Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Davali im cjepivo za stoku: 1960. do 1976. Crkva u Irskoj vr┼íila eksperimente nad djecom bez roditelja

Davali im cjepivo za stoku: 1960. do 1976. Crkva u Irskoj vršila eksperimente nad djecom bez roditelja

galway-ireland-vacations-churchNakon ┼íto su u javnost procurile informacije o masovnoj grobnici djece u katoli─Źkom prihvatili┼ítu u okrugu Galway u Irskoj, sti┼żu novi ┼íokantni detalji. Katoli─Źke institucije navodno su provodile eksperimente nad djecom bez roditelja.

Deset irskih domova za neudane majke i njihovu djecu sudjelovalo je u tim eksperimentima od 1960. do 1976. godine, a uklju─Źivali su najmanje 298 djece. ─îak 80 djece se razboljelo kada im je zabunom dano cjepivo za stoku sredinom sedamdesetih godina, u vrijeme kad su na njima testirani drugi lijekovi, saznaje radiostanica “Newstalk”, prenosi AFP.

Jedan od njih bio je i Christy koji je usvojen iz jednog doma u kojem se vršilo takvo testiranje.

“Na rukama i nogama su mi izbili veliki o┼żiljci. Kada sam majku pitao za┼íto, rekla mi je da sam imao bolove i zavoje kada sam stigao kod njih. Doktori su mi rekli da nikada nisu vidjeli ni┼íta sli─Źno”, rekao je Christy.

Sestra Sarto iz prihvatili┼íta Bessborough rekla je da su takva testiranja vr┼íena isklju─Źivo uz dopu┼ítenje roditelja.


“Lije─Źnik bi do┼íao ovdje i pitao mo┼że li provesti eksperiment i majke bi mu dovodile djecu”, rekla je Sarto za radio “Newstalk” te dodala da se stanje djece kasnije pratilo te da nitko nije umro ili imao trajne posljedice, prenosi Canada.com.

Povjesni─Źarka Catherine Corless, koja je otkrila masovnu grobnicu, tvrdi da postoji zabrinutost da sli─Źne grobnice postoje i u drugim irskim katoli─Źkim ustanovama. Prihvatili┼íte St.Mary u Tuamu koristilo je nekada┼ínju septi─Źku jamu u blizini zgrade kao masovnu grobnicu.

Ve─ç neko vrijeme se zna da je vi┼íe tisu─ça djece iz katoli─Źkih prihvatili┼íta primalo eksperimentalna cjepiva. Irish Daily Mail navodi da je tijekom 1930-ih godina preko dvije tisu─çe djece bilo podvrgnuto ilegalnim medicinskim eksperimentima.

Nakon saznanja o medicinskim testiranjima, irski premijer Enda Kenny naredio je istragu u svrhu pronalaska mogu─çih dodatnih masovnih grobnica djece. Dublinski nadbiskup, Diarmuid Martin, zatra┼żio je formiranje istra┼żne komisije koja bi bila nezavisna od crkve i dr┼żave kako bi se ispitale te tvrdnje.

Irska zakon o medicinskim testiranjima nije imala do 1987. godine. Vladino istra┼żivanje pokazalo je da je od 1930. do 1960. godine postotak smrtnosti djece u domovima bio pet puta ve─çi nego kod djece ro─Ĺene u braku.
 
 
(index/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,