Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU, TEORIJE ZAVJERE » KATASTROFA VELIKOG AMERI─îKOG MITA

KATASTROFA VELIKOG AMERI─îKOG MITA

Hladni-ratU stvari SAD, s njihovim te┼íkim naslje─Ĺem robovlasni┼ítva i ugnjetavanja koje su starosjedila─Źkom indijanskom stanovni┼ítvu ─Źinili do┼íljaci iz Europe, nikada nisu bile stvarno demokratsko dru┼ítvo.

Priroda uop─çe nije ─Źovjeku dala razum da bi se on okretao u moru la┼żi i zabluda. Vje─Źita te┼żnja ─Źovjeka ka istini na kraju je postala mina usporenog djelovanja koja je uni┼ítila veliki mit o Americi kao avangarde svjetske civilizacije i glavnom za┼ítitniku ljudskih prava na planeti.

A u stvari SAD, s njihovim te┼íkim naslje─Ĺem robovlasni┼ítva i ugnjetavanja koje su starosjedila─Źkom indijanskom stanovni┼ítvu ─Źinili do┼íljaci iz Europe, nikada nisu bile stvarno demokratsko dru┼ítvo. Konstitucionalne osnove SAD-a su pravljene prema interesima bijelaca, a preko genocida Indijanaca i segregacije crnaca, koja je slu┼żbeno ukinuta tek 1964.godine, makar postoji i danas.

Jo┼í 2006. godine, u izvje┼í─çu Harwardskog sveu─Źili┼íta o Projektu gra─Ĺanskih prava, profesor Gary Orfield je konstatirao da se razina segregacije u zemlji popeo do razine kraja 1960-ih godina, da je Amerika izgubila sav napredak koji je bila postigla tijekom ukidanja segregacije u gradovima.

Danas veliki dio do┼íljaka iz Azije, Afrike, Ju┼żne Amerike u SAD ┼żivi po dijasporama, u kojima je prosje─Źan standard neusporedivo ni┼żi od standarda bijelih sugra─Ĺana.

Pravi doma─çini Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava su financijsko-oligarhijske skupine, koje se uglavnom oslanjaju na me─Ĺusloj WASP (bijeli anglosaksonci-protestanti) ─Źiji predstavnici koriste sve mogu─çe prednosti u odnosu na mnogomilionsku masu.

Prema razini mistifikacije svojeg naroda i me─Ĺunarodne javnosti, SAD svakako zauzimaju prvo mjesto na svijetu. Stvarna politika Sjedinjenih Dr┼żava i mitovi koje su oni stvorili o sebi razlikuju se izme─Ĺu sebe kao nebo i zemlja.

Bez obzira na tom propagandna ma┼íinerija SAD je izvjesno vrijeme davala rezultate. Ve─çina Amerikanaca je vjerovala da ni┼íta bolje od njihove zemlje na svijetu ne mo┼że postojati, a stanovnici Zapadne Europe su se molili za SAD kao za svoju za┼ítitu od “crvene opasnosti”.

Bilo je mnogo ameri─Źkih intelektualaca koji nisu vjerovali u te iluzije, i pri opisivanju neljudskog, u su┼ítini, ure─Ĺenja njihove zemlje, nisu ni┼íta uljep┼íavali. Romani “D┼żungla” Upton Sinclaira, “Ameri─Źka tragedija” Theodor Dreisera, “┼Żeljezna peta” Jack Londona i jo┼í mnogo drugih su predstavljali zaista istinita djela, ali je njihovo djelovanje na ameri─Źku publiku bilo ograni─Źeno.

Ru┼íenje “velikog ameri─Źkog mita” je po─Źelo nastupanjem epohe informacijskog dru┼ítva, pojavom svjetske mre┼że “internet”. Mit se po svim krajevima po─Źeo topiti i sada je sli─Źan ledenom brijegu pod sun─Źevim zrakama, koji se velikom brzinom topi i puca. Udarci koje mu nanose sve novije i novije tajne Imperije koje se sada otkrivaju, od tog ledenjaka odlamaju gigantske komade.

2001. godina je u svezi s tim postala prijelomna. Nakon ru┼íenja njujor┼íkih blizanaca – WTC, pojavio se ogroman broj publikacija koje su ukazivale na to, da su Amerikanci prevareni jer nakon zapo─Źete “globalne borbe s terorizmom” vo─Ĺene pod zastavom rata u Afganistanu dolaze novi ratovi. Tragedija 11. rujna dovela je do formiranja ogromne pukotine u ameri─Źkom mitu i stvorila po kvaliteti novu situaciju u svjetskom informacijskom prostoru.


