Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » RAZBIJENI: 9 Mitova o Tehnologiji

RAZBIJENI: 9 Mitova o Tehnologiji

tehnologija-mitoviMislite da ste obrisali dokument ako ste ispraznili ‘koš za smeće’? Uvjereni ste da ste sigurni jer surfate ‘anonimno’? Stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine na prvi pogled

Tehnologija je proteklih godina toliko uznapredovala da su neki savjeti koji su bili korisni prije desetak godina postali neupotrebljivi ili čak štetni za nove uređaje.

No znači li to da treba zaboraviti baš sve savjete koje ste tijekom godina čuli o mobilnim telefonima, tabletima ili računalima?

Popular Mechanics je napravio listu mitova koji kruže među korisnicima, a koji mogu i ne moraju biti istiniti. Neki od njih novijeg su datuma, dok su drugi tu već dvadesetak godina.

‘Jailbreak’ i ‘Root’ su ilegalni

Otkako su se na tržištu pojavili pametni telefoni, iskusniji korisnici traže način kako zaobići tvornička ograničenja operativnih programa i pristupiti i onim dijelovima uređaja koji su nedostupni prosječnim korisnicima.

Najpopularnije su metode ‘Jailbreak’ za uređaje s iOS-om odnosno ‘Root’ za uređaje s Androidom. Radi se, zapravo, o ubacivanju operativnog sustava u pametni telefon bez tvorničkih ograničenja koje je proizvođač ugradio u originalni operativni sustav.

No da li je ‘jailbreakanje’ i ‘rootanje’ ilegalno i zabranjeno zakonom? U SAD-u su odlučili kako je ‘jailbreak’ na iPhoneu legalan, ali time korisnici gube Appleovu garanciju, dok je na iPadu to još uvijek sivo područje.

U Hrvatskoj se još nitko nije pozabavio pravnom stranom ‘rootanja’ i ‘jailbreakanja’ uređaja.

U svakom slučaju, promijenite li operativni sustav na uređaju ili kroz ‘jailbreak’ ili kroz ‘root’, proizvođači vam neće više priznavati garanciju. Ako se bilo što dogodi s uređajem nakon toga, popravak ćete platiti kao da nemate garanciju.

Isplati li se riskirati? Milijuni korisnika koji su ‘jailbreakali’ ili ‘rootali’ svoje uređaje tvrde da se isplati, ali i da uvijek postoji rizik da umjesto ‘boljeg’ uređaja na kraju završite s ‘ciglom’.

Što se tiče ‘otključavanja’ uređaja s mobilne mreže, Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga propisano je da operator može ograničiti mobilni uređaj na rad unutar svoje mreže samo za vrijeme minimalnog trajanja pretplatničkog ugovora. Nakon isteka ugovora, odnosno u slučaju pre-paid korisnika nakon 12 mjeseci korištenja usluge, operater bi trebao na zahtjev korisnika i bez naknade ‘otključati’ uređaj.

Što više ‘crtica’, to je bolji signal

Sjećate se onih scena s početka ere mobilnih uređaja kada ste ulaskom u zgradu ili tunel izgubili signal, prekinuo vam se poziv ili niste mogli poslati SMS poruku, a pogled na ekran pokazao je da nemate niti jednu ‘crticu’ koja je označavala jačinu signala?

Znači li to da je potrebno što više ‘crtica’ da bi nam signal bio bolji? Da i ne. Kvaliteta samog signala ne ovisi o ‘broju crtica’. One označavaju koliko je jak signal prema odašiljaču.

Ukoliko je odašiljač opterećen, možete imati sve ‘crtice’, a da i dalje ne možete uspostaviti poziv. Najbolji je primjer Nova godina kad svi šalju poruke ili zovu pa se dogodi da vam ‘puca’ veza ili ‘ne prolaze’ SMS poruke.

Isto tako, prikaz jačine signala varira od uređaja do uređaja. Stariji uređaji sa slabijim prijemnikom na ekranu mogu imati tek jednu ili dvije ‘crtice’, dok će kod novijeg uređaja s jačim prijemnikom signal biti ‘pun’.

LED i LCD su različite tehnologije

Proizvođači ekrana i televizora vole isticati različite slova uz modele svojih uređaja kako bi naglasili da je upravo taj uređaj napravljen pomoću najnovije tehnologije. Tako su često LED i LCD prikazane kao dvije različite tehnologije, no to nije u potpunosti točno.

LED je zapravo oznaka koja označava na koji način se dovodi svjetlost u pozadinu LCD zaslona. LCD televizori u pravilu su nešto deblji jer se oslanjaju na hladne katodne fluorescentne lampe koje emitiraju bijelu svjetlost, a kojoj se potom dodaje boja kako bi se stvorila slika. S druge strane, LED televizori su veoma tanki jer koriste svjetleće diode koje emitiraju svjetlost u boji.

Za razliku od plazmi i LCD televizora, LED televizori i zasloni nešto su štedljiviji što se potrošnje energije tiče, a i navodno traju dulje.

Laptop uvijek može biti ‘u struji’

Baterija u prijenosnom računalu tijekom godina bila je predmet različitih rasprava. Trebali ju vaditi iz računala kad je ono priključeno na struju? Treba li ju u potpunosti prazniti prije ponovnog punjenja? Treba li uopće puniti bateriju do kraja?

Želite li što bolje iskoristiti bateriju na prijenosnom računalu, trebate, prije svega, obratiti pozornost na samo računalo. Ukoliko punite bateriju i radite na računalu te primijetite da se ono jače zagrijava, isključite računalo iz struje. Naime, zagrijavanje smanjuje životni vijek baterije i ona prije slabi.

