Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA » POVIJEST POD KONTROLOM: Najtajanstvenije vojne operacije svih vremena

POVIJEST POD KONTROLOM: Najtajanstvenije vojne operacije svih vremena

tajne-operacijeMnogi povijesni događaji su promijenjeni zbog tajnih misija koje je provodila vojska ili obavještajne službe na čelu sa svojim vladama.

Rezultat ovih razotkrivenih aktivnosti su: učinjene nepravde, razotkrivene zavjere, ubojstva, i promjene vlada kako bi se sve zadržalo u tajnosti.

Vojna operacija je usklađeno vojno djelovanje kao odgovor na razvoj određene situacije. To djelovanje je vojni plan kako razriješiti nastalu situaciju u korist države. Operacije mogu biti ratne ili neratne i dodjeljuje im se kodni naziv iz sigurnosnih razloga. Vojne operacije su često poznatije po tom kodnom nazivu nego po svojim stvarnim operativnim ciljevima. Vojne operacije se najčešće dijele po stupnju i razmjeru uporabe snaga i njihovom utjecaju na širi sukob, a mogu se voditi na strateškoj, operativnoj i taktičkoj razini.

Međunarodne okolnosti nakon Drugoga svjetskog rata su uvjetovale da su tajne akcije (covert actions) postale značajan instrument američke vanjske politike. Za njihovu provedbu zadužena je Središnja obavještajna agencija (ClA), koja je zbog realizacije tajnih akcija i uspješnog ostvarenja američkih nacionalnih interesa postala ne samo bitan akter američke vanjske politike, već i subjekt međunarodnih odnosa, lako vrlo efikasno sredstvo za ostvarenje nacionalnih interesa, tajne akcije su u svojoj biti intervencionistički mehanizam i gotovo sva djelovanja CIA-e iz tog spektra su protuzakonita.

U posthladnoratovskim uvjetima sadržaj tajnih akcija nije promijenjen. No, u određenoj mjeri promijenjena je njihova uloga i značaj u okviru instrumenata za ostvarenje ciljeva iz spektra američke nacionalne sigurnosti. U posthladnoratovskim uvjetima, nastojeći ojačati svoju poziciju jedine sile (unipolarni svijet), Amerikanci su promijenili pristup u ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva.

Tajne operacije su i dalje značajan instrument za ostvarenje ciljeva. Štoviše, potrebe za njima su nakon 1990. sve više rasle, no za razliku od prijašnjeg razdoblja, one nisu više jedino i najefikasnije sredstvo, već su bitna i vojna djelovanja koja su postala dominantna onda kada su u pitanju najvažniji američki strategijski ciljevi.

 

Ovo su najveće tajne vojne operacije u povijesti:

Operation Paperclip

Operacija “Paperclip” (Spajalica)

Pokrenuli su je američki obavještajci poslije Drugog svjetskog rata kao prikriveni pokušaj da regrutirati nacističke znanstvenike za rad u SAD. Ispostavilo se da je misija bila vrlo uspješna.

Project MKULTRA

Projekt MKULTRA

je tajni naziv istraživačkog rada vlade SAD na eksperimentima o ljudskom ponašanju (kontrola uma) uz pomoć znanstvenika obavještajne službe.

Koristeći nesvjesne građane SAD i Kanade ovaj projekt je uključivao korištenje lijekova (najviše LSD) i drugih kemikalija, hipnoza, lišavanja čula osjećaja, izolaciju, fizičko i seksualno zlostavljanje i razne oblike torture.

Operation anthropoid

Operacija “Antropoide”

je šifriran naziv pokušaja atentata nacističkog časnika Reinhard Heydrich-a. Operacija je izvedena u Pragu 27. svibnja 1942. godine od strane Britanske specijalne izvršne jedinice uz suglasnost Čehoslovačke vlade u izbjeglištvu.

Iako je u napadu samo ranjen, Heydrich je umro od zadobijenih ozlijeda 04.lipnja 1942. godine.

Njegova smrt je dovela do valova nemilosrdnih odmazdi, uključujući uništavanje sela i ubijanje civila.

Bay of Pigs Invasion

Invazija na Zaljev svinja

Neuspješan pokušaj vojne invazije na Kubu od strane paravojne brigade 2506 17. travnja 1961. godine.

Kontra-revolucionarna vojska obučena i financirana od strane vlade SAD i središnje obavještajne agencije CIA, bila je poražena u pokušaju invazije od strane kubanskih oružanih snaga kojim je zapovijedao premijer Fidel Castro u roku od tri dana.

