Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA » STOP za genetski modificiranoj hrani na Balkanu, propalo ┼íirenje “Monsanta”

STOP za genetski modificiranoj hrani na Balkanu, propalo ┼íirenje “Monsanta”

gmo_free-europaProjekt Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je sa 40 milijuna dolara trebalo podr┼żati kompaniju “Monsanto” u ┼íirenju poslovanja na tr┼żi┼ítima Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Ma─Ĺarske, Ukrajine i Turske, vi┼íe nije aktivan.

Navedeni kredit je, prema ranijim planovima, trebao biti odobren po─Źetkom travnja ove godine, a ameri─Źkoj kompaniji poslu┼żio bi kako bi se za┼ítitila od rizika nemogu─çnosti ovda┼ínjih poljoprivrednih tvrtki platiti sjeme i druge proizvode naru─Źene od “Monstanto”.

Prema saznanjima, više od 150 svjetskih ekoloških organizacija obratilo se Europskoj banci za obnovu i razvoj sa zahtjevom da se jedan ovakav kredit ne odobri. U beogradskoj uredu EBRD-a nisu mogli komentirati informaciju do koje je došao naš list.

Uprava EBRD procjenjuje mogućnost sudjelovanja u programu koji bi za cilj imao osiguranje kapitala za poljoprivrednike. Program obuhvaća mogućnost odgode plaćanja za nabavku sjemena i zaštitnih sredstava za usjeve.

Me─Ĺutim, svako takvo sudjelovanje isklju─Źuje bilo kakvu vezu sa genetski modificiranom hranom. Jer svi projekti EBRD moraju ispuniti stroge kriterije, uklju─Źuju─çi ekolo┼íke, socijalne i korporativne standarde – ka┼żu u lokalnom uredu Europske banke za obnovu i razvoj.

S druge strane, u Vladi Srbije nam je potvr─Ĺeno da se izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima pripremljene i usagla┼íene sa zahtjevima koje su pred Srbiju postavljene u procesu pridru┼żivanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prijedlog izmjena zakona poslan je Europskoj komisiji na usuglašavanje prije više od mjesec dana. Zasad još nemamo povratne informacije, ali je malo vjerojatno da će se ove izmjene naći u skupštinskoj proceduri sredinom godine, kako je ranije planirano.

gmo_free-europa-1Ina─Źe, izmjenama Zakona o GMO bi se, kako nam je re─Źeno, ukinula restriktivnost vanjskotrgovinskog prometa i omogu─çio uvoz odre─Ĺenih vrsta genetski modificiranih proizvoda.

Istovremeno, iz Bruxelles-a sti┼żu vijesti da Europska komisija ne planira narednih mjeseci odobriti uzgoj novih genetski modificiranih kultura sve dok ne do─Ĺe do sporazuma izme─Ĺu ─Źlanica EU o tome da svaka zemlja pojedina─Źno utvr─Ĺuje koje GMO ┼żeli, a koje ne planira uzgajati.

Za travanj ove godine najavljen je i referendum na kojemu ─çe se 500 milijuna gra─Ĺana zemalja EU izjasniti jesu li za GMO ili ne.
 
 
izvor: blic.rs/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=12834"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,