Osim vrućine, za bateriju je poguban i visoki napon. Poput onog kakav se stvara u bateriji ako se nastavi puniti i nakon što je napunjena do kraja. Stoga želite li održati bateriju što dulje na životu, ili ju punite kad je računalo isključeno, ili ju prestanite puniti netom prije no što dosegne punu napunjenost.

I obratite pozornost na ono što vam signalizira program za upravljanje baterijom, ako je takav dostupan za vaše prijenosno računalo. On vam može reći kada se baterija pregrijava ili koliko je još ciklusa punjenja/pražnjenja preostalo prije no što budete prisiljeni zamijeniti bateriju.

Appleova računala ne dobivaju viruse

Godinama su Appleova računala slovila kao ‘imuna na viruse’. No nakon što je virus ‘Flashback’ zarazio oko 250 tisuća Mac računala, Apple je morao priznati kako njihovo računalo nije imuno na zarazu.

Istina je da su Appleova računala manje izložena virusima i hakerskim napadima jer ih je u svijetu manje od računala koja koriste Windowse kao operativni sustav. Ali kako se i broj Macova povećava iz godine u godinu, tako i oni postaju sve poželjnija meta.

Stoga bi i vlasnici Macova trebali instalirati antivirusni program i obratiti pozornost na internetske stranice kojima surfaju kako bi rizik od zaraze smanjili na najmanju moguću mjeru.

Što više piksela, to je bolja fotografija

Istina je da će kamera sa 16 megapiksela zabilježiti bolju fotografiju nego ona s 3 ili 6 megapiksela, ali to ne znači i da će i konačni rezultat biti bolji.

Hoće li na fotografiji koju ste napravili s kamerom od 16 megapiksela biti vidljiv svaki detalj ovisi ponajprije o samom senzoru kamere. Što je senzor veći, može registrirati više svjetlosnih podataka i više detalja.

Tako možete imati kameru sa 20 megapiksela, ali ako je senzor veličine glave pribadače, svi ti silni pikseli neće doći do izražaja.

Kod mobilnih uređaja, razlika se osjeti i ovisno o softveru koji se koristi za obradu fotografije u samom uređaju. To se najbolje vidi kad nakon ažuriranja sustava fotografije ‘odjednom’ postanu puno čišće i detaljnije.

U prosjeku je 10 megapiksela i više nego dovoljno za svakodnevnu uporabu.

Za najbolje HD iskustvo, trebaju vam i najskuplji kablovi

Proizvođači kabela stalno izbacuju nove, ‘još bolje’ kabele koji bi trebali osigurati savršeni zvuk i sliku. No kod HDMI kablova to i nije točno.

HDMI kabeli prenose digitalni signal koji ili prolazi kroz kabel ili ne prolazi. Stoga nije bitno imate li kabel sa zlatnim konektorima ili onaj koji ste kupili u obližnjoj trgovini za 30 kuna. Ako je ispravan i dobro spojen, prenositi će signal bez problema.

Jedina iznimka mogla bi biti ako vam treba kabel dulji od 3-4 metra. Kako kod jeftinih kablova na većim udaljenostima može doći do slabljenja signala, za takve slučajeve možda ne bi bilo loše dati koju kunu više. Ali to i dalje ne znači da vam treba kabel sa zlatnim konektorima, osim ako ga baš želite imati kod kuće.

Pražnjenje ‘Koša za smeće’ briše dokumente zauvijek

Želite li obrisati neki dokument na svom računalu, poslati ćete ga u ‘Koš za smeće’, a potom taj ‘Koš’ isprazniti i dokument je izbrisan. Nije baš tako.

Naime, kad korisnik isprazni ‘Koš za smeće’ na računalu, računalo nije fizički obrisalo niti jedan dokument sa svog tvrdog diska. Ono je samo obrisalo veze koje su bile stvorene prema tom dokumentu i zabilježilo kako prostor na kojem se dokument nalazi može ispuniti nekim drugim dokumentom.

Kako biste u potpunosti obrisali dokument s računala, potrebno je napraviti još jedan korak. Na Macu je potrebno odabrati ‘secure empty Trash’ opciju, dok će korisnici Windowsa morati posegnuti za specijaliziranim programima koji zaista uništavaju sve tragove dokumenta na računalu.

No i to samo pražnjenje ‘Koša za smeće’ ima svoje prednosti. Ukoliko ste neki dokument nehotice obrisali, vjerojatno ćete ga moći povratiti. Barem u teoriji.

Privatno surfanje štiti vašu privatnost

Gotovo svi internetski preglednici imaju mogućnost ‘privatnog’ ili ‘anonimnog’ surfanja internetom. No iako vas mogu uvjeravati da kad uključite tu opciju surfate internetom anonimno, to nije točno.

Iako preglednici tijekom ‘privatnog’ surfanja neće bilježiti informacije o tome koje stranice posjećujete ili što upisujete u obrasce, vaš internetski provider, same web stranice, ali i oglašivači i dalje mogu pratiti što radite na internetu.
Želite li zaista biti anonimni dok surfate, potreban vam je ‘posrednik’ odnosno ‘proxy server’ poput Tora koji će maskirati vašu IP adresu i prikazati vas kao nekog drugog korisnika. Druga je opcija korištenje VPN-a, odnosno sigurne veze koja kodira sve podatke koje šaljete u svijet i tako štiti vašu privatnost.
 
(tportal.hr/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,