Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA » STOP za genetski modificiranoj hrani na Balkanu, propalo širenje “Monsanta”

STOP za genetski modificiranoj hrani na Balkanu, propalo širenje “Monsanta”

gmo_free-europaProjekt Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je sa 40 milijuna dolara trebalo podržati kompaniju “Monsanto” u širenju poslovanja na tržištima Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske, više nije aktivan.

Navedeni kredit je, prema ranijim planovima, trebao biti odobren početkom travnja ove godine, a američkoj kompaniji poslužio bi kako bi se zaštitila od rizika nemogućnosti ovdašnjih poljoprivrednih tvrtki platiti sjeme i druge proizvode naručene od “Monstanto”.

Prema saznanjima, više od 150 svjetskih ekoloških organizacija obratilo se Europskoj banci za obnovu i razvoj sa zahtjevom da se jedan ovakav kredit ne odobri. U beogradskoj uredu EBRD-a nisu mogli komentirati informaciju do koje je došao naš list.

Uprava EBRD procjenjuje mogućnost sudjelovanja u programu koji bi za cilj imao osiguranje kapitala za poljoprivrednike. Program obuhvaća mogućnost odgode plaćanja za nabavku sjemena i zaštitnih sredstava za usjeve.

Međutim, svako takvo sudjelovanje isključuje bilo kakvu vezu sa genetski modificiranom hranom. Jer svi projekti EBRD moraju ispuniti stroge kriterije, uključujući ekološke, socijalne i korporativne standarde – kažu u lokalnom uredu Europske banke za obnovu i razvoj.

S druge strane, u Vladi Srbije nam je potvrđeno da se izmjene Zakona o genetski modificiranim organizmima pripremljene i usaglašene sa zahtjevima koje su pred Srbiju postavljene u procesu pridruživanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prijedlog izmjena zakona poslan je Europskoj komisiji na usuglašavanje prije više od mjesec dana. Zasad još nemamo povratne informacije, ali je malo vjerojatno da će se ove izmjene naći u skupštinskoj proceduri sredinom godine, kako je ranije planirano.

gmo_free-europa-1Inače, izmjenama Zakona o GMO bi se, kako nam je rečeno, ukinula restriktivnost vanjskotrgovinskog prometa i omogućio uvoz određenih vrsta genetski modificiranih proizvoda.

Istovremeno, iz Bruxelles-a stižu vijesti da Europska komisija ne planira narednih mjeseci odobriti uzgoj novih genetski modificiranih kultura sve dok ne dođe do sporazuma između članica EU o tome da svaka zemlja pojedinačno utvrđuje koje GMO želi, a koje ne planira uzgajati.

Za travanj ove godine najavljen je i referendum na kojemu će se 500 milijuna građana zemalja EU izjasniti jesu li za GMO ili ne.
 
 
izvor: blic.rs/uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=12834"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]
banka, banke, krediti, kamate, otkup zlata

Filed under: Featured, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,