Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NOVI ┼áAMAR FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI: Kurkuma proizvodi nevjerojatan oporavak od demencije

NOVI ŠAMAR FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI: Kurkuma proizvodi nevjerojatan oporavak od demencije

kurkuma-zdravljeAko ste vi ili va┼íi voljeni jednom patili od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije, ima nade i ozdravljenje bi se moglo na─çi u biljci, gomolju, korjenu pod imenom – kurkuma.

Na temelju tri istra┼żivanja koja su nedavno provedena, kurkuma, ─Źiji je glavni aktivni sastojak kurkumin, ima mo─ç ne samo da ozdravi osobu u ova dva stanja – pona┼íanje i psihi─Źke simptome povezane s demencijom, ve─ç mo┼że dovesti i do potpunog oporavka od bolesti u samo nekoliko mjeseci.

Tradicionalni za─Źin za kuhanje koji se koristi obilno po cijeloj Indiji i jugoisto─Źnoj Aziji tijekom mnogo tisu─çlje─ça, kurkuma je predmet bezbrojnih znanstvenih istra┼żivanja u posljednjih nekoliko godina. Krvo┼żilni, probavni, i neurolo┼íki sustavi tijela, ispostavilo se, su svi pozitivno reagirali na kurkumu, a naizgled beskrajan popis bolesti za koje je ovaj za─Źin poznat da pru┼ża ozdravljenje, neprestano se ┼íiri cijelo vrijeme.

Ovo je definitivno slu─Źaj prema kojim se mo┼żemo nositi sa strahopo┼ítovanjem, prema utjecaju koji ima biljka kurkuma na kognitivno zdravlje, kao ┼íto pokazuje novo istra┼żivanje iz Japana. Glavni lije─Źnik na Kariya Toyota General Hospital iz grada Kariya i njegove kolege ocjenili su tri odvojena istra┼żivanja slu─Źaja koji su uklju─Źivali kurkumu i do┼íli do nekih zanimljivih zaklju─Źaka o terapeutskoj vrijednosti te biljke. U svakom slu─Źaju, kurkuma je pokazala kako ubla┼żiti simptome demencije i pobolj┼íala ukupne kognitivne funkcije.

“U istra┼żivanju koje je uklju─Źilo tri bolesnika s Alzheimerovom bolesti, kod kojih su kognitivne funkcije i pona┼íanja i psiholo┼íki simptomi demencije bili te┼íki, izrazita razdra┼żljivost, uznemirenost, tjeskoba i apatija, tratirani su kurkuma prahom u kapsulama vi┼íe od godinu dana, i utvr─Ĺeno je da je povezano s ubla┼żavanjem simptoma” napisali su autori istra┼żivanja u njihovom sa┼żetku.

“Ukupna ocjena neuropsihijatrijskog kratkog upitnika zna─Źajno se smanjila u oba – ja─Źina simptoma i teret skrbnika, nakon samo 12 tjedana tretmana” dodali su. “Ocjena Mini-Mental State ispita (MMSE) oti┼íla gore za pet poena (od 12/30 do 17/30) u jednom od slu─Źajeva, a druga dva slu─Źaja su bila u stanju prepoznati svoju obitelj u roku od jedne godine nakon po─Źetka lije─Źenja kurkumom.”


Konzumiranje vrlo malo, do samo jedan gram kurkume dnevno tijekom tri mjeseca mo┼że dovesti do “znatnog napretka”

Dakle, dok konvencionalna industrija bolest i dalje tro┼íi milijarde dolara u potrazi za farmaceutski-baziranom “lijeku” za demenciju, jednostavan, jeftin za─Źin za kuhanje, napravljen od biljke, je ve─ç napravio taj posao. Uzimaju─çi samo jedan gram, ili otprilike jedna ─Źetvrtinu ┼żli─Źice┬á dnevno, kurkume u prahu, ispostavilo se da je dovoljno za proizvodnju nevjerojatnih pobolj┼íanja u psiholo┼íkim bolestima i simptomima demencije.

Ranije istra┼żivanje objavljeno u ─Źasopisu Annals of Neurology indijske akademije u 2008 potvr─Ĺuje tu ─Źinjenicu, nakon ┼íto je utvr─Ĺeno da je kurkuma prirodni antioksidans koji djeluje protuupalno, i detoksikacijski mehanizmi poma┼żu pobolj┼íati pam─çenje kod pacijenata s demencijom. Jednostavno konzumirajte ovaj za─Źin koji je ispunjen okusima kao dio svoje normalne prehrane, drugim rije─Źima, ima potencijal da potpuno preobrazi zdravlje mozga i ubla┼żi ─Źak i najgore demencije.

“Kurkumin (spoj u kurkumi) kao antioksidans, i njegovo protuupalno i lipofilno djelovanje pobolj┼íava kognitivne funkcije u bolesnika s AD (Alzheimerovom bolest),” napisao je autor ovog ranijeg istra┼żivanja u svojem sa┼żetku. “Zbog razli─Źitih u─Źinaka kurkumina, kao ┼íto su smanjenje beta-amiloid plakova, odgo─Ĺena degradacija neurona, metalni-kelati, protuupalno, antioksidans i smanjenje formacije mikroglija, ukupna memorija kod pacijenata s Alzheimerovom bolest se pobolj┼íala.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,