Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI Hrvatska » PISMO ─îITATELJA: ZAHTJEV ZA O─îITOVANJE PO PRAVU ZAKONA O PRISTUPU INFORMACIJA

PISMO ─îITATELJA: ZAHTJEV ZA O─îITOVANJE PO PRAVU ZAKONA O PRISTUPU INFORMACIJA

pravo sudnicaTOM-INTER d.o.o. za usluge, Ivana Visina 5, Zagreb, OIB:76103060734

kojeg zastupa direktorica Neda Smotali─ç

 

DR┼ŻAVNO ODVJETNI┼áTVO

ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Gajeva 30 a,  10 000 Zagreb

 

PREDMET:┬á┬áPO┬áZAKONU┬áO PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA, TRA┼ŻI SE O─îITOVANJE PO PREDMETU : KR-US-1230/11

Obrazlo┼żenje:

Trgova─Źko dru┼ítvo u naslovu je podnositelj ovoga Zahtijeva, te┬á moli o─Źitovanje o postupanju po predmetu┬á navedenom pod┬á brojem u naslovu, odnosno po Kaznenoj prijavi u tome predmetu.

Po┼íto podnositelj zahtjeva trpi nepopravljivu materijalnu i nematerijalnu ┼ítetu, kao ┼íto je ┼íteta u─Źinjena i ─Źini se i spram cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske, sprije─Źavanje otvaranja novih radnih mjesta┬á┬á, a u svrhe stjecanja imovinske koristi, kaznenim djelima dr┼żavnih slu┼żbenika i dr┼żavnih du┼żnosnika, te po┼íto je pro┼ílo┬á 16 mjeseci od zaprimanja Kaznene prijave, molimo va┼íe o─Źitovanje, na ovu adresu.

Unaprijed zahvaljujemo

Spoštovanjem   

                                                                                      DIREKTOR TOM-INTER-a D.O.O.

Neda Smotali─ç

***************************************************************

Poštovana redakcijo,

Ja sam Neda Smotali─ç, direktorica trgova─Źkog dru┼ítva TOM-INTER d.o.o., kojeg je osniva─Ź moj sin, Tomislav Smotali─ç┬á,┬á te sam tako─Ĺer potpredsjednica Udruge Partnerstvo za napredak mladih. Na prijedlog moje drage prijateljice, predsjednice udruge Veronika Vere, Nade Landeka, va┼í novinar D. Kramari─ç napisao je ─Źlanak u dobroj namjeri, a za koji je moj sin, tra┼żio povla─Źenje.

I ako nisam bila u mogu─çnosti pro─Źitati ─Źlanak, moj sin je imao pravo zatra┼żiti njegovo povla─Źenje, obzirom da je osniva─Ź tvrtke o kojoj se radi te tvrdi da su iznesene stavke privatnog pisma, (opro┼ítajnog pisma) koje je davalo naznake mojeg poku┼íaja suicida a ┼íto njemu zna─Źi naru┼íavanje ugleda i ─Źasti te emocionalno naru┼íavanje osobnog mira,┬á┬áprivatnoga ┼żivota. Dakle u objavi ─Źlanka sporno je samo podnesak ÔÇťprivatnog pisma, dok je sadr┼żaj novinara Kramari─ça za svaku pohvalu hrabrosti, za podr┼íku protiv kriminala u Republici Hrvatskoj.

S tim u svezi, po┼íto je dio javnosti upoznat sa sadr┼żajem, koji ste objavili, ┬ádajem javno priop─çenje za koje nitko nije nadle┼żan na povla─Źenje, te stojim osobno za odgovornost svake slijede─çe stavke:

Zahvaljujem se novinaru D. Kramari─çu koji je nakon mojega upozorenja, pristupio objavi ─Źlanka., te njegova objava nije prekr┼íila moju dozvolu za objavom.

Zahvaljujem se prijateljici Nadi Landeka, predsjednici Udruge Veronika Vere, koja je u strahu za moj ┼żivot, objavila dijelove mojega privatnoga pisma, koje sam joj kao prijateljici proslijedila, no dijelovi pisma koje je objavila nisu bili namjenjeni za javnost, osim u slu─Źaju moje smrti..

Iznosim zbog toga istinite stavke, koje opravdavaju ─Źlanak., koji ste na prijedlog mojeg sina povukli,.

Dostavljam Vam proslije─Ĺeni upit, po pravu na pristup informacijama,USKOK-u, ┬áa koja me je problematika, bezna─Ĺa i bespomo─çnosti dovela do tre─çeg po redu ┼ítrajka gla─Ĺu ( duhovni post)┬áu kojemu se nalazim┬á osmi dan bez objave ikome,te ┬ánakon razgovora sa op─çinskom dr┼żavnom odvjetnicom Tanjom ┼áu┼íak, koja zastupa Fond za razvoj i zapo┼íljavanje u ovr┼ínim postupcima.

A ┬áovaj puta ┼ítrajk gla─Ĺu, ima vrlo male ┼íanse za moje pre┼żivljavanje. Nakon slijeda opisa, ┼żelim da se shvati┬á da je moje opro┼ítajno pismo, trebalo biti pro─Źitano u slu─Źaju┬ámoje nepredvi─Ĺene smrti,┬áobzirom na moje naru┼íeno zdravlje koje vi┼íe ne mo┼że podnijeti izgladnjivanje,┬ái beznadno┬á ─Źekanje odgovora na moje zahtjeve a koje┬á sam podnesla Ministarstvima RH, kao i USKOK-u:

1. Po zakonu┬á prava na pristup informacijama, tra┼żim Mnistarstvo gospodarstva javnu objavu svih 210 kreditnih Odluka, Fonda za razvoj i zapo┼íljavanje, sredstava dr┼żavnih obveznika., od 2003 godine do 2010 godine.

2. Po zakonu prava na pristup informacijama tra┼żim javnu objavu SVIH Ugovora o kreditima Fonda za razvoj i zapo┼íljavanje, koji su nakon zatvaranja rada Fonda 2010/11 predani u reprogramiranje Credo banci, po javno dostupnim informacijama dr┼żavne revizije, 41 predmet.

3. Po zakonu prava na pristup informacijama, tra┼żim od Ministarstva financija, objavu svih nositelja kredita Fonda za razvoj i zapo┼íljavanje,, koji su dostavljeni u Upravu za javni dug, nakon zatvaranja rada Fonda za razvoj i zapo┼íljavanje.2012.godine.

4. Po zakonu prava na pristup informacijama, od Vlade Republike Hrvatske TRA┼ŻIM┬á JAVNU OBJAVU uz odgovor na moje pitanje:┬á ÔÇŁ KOJE JE DR┼ŻAVNO TIJELO JAVNE VLASTI, OVRHOVODITELJ INVESTICIJSKOG PROJEKTA HOSTEL, U VLASNI┼áTVU trgova─Źkog dru┼ítva TOM-INTER d.o.o?

Pošto odgovorno tvrdim, da su narušena ustavna prava  mnogih poduzetnika, po Članku 49. Ustava RH, a koji su vjerovali u odgovornost naziva Fonda kao i u sve ostale prateće institucije.

Sva kreditna financijska sredstva sa kojima je Fond za razvoj i zapošljavanje raspolagao od osnivanja 2002 godine do zatvaranja 2010 godine, te ulagao u kreditne plasmane raznih poduzetnika, JESU SREDSTVA POREZNIH OBVEZNIKA REPUBLIKE HRVATSKE, namjenjena za investicijske projekte u svrhe otvaranja novih radnih mjesta.

Gra─Ĺani Republike Hrvatske imaju pravo znati, kako su potro┼íene milijarde njihovih financijskih sredstava, a koja sredstva┬á svi moramo vra─çati. Svaki kreditni plasman, dakle nije poklon bon neke lutrije, kojim su samovoljno raspolagali ─Źelnici Fonda, ve─ç su to sredstva nas, poreznih obveznika.

