Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PROVJERITE DA LI STE U NEKOM OD OVIH SISTEMA ZA PRAĆENJE

PROVJERITE DA LI STE U NEKOM OD OVIH SISTEMA ZA PRAĆENJE

spijunaza-pracenje-kontrolaJeste li ikada primijetili da vas nakon potrage za sušilom za kosu na Amazonu danima sa svih portala “gledaju” upravo sušila za kosu, tj. oglasi za prodaju istih?

Ako niste ili ste mislili da je to slučajnost, obratite pažnju. Marketinška špijunaža događa se na jedva zamislive načine i to uz pomoć robota i akumulacije raznih baza podataka koji tvrtkama otkrivaju koji je oglas pravi za vas.

Marketinške tvrtke već imaju toliko informacija o vama da te stvari vjerojatno ne znate ni sami o sebi. Saznaju ih kroz društvene mreže, termine koje pretraživati ​​i stranice koje otvarate, ukoliko se koriste dovoljno “pametnim” algoritmom koji im pomaže da podatke adekvatno analiziraju. Ali, to im nije dosta.

“Trenutno vas vrlo vjerojatno promatra stotinjak tvrtki koje odlučuju što bi vam htjele pokazati”, navodi se u članku Cracked.com – a koji predlažemo pet najjezivijih načina na koji vas tvrtke špijuniraju.

5. Televizija koja vas gleda i sluša

Američkom birou za patente i robne marke pristigao je zahtjev za patentiranje uređaja za kabelsku televiziju koji detektira ambijent u kojem se gledatelj nalazi kada mu se puštaju reklame. Spravica je opremljena kamerama i mikrofonima i prilagodit oglase koji vam se vrte na televiziji ovisno o tome mazite li se s partnerom (dobićete reklame za kondome, romantične glazbene albume i slično “, jedete (oglasi za hranu), čistite li, svirate, pričate, čitate, igrate li igricu …

Vaš televizor, dakle, već sada ima sposobnost da prepozna da li pijete Pepsi ili Coca Colu i izabirati koje će vam oglase emitirati, ukoliko ima ovu spravu. Ideja nije nova – na njoj je još 2010. godine radio Microsoft. Ta tehnologija trebala je skenirati svu elektroničku poštu, SMS – ove i stranice koje posjećujete i promatrati vaše lice dok ste za kompjuterom. Ovisno o vašem emocionalnom stanju, puštali bi oglase koji njemu odgovaraju.

Postoji uvjerenje da određeni tipovi laptpova posjeduju ove softvere i da ste već u programu praćenja, pošto svi već imaju kamere i mirofon.

4. Lutke koje izgledaju kao ljudi i gledaju vas u trgovini

Nadzorni androidi nazvani EieSee Mannequin koštaju 5000 $ i napravljeni su da vas promatraju dok kupujete.

Prepoznaju vašu rasu, jezik kojim govorite, dob, spol i izraze lica. Sve ove informacije se čuvaju i analiziraju, kako za proučavanje vlastite ponude i prodavača, tako i za prodaju podataka drugim trgovinama.

Pretpostavka je da vlasnike lutki ništa ne sprječava i da ih naoružaju, budući da su u stanju detektirati i lopove.

Ovaj način špijunaže je već uvelike poznat i primjenjuje se u svim državama pa i Hrvatskoj. Dakle, obratite pozornost na lutke u izlogu i njihove oči.
 

 

3. Proizvodi koji odaju vašu lokaciju na ulici

Nestle je nedavno pokrenuo kampanju “Pronaći ćemo vas”, koja se sastojala od čipiranja čokoladica. Kupcima su obećavali da će nekoga od njih nakon kupnje čokoladice dočekati Nestlea ekipa i uručiti im deset tisuća funti.

Ni ovo nije svježa ideja. Apple vas sve vrijeme tjera da mu otkrijete vlastitu mjesto i to na način da vas potiče da se koristiti Apple ID – om, odnosno jedinstvenom identifikacijom i da neprestano ažurirati aplikacije.

Ali, kompjuteri su skupi, a čokoladica košta – 1 $. Ova reklama Nestle-a je posebno jeziva jer govori o tome kako je ta tehnologija za praćenje zapravo jeftina i kako je lako podvaliti uz bilo što.
 

 

2. Sajtovi koji ‘znaju’ koliko novca imate

Kako nema pristojnog načina da potencijalne kupce pitate o njihovoj imovini i primanjima, postoji samo odokativna procjena. Nju je teško izvršiti preko interneta, za razliku od dućana u kojima vas odmjere i zaključe da nemate novca i da se neće truditi oko vas.

Zato postoji način da se procjeni vaš kompjuter. Putnička agencija Orbitz zato razlikuje koriste li Macintosh računalo ili PC i shodno tome ih obasipaju oglasima za skuplje, odnosno jeftinije destinacije.

racunar laptop “Macintosh je skuplji, što bi valjda trebalo značiti i da njihovi vlasnici imaju puno novca za trošenje (pod pretpostavkom da im upravo sav višak novca nije ispario zbog kupnje predmetnog kompjutera)”, navodi Cracked.

Ipak, postoje istraživanja koja pokazuju da vlasnici Macintosh-a zarađuju 30% posto više od korisnika PC pa su to uglavnom muškarci koji su pritom i samci. Stoga, ako ste samac koji koristi MacBook Pro od nekoliko tisuća eura, možete očekivati ​​oglase za zlatare, luksuzne automobile i slično.

1. Marketinške tvrtke koje prate vaše zdravstvene probleme

New York-ška marketinška tvrtka Epic nedavno je uhvaćena kako koristi oglase oko 24.000 web stranica kako bi špijunirala koje bolesti njihovi korisnici najčešće traže na internetu. Među tim stranicama bili su i CNN.com, Amazon i drugi vrlo posjećeni portali.

Skupljali su informacije o potencijalnim zdravstvenim problemima kako bi lakše pogađali marketinške kampanje. Ako su korisnici tih stranica tražili, primjerice, “inkontinenciju” – dobivali bi oglase za pelene za odrasle, lijekove za mokraćni sustav i slično.

Pod normalnim okolnostima, podaci o ljudskom zdravlju su povjerljiva stvar. To je prepoznala i Federalna komisija za trgovinu koja je Epicu naredila uništiti svoje baze podataka, koje su već obuhvaćale milijune ljudi.
 
(vestinet.rs, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,