Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ANTIDEPRESIVI: Zaboravite Prozac – Poku┼íajte Probioticima Ubla┼żiti Tjeskobu, Depresiju i Podignuti Raspolo┼żenje

ANTIDEPRESIVI: Zaboravite Prozac – Poku┼íajte Probioticima Ubla┼żiti Tjeskobu, Depresiju i Podignuti Raspolo┼żenje

prozac-lijek-GABA-neurotransmiterDa li bi jogurt mogao biti zamjena za antidepresive? Najzanimljiviji slu─Źaj je GABA, glavni inhibitor neurotransmitera u nervnom sustavu.

GABA je glavna inhibitorna mo┼żdana kemikalija koja blokira prijenos signala od jedne mo┼żdane stanice do druge.Va┼żna je za balansiranje pobude u mozgu, i slu┼żi kao ko─Źnica za depresiju.┬á

Skupina znanstvenika vjeruje da je tako. Revolucionarno istra┼żivanje je pokazalo da jedinstveni soj probiotika mo┼że stvoriti GABA-u u crijevima, a tako─Ĺer mo┼że poja─Źati mo┼żdane receptore kod neurotransmitera. Naravno proizvedena GABA je sigurnija od alternativnih opasnih psihijatrijskih lijekova – ona smiruje ┼żiv─Źani sustav, poti─Źe miran san, smanjuje anksioznost, te ubla┼żava depresiju. Ovo je dobra vijest za vi┼íe od 50 milijuna ljudi diljem svijeta koji koriste antidepresive.

Opasnost od Prozac nacije

Uz 400-postotno pove─çanje uporabe antidepresiva u razdoblju od 1994. do 2008., izgleda kao su Sjedinjene Dr┼żave svakako┬á Prozac Nacija. Zapanjuju─çi podatak govori da jedna od pet ┼żena u dobi od 40 do 59 koristi Prozac dok je gotovo ─Źetiri posto adolescenata na antidepresivima. Drugo, recepti za lijekove za kolesterol, i recepe za antidepresive su porasli na nevjerojatnih 255 milijuna u 2010. godini. Svjetski, prodaja antidepresiva iznosi preko 20 milijardi dolara godi┼ínje. Ova industrija ne dolazi bez ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Nuspojave antidepresiva uklju─Źuju ove oblike:
– Seksualna disfunkcija
– Nesanica
– Umor
– Mu─Źnina
– Zamagljen vid
– Zatvor
– Nemir, tjeskoba, uznemirenost

Ako vam navedene stvari nisu bile dovoljno obeshrabruju─çe, antidepresivi su povezani s pove─çanom stopom samoubojstava. Mora postojati bolji na─Źin da se potakne emocionalni sklad.

Sun─Źana strana probiotika

Zajedni─Źka bakterija mo┼że imati odgovor kao sigurno, prirodno i ekonomi─Źno rje┼íenje za depresiju, zajedno sa svojom bra─çom i sestrama – anksioznosti i nesanicom. Kanadska neuroznanstvenica Jane Foster smatra da mikroflora crijeva imaju zna─Źajnu vezu sa sredi┼ínjim ┼żiv─Źanim sustavom. “Unakrsni razgovor izme─Ĺu crijevne biomase i mozga je neprekidan. Zato je va┼żno to shvatiti ozbiljno. Ovo nisu dva odvojena sustava; oni su dva dijela jednog sustava”, ka┼że Foster u ─Źlanku┬áPsychology Today.

Ivan Cryan iz Alimentarna Pharmabiotic centra na University College Cork u Irskoj je preuzeo ovu ideju da ju dalje prou─Źava kako Lactobacillus bakterije u crijevima posebno utje─Źu na mozak. Cryan je otkrio da lactobacillus zapravo mijenja stani─Źne receptore mozga uz pomo─ç GABA-e na pozitivan na─Źin, ─Źime se smanjuje tjeskobno pona┼íanje. Bakterije ne samo stvaraju vi┼íe GABA receptora, ve─Ź proizvode i same neurotransmitere koji tada cirkuliraju u krvi. Sve to ima dubok utjecaj na emocionalno stanje i ┼żiv─Źani sustav. Kao ┼íto je uo─Źeno od Emily Deans, MD, “GABA je lijepa ─Źa┼ía vina ispred vatre. GABA je miran san. GABA je mir i joga.”

Lako je njegovati zdravu dozu ovog umiruju─çeg neurotransmitera putuju ne dalje od fri┼żidera. Jednostavno u┼żivati u ÔÇőÔÇőnamirnicama poput jogurta, kefira, mise, tempeha, kimchija ili kiselog kupusa. Uostalom, svatko bi mogao koristiti malo GABA poticaja sada i ubudu─çe.
 

 
 
(naturalnews.com, youtube.com/uredio: nsp)
 
PRETHODNI ─îLANAK

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,