Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Zvijezda filma “Oni žive” (They Live) – Zaista Ostao bez Gume za Žvakanje!?

Zvijezda filma “Oni žive” (They Live) – Zaista Ostao bez Gume za Žvakanje!?

oni-zive-they-live-NadaBivši hrvač i filmska zvijezda kultnog klasika “They Live”, “Rowdy” Roddy Piper je skrenuo pozornost na svoje nedavno izrečene pro-slobodne stavove.

Oni žive (eng. They Live) je američki znanstveno-fantastični film redatelja i scenarista Johna Carpentera iz 1988. godine. U filmu je naglašen strah od gospodarskog kolapsa unutar američke kulture pohlepe i konzumerizma.

U središtu priče nalazi se usamljeni lutalica Nada koji otkriva da su pripadnici bogate vladajuće elite u stvari izvanzemaljci (gmazovi) koji koriste signal televizijske postaje kako bi upravljali ljudima, prikrili svoj pravi izgled i odašiljali subliminalne poruke u masovnim medijima.

U filmu, nakon nezaboravne 5 + minutne scene borbe s prijateljem kojeg pokušava probuditi da progleda i vidi nevidljivog neprijatelja, on napokon progleda kroz sunčane naočale koje otkrivaju stvorenja – izvanzemaljce kontrolore i njihove subliminalne poruke, “Budi poslušan” (Obey).

Kasnije, Nada je bio spreman da ih “skine”, te je ušao u banku s puškom kad je izgovoro poznati monolog kojeg je Piper u filmu sam improvizirao: “Došao sam ovdje žvakati žvake i nekome isprašiti tur … i upravo sam ostao bez žvakaća.”

Prije par dana, on je priznao na Twitteru da je film “Oni Žive” They Live – dokumentarac, (i nije znanstvena fantastika) …

they-live-oni-zive-piper

Nada, tajanstveni glavni lik iz ovog kultnog filma, je “izgubljeni Amerikanac” prema Piperu, čiji je najdraži dio kada kaže: “Vjerujem u Ameriku”, uvjerenje koje i Piper dijeli.

25. obljetnica filma They Live oživljava veliki interes poruke filma dodatno potaknuta rastom nepovjerenja prema vladi i medijima.

U svojoj recenziji za Boston Globe, Jay Carr je napisao: “Carpenter nam donosi vizualni stil 50-ih upotpunjen malim B-filmom o letećim tanjurima i zaključkom da su bogati poklonici fašizma. Oni žive, sa svojim pozivom svijetu na buđenje u klasi je Terminatora i Robocopa, iako glavni junak nema takvu vrstu mišića”.

U recenziji za Chicago Reader, Jonathan Rosenbaum je napisao:” Carpenterova domišljatost i vještina pripovijedanja čine ovaj film zabavnim i gledljivim, iako scenarij ima brojne propuste, a mogućnosti proizašle iz središnjeg koncepta filma razvijane su samo usput.

Richard Harrington, u svojoj recenziji za Washington Post je napisao: “To je samo John Carpenter. Kao i obično, pokušava kopati duboko s igračkom od lopate. “Oni Žive” je pun crnih rupa, gluma je očajna, efekti su drugorazredni. U stvari, cijela stvar je ispala previše apsurdno” (Washington Post je poznat kao medij kroz koji elita i masoni šire svoje dezinformacije, tako da takva kritika ovog filma ne čudi)

Pravi smisao filma možemo ukratko navesti:

Na sredini filma se susrećemo sa ostalim ljudima koji vide kroz naočale, jedan od njih je bradati čovjek. Bradati čovjek (iz emisije u filmu) otkriva im da je izvanzemaljcima Zemlja samo kolonija sa koje crpe resurse. Oni uzrokuju globalno zatopljenje kako bi iscrpili sve resurse prije premještanja na drugi planet. Odašiljanjem signala TV postaje izvanzemaljci prikrivaju svoj pravi izgled. Uništenje izvora signala obznanilo bi svima istinu.

Ranije ovog mjeseca Piper je razgovarao o dubini i značenju filma, rješenje u višoj svijesti, ratu, kontroli i drugim velikim problemima na radio showu Alex Jonesa. Glumac Sean Stone se pridružio Piperu, a video pogledajte ovdje:
 

 
Film se na Youtube-u uporno skida od strane istih, i postaje nedostupan, no uvijek netko ponovo stavi novu verziju.
 
Ukoliko ste željni gledati film, ne znamo do kada će biti na ovoj adresi, no ugodno vam gledanje.
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*
http://www.youtube.com/watch?v=xOnINVRvQeg
 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , ,