Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni » EKSKLUZIVNO: Otkriven hram slobodnih zidara u sredi┼ítu Zagreba

EKSKLUZIVNO: Otkriven hram slobodnih zidara u središtu Zagreba

vrhovac_maksimilijanPedeset godina kuća u Vlaškoj 5, zapuštena i zaboravljena od vlasnika i Grada, skrivala je tajne nekadašnjeg središta masona iz 18. stoljeća

Ulazimo u podrum ku─çe u zagreba─Źkoj Vla┼íkoj 5 skriven iza starih kovanih ┼żeljeznih vrata. Mrkli je mrak. Prostor osvjetljava samo fle┼í fotoaparata kolege fotografa. Vla┼żna, siva, oronula prostorija…

Stojimo u katakombi za koju legenda ka┼że da je bila masonska lo┼ża biskupa Maksimilijana Vrhovca!

Zadnji put povjesni─Źari umjetnosti snimili su ovaj prostor davnih 50-ih godina. Zapu┼ítenoj ku─çi u Vla┼íkoj 5, koja je prislonjena na zid vrta Nadbiskupije i nedaleko je od katedrale, kao da je su─Ĺeno da ostane tajna. Misti─Źne je pri─Źe o njoj ispri─Źala Marija Juri─ç Zagorka u svom romanu ÔÇťRepublikanciÔÇŁ.

Nekoliko smo puta u zadnjih desetak godina poku┼íali u─çi u te katakombe, ali dosad nam nije uspjelo. Ovdje je poput kakvog ─Źuvara tajni stanovao jedan opasan ─Źovjek koji ni u ludilu nije ┼żelio nikoga pustiti unutra. Preminuo je lani.

Na fotografija: Katedrala snimljena 1844. godine (prije potresa) i kuća u Vlaškoj 5 u uglu

Sada je prostor koji ─Źine jedna velika soba i hodnici prazan, uglavnom je zaklju─Źan. Stojimo u mraku i snimamo sve zidove. Tek se u redakciji, prilikom uve─çanja fotografija, pokazuje ono ┼íto smo se i nadali na─çi – na jednom su zidu u hodniku katakombi jo┼í tragovi fresaka! Poprili─Źno uni┼ítenih, ali se na jednom dijelu jo┼í dobro nazire lik majmuna.

Podatke o fresci bilo je te┼íko prona─çi… Ipak, u jednoj knjizi masona Gjure Szabe iz 1941. godine otkrivamo kako je freska koja je bila navodni ukras masonske lo┼że izgledala u cijelosti. Szabo navodi da su ÔÇťslikarije na stijeni podruma Vla┼íke ulice broj 5 simboli─Źki prikazan razvoj ljudskog ┼żivotaÔÇŁ. ─îetiri slike, na zadnjoj sjedi majmun na palmi i dr┼żi vo─çku. Naslikane u 18. stolje─çu!

Sli─Źan je znak majmuna na palmi bio davno naslikan i u ni┼íi jednog prozora u dvorcu Kulmer (danas dvorac obitelji Todori─ç) u ┼áestinama.

Na fotografija: Na ulazu u zgradu je niz simbola: brkati muškarac i masonski znak zmije

Maksimilijan Vrhovac, slobodni zidar, glasoviti je biskup koji je stvorio Maksimir, perivoj kakve su imali velika┼íi oko svojih dvora, ali ovaj je bio ure─Ĺen za sve. Bio je idejni za─Źetnik hrvatskog narodnog preporoda i prosvjetitelj. U Zagrebu je osnovao tiskaru, koja je uglavnom tiskala naslove na hrvatskom jeziku, a nastojao je prevesti i Bibliju na hrvatski. Bio je i mecena mnogim umjetnicima… Sudili su mu za masonstvo, ali je oslobo─Ĺen optu┼żbi te se mogao vratiti na mjesto biskupa.

Bio je izrazito posve─çen Crkvi i znatno je pove─çao broj klera, tra┼żio je da sve─çenici stanuju u ┼żupama, a ne izvan kako ne bi do┼íli u ku┼ínju… Ipak, neki autori smatraju da je Vrhovac bio jedan od glavnih ─Źlanova u zidarskoj lo┼żi po imenu Prudentia (Zur Klugheit). Prema nekim povijesnim istra┼żivanjima, slobodno zidarstvo u Monarhiji najtje┼ínje je bilo povezano s idejama prosvjetiteljstva i jozefinizma te je odigralo izra┼żenu ulogu u ranodemokratskom pokretu koji svoj vrhunac dobiva u jakobinskoj uroti i razvitku gra─Ĺanske svijesti.

