Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA » POVIJEST POD KONTROLOM: Najtajanstvenije vojne operacije svih vremena

POVIJEST POD KONTROLOM: Najtajanstvenije vojne operacije svih vremena

tajne-operacijeMnogi povijesni doga─Ĺaji su promijenjeni zbog tajnih misija koje je provodila vojska ili obavje┼ítajne slu┼żbe na ─Źelu sa svojim vladama.

Rezultat ovih razotkrivenih aktivnosti su: u─Źinjene nepravde, razotkrivene zavjere, ubojstva, i promjene vlada kako bi se sve zadr┼żalo u tajnosti.

Vojna operacija je uskla─Ĺeno vojno djelovanje kao odgovor na razvoj odre─Ĺene situacije. To djelovanje je vojni plan kako razrije┼íiti nastalu situaciju u korist dr┼żave. Operacije mogu biti ratne ili neratne i dodjeljuje im se kodni naziv iz sigurnosnih razloga. Vojne operacije su ─Źesto poznatije po tom kodnom nazivu nego po svojim stvarnim operativnim ciljevima. Vojne operacije se naj─Źe┼í─çe dijele po stupnju i razmjeru uporabe snaga i njihovom utjecaju na ┼íiri sukob, a mogu se voditi na strate┼íkoj, operativnoj i takti─Źkoj razini.

Me─Ĺunarodne okolnosti nakon Drugoga svjetskog rata su uvjetovale da su tajne akcije (covert actions) postale zna─Źajan instrument ameri─Źke vanjske politike. Za njihovu provedbu zadu┼żena je Sredi┼ínja obavje┼ítajna agencija (ClA), koja je zbog realizacije tajnih akcija i uspje┼ínog ostvarenja ameri─Źkih nacionalnih interesa postala ne samo bitan akter ameri─Źke vanjske politike, ve─ç i subjekt me─Ĺunarodnih odnosa, lako vrlo efikasno sredstvo za ostvarenje nacionalnih interesa, tajne akcije su u svojoj biti intervencionisti─Źki mehanizam i gotovo sva djelovanja CIA-e iz tog spektra su protuzakonita.

U posthladnoratovskim uvjetima sadr┼żaj tajnih akcija nije promijenjen. No, u odre─Ĺenoj mjeri promijenjena je njihova uloga i zna─Źaj u okviru instrumenata za ostvarenje ciljeva iz spektra ameri─Źke nacionalne sigurnosti. U posthladnoratovskim uvjetima, nastoje─çi oja─Źati svoju poziciju jedine sile (unipolarni svijet), Amerikanci su promijenili pristup u ostvarenju vanjskopoliti─Źkih ciljeva.

Tajne operacije su i dalje zna─Źajan instrument za ostvarenje ciljeva. ┼átovi┼íe, potrebe za njima su nakon 1990. sve vi┼íe rasle, no za razliku od prija┼ínjeg razdoblja, one nisu vi┼íe jedino i najefikasnije sredstvo, ve─ç su bitna i vojna djelovanja koja su postala dominantna onda kada su u pitanju najva┼żniji ameri─Źki strategijski ciljevi.

 

Ovo su najve─çe tajne vojne operacije u povijesti:

Operation Paperclip

Operacija “Paperclip” (Spajalica)

Pokrenuli su je ameri─Źki obavje┼ítajci poslije Drugog svjetskog rata kao prikriveni poku┼íaj da regrutirati nacisti─Źke znanstvenike za rad u SAD. Ispostavilo se da je misija bila vrlo uspje┼ína.

Project MKULTRA

Projekt MKULTRA

je tajni naziv istra┼żiva─Źkog rada vlade SAD na eksperimentima o ljudskom pona┼íanju (kontrola uma) uz pomo─ç znanstvenika obavje┼ítajne slu┼żbe.

