Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni » HRVATSKA TAJNA DRU┼áTVA: Jesu li na┼íi masoni dugotrajniji ili utjecajniji?

HRVATSKA TAJNA DRUŠTVA: Jesu li naši masoni dugotrajniji ili utjecajniji?

Masonska obiljezja Zagreb MasoniSvako delikatnije politi─Źko, gospodarsko ili kulturno pitanje, iznova obnavlja i nedoumice o udjelu slobodnih zidara u svemu tome. Tako je bilo i s ulaskom Hrvatske u EU

Pri─Źe o masonima nikada nisu prestale intrigirati. Uz slobodno zidarstvo kod nas se uvijek uple─çu i podsje─çanja na zna─Źenje i utjecaj masona na povijest Hrvatske u posljednjem stoje─çu.

Nakon nedavnog teksta o masonima u nedjeljnom Ve─Źernjem listu kao i ovog teksta, znati┼żelja ─çe se kod ─Źitatelja najvjerojatnije jo┼í umno┼żiti. Napose o ulozi masona u stvaranju prve Jugoslavije. Uglavnom se i danas kao i neko─ç uz masone povezuje tajnovitost, mo─ç i utjecaj na va┼żne dru┼ítvene doga─Ĺaje, pa i na presudna politi─Źka, gospodarska i kulturna zbivanja i u svijetu i u Hrvatskoj. Uz to se uglavnom lijepi i prikrivena hrvatska zebnja o masonima koji s Hrvatskom ne┼íto opet planiraju.

U Hrvatskoj postoji zbog povijesnih nedoumica i mno┼ítvo predrasuda prema slobodnim zidarima. Ra┼íireno je i mi┼íljenje da su Hrvate u prvu dr┼żavu ju┼żnih Slavena uveli upravo masoni. ─îinjenice tome ne protuslove, dapa─Źe. Hrvati, ─Źlanovi Jugoslavenskog odbora, uglavnom su bili masoni.

Zapravo, masonima nisu bili samo Frano ┼áupilo i Ante Trumbi─ç. U Hrvatskoj kontinuitet slobodnoga zidarstva ide i kroz prvu i kroz drugu Jugoslaviju, pa nema razloga ne vjerovati da organiziranih masona nema i danas. Masona je bilo i u NDH. Egzemplaran je bio usta┼íki ÔÇťvojskovo─ĹaÔÇŁ Slavko Kvaternik koji je, kako se pri─Źa, u ÔÇťbratstvoÔÇŁ primljen jo┼í kao mladi ─Źasnik glasovite Glinske pukovnije.

Zajedni─Źku su jugoslavensku kraljevinu masoni stvorili, dok su u komunisti─Źkoj Jugoslaviji, premda zabranjeni, tajnovito egzistirali. Najupe─Źatljiviji je primjer toga kontinuiteta knji┼żevni nobelovac Ivo Andri─ç. Iako je pripremio Trojni pakt koji je Kraljevina Jugoslavija potpisala s Njema─Źkom Adolfa Hitlera, Andri─ç je u Titovoj Jugoslaviji, koja je veli─Źala svoj antifa┼íizam, postao prvim predsjednikom Saveza knji┼żevnika Jugoslavije!

Jo┼í prije toga postao je ─Źak i ─Źlanom Titove komunisti─Źke Partije! Titovi su komunisti i njihove tajne slu┼żbe o An─Ĺri─çu sve sigurno znali, pa i to daje mason. Usprkos svemu tome, Andri─ç je bio i poslanik Savezne skup┼ítine Jugoslavije kad je 1961. dobio je Nobelovu nagradu. Tito je ┼żalio ┼íto nagradu nije dobio, njemu ideolo┼íki bliskiji Miroslav Krle┼ża, nego, eto, ideolo┼íki mu nesukladni Andri─ç.

U Titovni Jugoslaviji slobodno zidarstvo nije bilo javno dopu┼íteno, premda se zna da je i naibli┼żi Titov suradnik, Mo┼ía Pijade, bio mason, ─Źak se i za samog Tita ┼ípekuliralo, a i jo┼í se naga─Ĺa, da je i sam bio mason. Kao krunski dokaz za takvu tvrdnju uvijek se navodi da na njegovoj grobnici u beogradskoj Ku─çi cvije─ça nema nikakvih oznaka, pa ni crvene zvijezde petokrake.

Masona je bilo i u prvoj poratnoj Titovoj ideolo┼íki mije┼íanoj vladi. Sigurno je da su masonima bili dr. Ivan ┼áuba┼íi─ç i Savo Kosanovi─ç. Prvi predsjednik Narodne skup┼ítine Jugoslavije, dr. Ivan Ribar – tako─Ĺer. I poznati je zagreba─Źki odvjetnik dr. Ivo Politeo isto dokaz kontinuiteta hrvatskog Slobodnog zidarstva.

U monarhisti─Źkoj Jugoslaviji na tzv. Bomba┼íkom procesu branio je mladog terorista Josipa Broza Tita, a u Titovoj autokratskoj dr┼żavi na, od njegova re┼żima montiranoga politi─Źkoga procesa, protiv zagreba─Źkoga kardinala dr. Alojzija Stepinca!

Mogu─çe je da je i u kasnijim partjjskim vrhu┼íkama bilo slobodnih zidara. O tome nije moglo biti nikakvoga javnoga govora dok god je postojao komunisti─Źki re┼żim.

Raspad Jugoslavije mnogima je bio znak da je zapravo oslabio utjecaj masona i da se srušila moć jugomasonerije. Samostalnost Hrvatske shvaćala se i još se shvaća kao opreka raspadu Jugoslavije.

Zato ─çe iz toga najvjerojatnije biti mno┼ítvo novih hrvatskih pri─Źa o masonima. Pogotovo nakon obnove ovda┼ínjih masonskih lo┼ża i najnovijega javnoga govora o hrvatskim masonima. I sam ─çe taj javni govor sigurno dospjeti pod svojevrsni nacionalni sitnozor.

Podozrenje i sumnje koji uvijek masone prate ne─çe ni ovoga puta izostati. Hrvatski ulazak u EU iznova je otvorio i ulogu hrvatskih masona u tome. Svako delikatnije politi─Źko, gospodarsko ili kulturno pitanje, iznova ─çe obnavljati i nedoumice o udjelu slobodnih zidara u svemu tome. Masonski kontinuitet u Hrvatskoj, jednako tajnovit, postoji odvajkada, a pogotovo u posljednjem stolje─çu. Masoni su i danas misteriozni kao i uvijek. Jesu li pak i mo─çni kakvim ih se smatra?
 
 
(vecernji.hr/uredio:nsp)

Filed under: Illuminati, Masoni · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,