Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEORIJE ZAVJERE » TEORETI─îARI ZAVJERE MENTALNO ZDRAVIJI OD KONVENCIONALISTA

TEORETI─îARI ZAVJERE MENTALNO ZDRAVIJI OD KONVENCIONALISTA

teorija-zavjere-novi-svjetski-poredakPojmovi teorija zavjere i teoreti─Źar zavjere se koriste u podrugljivom kontekstu i sugeriraju da osoba ima mi┼íljenja i ideje koje ne odgovaraju stvarnosti. Ipak, najnovija istra┼żivanja govore da su osobe koje su sklone takvim teorijama mentalno zdravije od onih koji prihva─çaju slu┼żbene verzije spornih doga─Ĺaja.

Politikolog Lens DeHaven-Smith sa Sveu─Źili┼íta dr┼żave Florida i autor knjige Teorija zavjere ka┼że da se ti pojmovi u negativnom kontekstu koriste od atentata na ameri─Źkog predsjednika Johna Kennedyja kako bi se oblatili pojedinci koji su dovodili u pitanje slu┼żbenu verziju atentata.

DeHaven-Smith smatra da se radi o svrsishodnom i prora─Źunatom kori┼ítenju podrugljivih pojmova, a dobro dokumentirana, nesporna i povijesno to─Źna zavjera od strane CIA-e u prikrivanju istine oko atentata na Kennedyja u potpunosti rehabilitira pojedince koji su preispitivali slu┼żbenu verziju doga─Ĺaja.

Najnovije istra┼żivanje koje dolazi sa Sveu─Źili┼íta Kent u Velikoj Britaniji ne samo da rehabilitira takve pojedince, nego zaklju─Źuje, pojednostavljeno, kako su osobe koje se u vode─çima medijima podrugljivo nazivaju teoreti─Źarima zavjera, mentalno zdravije nego oni koji prihva─çaju slu┼żbene verzije spornih doga─Ĺaja poput teroristi─Źkog napada na SAD 11. rujna 2001.

Istra┼żivanje naziva ÔÇśA ┼íta sa zgradom broj 7? Socio-psiholo┼íko istra┼żivanje online rasprava 09/11 teorija zavjeraÔÇÖ objavljeno je 08. srpnja, proveli su ga psiholozi Michael J. Wood i Karen M. Douglas sa Sveu─Źili┼íta Kent, obuhva─çalo je ukupno 2174 online internetskih komentara, te se usredoto─Źilo na analize komentara koje se mogu smatrati ÔÇśzavjereni─ŹkimÔÇÖ ili ÔÇśkonvencionalnimÔÇÖ.

Ono ┼íto ih je prije svega iznenadilo jest otkri─çe kako je sada u biti uobi─Źajenije ostavljati komentare koji dovode u pitanje slu┼żbene verzije doga─Ĺaja oko 09/11 i atentata na Kennedya, a osobe koje i dalje stoje uz slu┼żbena obja┼ínjenja postaju malena, ali ratoborna, manjina. Naime, prema istom istra┼żivanju ÔÇô koje je ustanovilo kako je od 2174 prikupljenih komentara njih 1459 u odnosu na 715 u korist zavjereni─Źkih ÔÇô zagovornici konvencionalnih obja┼ínjenja su bili i agresivniji, mogu─çe jer njihovi stavovi sada postaju manjinski stavovi.


Uz to, protivnici teorija zavjere su fanati─Źno privr┼żeni svojim mi┼íljenjima i stavovima i smatraju ih nespornim. S druge strane, teoreti─Źari zavjera ne smatraju da u potpunosti i cjelovito mogu objasniti sve doga─Ĺaje oko 11. rujna i vi┼íe su fokusirani na raskrinkavanje zvani─Źne verzije doga─Ĺaja nego na promoviranje neke konkretne teorije.

Istra┼żivanje je dodatno ustanovilo kako su teoreti─Źari zavjera spremniji raspravljaju o povijesnom kontekstu zbog jednostavne ─Źinjenice koja govori da se za brojne teorije, koje se promatraju s povijesne distance, ispostavilo da su to─Źne. U istom istra┼żivanju stoji kako teoreti─Źari zavjera ne vole kada ih netko tako zove.

JFK ubojstvoLaurie Manwell, psihologinja sa Sveu─Źili┼íta Guelph, u ─Źlanku objavljenom 2010. godine u ─Źasopisu American Behavioral Scientist, se sla┼że kako zapravo CIA stoji iza dana┼ínjeg podrugljivog kori┼ítenja pojma “teoreti─Źar zavjera”, i da ljudi koji vjeruju u slu┼żbena obja┼ínjenja spornih povijesnih doga─Ĺaja imaju pote┼íko─ça nositi se s informacijama i idejama koje su u suprotnosti sa njihovim vjerovanjima.

U istom broj tog ─Źasopisa profesor Steven Hoffman sa Sveu─Źili┼íta Buffalo pi┼íe kako su konvencionalisti ┼żrtve tzv. konfirmacijskih predrasuda, odnosno tra┼że informacije koje potvr─Ĺuju njihove unaprijed stvorene stavove, dok istovremeno koriste iracionalne mehanizme, poput nazivanja nekog teoreti─Źarem zavjera, kako bi izbjegli informacije koje prkose njihovim stavovima.

Ekstremna iracionalnost konvencionalista je bila meta i profesora komunikacije Ginne Husting i Martin Orra sa Dr┼żavnog sveu─Źili┼íta Boise, koji u svom ─Źlanku iz 2007. godine zaklju─Źuju kako kori┼ítenje naziva teoreti─Źar zavjere omogu─çuje isklju─Źivanje tih pojedinaca iz racionalnih rasprava o pojedinim temama.

Ukratko, ako vas je itko ikada nazvao teoreti─Źarem zavjere, nemate previ┼íe razloga za brinuti se jer po svoj prilici ste mentalno zdravi.
 
(hop.hr/uredio: nsp)

Filed under: Featured, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,