KAO KORISNIK KREDITA┬á 04/04/06 FONDA ZA RAZVOJ I ZAPO┼áLJAVANJE, a koja su financijska sredstva iz dr┼żavnog prora─Źuna, sredstva poreznih obveznika, iznosim javnosti na─Źin realizacije, ulaganja I, svrhe TE DETALJAN PRIKAZ PREVARE, U SVRHE STJECANJA IMOVINSKE KORISTI KAZNENIM DJELIMA ODGOVORNIH DR┼ŻAVNIH SLU┼ŻBENIKA I DU┼ŻNOSNIKA U FONDU, , NA─îINOM OVRHE, a sve potv r─Ĺujem dokazima i dokumentacijom.:

Bila sam vlasnica obrta Praonica rublja Tomislav, u gara┼żi obiteljske ku─çe. Zbog potrebe pro┼íirenja djelatnosti, obratila sam se Fondu za razvoj i zapo┼íljavanje za financijska sredstva po programu ÔÇť┼żena poduzetnikÔÇŁ u iznosu od 300.000 kuna, 2004 godine.

PRVA PREVARA:

Usmena konzultacija u Fondu glasila je:┬á ÔÇťne financiramo obrte,, otvorite d.o.o., na─Ĺite prikladnu nekretninu, urednih papira, otvorite poslovni ra─Źun u Credo banci,┬áte nam se tada obratite sa Pismom namjere za financiranje Ulaganje u investicije za pove─çanje radnih mjesta., TE OBZIROM DA VE─ć POSJEDUJETE OSNOVNA SREDSTVA ZA PRAONICU RUBLJA, neka firma i glasi na to kao po─Źetnu djelatnost, a poslije ─çemo investiciju privesti namjeni i u─Źiniti aneks ugovora o kreditu.

U─Źinjeno je sve kako su predlo┼żili.

Osnovano je trgova─Źko dru┼ítvo TOM-INTER d.o.o. , prona─Ĺena je povoljna nekretnina te uz suglasnost kreditora Fonda, data je privatna kapara, na rok od tri mjeseca, te potpisan Zahtjev za kredit u iznosu od 2.000.000 kuna uz Pismo namjere praonice rublja Tomislav. ( sve prila┼żem na uvid)

DRUGA  PREVARA:

No nakon tri mjeseca,30.10.2005 g. ┬áFond izjavljuje da nema novac┬á za uplatu nekretnine do slijede─çe godine, ali da se ne izgubi predlo┼żena nekretnina, ÔÇťsre─ĹujeÔÇŁ ┬ákratkoro─Źni kredit Credo banke u iznosu od 1.000.000,00 kuna da se uplati predlo┼żena nekretnina. Tom-inter d.o.o. dakle na taj na─Źin postaje vlasnik sada┼ínje ovr┼íne nekretnine. Nakon dva mjeseca, Credo banka (posrednik)Fonda, ┬ápoziva me na potpis Ugovora o kreditu Fonda. Bila sam ┼íokirana. Kredit je bio ograni─Źen po start-up programu, umanjenog iznosa za 500.000 kuna.

Smatrala sam se prevarenom u nemogu─çnosti privesti namjeni investiciju od 270 m2, za usluge no─çenja, prehrane i pranja odje─çe, kako smo naveli u Pismu namjere i potpisali Zahtjev za financijsko ulaganje.

No, uvjerljivi komentar ─Źelnika Fonda uz ponovljenu frazu: ÔÇťnismo imali dovoljno sredstava, te ─çemo slijede─çe godine izvr┼íiti doplatu i privesti investiciju namjeni.

TRE─ćA┬á PREVARA:

Slijede─çe godine ( 2007 g.) komentar Fonda, glasio je: ÔÇťsnalazite se kako znadeteÔÇŁ.

Ulo┼żili smo tada ┬ávlastita sredstva PO PRIVATNIM KREDITIMA, i priveli prostor namjeni za usluge no─çenja (30 kreveta┬á)┬á i prehrane uz praonicu rublja koja nije imala tehni─Źke uvjete za rad. Ishodovali smo sve atestove za minimalno-tehni─Źke uvjete te zatra┼żili suglasnost Fonda za korist nekretnine za dodatne djelatnosti, za koje smo uredili prostor.