Koriste─çi nesvjesne gra─Ĺane SAD i Kanade ovaj projekt je uklju─Źivao kori┼ítenje lijekova (najvi┼íe LSD) i drugih kemikalija, hipnoza, li┼íavanja ─Źula osje─çaja, izolaciju, fizi─Źko i seksualno zlostavljanje i razne oblike torture.

Operation anthropoid

Operacija “Antropoide”

je ┼íifriran naziv poku┼íaja atentata nacisti─Źkog ─Źasnika Reinhard Heydrich-a. Operacija je izvedena u Pragu 27. svibnja 1942. godine od strane Britanske specijalne izvr┼íne jedinice uz suglasnost ─îehoslova─Źke vlade u izbjegli┼ítvu.

Iako je u napadu samo ranjen, Heydrich je umro od zadobijenih ozlijeda 04.lipnja 1942. godine.

Njegova smrt je dovela do valova nemilosrdnih odmazdi, uklju─Źuju─çi uni┼ítavanje sela i ubijanje civila.

Bay of Pigs Invasion

Invazija na Zaljev svinja

Neuspješan pokušaj vojne invazije na Kubu od strane paravojne brigade 2506 17. travnja 1961. godine.

Kontra-revolucionarna vojska obu─Źena i financirana od strane vlade SAD i sredi┼ínje obavje┼ítajne agencije CIA, bila je pora┼żena u poku┼íaju invazije od strane kubanskih oru┼żanih snaga kojim je zapovijedao premijer Fidel Castro u roku od tri dana.

Operation Wrath of God

Operacija “Gnjev Bo┼żji”

Tijekom Olimpijskih igara u M├╝nchenu 1972.godine 11 ─Źlanova izraelskog olimpijskog tima su ubijeni, ┼íto je potaknulo ubojstva diljem Europe.

Operacija “Gnjev Bo┼żji” koju je pokrenula izraelska premijerka Golda Meir, je isplanirana i izvr┼íena od strane Mosada (izraelske specijalne jedinice), je uklju─Źivala sustavno istrebljenje jednog dijela ─Źlanova palestinske oslobodila─Źke organizacije (PLO), za koje se sumnjalo da su sudjelovali u ubojstvima …

Operacija Neptunovo koplje

Operacija Neptunovo koplje

Pokrenuta u okviru odmazde ameri─Źke vlade protiv teroristi─Źkog napada 9. studenog uklju─Źuju─çi Al-Qaidu, operacija Neptunovo koplje je jasna akcija hvatanja ili ubijanja Osame Bin Ladena.

Nakon više od deset godina akcija je bila uspješna.

Operacija Valkyrie

Operacija Valkyrie

Operacija Valkyrie (Valkira) tjedna Drugog Svjetskog Rata je bio plan izadaje njema─Źkih ─Źasnika i preuzimanje kontrole nad civilima.

Oficiri njema─Źke vojske general Friedrich Olbricht, general-major Henning von Tresckow i pukovnik Claus von Stauffenberg su izmijenili plan i poku┼íali preuzeti kontrolu nad njema─Źkim gradovima, razoru┼żaju SS i uhapsiti nacisti─Źko rukovodstvo kad bi Hitler bio ubijen u zavjeri 20. lipnja.

Hitlerova smrt (ne njegovo uhi─çenje) je bila neophodna da bi njema─Źke vojnike oslobodila zakletve koju su mu dali. Nakon du┼że pripreme zavjera je provedena 1944. godine, ali nije uspjela.

Operacija KAOS

Operacija KAOS

Bila je ┼íifra za operaciju doma─çe ┼ípijuna┼że od strane CIA pod predsjednikom Lyndon Johnson. Cilj operacije je razotkrivanje mogu─çeg stranog utjecaja na studentski anti-ratni program.

Projekt 404

Projekt 404

Je ┼íifriran naziv za tajne operacije ameri─Źke avijacije u kasnijim godinama rata u Vijetnamu. Cilj je bio opskrba i obu─Źavanje Kraljevske Laoske avijacije.

