Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ALBERT EINSTEIN: 10 ┼Żivotnih Lekcija

ALBERT EINSTEIN: 10 ┼Żivotnih Lekcija

albert-einstein-10-lekcija-zivotaAlbert Einstein se ve─ç dugo smatramo genijem. Bio je teorijski fizi─Źar, filozof, pisac, i jedan od najutjecajnijih nau─Źnika ikada. Einstein je dao ogroman doprinos znanstvenom svijetu, uklju─Źuju─çi teoriju relativiteta, osnivanje relativisti─Źke kozmologije, predvi─Ĺanje skretanja svjetlosti uslijed gravitacije, kvantnu teoriju atomskih ─Źestica u pokretu, koncept energije nulte to─Źke …

Einstein je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za doprinos teorijskoj fizici i otkri─çe zakona fotoelektri─Źnog efekta.

Objavio je preko 300 znanstvenih, i vi┼íe od 150 ne-znanstvenih radova. Einstein se smatra ocem moderne fizike i jednim od najuspje┼ínijih znanstvenika. Pred vama je njegovih 10 ┼żivotnih lekcija:

1. Pratite svoju radoznalost

“Ja nisam ne┼íto posebno talentiran. Samo sam strastveno znati┼żeljan.

┼áto zadirkuje va┼íu radoznalost? ┼áto vas najvi┼íe zanima? Pra─çenje znati┼żelje je tajna va┼íeg uspjeha.

2. Ustrajnost je neprocjenjiva

“Nisam ja osobito pametan; ja samo du┼że rje┼íavam problem.”

Da li ste spremni da ustrajete sve dok ne stignete do odredi┼íta? Ka┼żu da se sva vrijednost po┼ítanske marke sastoji u njenoj sposobnosti da se dr┼żi za pismo sve dok ne stigne. Budite poput po┼ítanske marke, zavr┼íite utrku koju ste po─Źeli!

3. Fokusirajte se na sadašnjost

“Svaki ─Źovjek koji mo┼że sigurno voziti dok ljubi lijepu djevojku, jednostavno ne poklanja poljubcu pozornost koju zaslu┼żuje.”

Stara poslovica ka┼że da ne mo┼żemo jahati dva konja u isto vrijeme. Ja bih rekao, mo┼żemo u─Źiniti bilo ┼íto, ali ne i sve. Nau─Źite biti prisutni, i predajte se onome na ─Źemu trenutno radite. Fokusirana energija je mo─ç. Tu le┼żi razlika izme─Ĺu uspjeha i neuspjeha.

4. Mašta je moćna

“Ma┼íta je sve. Ona je pregled svega zanimljivog ┼íto nadolazi. Ma┼íta je va┼żnija od znanja.

Da li svakodnevno koristite svoju ma┼ítu? Einstein je izjavio da je ma┼íta va┼żnija od znanja! Va┼ía ma┼íta unaprijed odre─Ĺuje va┼íu budu─çnost. Tako─Ĺer je izjavio, “Pravi znak inteligencije nije znanje, ve─ç ma┼íta”. Ne dopustite da vam ne┼íto tako mo─çno poput ma┼íte le┼żi uspavano.

5. Griješite

“Osoba koja nikada nije napravila gre┼íku nije nikada poku┼íala ne┼íto novo.”

Nikada se ne bojte da ─çete napraviti pogre┼íku. Gre┼íka nije neuspjeh. Pogre┼íke vas mogu u─Źiniti boljim, pametnijim i br┼żim, ako ih pravilno iskoristite. Otkrijte mo─ç pogre┼íaka. Ho─çete da uspijete? Utrostru─Źite broj pogre┼íaka koje pravite.


6. ┼Żivite u trenutku

“Nikada ne razmi┼íljam o budu─çnosti. Ona dolazi dovoljno brzo.

Jedini na─Źin da u─Źinite ne┼íto od svoje budu─çnosti jeste da budete ┼íto je mogu─çe prisutniji u “sada┼ínjosti”.

Ne mo┼żete “sada” promijenite ju─Źer ili sutra, pa je od ogromne va┼żnosti da ono ┼íto mo┼żete u─Źiniti SADA. To je jedino vrijeme koje je bitno, jedino koje je potrebno.

7. Stvarajte vrijednost

“Ne trudite se da postanete uspje┼íni, ve─ç biti od koristi.”

Ne gubite vrijeme pokušavajući budete uspješni, umjesto toga se trudite da stvorite vrijednost. Ako budete vrijedni, privući ćete uspjeh.

Otkrijte talente i darove koje posjedujete, i nau─Źiti kako ih ponudite na na─Źin koji najvi┼íe odgovara drugima.

Te┼żite tome da budete vrijedni drugima, i uspjeh ─çe zakucati na va┼ía vrata.

8. Ne o─Źekujte razli─Źite rezultate

“Ludilo: raditi istu stvar iznova i iznova o─Źekuju─çi razli─Źite rezultate.”

Drugim rije─Źima, ne mo┼żete nastaviti s istom vrstom treninga ako ┼żelite izgledati druga─Źije. Za promjenu ┼żivot, morat ─çete se promijenite do te mjere promijeniti na─Źine na koje razmi┼íljate.

9. Znanje dolazi sa iskustvom

“Informacija nije znanje. Jedini izvor znanja je iskustvo.

Znanje proizlazi iz iskustva. Mo┼żete razgovarati i razmi┼íljati o zadatku koji je pred vama, ali razgovor ─çe vam dati samo filozofsko razumijevanje o njemu. Uprljajte ruke i steknite iskustvo! Ne tro┼íite vrijeme sakrivaju─çi se iza ┼ípekulativnih informacija, idite tamo i u─Źiniti to ┼íto je potrebno. Tako se stje─Źe neprocjenjivo znanje.

10. Nau─Źite pravila i onda zaigrajte najbolje ┼íto mo┼żete

“Morate nau─Źiti pravila igre. A onda da zaigrate bolje od bilo kojeg drugog.

Jednostavno je. Postoje dvije stvari koje morate u─Źiniti. Prva stvar koju morate u─Źiniti jest nau─Źiti pravila igre koju igrate. Ne zvu─Źi uzbudljivo, ali je od vitalnog zna─Źaja. Drugo, morate se posvetite tako jako da ne─çe biti nikoga tko tu igru ÔÇőÔÇőigra bolje od vas. Ako mo┼żete u─Źiniti ove dvije stvari – uspjeh je va┼í!
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(samopouzdanje, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , ,