Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ONO SI ┼áTO JEDE┼á – Pro─Źitajte kako nas svakodnevno truje korporativni Novi Svjetski Poredak

ONO SI ┼áTO JEDE┼á – Pro─Źitajte kako nas svakodnevno truje korporativni Novi Svjetski Poredak

ono-si-┼íto-jede┼íUdruga za prevenciju raka tako apelira da niti najmanja koli─Źina hormona nije sigurna, pa i najmanji odrezak sadr┼żi milijarde molekula hormona. ‘Odre─Ĺeni organi vi┼íe su podlo┼żni efektima estrogena, androgena i antiandrogena tijekom odrastanja. Tu je najbitnije istaknuti mozak i seksualne organe’, navodi se u izvje┼ítaju EU. Naravno, postoje i prakti─Źni primjeri nuspojava ishrane mesom tretiranim steroidima.

‘Ono si ┼íto jede┼í’ poznata je parafraza iz pera Anthelmea Brillat-Savarina od davne 1826. godine, a danas je vi┼íe nego ikada do┼íla u pitanje. Te┼íko je doku─Źiti ┼íiru sliku koja stoji iza bizarnih praksi vezanih uz prehranu u posljednje vrijeme, a ovdje ─çemo vidjeti kojih pet podru─Źja zbog profita sve drasti─Źnije prolazi na tr┼żi┼ítu hrane.

Umjetni zasla─Ĺiva─Źi protiv ┼íe─çera

Jo┼í od osamdesetih vodi se agresivna kampanja vezana uz ┼íe─çer, njegovu nezdravost i dijabetes. U posljednje vrijeme izlazi sve vi┼íe studija koje govore o tome da umjetni zasla─Ĺiva─Źi daleko vi┼íe debljaju i dovode u opasnost od ┼íe─çerne bolesti. Unato─Ź tome, u gotovo svakom proizvodu vidimo aspartam, acesulfam K i sl.

Aspartam je 200 puta sla─Ĺi od ┼íe─çera i koristi se u gotovo svim aspektima prehrane. To je umjetni zasla─Ĺiva─Ź koji se proizvodi iz geneti─Źki modificirane bakterije Escherichie coli, te sadr┼żi desetak posto metanola, otrova koji je i u iznimno malim koli─Źinama smrtonosan. Kroz stotinjak laboratorijskih studija potvr─Ĺeno je preko 90 nuspojava. Zanimljivo je i da aspartamski fenilalanin blokira serotonin i osoba je konstantno gladna, zbog ─Źega ‘pada u vodu’ argument kako su ovi proizvodi za razliku od ┼íe─çernih dijetalni. ─îak 75-85% svih prijava upu─çenih ka FDA zbog zdravstvenih tegoba zadobivenih negativnim reakcijama na prehrambene aditive dolazi radi aspartama.

Kalijev acesulfam (K) je odobrila FDA jo┼í 1988. godine. Acesulfam je derivat acetoacetatne kiseline, a problematiku elementa poznajemo samo putem istra┼żivanja i nuspojava na ┼żivotinjama s obzirom da se ne smije klini─Źki testirati na ljudima. Ta ─Źinjenica ipak nije sprije─Źila njegovu ┼íiroku primjenu. U EU je uveden 1983. s naznakom da ‘ne postoje indikacije da je ┼ítetan za ─Źovjeka’ iako nisu izvr┼íena nikakva ispitivanja. Acesulfam K stimulira sekreciju inzulina ovisnu o nekoliko faktora ─Źime ote┼żava mogu─çu reaktivnu hipoglikemiju, a poti─Źe i stvaranje tumora na plu─çima, grudima, rijetke oblike tumora na drugim organima, nekoliko oblika leukemije i kroni─Źne respiratorne bolesti u nekoliko studija na glodavcima, ─Źak i onda kada su im davane manje doze od maksimalno propisanih.

Saharin je derivat O-toluen sulfonamida. Alergije na sulfonamid su dokazane, a djeca sa ‘sulfa’ alergijama trebaju izbjegavati saharin. U klini─Źkim ispitivanjima saharin je na kontrolnoj grupi od 42 pacijenta uzrokovao vrlo nepovoljne u─Źinke. Danas proizvodi sa saharinom od 2001. vi┼íe ne moraju sadr┼żavati etiketu s natpisom o ┼ítetnosti po zdravlje, a najprisutniji je u lijekovima. Aspirin za dnevnu uporabu tako sadr┼żi istu koli─Źinu kao limenka dijetalnog pi─ça.