Operation Wrath of God

Operacija “Gnjev Božji”

Tijekom Olimpijskih igara u Münchenu 1972.godine 11 članova izraelskog olimpijskog tima su ubijeni, što je potaknulo ubojstva diljem Europe.

Operacija “Gnjev Božji” koju je pokrenula izraelska premijerka Golda Meir, je isplanirana i izvršena od strane Mosada (izraelske specijalne jedinice), je uključivala sustavno istrebljenje jednog dijela članova palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), za koje se sumnjalo da su sudjelovali u ubojstvima …

Operacija Neptunovo koplje

Operacija Neptunovo koplje

Pokrenuta u okviru odmazde američke vlade protiv terorističkog napada 9. studenog uključujući Al-Qaidu, operacija Neptunovo koplje je jasna akcija hvatanja ili ubijanja Osame Bin Ladena.

Nakon više od deset godina akcija je bila uspješna.

Operacija Valkyrie

Operacija Valkyrie

Operacija Valkyrie (Valkira) tjedna Drugog Svjetskog Rata je bio plan izadaje njemačkih časnika i preuzimanje kontrole nad civilima.

Oficiri njemačke vojske general Friedrich Olbricht, general-major Henning von Tresckow i pukovnik Claus von Stauffenberg su izmijenili plan i pokušali preuzeti kontrolu nad njemačkim gradovima, razoružaju SS i uhapsiti nacističko rukovodstvo kad bi Hitler bio ubijen u zavjeri 20. lipnja.

Hitlerova smrt (ne njegovo uhićenje) je bila neophodna da bi njemačke vojnike oslobodila zakletve koju su mu dali. Nakon duže pripreme zavjera je provedena 1944. godine, ali nije uspjela.

Operacija KAOS

Operacija KAOS

Bila je šifra za operaciju domaće špijunaže od strane CIA pod predsjednikom Lyndon Johnson. Cilj operacije je razotkrivanje mogućeg stranog utjecaja na studentski anti-ratni program.

Projekt 404

Projekt 404

Je šifriran naziv za tajne operacije američke avijacije u kasnijim godinama rata u Vijetnamu. Cilj je bio opskrba i obučavanje Kraljevske Laoske avijacije.

Projekt "Azorian"

Projekt “Azorian”

Vlada SAD-a je potrošila preko 800 milijuna dolara kako bi završila ovaj projekt, koji je uključivao popravak K-129, sovjetske podmornice potonule 1968. godine.

Misija je poduzeta u nadi da će se popraviti sve na podmornici uključujući nuklearne rakete, dokumente i tajnu opremu. “Hug Glomar Istraživač” je bio brod koji je specijalno napravljen kao glavno sredstvo za provođenja misije.

Akustična maca

Akustična maca

CIA projekt pokrenut od strane direkcije za znanost i tehnologiju koji je imao za cilj iskorištavanje mačaka za špijunuranje Kremlja i Sovjetskih ambasada.

Baterije i mikrofoni su ugrađivani u mačke, a antene u rep. To bi omogućilo da mačka snima i prenosi zvuk iz svoje okoline. Zbog problema s odvačenjem pažnje, osjećaja gladi kod mačaka se morao obraditi u drugoj operaciji.

Zarobljavanje Abu Omara

Zarobljavanje Abu Omara

17. veljače 2013.godine, CIA je zarobila Milanskog imama, Abu Omara, i prevezla ga u Egipat. Prema izvorima Abu Omar je mučen zbog navodnih veza s islamistima.

Nakon gnjeva javnosti, talijanski sudovi su gonili preko 26 agenata CIA i mnoge druge zbog ovog događaja.

Projekt "Fubelt"

Projekt “Fubelt”

Američka vlada predsjednika Richarda Nixon-a uz pomoć CIA-e je bio pokušaj manipuliranja čileanskom vladom s ciljrm da se spriječi jačanje Salvadora Allendea.

Projekt je uključivao atentat i vojni udar kojim bi se učvrstio položaj čileanskog predsjednika Eduardo Frei Montalva.

Operacija "Zlato"

Operacija “Zlato”

1950. godine, američka CIA i britanska obavještajna služba se udružuju u misiji slamanja obrane sovjetske armije prisluškivanjem u njihovim redovima ne bi li došli do informacije koja bi odredila pravac njihovog djelovanja.

Ovo je omogućila “Operacija Zlato” u kojoj su prokopali tunel ispod sovjetske uprave u Berlinu pomoću koga su presretali zemaljske komunikacije. Međutim prije nego što je misija i počela, špijunska krtica George Blake je otkrio tunel i osujetio misiju.