Sada ve─ç malo tko vjeruje pri─Źi da Amerika predstavlja “barjak” nade ─Źitavog svijeta. U raspolo┼żenju Amerikanaca do┼ílo je do ozbiljnog preokreta. Po razli─Źitim anketama, od jedne tre─çine do 40% posto Amerikanaca podr┼żava vojnika Bradley Manninga koji je tajnu prepisku dr┼żavnih ustanova dao sajtu “Wikileaks”. Otprilike isto toliko njih podr┼żava osniva─Źa tog sajta, Julian Assange-a, i jo┼í toliko – novog raskrinkava─Źa ameri─Źkih tajnih slu┼żbi Eduard Snowden-a.

Odnosno, u najboljem slu─Źaju – tre─çina Amerikanaca vi┼íe ne vjeruje u slu┼żbeno progla┼íene vrijednosti. Ameri─Źko dru┼ítvo je danas idejno raspolovljeno. Realno je o─Źekivanje da ─çe se u takvoj dru┼ítvenoj klimi pojaviti novi Razotkriva─Źi i da ─çe jo┼í dosta ru┼żnih tajni ameri─Źke politi─Źke kuhinje isplivati na povr┼íinu.

Neobi─Źno je koliko jednostrano State Department na Capitolu reagira na ta nova otkri─ça. Tako ni u jednoj izjavi ameri─Źkih slu┼żbenih osoba se nije ─Źula ni sjenka ┼żaljenja zbog totalne ┼ípijuna┼że koju su organizirale tajne slu┼żbe SAD ne samo za “svoje”, ve─ç i za “tu─Ĺe”, ┼íto je iskompromitiralo prije svega demokraciju.

Pri tom ka┼żnjavanje razobli─Źiva─Źa i lov na one koji su jo┼í uvijek na slobodi ukazuju da vlast SAD-a imaju namjeru da bez trunke sa┼żaljenja najstro┼że mogu─çe ka┼żnjavati svakoga tko bi se ohrabrio progovoriti istinu.

Danas, ┼żure─çi i prekidaju─çi jedan drugog, ameri─Źki politi─Źari i visoki du┼żnosnici zahtijevaju sud za Eduard Snowden-a. Moskvu priti┼í─çu zahtjevima da se Snowden preda radi su─Ĺenja. Po┼íto mu je dan privremeni boravak u Rusiji iz Washingtona su se za─Źule i razumljive, i ne ba┼í sasvim razumljive prijetnje, koje svjedo─Źe – ne zna se da li o infantilnosti pojedinih ameri─Źkih politi─Źara, da li o njihovoj nesposobnosti da u punoj mjeri shvati postoje─çu me─Ĺunarodnu stvarnost .

Me─Ĺu prijetnjama se za─Źulo ─Źak i bojkot Olimpijskih igara u So─Źiju 2014. kao da ─çe odsustvo ameri─Źke mom─Źadi na tom doga─Ĺaju izazvati katastrofu u sportskom svijetu. A jo┼í “stra┼ínije” – prijetnja da ─çe pro┼íiriti “popis Magnitskog”, da ─çe blokirati bankarske ra─Źune ruskih slu┼żbenika. Bore─çi se s korupcijom, Moskva bi samo zahvalila Washingtonu ukoliko bi tako ne┼íto zaista bilo napravljeno.

Dvostruki standardi ameri─Źkih vlasti SAD u pitanju ljudskih prava odavno nisu ni┼íta novo i o tome se ne bi trebalo pri─Źati, da se nije iznenada nije pojavila sumnja: a da ameri─Źka politi─Źka “elita” nije naumila da je ona jedina na svijetu, a da su svi ostali samo izdresirani liliputanci koji rade po njenoj naredbi? Jer ukoliko im tako ne┼íto pada na pamet – ne─çe biti te┼íko da naprave i pravu gre┼íku tako ┼íto ─çe mirno, suzdr┼żano pona┼íanje Moskve u “predmetu Snowdena” smatrati za slabost.

I nehotice se prisje─çamo vremena koje je dovelo do raspada Rima. I tada je odnos prema kr┼í─çanima koji su odbijali se klanjati idolima Imperije bio vrlo grub. Rimski vlastodr┼íci su se glupo i plitko nadali da ─çe mo─çi beskrajno vladati ukoliko ljude uporno budu dr┼żali u zabludi.

Ne vrijedi – nije im uspjelo.

 
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

 
(vestinet.rs, youtube.com.com/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,