Sukraloza (splenda) je derivat klorirane sukroze. Istra┼żivanja govore kako uzrokuje smanjenje timusnih ┼żlijezda (do 40%) i pove─çanje jetre i bubrega, mogu─çe pove─çanje slijepog crijeva i bubre┼żne mineralizacije kod ispitivanja na ┼żivotinjama. Sukraloza ide uz klor, a proizvo─Ĺa─Źi tvrde da je isti sli─Źan atomu klora u molekuli kuhinjske soli (NaCl) ┼íto zapravo i nije istina. U ovom slu─Źaju je kemijski proces sli─Źniji probavi kloriranih pesticida, a FDA tvrdi kako nije dokazano ┼ítetna za ljude. Naravno, problem je u tome ┼íto ne postoje studije na ljudskim subjektima.

Meso tretirano steroidima protiv prirodnog uzgoja

70% svih ┼żivotinjskih antibiotika slu┼że kao steroidi za rast, a brojka dolazi do ─Źak 99% od 36 milijuna goveda koja su tretirana tim hormonskim osna┼żiva─Źima. Izuzev toga, dobivaju i estrogen i progestin (sinteti─Źki progesteron), a interesantno je kako federalni zakoni zabranjuju doping dok su ┼żivotinje po┼íte─Ĺene takvih mjera.

┼áest je glavnih steroida koji se daju stoci, od toga su tri prirodna – estradiol, testosteron i progesteron, a tri sinteti─Źka – zeranol dobiven iz estrogena, androgeni trenbolon acetat i progestin melengestrol acetat). Kada konzumiramo meso tretirano ovim steroidima unosimo iste i u vlastiti organizam, ┼íto je posebno pogubno za djecu. Tako je koli─Źina estradiola u dva hamburgera koju pojede osmogodi┼ínjak dnevno dovoljna za pove─çavanje hormonskog nivoa za ─Źak 10%. Na taj na─Źin djeca ranije stasaju, osim o─Źigledne koli─Źine otrova unesenog u organizam.

Udruga za prevenciju raka tako apelira da niti najmanja koli─Źina hormona nije sigurna, pa i najmanji odrezak sadr┼żi milijarde molekula hormona. ‘Odre─Ĺeni organi vi┼íe su podlo┼żni efektima estrogena, androgena i antiandrogena tijekom odrastanja. Tu je najbitnije istaknuti mozak i seksualne organe’, navodi se u izvje┼ítaju EU. Naravno, postoje i prakti─Źni primjeri nuspojava ishrane mesom tretiranim steroidima.

Frapantan primjer je Portoriko s po─Źetka osamdesetih. Tada je naime na tisu─çe djece pro┼ílo kroz prerani seksualni razvoj i prili─Źno bolne popratne nuspojave. Stru─Źnjaci navode i kako dana┼ínje djevoj─Źice na Zapadu postaju seksualno aktivne ve─ç sa osam godina povi┼íenjem razine estrogena kroz mlijeko i meso, a zapa┼żeno je i pove─çavanje grudi kod mu┼íke djece, poznato kao ginkomastija. Najpoznatiji takav doga─Ĺaj zabilje┼żen je u Italiji. 1988. zabranjeno je tretiranje ┼żivotinja hormonima u EU, no kako drugdje isto nije na snazi i danas jedemo hranu ‘oboga─çenu’ steroidima.


GMO i kemijski hibridi protiv prirodne hrane

Genetski modificirani organizmi na tr┼żi┼ítu su ve─ç dvadeset i pet godina, te jo┼í nisu dokazali osnovne postulate koji su postavljeni prilikom preliminarnih istra┼żivanja – rje┼íavanje gladi u svijetu (zarada je i dalje jedini razlog ekspanzije), rje┼íavanje kemikalija (praksa pokazuje jo┼í ve─çu uporabu ┼ítetnih kemijskih sredstava) i koegzistencija s prirodom (GM usjevi onemogu─çavaju prirodni aspekt). Kemijska i genetska ┼ítetnost tako─Ĺer su dokazane, pa primjena herbicida ┼ítetno utje─Źe na ljude i bakterije tla.

Daljnji udar su pokazala najnovija istra┼żivanja gdje je genetska modifikacija onemogu─çena nakon par generacija ┼íto je vidljivo u prirodi na kri┼żanjima konja i magaraca, kao i u studijama gdje smo vidjeli kako ─Źetvrta generacija ┼ítakora ostaje sterilna, te bi takve implikacije mogle biti pogubne za ljude.

