Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Pesticidi koje proizvodi Monsanto odgovorni su za pove─çanje stope raka u Argentini!

Pesticidi koje proizvodi Monsanto odgovorni su za pove─çanje stope raka u Argentini!

pesticidi_spricanje_avion_monsantoAmeri─Źka kompanija Monsanto negirala je izvje┼í─çe AP-a prema kojem su njihovi pesticidi odgovorni za pove─çanje stope raka i uro─Ĺenih mana.

U izvje┼ítaju koji je AP objavio stoji da su pesticidi koje prodaje Monsanto uzro─Źnici zdravstvenih problema u Argentini. Nedostatak regulacije doveo je do rasprostranjene zlouporabe kemikalija diljem zemlje ┼íto je dovelo do zdravstvenih problema. AP je dokumentirao nekoliko slu─Źajeva u kojima su otrovni pesticidi kori┼íteni u blizini naseljenih podru─Źja i slu─Źajeve u kojima je kontaminirana vodoopskrba ┼íto je dovelo do zdravstvenih problema.

Djeca prekrivena pesticidom

U provinciji Santa Fe zabranjeno je koristiti pesticide u krugu od 500 metara od naseljenog podru─Źja, no otkriveni su slu─Źajevi u kojima su se koristili samo 30 metara od naselja. U─Źiteljica jedne ┼íkole kazala je kako su djeca bila prekrivena pesticidima nakon ┼íto su plivala u bazenu.

Stopa oboljenja od raka u toj provinciji ve─çi je od dva do ─Źetiri puta nego u ostatku zemlje. U susjednoj provinciji Chaco broj uro─Ĺenih mana kod djece u─Źetverostru─Źio se od po─Źetka uvo─Ĺenja biotehnologije u poljoprivrednoj industriji prije deset godina. Istra┼żiva─Źi su u provinciji Santa Fe otkrili i visoke stope poreme─çaja ┼ítitnja─Źe i kroni─Źnih bolesti di┼ínog sustava.


Pesticid Roundup sadr┼żi supstancu glifosat za koju se tvrdi da je bezopasna. S druge strane, AP je utvrdio da se ona u Argentini koristi na nekoliko na─Źina koji nisu u skladu s pravilima ili su specifi─Źno zakonski zabranjeni.

Lije─Źnik Damian Vernassi s Medicinskog fakulteta u Rosariju kazao je za RT kako bi ti kemijski miksevi mogli biti odgovorni za pove─çanje zdravstvenih problema.

“Mogli bi biti povezani s pesticidima. Bilo je analiza primarnog sastojka, no nikada nisu istra┼żili veze izme─Ĺu razli─Źitih kemikalija koje se mije┼íaju”, kazao je Vernassi.

AP je pri─Źao s radnikom koji je tri godine pripremao te kemijske koktele. Sada pati od polineuropatije i nalazi se na samrti. Kazao je kako je pripremio “milijune litara otrova bez ikakve za┼ítite”. Tvrdi kako nije znao koje bi mogle biti posljedice.

Monsanto brani pesticide

Monsanto je napao kredibilitet izvještaja i pozvao na veću vladinu kontrolu kod upotrebe pesticida.

“Ako se pesticidi koriste na krivi na─Źin u Argentini, onda je u interesu svih da se to prekine”, objavili su iz kompanije.

Tvrde kako je dokazana sigurnost glifosata i odbacuju povezanost pesticida s pove─çanjem zdravstvenih problema.

“Nedostatak pouzdanih podataka ote┼żava utvr─Ĺivanje uzro─Źno posljedi─Źnih veza. Prema na┼íim saznanjima ne postoji uzro─Źno posljedi─Źna veza”, kazao je glasnogovornik Tomas Helscher.
 

 
(index.hr,youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,