Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » VELIKI BRAT: Digitalno oružje iz Njemačke

VELIKI BRAT: Digitalno oružje iz Njemačke

digitalno-oružje-kamereNjemačka poduzeća isporučuju nadzornu tehniku i autoritarnim režimima. Za izvoz nema gotovo nikakvih ograničenja. Aktivisti za ljudska prava i oporbenjaci zahtijevaju stroža izvozna pravila za to “digitalno oružje”.

Houssam Aldeen je bio oprezan. Nakon što je dvije i pol godine služio u sirijskoj vojsci poznavao je dobro tehnologiju za nadzor. Ovaj slobodni novinar iz Damaska je više puta otvarao lažne e-mail adrese i internet koristio sam na javnim mjestima. Ipak je uhićen. Optužen je zarazmjenu informacija sa stranim organizacijama. Očito je sirijska tajna služba prisluškivala razgovore ovog novinara koji je radio i kao prevoditelj za strane reportere.

Tehničke potrepštine za potpuni nadzor telefona, mobitela i računala Siriji su prodala poduzeća iz Njemačke. Sirijski ponuđač mobilnih telefona Syriatel je 2010. dobio nadzornu tehnologiju od Siemensa. I u Bahreinu je nadzorna tehnika iz Europe i SAD-a korištena za špijuniranje oporbenih aktivista. U Libiji i Egiptu su pronađeni čvrsti dokazi da je za nadzor oporbenjaka korištena nadzorna tehnika sa Zapada.

Nadzorna tehnika “made in Germany”

Njemačke tvrtke pripadaju među vodeće ponuđače nadzorne tehnologije. Ona pomaže u borbi protiv kriminala i terorizma, kažu proizvođači. Njome se može nadzirati računala i telefone. Poseban software omogućava čitanje tuđih SMS-poruka. Moguće je i lociranje osoba, špijuniranje komunikacije preko interneta i otkrivanje korisničkih zaporki.

Ako takva nadzorna tehnologija dospije u krive ruke ona brzo postaje “digitalno oružje”, kaže Christian Mihr iz organizacije “Reporteri bez Granica” u razgovoru za Deutsche Welle. Ova novinarska organizacija predbacuje zapadnim poduzećima da isporučuju nadzornu tehniku autoritarnim državama. A one tu tehniku koriste kako bi kritičare otkrile i zatvorile.

Loši izvozni propisi

Za razliku od konvencionalnog oružja za prodaju nadzorne tehnologije nema gotovo nikakvih ograničenja, ni u Njemačkoj, ni u Europskoj uniji. Samo u rijetkim slučajevima njemačke tvrtke moraju zatražiti dopuštenje za izvoz. Trenutno je ograničen samo izvoz u zemlje koje su pod embargom, kao što su Sirija i Iran. Njemačka poduzeća tako podliježu – ako uopće – prije svega moralnim, a ne zakonskim ogradama.
digitalno oružje nadzorne kamere
To pokazuje primjer Trovicora. To poduzeće nastalo 2009. izdvajanjem iz Nokia Siemens Networka, sa sjedištem u Münchenu, proizvodi takozvani “Monitoring center” – sustav koji je Siemens 2010. izvezao u Siriju. Njime se može nadzirati internetska i telefonska komunikacija u cijeloj zemlji.

Na upit Deutsche Welle-a glasnogovornica poduzeća piše da im ugovor zabranjuje davati informacije o kupcima, zemljama ili obujmu isporuke, a da se kupci u jednoj zaštitnoj klauzuli obvezuju pridržavati se Smjernica OECD-a za multinacionalna poduzeća. Osim toga da se prilikom izvoza brinu da se poštuju svi međunarodni izvozni propisi i da se ne izvozi u zemlje u kojima vlada građanski rat.

Oštriji izvozni propisi?

Izvozni stručnjak njemačke Stranke ljevice Jan van Aken malo drži do moralnih kompasa takvih poduzeća. “Svojevoljno se takva poduzeća nikad neće ograničiti. Ako neki proizvođač nadzorne tehnologije želi zaraditi novac, on će opremu prodavati i onima koji krše ljudska prava, to je poslovni model.”

Kad je tehnika jednom isporučena gotovo je nemoguće provjeriti zloupotrebljava li ju se. Van Aken zato zahtijeva unošenje nadzorne tehnologije u Zakon o izvozu (AWG) i strog nadzor izvoza.

Stručnjak FDP-a za gospodarsku politiku Martin Lindner protivi se pooštravanju izvoznih odredaba za nadzornu tehnologiju. “Teško da ima neka zemlja na svijetu u kojoj se izvoz tako kritično i tako temeljito provjerava, kao u Njemačkoj.” Ta tehnologija nije namijenjena mučenju. Takvu robu se, istina, može protuzakonito isporučiti i zloupotrebljavati, ali to načelno vrijedi za svaku robu na svijetu, kaže Lindner.

Ne nazire se promjena zakona

U vladinim krugovima ne smatraju nužnom promjenu izvoznih pravila za nadzornu tehniku. U dopuni Zakona o inozemnom poslovanju (AWG-Novelle) nadzorna tehnologija se uopće ne spominje.

Savezno ministarstvo gospodarstva na upit Deutsche Wellea ukazuje na postojeće propise o izvozu. “Djelotvorne mjere za prilagodbu izvozne kontrole političkim i tehničkim razvitcima treba donijeti prije svega na međunarodnoj razini”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Političar Zelenih Konstantin Notz kaže da Savezno ministarstvo ne želi ništa mijenjati: “Mi smo Saveznu vladu u protekle dvije godine stalno na to upozoravali da je tu problematika koja postaje sve veća, a da nije bilo nikakve reakcije”, kaže Notz. On se nada da će Njemačka kao i Europa brzo doći do zakonskih odredaba koje će učinkovito ograničiti izvoz nadzorne tehnologije u zemlje u kojima se ne poštuju demokratska pravila.

A do tada njemačka nadzorna tehnologija može i dalje biti izvožena gotovo nesmetano u gotovo sve zemlje svijeta.
 

 

 
 
izvor: dw.de, youtube.com/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13446"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,