‘U organizmu imamo 30.000 gena, a 250.000 bjelan─Źevina, a samo jedna stanica unutarnjeg uha mo┼że stvoriti do 500 gena. Jasno je i da gen ovisno o okoli┼íu mijenja na─Źin kodiranja, te je tako urod interakcija mno┼ítva gena i okoli┼ía – tako moramo zaklju─Źiti kako je GMO postulat da jedan gen kodira jednu bjelan─Źevinu dokazani proma┼íaj’, naveo je prof.dr. Marijan Jo┼ít na jednom od predavanja, te je zaklju─Źio kako ‘nitko ne pri─Źa o rekombinantnim GMO lijekovima. U SAD-u je ─Źak 33 cjepiva obavezno tijekom ┼íkolovanja i jasan je pritisak kojeg ostvaruje farmaceutski lobi na politi─Źke instance’.

‘Ba┼í me briga je li GMO dobar ili ne, sigurno nije bolji od prirodne hrane i Hrvatskoj samim time nije niti potreban. ─îak i da niti jedan od prva dva plana ne pro─Ĺe – skupljanja potpisa za referendum i dr┼żavne odluke, postoji uvijek i ‘plan C’ – zabrana glifosata, ─Źime bi automatski uni┼ítili mogu─çnost primjene GMO-a’, rekao je dr. Valerije Vr─Źek.

‘Kada pri─Źamo o GMO-u, moramo se dr┼żati ┼íifre ’2, 4, 5, 6′. Broj 2 ozna─Źava otpornost prema glifosatu i insekticidima, 4 ozna─Źava ─Źetiri kulture koje se genetski modificiraju – kukuruz, pamuk, soju i uljanu repicu, 5 pak ve┼żemo uz pet GMO korporacija -┬á Monsanto, Syngentu, BASF, Bayer CropScience i DuPont, a 6 za ┼íest velikih GMO dr┼żava – SAD, Kanadu, Brazil, Argentinu, Indiju i Kinu’, apostrofira Vr─Źek. Uz to je dodao da i raj─Źice i krastavci s placa nisu GMO ve─ç kemijski hibridi. Upravo su ti kemijski hibridi jo┼í jedan bitan problem. ‘Napumpano’ povr─çe u sebi sadr┼żi brojne kemikalije koje naizgled uljep┼íavaju izgled proizvoda na policama supermarketa. Neprovjerenost ipak ne zna─Źi puno, posebice jer su brojni znanstvenici i zakonodavci u stalnom sukobu interesa kada je rije─Ź o zakonitosti ovakvih proizvoda, dok o moralno-eti─Źkom segmentu ne moramo niti tro┼íiti rije─Źi.

Fluorirana voda protiv prirodne vode

Flor je svoju ┼íiru uporabu zapo─Źeo jo┼í tijekom nacizma kada su zatvorenici u logorima sterilizirani. Kasnije se isti sustav primjenjivao i u ameri─Źkim zatvorima gdje je voda fluorirana ‘radi lak┼íe kontrole i pasivnosti zatvorenika’. Natrijev fluorid koristio se kao otrov za mi┼íeve, vojni nervni otrov i sastojak opojnih lijekova, a danas je u uporabi u pastama za zube i pitkoj vodi.

Od kada je FDA ozakonila uvo─Ĺenje ovog otrova, zabilje┼żeno je pove─çanje broja tumora i mentalnih bolesti, smanjenje duljine ┼żivota i depresiju uz apatiju – sve u podru─Źjima gdje se voda fluorira. Fluorid izaziva te┼íka o┼íte─çenja zubiju, kostiju, kao i sredi┼ínjeg nervnog sustava. Svega 200 grama zubne paste sadr┼żi ─Źak 200 miligrama fluorida. Flor oko┼ítava epifizu, te┼íko ga je naknadno izbaciti iz tijela, a mnogi stru─Źnjaci smatraju kako je ovakva politika samo nastavak nacisti─Źke filozofije.

Flor se tako danas prema brojnim neovisnim studijama izravno ili neizravno povezuje s bolestima poput geneti─Źkih defekata na DNK, pove─çanog rizika od tumora, uni┼ítavanja ┼ítitnja─Źe, smanjenja inteligencija, poreme─çaja stvaranja melatonina putem epifize, Alzheimerove bolesti, autizma, slabljenja imuniteta itd. S druge strane, sve vi┼íe dr┼żava ustaje protiv prikupljanja vode iz ki┼ínice i sli─Źnih postupaka. Profit i odlaganje kemijskog otpada tako iznova napreduju na ljestvici prehrambene diktature.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(dnevno, youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,