Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Davali im cjepivo za stoku: 1960. do 1976. Crkva u Irskoj vršila eksperimente nad djecom bez roditelja

Davali im cjepivo za stoku: 1960. do 1976. Crkva u Irskoj vršila eksperimente nad djecom bez roditelja

galway-ireland-vacations-churchNakon što su u javnost procurile informacije o masovnoj grobnici djece u katoličkom prihvatilištu u okrugu Galway u Irskoj, stižu novi šokantni detalji. Katoličke institucije navodno su provodile eksperimente nad djecom bez roditelja.

Deset irskih domova za neudane majke i njihovu djecu sudjelovalo je u tim eksperimentima od 1960. do 1976. godine, a uključivali su najmanje 298 djece. Čak 80 djece se razboljelo kada im je zabunom dano cjepivo za stoku sredinom sedamdesetih godina, u vrijeme kad su na njima testirani drugi lijekovi, saznaje radiostanica “Newstalk”, prenosi AFP.

Jedan od njih bio je i Christy koji je usvojen iz jednog doma u kojem se vršilo takvo testiranje.

“Na rukama i nogama su mi izbili veliki ožiljci. Kada sam majku pitao zašto, rekla mi je da sam imao bolove i zavoje kada sam stigao kod njih. Doktori su mi rekli da nikada nisu vidjeli ništa slično”, rekao je Christy.

Sestra Sarto iz prihvatilišta Bessborough rekla je da su takva testiranja vršena isključivo uz dopuštenje roditelja.

“Liječnik bi došao ovdje i pitao može li provesti eksperiment i majke bi mu dovodile djecu”, rekla je Sarto za radio “Newstalk” te dodala da se stanje djece kasnije pratilo te da nitko nije umro ili imao trajne posljedice, prenosi Canada.com.

Povjesničarka Catherine Corless, koja je otkrila masovnu grobnicu, tvrdi da postoji zabrinutost da slične grobnice postoje i u drugim irskim katoličkim ustanovama. Prihvatilište St.Mary u Tuamu koristilo je nekadašnju septičku jamu u blizini zgrade kao masovnu grobnicu.

Već neko vrijeme se zna da je više tisuća djece iz katoličkih prihvatilišta primalo eksperimentalna cjepiva. Irish Daily Mail navodi da je tijekom 1930-ih godina preko dvije tisuće djece bilo podvrgnuto ilegalnim medicinskim eksperimentima.

Nakon saznanja o medicinskim testiranjima, irski premijer Enda Kenny naredio je istragu u svrhu pronalaska mogućih dodatnih masovnih grobnica djece. Dublinski nadbiskup, Diarmuid Martin, zatražio je formiranje istražne komisije koja bi bila nezavisna od crkve i države kako bi se ispitale te tvrdnje.

Irska zakon o medicinskim testiranjima nije imala do 1987. godine. Vladino istraživanje pokazalo je da je od 1930. do 1960. godine postotak smrtnosti djece u domovima bio pet puta veći nego kod djece rođene u braku.
 
 
(index/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,