Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » SAD: Neka Hrvatska vodi Balkan u EU, osloba─Ĺanje od tereta pro┼ílosti svakodnevna je borba

SAD: Neka Hrvatska vodi Balkan u EU, osloba─Ĺanje od tereta pro┼ílosti svakodnevna je borba

obama-biden-smijehHrvatski uspjeh bio je daleko od neizbje┼żnog, to je testament hrabrosti hrvatskim gra─Ĺanima i njezinim ─Źelnicima koji su prevladali isku┼íenja nacionalizma i mr┼żnje. Osloba─Ĺanje od tereta pro┼ílosti svakodnevna je borba.

I, dan po dan, Hrvati su zadr┼żali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i EU-a – rekao je potpresjednik Joe Biden.

Irski pisac James Joyce napisao je da je ‘povijest no─çna mora iz koje se poku┼íava probuditi’ – prije dvadeset godina Hrvatska je ┼żivjela u toj mori, opusto┼íena ratom i zato─Źena regionalnim mr┼żnjama, iz koje se u ponedjeljak, postav┼íi ─Źlanica EU-a, ne samo probudila nego i realizirala svoj san euroatlantske budu─çnosti – napisao je ameri─Źki potpredsjednik Joe Biden u autorskom ─Źlanku u Financial Timesu.

Hrvatski uspjeh bio je daleko od neizbje┼żnog – nastavlja Biden. U stvari, to je testament hrabrosti hrvatskim gra─Ĺanima i njezinim ─Źelnicima koji su prevladali isku┼íenja nacionalizma i mr┼żnje. Osloba─Ĺanje od tereta pro┼ílosti svakodnevna je borba. I, dan po dan, Hrvati su zadr┼żali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i EU-a.

To postignu─çe pripada hrvatskom narodu – nagla┼íava Biden. Ali tako─Ĺer govori o transformativnoj mo─çi europskog projekta koji zemlje vodi prema vladavini prava, otvorenom tr┼żi┼ítu, napretku i miru.

Hrvatska je u tome oti┼íla dalje nego ┼íto mnogi misle – poru─Źuje ameri─Źki potpredsjednik. ─îlanica je NATO-a od 2009. i doprinosi sigurnosti u svijetu, uklju─Źuju─çi u Afganistanu. Neko─ç su zemlje slale svoje misije u Hrvatsku, sada Hrvatska pridonosi mirovnim misijama na Kosovu, Haitiju, u Zapadnoj Sahari.

Hrvatsko pristupanje EU-u pove─çava izglede njezinim susjedima koji su suo─Źeni s rizikom da zaostanu daleko iza. S vremenom, granice EU-a trebale bi ujediniti zemlje jugoisto─Źne Europe umjesto da ih razdvajaju – ka┼że Biden.


‘─îestitamo Hrvatskoj i posve─çujemo se ostvarenju ve─çeg cilja’

Me─Ĺutim, hrvatski susjedi moraju prvo donijeti te┼íke odluke koje ─çe im utrti put prema Uniji. U interesu je SAD-a, Hrvatske i Europe da u tome uspiju. Povijest nema ve─çi spomenik ideji da zemlje ne moraju nastavljati sukobe iz pro┼ílosti nego ┼íto je EU, i nema boljeg mehanizma od integracije da se osigura da ih ne nastavljaju. Zato Hrvatska radi na tome da iste one ljude s kojima je ratovala dovede u europsko okru┼żenje – pi┼íe Biden.

Srbija i Kosovo dugo su bile zamrznute u dubokom i gorkom sukobu, sve donedavno. Premijeri Ivica Da─Źi─ç i Hashim Thaci dijalogom su i bolnim kompromisom postigli povijesni sporazum o normalizaciji odnosa. Sljede─çi koraci ne─çe biti laki, ali ─Źelnici tih dviju zemalja stvorili su svojim sugra─Ĺanima priliku za gradnju budu─çnosti definiranu po┼ítovanjem me─Ĺusobnih prava i zajedni─Źkim napretkom u miroljubivom su┼żivotu.

Crna Gora i Albanija pred sobom tako─Ĺer imaju mnogo te┼íka posla, ali napreduju prema europskom integriranju provode─çi gospodarske i politi─Źke reforme, bore─çi se protiv korupcije i ja─Źaju─çi provedbu zakona.

Makedonija mora ostati na putu reformi, rije┼íiti svoje unutarnje etni─Źke napetosti i zajedno s Gr─Źkom posti─çi sporazum oko imena – pi┼íe Biden dodaju─çi kako je u BiH, na┼żalost, postignuto malo napretka i zaklju─Źiv┼íi kako tamo┼ínji stanovnici zaslu┼żuju bolje.

Nijedna zemlja ne mo┼że posve iza sebe ostaviti svoju povijest ili zaboraviti svoje tragedije. I ne trebaju – nagla┼íava Biden. Ali zemlje mogu izabrati put u kojem ─çe im budu─çnost biti na prvom mjestu i raditi na dobrobiti za budu─çe generacije. To je ono ┼íto je napravila Hrvatska. A rezultat je pretvaranje sna, koji je prije 20 godina izgledao nezamisliv, u stvarnost.

To je razlog za slavlje i podsjetnik na to ┼íto je sve mogu─çe. ─îestitamo Hrvatskoj i posve─çujemo se ostvarenju ve─çeg cilja – dovo─Ĺenja cijelog Balkana u Europu, cjelovitu, slobodnu i mirnu – zaklju─Źio je ameri─Źki potpredsjednik.
 
(dnevno.hr/uredio: nsp)

Filed under: Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,