KATASTROFALAN ODGOVOR:┬áPisani odgovor :┬áÔÇŁpridr┼żavajte se elaborata na osnovu kojega ste dobili kreditÔÇŁ,. telefonski savjet: ÔÇť┬áako ┼żelite da ta investicija slu┼żi u svrhe usluga no─çenja, ishodujte gra─Ĺevinsko-pravnu dokumentaciju za hostel a mi ─çemo je privesti namjeni.


─îETVRTA PREVARA:

Podi┼żemo kratkoro─Źni kredit ( 2008) u iznosu 300.000 kuna od poslovne Credo banke, te pristupamo ishodovanju lokacijske dozvole za hostel, koji je ve─ç 80 % ure─Ĺen 2007/08┬á.

Nakon ishodovane lokacijske dozvole 2009 godine u sedmom mjesecu, tra┼żili smo prolongat kredita Fonda, koje su rate trebale po─Źeti sa otplatom 30.09. 2009 godine uz zahtjev za suglasnost prenamjene djelatnosti, u svrhe usluga no─çenja u hostelu.

Pisani prolongat nismo dobili, no Fond je dao pisanu suglasnost 20.10.2009 godine, za prenamjenu djelatnosti u svrhe usluga no─çenja u hostelu.

Pristupili smo tada ishodovanju Potvrde glavnog projekta, te je sva potrebita dokumentacija bila gotova 20.01.2010. godine, te smo dostavili Fondu uz zahtjev za završetak investicije:

- Potvrdu glavnog projekta za hostel (40 le┼żaja, 230 m2) te zaseban poslovni

prostor, 48 m2.

- Tr┼żi┼ína procjena nekretnine ( 3.000.000 kuna)

- Tro┼íkovnik za privo─Ĺenje namjeni hostela (300.000 kuna)

- Investicijski projekt, hostel ( kojim je sve opravdano

(sve dostavljamo na uvid)

USLIJEDILA JE TOTALNA OGLUHA FONDA, UZ ZGRA┼ŻANJE BIV┼áEG ─îELNIKA FONDA: ÔÇŁ Nede ┼íto vam bi da ula┼żete svoja sredstva, Petar ─çe ti to sve oduzeti,,,spa┼íavaj se kako znade┼í.

Kona─Źno sam shvatila da je┬áFond za razvoj i zapo┼íljavanje od prvoga dana imao jedinstvenu namjeru, da postane vlasnik nekretnine, dr┼że─çi poduzetnika u zabludi i obe─çanju, u konstantnom radu sa gubitkom, sprije─Źavaju─çi pro┼íirenje rada 2007 godine, ure─Ĺuju─çi nekretninu i ishoduju─çi svu pravno-tehni─Źku dokumentaciju te zabranom da itko pomogne, do─Ĺe do cilja stjecanja nekretnine ovr┼ínim postupkom..

Poslovna Credo banka bila je voljna izvr┼íiti zatra┼żenu dokapitalizaciju u iznosu od 1.000.000 kuna, kako bi se vratila istoj pozajmnica, prostor priveo namjeni, te otplata rata kredita Fonda. Fond kao upisnik hipoteke nije odobrio, bez obrazlo┼żenja..

Zatra┼żeno je financijsko restrukturiranje poduzetnika u te┼íko─çama, te na tre─çi zahtjev, koji je u potpunosti u skladu sa svim propisima, nikada nismo dobili odgovor.

Pokušana je prodaja nekretnine, no neki nepoznati utjecaj, odvratio bi kupca.

Po┼íto sam potpuno postala svjesna, da je Fond ostvario svoj cilj strate┼íke prevare, dr┼że─çi┬áme u┬ázabludi i dugovima od samog po─Źetka do kraja privo─Ĺenja prostora namjeni┬á, zadu┼żene obitelji privatnim kreditima koji su ulo┼żeni u opstanak firme i ure─Ĺenje investicije, pristupila sam ┼ítrajku gla─Ĺu na Markovu trgu,┬á┬á sa osnovnim ciljem, razgovora sa predsjednicom vlade prikazuju─çi problematiku i prihva─çaju─çi svaku mogu─çnost za realizaciju investicijskog projekta hostel, koju je institucija Vlade, Fond, zapostavila i ostavila u bezizlaznom polo┼żaju.

