Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEORIJE ZAVJERE » TEORETIČARI ZAVJERE MENTALNO ZDRAVIJI OD KONVENCIONALISTA

TEORETIČARI ZAVJERE MENTALNO ZDRAVIJI OD KONVENCIONALISTA

teorija-zavjere-novi-svjetski-poredakPojmovi teorija zavjere i teoretičar zavjere se koriste u podrugljivom kontekstu i sugeriraju da osoba ima mišljenja i ideje koje ne odgovaraju stvarnosti. Ipak, najnovija istraživanja govore da su osobe koje su sklone takvim teorijama mentalno zdravije od onih koji prihvaćaju službene verzije spornih događaja.

Politikolog Lens DeHaven-Smith sa Sveučilišta države Florida i autor knjige Teorija zavjere kaže da se ti pojmovi u negativnom kontekstu koriste od atentata na američkog predsjednika Johna Kennedyja kako bi se oblatili pojedinci koji su dovodili u pitanje službenu verziju atentata.

DeHaven-Smith smatra da se radi o svrsishodnom i proračunatom korištenju podrugljivih pojmova, a dobro dokumentirana, nesporna i povijesno točna zavjera od strane CIA-e u prikrivanju istine oko atentata na Kennedyja u potpunosti rehabilitira pojedince koji su preispitivali službenu verziju događaja.

Najnovije istraživanje koje dolazi sa Sveučilišta Kent u Velikoj Britaniji ne samo da rehabilitira takve pojedince, nego zaključuje, pojednostavljeno, kako su osobe koje se u vodećima medijima podrugljivo nazivaju teoretičarima zavjera, mentalno zdravije nego oni koji prihvaćaju službene verzije spornih događaja poput terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001.

Istraživanje naziva ‘A šta sa zgradom broj 7? Socio-psihološko istraživanje online rasprava 09/11 teorija zavjera’ objavljeno je 08. srpnja, proveli su ga psiholozi Michael J. Wood i Karen M. Douglas sa Sveučilišta Kent, obuhvaćalo je ukupno 2174 online internetskih komentara, te se usredotočilo na analize komentara koje se mogu smatrati ‘zavjereničkim’ ili ‘konvencionalnim’.

Ono što ih je prije svega iznenadilo jest otkriće kako je sada u biti uobičajenije ostavljati komentare koji dovode u pitanje službene verzije događaja oko 09/11 i atentata na Kennedya, a osobe koje i dalje stoje uz službena objašnjenja postaju malena, ali ratoborna, manjina. Naime, prema istom istraživanju – koje je ustanovilo kako je od 2174 prikupljenih komentara njih 1459 u odnosu na 715 u korist zavjereničkih – zagovornici konvencionalnih objašnjenja su bili i agresivniji, moguće jer njihovi stavovi sada postaju manjinski stavovi.

Uz to, protivnici teorija zavjere su fanatično privrženi svojim mišljenjima i stavovima i smatraju ih nespornim. S druge strane, teoretičari zavjera ne smatraju da u potpunosti i cjelovito mogu objasniti sve događaje oko 11. rujna i više su fokusirani na raskrinkavanje zvanične verzije događaja nego na promoviranje neke konkretne teorije.

Istraživanje je dodatno ustanovilo kako su teoretičari zavjera spremniji raspravljaju o povijesnom kontekstu zbog jednostavne činjenice koja govori da se za brojne teorije, koje se promatraju s povijesne distance, ispostavilo da su točne. U istom istraživanju stoji kako teoretičari zavjera ne vole kada ih netko tako zove.

JFK ubojstvoLaurie Manwell, psihologinja sa Sveučilišta Guelph, u članku objavljenom 2010. godine u časopisu American Behavioral Scientist, se slaže kako zapravo CIA stoji iza današnjeg podrugljivog korištenja pojma “teoretičar zavjera”, i da ljudi koji vjeruju u službena objašnjenja spornih povijesnih događaja imaju poteškoća nositi se s informacijama i idejama koje su u suprotnosti sa njihovim vjerovanjima.

U istom broj tog časopisa profesor Steven Hoffman sa Sveučilišta Buffalo piše kako su konvencionalisti žrtve tzv. konfirmacijskih predrasuda, odnosno traže informacije koje potvrđuju njihove unaprijed stvorene stavove, dok istovremeno koriste iracionalne mehanizme, poput nazivanja nekog teoretičarem zavjera, kako bi izbjegli informacije koje prkose njihovim stavovima.

Ekstremna iracionalnost konvencionalista je bila meta i profesora komunikacije Ginne Husting i Martin Orra sa Državnog sveučilišta Boise, koji u svom članku iz 2007. godine zaključuju kako korištenje naziva teoretičar zavjere omogućuje isključivanje tih pojedinaca iz racionalnih rasprava o pojedinim temama.

Ukratko, ako vas je itko ikada nazvao teoretičarem zavjere, nemate previše razloga za brinuti se jer po svoj prilici ste mentalno zdravi.
 
(hop.hr/uredio: nsp)

Filed under: Featured, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,