Na fotografija: Ku─ça Lackovi─ç-┼Żigrovi─ç

Ulaz u katakombe nalazi se u dvori┼ítu ku─çe iza te┼íkih vrata. Prostor je mra─Źan i prazan. U dvori┼ínom dijelu ku─çe danas stanuje nekoliko stanara, a Grad Zagreb je preuzeo skrbni┼ítvo nad uli─Źnim prostorima. Ure─Ĺenje jo┼í nije po─Źelo niti je najavljeno


Ku─ça Lackovi─ç-┼Żigrovi─ç u Vla┼íkoj 5 ima jo┼í obilje┼żja koja bi mogla biti masonska, kao ┼íto je oznaka zmije na ulazu koja je danas gotovo sasvim uni┼ítena te opasna glava s likom brkatog mu┼íkarca. Koja je to─Źno bila funkcija katakombe u utrobi ku─çe, kako su se navodni masoni njome slu┼żili i je li imala tajni prolaz do Nadbiskupije, nikada nije dovoljno istra┼żeno.

I sama je ku─çe interesantna zbog baroknog pro─Źelja. ─îinjenice o njoj govore da je uglovna poluugra─Ĺena prizemnica razvedenog tlocrta, prislonjena uz dvori┼íni zid nadbiskupskog dvora, nastala izme─Ĺu 1794. i 1795. pregradnjom starije jednokatnice koja je regulacijom i nasipanjem Vla┼íke ulice postala prizemnicom. Na zaglavnom kamenu portala isklesana je mu┼íka bradata glava, godina 1795. i inicijali vlasnika: I(van) L(ackovi─ç).

Na fotografiji: Freske iz 18. stolje─ça simboli─Źki prikazan razvoj ljudskog ┼żivota, danas je vidljiv samo lik majmuna sa zadnje od ukupno ─Źetiri freske; crnobijele fotografije presnimka su iz knjige Gjure Szabe ‘Stari ZagrebÔÇÖ

Ku─ça ┼Żigrovi─ç kvalitetan je primjer trgova─Źko-stambene ku─çe s kraja 18. stolje─ça s pa┼żljivo oblikovanim barokno-klasicisti─Źkim detaljima. Danas ima stanovnika samo u njenom dvori┼ínom dijelu, dok je onaj prema Vla┼íkoj zapu┼íten i prazan. Takvu je sudbinu do┼żivio i zbog dugogodi┼ínje imovinskopravne parnice. Neki su prostori u ku─çi u novije doba vra─çeni vlasnicima. No, Grad Zagreb nedavno je pokrenuo postupak skrbni┼ítva nad ovim objektom kao spomenikom kulture zbog zapu┼ítenosti! I spor je Grad dobio!

Ali, potom se opet ni┼íta konkretno nije dogodilo, jo┼í nema plana ni projekta ure─Ĺenja. Grozno stanje ove ku─çe koja izgleda kao da ─çe se uskoro sru┼íiti izra┼żenije je otkad je ure─Ĺen trg u susjedstvu, a sada se obnavlja i Baka─Źeva ulica koja je par metara udaljena.

Arhitekt Branko Sila─Ĺin projekt za ure─Ĺenje ove ku─çe izradio je jo┼í uo─Źi Univerzijade 80-ih godina za ugostiteljsko poduze─çe Splendid! I tada je bila zapu┼ítena. No, u potkrovlju i dvori┼ítu zgrade tada je stanovalo desetak obitelji, u jednoj sobi jedna obitelj, pa se od projekta odustalo. Poslije je u denacionalizaciji dio vra─çen obitelji ┼Żigrovi─ç koja ┼żivi u Kanadi i ne mari za ku─çu pa ona dalje propada.

U zadnje vrijeme u pri─Źu je u┼íao Grad Zagreb i dobio skrbni┼ítvo, vodile su se i na─Źelne diskusije o tome ┼íto bi od sadr┼żaja u prizemlju moglo biti, ali opet je sve stalo… Ili…

 
(jutarnji.hr / uredio: NSP)

Filed under: Illuminati, Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,