Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Pesticidi koje proizvodi Monsanto odgovorni su za povećanje stope raka u Argentini!

Pesticidi koje proizvodi Monsanto odgovorni su za povećanje stope raka u Argentini!

pesticidi_spricanje_avion_monsantoAmerička kompanija Monsanto negirala je izvješće AP-a prema kojem su njihovi pesticidi odgovorni za povećanje stope raka i urođenih mana.

U izvještaju koji je AP objavio stoji da su pesticidi koje prodaje Monsanto uzročnici zdravstvenih problema u Argentini. Nedostatak regulacije doveo je do rasprostranjene zlouporabe kemikalija diljem zemlje što je dovelo do zdravstvenih problema. AP je dokumentirao nekoliko slučajeva u kojima su otrovni pesticidi korišteni u blizini naseljenih područja i slučajeve u kojima je kontaminirana vodoopskrba što je dovelo do zdravstvenih problema.

Djeca prekrivena pesticidom

U provinciji Santa Fe zabranjeno je koristiti pesticide u krugu od 500 metara od naseljenog područja, no otkriveni su slučajevi u kojima su se koristili samo 30 metara od naselja. Učiteljica jedne škole kazala je kako su djeca bila prekrivena pesticidima nakon što su plivala u bazenu.

Stopa oboljenja od raka u toj provinciji veći je od dva do četiri puta nego u ostatku zemlje. U susjednoj provinciji Chaco broj urođenih mana kod djece učetverostručio se od početka uvođenja biotehnologije u poljoprivrednoj industriji prije deset godina. Istraživači su u provinciji Santa Fe otkrili i visoke stope poremećaja štitnjače i kroničnih bolesti dišnog sustava.

Pesticid Roundup sadrži supstancu glifosat za koju se tvrdi da je bezopasna. S druge strane, AP je utvrdio da se ona u Argentini koristi na nekoliko načina koji nisu u skladu s pravilima ili su specifično zakonski zabranjeni.

Liječnik Damian Vernassi s Medicinskog fakulteta u Rosariju kazao je za RT kako bi ti kemijski miksevi mogli biti odgovorni za povećanje zdravstvenih problema.

“Mogli bi biti povezani s pesticidima. Bilo je analiza primarnog sastojka, no nikada nisu istražili veze između različitih kemikalija koje se miješaju”, kazao je Vernassi.

AP je pričao s radnikom koji je tri godine pripremao te kemijske koktele. Sada pati od polineuropatije i nalazi se na samrti. Kazao je kako je pripremio “milijune litara otrova bez ikakve zaštite”. Tvrdi kako nije znao koje bi mogle biti posljedice.

Monsanto brani pesticide

Monsanto je napao kredibilitet izvještaja i pozvao na veću vladinu kontrolu kod upotrebe pesticida.

“Ako se pesticidi koriste na krivi način u Argentini, onda je u interesu svih da se to prekine”, objavili su iz kompanije.

Tvrde kako je dokazana sigurnost glifosata i odbacuju povezanost pesticida s povećanjem zdravstvenih problema.

“Nedostatak pouzdanih podataka otežava utvrđivanje uzročno posljedičnih veza. Prema našim saznanjima ne postoji uzročno posljedična veza”, kazao je glasnogovornik Tomas Helscher.
 

 
(index.hr,youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,