Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » Tko se smije suprotstaviti Americi?

Tko se smije suprotstaviti Americi?

Edward-Snowden-SADEdward Snowden posvuda tra┼żi azil, ali se ─Źini kako se ba┼í niti jedna zemlja na svijetu ne usu─Ĺuje upustiti se u sukob sa Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama. Jedva da ikoja druga zemlja mo┼że toliko utjecati na druge dr┼żave.

Edward Snowden i dalje tra┼żi zemlju koja bi mu pru┼żila uto─Źi┼íte. Podnio je 21 zahtjev za azil, neke dr┼żave se jo┼í nisu izjasnile, a ─Źuju se i donekle pozitivni znakovi iz Venezuele. Ipak, gotovo sve zemlje su odbile njegov zahtjev – uglavnom iz “formalnih razloga”.

Nije druga─Źije niti u Europi:┬áNjema─Źka je odbila molbu za azil, a i drugi Europljani se ne─çkaju. O─Źito nipo┼íto ne ┼żele riskirati sukob sa SAD-om. Jesu li Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave vr┼íile pritisak na europske dr┼żave da odbiju dati azil Edwardu Snowdenu, te┼íko je re─çi. Isto tako je mogu─çe da su te zemlje djelovale preventivno poslu┼íno, ka┼że Christian Lammert sa Slobodnog Sveu─Źili┼íta u Berlinu.

Jedan od mogu─çih razloga bi mogao biti i taj da sigurnosna suradnja obavje┼ítajnih slu┼żbi dobro funkcionira pa su i europske obavje┼ítajne zajednice uvjerene kako su Amerikanci tako┬á sprije─Źili teroristi─Źke napade. Nijemci i druge europske zemlje utoliko i same imaju koristi od nadzora NSA i ameri─Źkih slu┼żbi.

Sjedi┼íte NSAAmerikanci prislu┼íkuju – ali su i Europljani uvjereni da ih to ┼ítiti od ‘terorizma’

U igri su milijarde eura

Povrh toga, Lammert podsje─ça i na gospodarsku suradnju koja bi trebala postati jo┼í dublja: “Upravo su u tijeku, odnosno predstoje razgovori o Transatlantskoj zoni slobodne trgovine. Tu se naravno nastoji da se pokvari raspolo┼żenje u pregovorima.”

Formiranjem Transatlantske zone slobodne trgovine Europske unije sa Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama ┬ábi do┼ílo do ukidanja carina, od ─Źega EU o─Źekuje ostvariti u┼ítede koje bi se mjerili u desecima milijardi eura. Osim toga, oba partnera se time nadaju da ─çe do─çi do gospodarskog rasta i otvaranja vi┼íe radnih mjesta.

Zajedni─Źka sigurnosna politika, zajedni─Źki gospodarski interesi, zajedni─Źko svladavanje financijske krize – sve bi se to, prema procjeni povjesni─Źara Detlefa Junkera sa Sveu─Źili┼íta u Heidelbergu, trebalo staviti u pitanje kad je u pitanju Snowden.

Bez obzira da li se doista vr┼íio pritisak na europske dr┼żave u slu─Źaju Snowden, za Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave je samorazumljivo da mogu vr┼íiti pritisak na veliki broj dr┼żava u svijetu, uvjeren je dobar poznavatelj SAD-a, Detlef Junker.

Ameri─Źki nosa─Ź Abraham LincolnSAD daju za oru┼żje vi┼íe nego ikoja druga zemlja – i utoliko su spremniji i iskoristiti taj arsenal.

─îemu onda slu┼żi svo to oru┼żje?

Jer, ona je jedina preostala velesila – i ne oklijeva podsjetiti druge zemlje na tu ─Źinjenicu:┬á “Sila, koja danas tro┼íi gotovo polovicu svih vojnih izdataka na svijetu, koja ima oko 1.000, dijelom tajnih vojnih upori┼íta po svijetu i koja, ukoliko to politika ┼żeli, svako mjesto na planetu mo┼że napasti u roku od 20 minuta“.

Detlef JunkerDetlef Junker je uvjeren: dominacija SAD ─çe se nastaviti.

Pitanje je me─Ĺutim, mogu li si Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave, obzirom na unutarnjopoliti─Źke probleme i rastu─çu konkurenciju u Aziji, i dalje dopustiti takvo hegemonisti─Źko dr┼żanje. Junker vidi nekoliko razloga zbog kojih ─çe Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave ostati mo─çne: njihova vode─ça uloga na podru─Źju informacijskih tehnologija, njihova nastojanja da eksploatacijom naftnih i plinskih nalazi┼íta u vlastitoj zemlji postanu neovisni o sirovinama iz primjerice Saudijske Arabije. I na koncu, njena valuta dolar koji je jo┼í uvijek glavno plate┼żno sredstvo na ─Źitavom svijetu: “To su pokazatelji da ─çe Amerika i odr┼żati svoj polo┼żaj u svijetu”, uvjeren je Junker.
 
 
izvor: dw.de/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=14524"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: SVIJET U RATU, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , ,