Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » SAD: Neka Hrvatska vodi Balkan u EU, oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba

SAD: Neka Hrvatska vodi Balkan u EU, oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba

obama-biden-smijehHrvatski uspjeh bio je daleko od neizbježnog, to je testament hrabrosti hrvatskim građanima i njezinim čelnicima koji su prevladali iskušenja nacionalizma i mržnje. Oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba.

I, dan po dan, Hrvati su zadržali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i EU-a – rekao je potpresjednik Joe Biden.

Irski pisac James Joyce napisao je da je ‘povijest noćna mora iz koje se pokušava probuditi’ – prije dvadeset godina Hrvatska je živjela u toj mori, opustošena ratom i zatočena regionalnim mržnjama, iz koje se u ponedjeljak, postavši članica EU-a, ne samo probudila nego i realizirala svoj san euroatlantske budućnosti – napisao je američki potpredsjednik Joe Biden u autorskom članku u Financial Timesu.

Hrvatski uspjeh bio je daleko od neizbježnog – nastavlja Biden. U stvari, to je testament hrabrosti hrvatskim građanima i njezinim čelnicima koji su prevladali iskušenja nacionalizma i mržnje. Oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba. I, dan po dan, Hrvati su zadržali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i EU-a.

To postignuće pripada hrvatskom narodu – naglašava Biden. Ali također govori o transformativnoj moći europskog projekta koji zemlje vodi prema vladavini prava, otvorenom tržištu, napretku i miru.

Hrvatska je u tome otišla dalje nego što mnogi misle – poručuje američki potpredsjednik. Članica je NATO-a od 2009. i doprinosi sigurnosti u svijetu, uključujući u Afganistanu. Nekoć su zemlje slale svoje misije u Hrvatsku, sada Hrvatska pridonosi mirovnim misijama na Kosovu, Haitiju, u Zapadnoj Sahari.

Hrvatsko pristupanje EU-u povećava izglede njezinim susjedima koji su suočeni s rizikom da zaostanu daleko iza. S vremenom, granice EU-a trebale bi ujediniti zemlje jugoistočne Europe umjesto da ih razdvajaju – kaže Biden.

‘Čestitamo Hrvatskoj i posvećujemo se ostvarenju većeg cilja’

Međutim, hrvatski susjedi moraju prvo donijeti teške odluke koje će im utrti put prema Uniji. U interesu je SAD-a, Hrvatske i Europe da u tome uspiju. Povijest nema veći spomenik ideji da zemlje ne moraju nastavljati sukobe iz prošlosti nego što je EU, i nema boljeg mehanizma od integracije da se osigura da ih ne nastavljaju. Zato Hrvatska radi na tome da iste one ljude s kojima je ratovala dovede u europsko okruženje – piše Biden.

Srbija i Kosovo dugo su bile zamrznute u dubokom i gorkom sukobu, sve donedavno. Premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci dijalogom su i bolnim kompromisom postigli povijesni sporazum o normalizaciji odnosa. Sljedeći koraci neće biti laki, ali čelnici tih dviju zemalja stvorili su svojim sugrađanima priliku za gradnju budućnosti definiranu poštovanjem međusobnih prava i zajedničkim napretkom u miroljubivom suživotu.

Crna Gora i Albanija pred sobom također imaju mnogo teška posla, ali napreduju prema europskom integriranju provodeći gospodarske i političke reforme, boreći se protiv korupcije i jačajući provedbu zakona.

Makedonija mora ostati na putu reformi, riješiti svoje unutarnje etničke napetosti i zajedno s Grčkom postići sporazum oko imena – piše Biden dodajući kako je u BiH, nažalost, postignuto malo napretka i zaključivši kako tamošnji stanovnici zaslužuju bolje.

Nijedna zemlja ne može posve iza sebe ostaviti svoju povijest ili zaboraviti svoje tragedije. I ne trebaju – naglašava Biden. Ali zemlje mogu izabrati put u kojem će im budućnost biti na prvom mjestu i raditi na dobrobiti za buduće generacije. To je ono što je napravila Hrvatska. A rezultat je pretvaranje sna, koji je prije 20 godina izgledao nezamisliv, u stvarnost.

To je razlog za slavlje i podsjetnik na to što je sve moguće. Čestitamo Hrvatskoj i posvećujemo se ostvarenju većeg cilja – dovođenja cijelog Balkana u Europu, cjelovitu, slobodnu i mirnu – zaključio je američki potpredsjednik.
 
(dnevno.hr/uredio: nsp)

PETICIJA PREHRAMBENE INDUSTRIJE: Neurotoksin Aspartam kao skriveni i neoznačeni aditiv u mliječnim proizvodima
Pet najpoznatijih ubojstava UDBA-e

Filed under: Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama