Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska » NJEMA─îKA NAM NAME─ćE KRIVU POLITIKU! ┼áTEDNJA NIJE DOBAR PUT: George Soros ekskluzivno za Jutarnji

NJEMA─îKA NAM NAME─ćE KRIVU POLITIKU! ┼áTEDNJA NIJE DOBAR PUT: George Soros ekskluzivno za Jutarnji

soros-george-novi-svjetski-poredakKriza stvara dinamiku u kojoj se ljude, koji trenuta─Źne politike u vlastitim dr┼żavama smatraju neodr┼żivima, gura u smjeru antieuropskog sentimenta. To je ono ┼íto ─çe presuditi Europskoj Uniji. To je opasnost koja vreba izbore za EU parlament 2014. jer postoji mogu─çnost pobjede antieuropskih zastupnika Razgovarali Mladen Ple┼íe i Igor Alborghetti

George Soros, bogata┼í, investitor, filantrop, aktivist, sjedio je na niskom tamburinu u predsjedni─Źkom apratmanu osrednjeg zagreba─Źkog hotela. Da ne bude zabune, spavao je u najboljem, onom preko puta zagreba─Źkog kolodvora, a u ovom je samo gostovao kao zvijezda svoje dugogodi┼ínje inicijative o reintegraciji europskih Roma. Ro─Ĺen 1930. u Ma─Ĺarskoj kao Schwartz Gy├Ârgy, pre┼żivio je nacisti─Źku okupaciju, holokaust, Franju Tu─Ĺmana (koji ga je smijestio u onu poznatu re─Źenicu o ÔÇť┼żutim, plavim, zelenim vragovima…ÔÇŁ)

Vi ste, na neki na─Źin, svjedok hrvatske politi─Źke i dru┼ítvene povijesti. Koliko se Hrvatska promijenila u zadnjih 20 godina?

- Puno. Najviše zbog utjecaja Europske Unije u procesu pristupanja. Nakon ulaska to više neće biti tako. Hrvatska mora poboljašti svoje gospodarstvo, a to nije laka zadaća dok cijela Europa pati zbog ekonomskog pada.

Va┼ía fundacija ÔÇśOtvoreno dru┼ítvoÔÇÖ dugo je bila nazo─Źna u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina ste oti┼íli, zatvorili ured u Zagrebu, a sada se vra─çate. Za┼íto?

- To─Źno. Dosta smo toga u─Źinili i pomogli Hrvatskoj u procesu pribli┼żavanja Europskoj Uniji. Sada vidimo da je EU u krizi i zato smo stvorili Inicijativu Otvorenog dru┼ítva za Europu. Cilj nam je ponovo uspostaviti duh zajedni┼ítva koji je bio u sredi┼ítu izvornog europskog projekta. To zna─Źi europsko rje┼íenje za europski problem. Potrebno je da sve dr┼żave na tome rade zajedno.

U Hrvatskoj vi┼íe ne─çemo davati novac nego ─çemo podr┼żavati ovo dru┼ítvo, koje je postalo dijelom EU, kako bi se lak┼íe savladali problemi u novoj sredini. Potrebna je promjena stajali┼íta u hrvatskom dru┼ítvu. Vidite, pridru┼żivanje Uniji je, zapravo, pasivan proces. Prihvatite equis i ispunite razli─Źite druge uvjete. Sada morate biti aktivni u mijenjanju na─Źina na koji EU funkcionira. Sudjelujte u stvaranju istinskog politi─Źkog saveza, a ne birokratskog ili monetarnog interesnog bratstva. Izbori za Parlament EU bit ─çe va┼żan ispit. Kao ┼íto sam rekao, ako ga ÔÇśzauzmuÔÇÖ antieuropski zastupnici, zapo─Źet ─çe odbrojavanje kraja Unije. Nadalje, izbori za Parlament EU odredit ─çe i budu─çeg predsjednika Europske komisije. To je vrlo va┼żna funkcija koja mora raditi na rje┼íavanju europskih, a ne nacionalnih problema.

Za tjedan dana Hrvatska postaje dijelom Europske Unije. ┼áto, po va┼íem mi┼íljenju, uop─çe mo┼żemo o─Źekivati?

- To je ogroman korak naprijed za Hrvatsku. Ali va┼żno je da znate da ova Europska Unija u koju ulazite prolazi kroz egzistencijalnu krizu. A to je ono ┼íto me posebno preokupira.

Poznata su vaša razmišljanja o uzrocima ove velike krize. Tvrdite da je problem u euru. Zašto?

- Ova kriza je prouzro─Źena eurom. On je zami┼íljen kao sredstvo kojim ─çe se do─çi do krajnjeg cilja, odre─Ĺeni me─Ĺukorak uvo─Ĺenja zajedni─Źke valute koja ─çe onda dovesti do potpune politi─Źke unije. Ipak, kada je euro uveden, svi su znali da je to nedovr┼íena, nepotpuna valuta. Ipak, postojali su razlozi na osnovi kojih su ljudi vjerovali da ─çe manjkavosti monetarne unije koja nije pra─çena fiskalnom i politi─Źkom unijom postati o─Źite i Europa ─çe tada biti spremna za dodatni, sljede─çi korak te stvoriti, prvo, fiskalnu i naposljetku politi─Źku uniju. To je sistem kako je stvarana Europska Unija. Napravi┼í mali korak, postavi┼í limitirani cilj u okviru to─Źnog rasporeda pa onda moblizira┼í politi─Źku volju. I ve─ç zna┼í da ─çe svi ti koraci biti nedovoljni i da ─çe ti trebati jo┼í.


Ne spominjete financijsku krizu koje je krenula iz SAD-a, prelila se u Europu i koja je, nota bene, sustavno uni┼ítila financije dr┼żava EU…

- Sada dolazi na red kriza iz Sjedinjenih Dr┼żava koja je jo┼í jasnije naglasila nedostatke eura. Dakle, stigla je kriza, a istodobno nije bilo te stvarne politi─Źke volje unutar Unije. A ona je trebala osigurati poduzimanje tog nu┼żnog sljede─çeg koraka. Ba┼í zbog toga Europska Unija se sada bori s financijskom krizom u ograni─Źenjima sporazuma koji je kao takvu nisu predvidjeli. Su┼ítinski su manjkavi i lo┼íi za djelovanje u okolnostima u kojima je sada EU. Mislim da je to ograni─Źenje pretvorilo europsku financijsku krizu u politi─Źku krizu EU.

Tko onda mo┼że spasiti Europu? Njema─Źka? Vi ste sna┼żan kriti─Źar njema─Źke kancelarke Merkel i njezine politike u ovoj krizi…

- Europsku Uniju nitko ne treba spa┼íavati jer se ona pretvorila u ne┼íto sasvim druga─Źije od onoga kakvom je bila zami┼íljena na po─Źetku. Ako ne bude ozbiljnih promjena smjera financijske i gospodarske politike, do─çi ─çe do politi─Źkog raspada Europske Unije.

Nije li to ono ┼íto se ve─ç dogodilo kada europski lideri spominju tzv. dva kruga Europske Unije: prvi s bogatim i sna┼żnim dr┼żavama te onaj drugi sa siroma┼ínim zemljama na njezinim rubovima?

- Ne. To je neva┼żno. Eurozona je danas podijeljena samo na vjerovnike i du┼żnike. One koji daju kredite i one koji ih uzimaju i otpla─çuju. U financijskoj krizi kreditori vladaju i diktiraju politiku. Umjesto Unije, koja se temelji na slobodnoj volji jednakih ─Źlanova, dobili ste dvije klase, ja─Źu i slabiju.

Nove ─Źlanice su slabe…

- Zapravo, nove dr┼żave ─Źlanice su zna─Źajna snaga EU. Pogotovo Poljska koja je sna┼żan gospodarski i politi─Źki entitet. Dr┼żim da kriza u Europi zahtijeva i rje┼íenje iz Europe. Stvara dinamiku u kojoj se ljude, koji trenuta─Źne politike u vlastitim dr┼żavama smatraju neodr┼żivima, gura u smjeru antieuropskog sentimenta. To je ono ┼íto ─çe presuditi Europskoj Uniji. To je opasnost koja vreba izbore za Parlament EU 2014. jer postoji mogu─çnost pobjede antieuropskih zastupnika. To ─çe, naravno, sprije─Źiti rasplet krize u duhu europskog zajedni┼ítva i jednakosti. Dakle, oni koji vjeruju u izvorni koncept Europske Unije trebaju se okrenuti rje┼íenju koje ─çe biti u skladu s duhom EU, ali svakako suprotstavljeno trenuta─Źno dominantnim politikama.

Kako biste to kratko definirali?

- Proeuropske politike i one protiv establišmenta.

U Europi se vode beskona─Źne rasprave o ispravnosti politike ┼ítednje ili potrebe za poticanjem potro┼ínje. Kako vi gledate na to?

- To je problem. ┼átednja je kriva politika. Ne mo┼żete se izvu─çi iz duboke rupe duga smanjenjem prora─Źuna. Postoji samo jedan put za izlaz iz du┼żni─Źke krize: gospodarski rast. Svaki u┼íte─Ĺeni euro u dr┼żavnom prora─Źunu, zapravo, smanjuje BDP puno vi┼íe nego taj dr┼żavni dug. To je kontraproduktivno, ali nitko ne ┼żeli priznati jer je u suprotnosti s uvjerenjima njema─Źke javnosti. Ukratko, Njema─Źka odlu─Źuje. Ali Njema─Źka mora shvatiti da name─çe krivu politiku.
 
 
izvor: jutarnji.hr/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=14385"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: Illuminati, Masoni, Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , ,