Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » VELIKI BRAT: Digitalno oru┼żje iz Njema─Źke

VELIKI BRAT: Digitalno oru┼żje iz Njema─Źke

digitalno-oru┼żje-kamereNjema─Źka poduze─ça isporu─Źuju nadzornu tehniku i autoritarnim re┼żimima. Za izvoz nema gotovo nikakvih ograni─Źenja. Aktivisti za ljudska prava i oporbenjaci zahtijevaju stro┼ża izvozna pravila za to “digitalno oru┼żje”.

Houssam Aldeen je bio oprezan. Nakon ┼íto je dvije i pol godine slu┼żio u sirijskoj vojsci poznavao je dobro tehnologiju za nadzor. Ovaj slobodni novinar iz Damaska je vi┼íe puta otvarao la┼żne e-mail adrese i internet koristio sam na javnim mjestima. Ipak je uhi─çen. Optu┼żen je zarazmjenu informacija sa stranim organizacijama. O─Źito je sirijska tajna slu┼żba prislu┼íkivala razgovore ovog novinara koji je radio i kao prevoditelj za strane reportere.

Tehni─Źke potrep┼ítine za potpuni nadzor telefona, mobitela i ra─Źunala Siriji su prodala poduze─ça iz Njema─Źke. Sirijski ponu─Ĺa─Ź mobilnih telefona Syriatel je 2010. dobio nadzornu tehnologiju od Siemensa. I u Bahreinu je nadzorna tehnika iz Europe i SAD-a kori┼ítena za ┼ípijuniranje oporbenih aktivista. U Libiji i Egiptu su prona─Ĺeni ─Źvrsti dokazi da je za nadzor oporbenjaka kori┼ítena nadzorna tehnika sa Zapada.

Nadzorna tehnika “made in Germany”

Njema─Źke tvrtke pripadaju me─Ĺu vode─çe ponu─Ĺa─Źe nadzorne tehnologije. Ona poma┼że u borbi protiv kriminala i terorizma, ka┼żu proizvo─Ĺa─Źi. Njome se mo┼że nadzirati ra─Źunala i telefone. Poseban software omogu─çava ─Źitanje tu─Ĺih SMS-poruka. Mogu─çe je i lociranje osoba, ┼ípijuniranje komunikacije preko interneta i otkrivanje korisni─Źkih zaporki.

Ako takva nadzorna tehnologija dospije u krive ruke ona brzo postaje “digitalno oru┼żje”, ka┼że Christian Mihr iz organizacije “Reporteri bez Granica” u razgovoru za Deutsche Welle. Ova novinarska organizacija predbacuje zapadnim poduze─çima da isporu─Źuju nadzornu tehniku autoritarnim dr┼żavama. A one tu tehniku koriste kako bi kriti─Źare otkrile i zatvorile.

Loši izvozni propisi

Za razliku od konvencionalnog oru┼żja za prodaju nadzorne tehnologije nema gotovo nikakvih ograni─Źenja, ni u Njema─Źkoj, ni u Europskoj uniji. Samo u rijetkim slu─Źajevima njema─Źke tvrtke moraju zatra┼żiti dopu┼ítenje za izvoz. Trenutno je ograni─Źen samo izvoz u zemlje koje su pod embargom, kao ┼íto su Sirija i Iran. Njema─Źka poduze─ça tako podlije┼żu – ako uop─çe – prije svega moralnim, a ne zakonskim ogradama.
digitalno oru┼żje nadzorne kamere
To pokazuje primjer Trovicora. To poduze─çe nastalo 2009. izdvajanjem iz Nokia Siemens Networka, sa sjedi┼ítem u M├╝nchenu, proizvodi takozvani “Monitoring center” – sustav koji je Siemens 2010. izvezao u Siriju. Njime se mo┼że nadzirati internetska i telefonska komunikacija u cijeloj zemlji.

Na upit Deutsche Welle-a glasnogovornica poduze─ça pi┼íe da im ugovor zabranjuje davati informacije o kupcima, zemljama ili obujmu isporuke, a da se kupci u jednoj za┼ítitnoj klauzuli obvezuju pridr┼żavati se Smjernica OECD-a za multinacionalna poduze─ça. Osim toga da se prilikom izvoza brinu da se po┼ítuju svi me─Ĺunarodni izvozni propisi i da se ne izvozi u zemlje u kojima vlada gra─Ĺanski rat.


Oštriji izvozni propisi?

Izvozni stru─Źnjak njema─Źke Stranke ljevice Jan van Aken malo dr┼żi do moralnih kompasa takvih poduze─ça. “Svojevoljno se takva poduze─ça nikad ne─çe ograni─Źiti. Ako neki proizvo─Ĺa─Ź nadzorne tehnologije ┼żeli zaraditi novac, on ─çe opremu prodavati i onima koji kr┼íe ljudska prava, to je poslovni model.”

Kad je tehnika jednom isporu─Źena gotovo je nemogu─çe provjeriti zloupotrebljava li ju se. Van Aken zato zahtijeva uno┼íenje nadzorne tehnologije u Zakon o izvozu (AWG) i strog nadzor izvoza.

Stru─Źnjak FDP-a za gospodarsku politiku Martin Lindner protivi se poo┼ítravanju izvoznih odredaba za nadzornu tehnologiju. “Te┼íko da ima neka zemlja na svijetu u kojoj se izvoz tako kriti─Źno i tako temeljito provjerava, kao u Njema─Źkoj.” Ta tehnologija nije namijenjena mu─Źenju. Takvu robu se, istina, mo┼że protuzakonito isporu─Źiti i zloupotrebljavati, ali to na─Źelno vrijedi za svaku robu na svijetu, ka┼że Lindner.

Ne nazire se promjena zakona

U vladinim krugovima ne smatraju nu┼żnom promjenu izvoznih pravila za nadzornu tehniku. U dopuni Zakona o inozemnom poslovanju (AWG-Novelle) nadzorna tehnologija se uop─çe ne spominje.

Savezno ministarstvo gospodarstva na upit Deutsche Wellea ukazuje na postoje─çe propise o izvozu. “Djelotvorne mjere za prilagodbu izvozne kontrole politi─Źkim i tehni─Źkim razvitcima treba donijeti prije svega na me─Ĺunarodnoj razini”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Politi─Źar Zelenih Konstantin Notz ka┼że da Savezno ministarstvo ne ┼żeli ni┼íta mijenjati: “Mi smo Saveznu vladu u protekle dvije godine stalno na to upozoravali da je tu problematika koja postaje sve ve─ça, a da nije bilo nikakve reakcije”, ka┼że Notz. On se nada da ─çe Njema─Źka kao i Europa brzo do─çi do zakonskih odredaba koje ─çe u─Źinkovito ograni─Źiti izvoz nadzorne tehnologije u zemlje u kojima se ne po┼ítuju demokratska pravila.

A do tada njema─Źka nadzorna tehnologija mo┼że i dalje biti izvo┼żena gotovo nesmetano u gotovo sve zemlje svijeta.
 

 

 
 
izvor: dw.de, youtube.com/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=13446"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,