Projekt "Azorian"

Projekt “Azorian”

Vlada SAD-a je potro┼íila preko 800 milijuna dolara kako bi zavr┼íila ovaj projekt, koji je uklju─Źivao popravak K-129, sovjetske podmornice potonule 1968. godine.

Misija je poduzeta u nadi da ─çe se popraviti sve na podmornici uklju─Źuju─çi nuklearne rakete, dokumente i tajnu opremu. “Hug Glomar Istra┼żiva─Ź” je bio brod koji je specijalno napravljen kao glavno sredstvo za provo─Ĺenja misije.

Akusti─Źna maca

Akusti─Źna maca

CIA projekt pokrenut od strane direkcije za znanost i tehnologiju koji je imao za cilj iskori┼ítavanje ma─Źaka za ┼ípijunuranje Kremlja i Sovjetskih ambasada.


Baterije i mikrofoni su ugra─Ĺivani u ma─Źke, a antene u rep. To bi omogu─çilo da ma─Źka snima i prenosi zvuk iz svoje okoline. Zbog problema s odva─Źenjem pa┼żnje, osje─çaja gladi kod ma─Źaka se morao obraditi u drugoj operaciji.

Zarobljavanje Abu Omara

Zarobljavanje Abu Omara

17. velja─Źe 2013.godine, CIA je zarobila Milanskog imama, Abu Omara, i prevezla ga u Egipat. Prema izvorima Abu Omar je mu─Źen zbog navodnih veza s islamistima.

Nakon gnjeva javnosti, talijanski sudovi su gonili preko 26 agenata CIA i mnoge druge zbog ovog doga─Ĺaja.

Projekt "Fubelt"

Projekt “Fubelt”

Ameri─Źka vlada predsjednika Richarda Nixon-a uz pomo─ç CIA-e je bio poku┼íaj manipuliranja ─Źileanskom vladom s ciljrm da se sprije─Źi ja─Źanje Salvadora Allendea.

Projekt je uklju─Źivao atentat i vojni udar kojim bi se u─Źvrstio polo┼żaj ─Źileanskog predsjednika Eduardo Frei Montalva.

Operacija "Zlato"

Operacija “Zlato”

1950. godine, ameri─Źka CIA i britanska obavje┼ítajna slu┼żba se udru┼żuju u misiji slamanja obrane sovjetske armije prislu┼íkivanjem u njihovim redovima ne bi li do┼íli do informacije koja bi odredila pravac njihovog djelovanja.

Ovo je omogu─çila “Operacija Zlato” u kojoj su prokopali tunel ispod sovjetske uprave u Berlinu pomo─çu koga su presretali zemaljske komunikacije. Me─Ĺutim prije nego ┼íto je misija i po─Źela, ┼ípijunska krtica George Blake je otkrio tunel i osujetio misiju.

Operacija "Merlin"

Operacija “Merlin”

Cilj operacije je bio stvoriti la┼żan i manjkav nuklearni plan i da se predstavi irancima kako bio se odlo┼żilo stvaranje njihovog nuklearnog oru┼żja.

Mada je djelovalo da sve ide prema planu, misija nije uspjela kada je ruski znanstvenik koji je predstavio plan bio previše pametan i pogrešno istaknuo nedostatke neprijatelju i tako još više ubrzao program.

Projekt "MKNaomi"

Projekt “MKNaomi”

To je ┼íifrirano ime za CIA istra┼żiva─Źki projekt od 1950 do 1970-ih godina. Informacije koje povezuju ovaj projekt sa specijalnim operacijama su oskudne. One nas izvje┼ítavaju da je ovo nasljednik projekta MKDelta i da je fokusiran na biolo┼íke projekte i ratove, na ─Źuvanje tvari i spojeva koje bi mogle onesposobiti ili ubiti testirani subjekt i razvijanje ure─Ĺaja koji bi mogli ┼íiriti takve tvari.

Operacija "Ptica Rugalica"

Operacija “Ptica Rugalica”

Tajna kampanja CIA-e utjecati na medije koja je otpo─Źela 1950. godine.

