Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Istina o NSA: Sprema se nadzor čovječanstva pomoću kvantnih računala i Skynet tehnologije?

Istina o NSA: Sprema se nadzor čovječanstva pomoću kvantnih računala i Skynet tehnologije?

eagleeye SUPER RAČUNALO 2008Jedan od prvih naručitelja ovakve tehnologije je Google, koji uz NASA-u želi koristiti ovaj složeni sustav. Federalna komisija za komunikacije već je ranije potvrdila da su Google Street auti prikupljali Wi-Fi podatke, pa je itekako bitno pitanje što će tek u špijunaži značiti jedno kvantno računalo.

To je inače računalo koje koristi kvantnomehaničke fenomene poput superpozicije i spregnutosti prilikom podatkovnih razmjena.

Nakon Snowdenovog zviždanja brojne novinarske priče napisane su o kontroverznoj agenciji NSA, no ovo zapravo nije iznimka nego posve uobičajeno ponašanje američkih špijunskih krugova. Detaljnije informacije o američkim obavještajcima pročitajte u sljedećim redovima.

Široka operativna mreža

Nacionalna sigurnosna agencija uspostavljena je 4. studenog 1952. pri Ministarstvu obrane SAD-a i blagoslovom predsjednika Trumana. Pravni je slijednik AFSA-e, Sigurnosne agencije oružanih snaga SAD-a, osnovane 1949. Zbog nedostatka centralizirane koordinacije preoblikovana je uz suradnju CIA-e u današnji NSA. Sjedište agencije je u Fort George G. Meade bazi u Marylandu između Baltimorea i Washingtona. Zaposlenici imaju vlastiti izlaz na autocesti, a sveukupni broj NSA čini najvećim poslodavcem u toj saveznoj državi.

Službeni godišnji budžet je 10 milijardi dolara, iako brojni analitičari tvrde da je daleko veći putem sestrinskih projekata. NSA podatke većinom prikuplja preko četiriju geostacionarnih satelita, elektroničkog nadzornog sustava u Velikoj Britaniji, te Utah podatkovnom centru. Agencija za razliku od ostalih ne prolazi kroz rezanje budžeta, već upravo suprotno – prisutno je stalno povećavanje. Zanimljivo, NSA je bila ‘tajna’ agencija sve do početka novog tisućljeća.

Razvoj kvantne tehnologije

Iako je uz djelatnost agencije vezan poprilični broj kontroverzi, najistaknutiji je svakako onaj vezan uz nadzor čovječanstva kojeg mnogi uspoređuju sa Skynet sustavom iz filmskog serijala ‘Terminator’. Preteča te sofisticirane tehnologije je Echelon, sustav koji je u stanju nadzirati svjetske telefonske, faksovne, i komunikacijske sustave. Snowden je potvrdio da se skoro sve moderne telefonske, internet, faks i satelitske komunikacije na svijetu se mogu presresti, zabilježiti i analizirati.

Slična situacija je i kada govorimo o PRISM nadzornom sustavu koji je na snazi od 2007. Snowden je potvrdio njegovo postojanje uz ime ‘US-984XN’ i koordinaciju od strane FISC-e (Suda za međunarodni obavještajni nadzor) pod FISA-om. Tvrtka D-Wave, bliski suradnik NSA-e je pak pod voditeljskom palicom Erica Ladizinskog razvila 512-kubitno (kvantni bit) računalo. Što je također interesantna poveznica, Ladizinski je ranije radio za Northrup, proizvođača oružja koji je razvijao kvantno računalo za DARPA-u i upravljanje vojnim vozilima i robotima vojnicima u budućnosti.

Realnost kao u Terminatoru

Jedan od prvih naručitelja ovakve tehnologije je Google, koji uz NASA-u želi koristiti ovaj složeni sustav. Federalna komisija za komunikacije već je ranije potvrdila da su Google Street auti prikupljali Wi-Fi podatke, pa je itekako bitno pitanje što će tek u špijunaži značiti jedno kvantno računalo. To je inače računalo koje koristi kvantnomehaničke fenomene poput superpozicije i spregnutosti prilikom podatkovnih razmjena.

‘Skynet sustav uključuje se 1997., prošao je Zakon o financiranju. Ljudske odluke su uklonjene iz strateške obrane. Skynet postaje svjestan’, dio je iz prvog Terminatora. Analiza možebitne budućnosti ponuđena je na portalu Natural News. Sudeći po brzini razvoja sustava već bi 2018. s primjenom mogli početi prvi ‘svjesni’ strojevi. NSA bi pak mogao težiti ka uklanjanju ljudskog faktora iz nadzornih operacija zbog ‘straha od curenja podataka’ dok bi do 2026. bespilotne letjelice mogle početi letjeti bez ljudske koordinacije.
 

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,