Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Studija: Stres uzrokuje smanjivanje mozga !

Studija: Stres uzrokuje smanjivanje mozga !

dnevni stresNova studija je otkrila da ┼żivjeti stresan ┼żivot mo┼że dovesti do smanjenja va┼żnih dijelova mozga.

Istra┼żiva─Źi na Sveu─Źili┼ítu Yale su otkrili smanjenje koli─Źini sive tvari u dijelovima mozga koji kontroliraju fiziolo┼íke i emocionalne funkcije, u onim dijelovima koji su pre┼żivili zna─Źajnu koli─Źinu stresa.

Prema priop─çenju na internetskoj stranici Yale-a, istra┼żivanje je promatralo vi┼íe od 100 zdravih ispitanika provode─çi skeniranje magnetskom rezonancijom dok su odgovarali na pitanja o potencijalno traumatskim ┼żivotnim doga─Ĺajima, uklju─Źuju─çi i gubljenje voljene osobe, posla ili ku─çe.

“Oni su otkrili da ─Źak i mozak ispitanika koji je tek nedavno imao stresni doga─Ĺaj pokazuje znatno manje sive tvari u nekim dijelovima … podru─Źju mozga koji regulira ne samo emocije i autonomiju, ve─ç fiziolo┼íke funkcije kao ┼íto su krvni tlak i glukoza u krvi”, izjavili su za javnost.

Autor projekta i docent psihijatrije, Emily Ansell, dodatno je naveo u priop─çenju da pove─çanje koli─Źine stresnih ┼żivotnih doga─Ĺaja, ako potraju, mogli utjecati na sposobnost pojedinca da obra─Ĺuju budu─çe stresne situacije.

Suradnik Yale-a i Fond Zaklade profesor Rajita Sinha, koji radi u Odjelu za neurobiologiju studija Yale Dje─Źjeg Centra, rekao je da studija iznosi na vidjelo pove─çanu va┼żnost pronala┼żenja na─Źina kako pomo─çi ljudima nositi se sa stresom ispravno.

“Mozak je dinami─Źan i plasti─Źan i stvari se mogu pobolj┼íati – ali samo ako bi se stresom bavili na pravi i zdravi na─Źin,” izjavio je Sinha. “Ako ne, u─Źinci stresa mogu imati negativan utjecaj na oba na┼ía, fizi─Źko i mentalno zdravlje.”

Studija je navodno je financirana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, a objavljena je ranije ove godine u ─Źasopisu Biological Psychiatry.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,