Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » PREPPERS » PREPPERS: 3 Načina Kako Otvoriti Konzervu Bez Otvarača

PREPPERS: 3 Načina Kako Otvoriti Konzervu Bez Otvarača

konzerva-otvaranjeDa li ste se ikada našli u neugodnoj situaciji, da ne možete otvoriti konzervu? Ovo bi vam moglo spasiti život jednog dana. Ili bi u drugu ruku kampiranje bilo nešto manje nezgodno.

Ili uštedjeti putovanje do dućana po neki moderni novi otvarač koji će vam se neminovno rasturiti prvi put kada ga budete koristili (istinita priča za neke od nas).

Postoje mnogi načini otvaranja konzervi bez otvarača, sa više ili manje sile, i sa više ili manje štete prilikom otvaranja, no postoje i sasvim pravilni načini otvaranja bez otvarača konzervi sa minimalno štete pri otvaranju.

Ta tri načina otvaranja konzervi bez otvarača su navedena u redoslijedu “najmanje pgodnog” prema onome koji nam “najviše odgovara.” Nekoliko metode zahtijevaju neku drugu vrstu alata, plus fizičku snagu. Ali zapravo, to može bilo tko učiniti!

# 3 KUHARSKI NOŽ – “pravi kut” i nagib ide sve do otvaranja. Ukoliko trebate otvoriti konzervu sve što vam treba ja pravi veliki kuharski nož. Zgrabite oštricu vašim dlanom, i pritisnite kut nože u konzervu, te kada ju probijete lagano zarotirajte. Radite to polako i sigurno, sa manje sile, prema upotrebi veće sile.
 

 
Ovo nije najidealniji način otvaranja (osim ako ste kuhar), jer to zahtijeva veliki kuharski nož, znatnu snagu i može biti nesigurno, ako nije pažljivo učinjeno. To je za osobu koja je to već puno puta radila u praksi, no na vama je da pokušate.

U nastavku ćemo pokazati sljedeća dva načina.

# 2 ŽLICA – zgodan način za otvaranje ako imate žlicu i nekakvu koliku toliko snagu, te upornost.
 

 
Žlica je dobra za mnoge stvari osim da se s njom jede, zapravo se s njom može otvoriti i konzerva. Ovo vrijedi za sve žlice samo što će vam sa velikim i debelim žlicama ići puno teže. Obucite rukavicu da se ne ozlijedite, ili ručnik, i krenite.

Koristite žlicu da bi oslabili žlijeb oko ruba vrha limenke. Stisnite žlicom rub limenke iznutra i trljajte, i limenka će puknuti, te samo treba nastaviti otvarati do željene pozicije.

# 1 GOLIM RUKAMA (i beton) – najbolja metoda za vanjske situacije, izlete, piknike / preživljavanje.

Koristeći beton ili kamen kao alat, moguće je otvoriti konzervu relativno lako.

 

 
Ova metoda ne zahtijeva alate i treba samo minimalna snaga. Okrenite limenku naopako i snažno trljajte beton dok brtva ne oslabi do točke u kojoj bi mogao stisnuti limenku i otvoriti poklopac prema gore. Poklopac će se lagano otvoriti.

Ovaj video dvaju ruskih gospodina pokazuje metodu golih ruku/ betona na malim limenkama i način na koji stišćemo limenku te je otvaramo. Ah! Ulje od tune je posvuda.

Na ovoj slici vidimo izbliza rub ili “šav” limenke, koji je uveden u 1909., i ne mislimo da je to puno drugačiji danas. Možete vidjeti zašto metoda gole ruke / beton funkcionira tako dobro.

Možete se naravno odlučiti za klasične otvarače, naravno ako ih imate pri ruci. Stari otvarač koji se nalazio u kutiji svake riblje konzerve, no danas radi troškova proizvodnje, ti mali otvarači se gotovo nigdje više ne nalaze, pogotovo ako konzerva nema klasični otvarač koji možete s jednim prstom otvoriti.

Ukoliko konzerva nema otvarač za prst, ostajete na milost i nemilost vaših kućnih pomagala, jer mali limeni otvarači više ne dolaze u paketu sa konzervama.

Budite domišljati, jer tehnologija ne ide i ne napreduje čovjeku u korist (barem dobar dio), a hraniti se moramo.
 
 
(preveo: mag.Alfred Bošković / uredio: nsp)

Filed under: PREPPERS · Tags: , , , , , , , , , , ,