Operacija "Kufire"

Operacija “Kufire”

Program koji nastoji identificirati i prati sve ─Źlanove komunisti─Źke partije, koji su nagrnuli u Gvatemalu tijekom Arbenzovog re┼żima.

Preko Kufire, CIA je bilje┼żila sve njihove pokrete. Ova operacija je uklju─Źivala i pokret Ernesta Che Guevare.

Operacija "MAIS"

Operacija “MAIS”

CIA je pokrenula ovu operaciju kako bi kupila natrag rakete Stinger koje su date mud┼żahedinima kako bi se Afganistanci borili protiv sovjetske vojske.

Na neki na─Źin ovaj projekt je stvoren kako bi o─Źistio nered koji je napravila druga misija, Operacija Ciklon, kojom je financiran sovjetsko-afganistanski rat.

Sve u svemu, pored potrebe ameri─Źke vlade da potro┼íi 65 milijuna dolara da povrati sve projektile, on je progla┼íen za neuspje┼ían zbog prate─çih problema.

Operacija "Washtub"

Operacija “Washtub”

CIA je organizirala ovu operaciju da bi la┼żno optu┼żila Gvatemalu kao bliskog saveznika Moskve izgradnjom la┼żnog sovjetskog skladi┼íta naoru┼żanja u Nikaragvi, koja ako se doka┼że, mo┼że zbaciti s vlasti predsjednika Gvatemale Jakob Arbenz Guzmana.

Misija je smatrana uspje┼ínom, mada nije ispunila izvorne ciljeve. Predsjednik je svrgnut uz pomo─ç la┼żne sovjetske podmornice.

Operacija "Feniks"

Operacija “Feniks”

CIA, ameri─Źka specijalna jedinica, australski vojni tim za obu─Źavanje i snage sigurnosti Ju┼żnog Vijetnama se udru┼żuju u ispunjenju programa Phoenix, ─Źiji je cilj neutraliziranje Vi├Ęte-Konga.

Ali umjesto napada vojnika program je bio usmjeren na otmicu civila i prikupljanje informacija od njih. Ve─çina civila posebno oni koji su bili osumnji─Źeni Vijetkongovci su otimani, mu─Źeni i ubijani.

Projekt "MKOften"

Projekt “MKOften”

Ministarstvo obrane i CIA se udru┼żuju u ovoj misiji i testiraju razne lijekove na ljudima i ┼żivotinjama, i provjerama utjecajnosti lijekova na pona┼íanje i utjecaj na toksikolo┼íki sastav ┼żrtava.

Projekt "OTPORNOST"

Projekt “OTPORNOST”

Ovaj projekt je kooperacija izme─Ĺu DOD i CIA-e koji je imao za cilj prikupiti informacije o skupinama diljem SAD koji bi mogle ugroziti objekte i ljudstvo CIA-e.

Projekt "Zvjezdana vrata"

Projekt “Zvjezdana vrata”

┼áifrirane ime za nekoliko podprojekata ameri─Źke vlade koji se bave istra┼żivanjem psihihi─Źkih fenomena s vojnim i doma─çim aplikacijama, posebice “daljinsko gledanje”: navodna sposobnost da se “psihi─Źki” vide doga─Ĺaji, podru─Źja, ili informacije s velike udaljenosti.

Operacija "Ivy Bells"

Operacija “Ivy Bells”┬á

Da bi stekle prednost u hladnom ratu, vojska SAD, NSA i CIA su radile zajedno na prislu┼íkivanju sovjetske komunikacije radi saznavanja novih informacija o raketnoj tehnologiji, podmorni─Źkim inovacijama i ostalih vrhunskih tajni.

Ohotsko more ima duge komunikacijske linije ispod svojih valova i otkriveno je da su povezane baze Petropavlovsk i Vladivostok.
 

 
(vestinet.rs,youtube.com/uredio i preveo:nsp)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,