Borave─çi na Markovu trgu, pisala sam dopise, a iz ureda Vlade stizala su la┼żna telefonska obe─çanja : ÔÇťva┼í predmet se rje┼íavaÔÇŁ.

Rezultat moga ┼ítrajka gla─Ĺu 55 dana: 10.08.2010. Vlada je zatvorila Fond po hitnom postupku a 4.rujna 2010 godine, ugro┼żen mi je ┼żivot ,┬áizvr┼íen je poku┼íaj likvidacije, smrtonosnim plinom, za vrijeme spavanja.

Slu┼żbeno zatvaranje Fonda, polovicom studenoga 2010 godine, uzrokuje potragu za predmetom. Dr┼żali su me mjesecima u zabludi. Po─Źetkom 2011 godine podnosim poslovnoj banci zahtjev za financijsko restrukturiranje.

No odgovor je bio šokantan, izjava Credo banke; dobili smo 41 predmet Fonda za reprogramiranje ali ne i vaš.

Na portalu dr┼żavne revizije bila je izjava: FOND JE PREDAO 41 PREDMET NA REPROGRAMIRANJE A KOJI SUBJEKTI NEMAJU UVJETE NITI OPRAVDANOST, DOK SU PREDMETI PROLAZNE OCJENE ZANEMARENI I ZADR┼ŻANI.

NAŠ PREDMET ZA FINANCIJSKO RESTRUKTURIRANJE, koji vam dostavljam, prikazuje slijedeću opravdanost:

2.500.000 kuna je bio opravdan Elaboratom, ┬áza povrat kredita Fonda u cjelosti sa kamatama, povrat pozajmnice Credo banci, sredstva za privo─Ĺenje namjeni, te vi┼íak poslovnog prostora za mjere konsolidacije (25 %) .

U namjeri pronala┼żenja suglasnosti i rje┼íenja stupam u kontakt sa biv┼íim djelatnicima Fonda za razvoj i zapo┼íljavanje, te je dr┼żavni slu┼żbenik Mario Me┼ítrovi─ç zakazao razgovor 02.03.2011 godine, a koji je izjjavio: ÔÇŁ mi nemamo vi┼íe ovlasti za dono┼íenje bilo kakovih odluka, pa ako ne platite dospjele rate pokrenut ─çemo ovrhu. Dr┼żao je ponosno predmet pred sobom, te na moj upit za┼íto na┼í predmet nije predan Credo banci zajedno sa ostalih 41, ili u nadle┼żnost Ministarstva gospodarstva, ponosno je izjavio: to je na┼ía stvar.

Po┼íto smo predali zahtjev za financijsko restrukturiranje, za povrat obveza spram Fonda, kako smo opisali,┬áon se samo nasmijao uz izjavu ÔÇťni┼íta od togaÔÇŁ. Na moj upit, tko mi odgovara na dopise pod naslovom Ministarstva, uz potpis dr┼żavne tajnice Tihane Kralji─ç, ponosno je izjavio: ÔÇť┬ásve ja pi┼íem, a dr┼żavna tajnica samo potpi┼íeÔÇŁ .

Dostavila sam kompletan predmet Udruzi Partnerstvo za dru┼ítveni razvoj, te nakon njihove Ekskluzivne reporta┼że, uslijedio je fizi─Źki napad na mene.

13.05.2011. predan je prijedlog za ovrhu, na osnovu kojeg je napisano Rješenje o ovrsi.

Podnijela sam kaznenu prijavu USKOK-u sa detaljnim opisom kompletne situacije uz dokumentirane dokaze, a koja stoji ve─ç 16 mjeseci.

