. To bi se trebalo uskoro promijeniti, jer je švicarska vlada poslije mnogo godina i brojnih korupcijskih skandala predložila izmjene antikorupcijskih zakona.

Oba ova udruženja uživaju u švicarskoj idili. MOO tijekom četverogodišnjeg ciklusa 2013-2016. očekuje prihode od 5,2 milijardi dolara, baš kao i FIFA. FIFA je 31. prosinca 2013. prijavila rezerve u visini od 1.432 milijarde dolara, a MOO od 932 milijuna.

Što god da se dogodi u Brazilu tijekom svjetskog prvenstva u nogometu 2014. i olimpijskih igara 2016, oba sportska giganta će vjerojatno uvećati svoje rezereve za troznamenkaste milijunske sume.
 
 
(pescanik/uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=17946"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,