Operacija "Merlin"

Operacija “Merlin”

Cilj operacije je bio stvoriti lažan i manjkav nuklearni plan i da se predstavi irancima kako bio se odložilo stvaranje njihovog nuklearnog oružja.

Mada je djelovalo da sve ide prema planu, misija nije uspjela kada je ruski znanstvenik koji je predstavio plan bio previše pametan i pogrešno istaknuo nedostatke neprijatelju i tako još više ubrzao program.

Projekt "MKNaomi"

Projekt “MKNaomi”

To je šifrirano ime za CIA istraživački projekt od 1950 do 1970-ih godina. Informacije koje povezuju ovaj projekt sa specijalnim operacijama su oskudne. One nas izvještavaju da je ovo nasljednik projekta MKDelta i da je fokusiran na biološke projekte i ratove, na čuvanje tvari i spojeva koje bi mogle onesposobiti ili ubiti testirani subjekt i razvijanje uređaja koji bi mogli širiti takve tvari.

Operacija "Ptica Rugalica"

Operacija “Ptica Rugalica”

Tajna kampanja CIA-e utjecati na medije koja je otpočela 1950. godine.

Operacija "Kufire"

Operacija “Kufire”

Program koji nastoji identificirati i prati sve članove komunističke partije, koji su nagrnuli u Gvatemalu tijekom Arbenzovog režima.

Preko Kufire, CIA je bilježila sve njihove pokrete. Ova operacija je uključivala i pokret Ernesta Che Guevare.

Operacija "MAIS"

Operacija “MAIS”

CIA je pokrenula ovu operaciju kako bi kupila natrag rakete Stinger koje su date mudžahedinima kako bi se Afganistanci borili protiv sovjetske vojske.

Na neki način ovaj projekt je stvoren kako bi očistio nered koji je napravila druga misija, Operacija Ciklon, kojom je financiran sovjetsko-afganistanski rat.

Sve u svemu, pored potrebe američke vlade da potroši 65 milijuna dolara da povrati sve projektile, on je proglašen za neuspješan zbog pratećih problema.

Operacija "Washtub"

Operacija “Washtub”

CIA je organizirala ovu operaciju da bi lažno optužila Gvatemalu kao bliskog saveznika Moskve izgradnjom lažnog sovjetskog skladišta naoružanja u Nikaragvi, koja ako se dokaže, može zbaciti s vlasti predsjednika Gvatemale Jakob Arbenz Guzmana.

Misija je smatrana uspješnom, mada nije ispunila izvorne ciljeve. Predsjednik je svrgnut uz pomoć lažne sovjetske podmornice.

Operacija "Feniks"

Operacija “Feniks”

CIA, američka specijalna jedinica, australski vojni tim za obučavanje i snage sigurnosti Južnog Vijetnama se udružuju u ispunjenju programa Phoenix, čiji je cilj neutraliziranje Viète-Konga.

Ali umjesto napada vojnika program je bio usmjeren na otmicu civila i prikupljanje informacija od njih. Većina civila posebno oni koji su bili osumnjičeni Vijetkongovci su otimani, mučeni i ubijani.

Projekt "MKOften"

Projekt “MKOften”

Ministarstvo obrane i CIA se udružuju u ovoj misiji i testiraju razne lijekove na ljudima i životinjama, i provjerama utjecajnosti lijekova na ponašanje i utjecaj na toksikološki sastav žrtava.

Projekt "OTPORNOST"

Projekt “OTPORNOST”

Ovaj projekt je kooperacija između DOD i CIA-e koji je imao za cilj prikupiti informacije o skupinama diljem SAD koji bi mogle ugroziti objekte i ljudstvo CIA-e.

Projekt "Zvjezdana vrata"

Projekt “Zvjezdana vrata”

Šifrirane ime za nekoliko podprojekata američke vlade koji se bave istraživanjem psihihičkih fenomena s vojnim i domaćim aplikacijama, posebice “daljinsko gledanje”: navodna sposobnost da se “psihički” vide događaji, područja, ili informacije s velike udaljenosti.

Operacija "Ivy Bells"

Operacija “Ivy Bells” 

Da bi stekle prednost u hladnom ratu, vojska SAD, NSA i CIA su radile zajedno na prisluškivanju sovjetske komunikacije radi saznavanja novih informacija o raketnoj tehnologiji, podmorničkim inovacijama i ostalih vrhunskih tajni.

Ohotsko more ima duge komunikacijske linije ispod svojih valova i otkriveno je da su povezane baze Petropavlovsk i Vladivostok.
 

 
(vestinet.rs,youtube.com/uredio i preveo:nsp)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,