Nakon rasformiranja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetni┼ítva, nadle┼żnost predmeta Fonda preuzima Ministarstvo gospodarstva, te je na moj upit pred sudom, zamjenica dr┼żavne odvjetnice Kosjenka Krapac tako─Ĺer potvrdila da zastupa Ministarstvo gospodarstva u mome predmetu. Pisala sam na osnovu toga podneske, vjeruju─çi njenoj izjavi, i ako sam joj dokazala da to nije to─Źno ona je uporno tvrdila.

Na moje e-mail upite, Ministarstvo gospodarstva me obavje┼ítava da su svi moji dopisi proslije─Ĺeni u Ministarstvo malog poduzetni┼ítva i obrta ( gdje je smje┼íten biv┼íi Fond, kao Samostalna slu┼żba za razvoj i zapo┼íljavanje) te na moj upit┬átome Ministarstvu┬áo dogovoru o obustavi ovrhe, gospodin Mario Me┼ítrovi─ç odgovara: ÔÇťva┼í predmet je predan u upravi za javni dugÔÇŁ Ministarstvo financija. Kontaktiraju─çi navedeno Ministarstvo, te pi┼íu─çi zamolbe, ne dobivam odgovor.

Podnesak ovrhovoditelja glasi: REPUBLIKA HRVATSKA, u potpisu zamjenica dr┼żavne odvjetnice Kosjenka Krapac, a sadr┼żaj je sukladan izvje┼í─çu g. Maria Me┼ítrovi─ç. Kao ┼íto se mo┼że zaklju─Źiti, Fond je neovla┼íteno podnesao Prijedlog za ovrhu, te ga predao u Ministarstvo financija.

Taj protuzakonit ─Źin,pojedinca biv┼íeg Fonda g. Marija Me┼ítrovi─ç,┬ápotpomognut je, potpisom dr┼żavne tajnice Tihane Kralji─ç, uz suglasnost zastupanja zamjenice┬áop─çinske dr┼żavne odvjetnice, Kosjenke Krapac, dok Uprava za javni dug u Ministarstvu financija pokorno ┼íuti.

Kao ┼íto se mo┼że zaklju─Źiti, ne postoji podnesak odre─Ĺenog Ministarstva, da bi se onemogu─çilo podno┼íenje tu┼żbe Upravnome sudu, kao ┼íto nema o─Źitovanja na ┼żalbu ┼Żupanijskoga suda, te se nemo┼że podnijeti tu┼żba Ustavnome sudu, i ako su uz kompletne dokaze naru┼íena ustavna prava po ─Źl.49. Ustava RH.

NA TEMELJU SVEGA IZNESENOGA, UKRATKO SRO─îENOGA:

INSTITUCIJA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE, FOND ZA RAZVOJ I ZAPO┼áLJAVANJE, NA NA─îIN PREVARE KREDITIRANJA U CILJU STJECANJA IMOVINSKE KORISTI, ZA┼áTI─ćENA OD MINISTARSTAVA I DR┼ŻAVNOG ODVJETNI┼áTVA, ─îINI I DANAS NEZAKONITA DJELOVANJA NA ┼áTETU GOSPODARSTVA I POREZNIH OBVEZNIKA.

Po┼íto sam detaljno iznijela a dokazima potvr─Ĺujem, na─Źine okrutnog postupanja spram mene, u cilju oduzimanja imovine smatram da je naslov, od ju─Źer,u┬ápotpunosti opravdan.

Ukratko re─Źeno; dobili su kredit, nisu ga vra─çali, ┼żelimo ovrhu, uz la┼żne predstavke; poduzeli smo sve da pomognemo da do toga ne do─ĹeÔÇŁ.

Na moj telefonski upit prije 5 dana, dr┼żavna odvjetnica ponovo tvrdi da zastupa po mome predmetu, Ministarstvo gospodarstva.

Odvjetnici kojima sam predmet predo─Źila, tra┼że─çi zastupanje izjavljuju: ÔÇŁ u pravu ste, ali slu─Źaj je beznadan iz razloga ┼íto je u ovome slu─Źaju dr┼żavno odvjetni┼ítvo ;┬á tu┼żeni i tu┼żitelj, a biv┼íi Fond za razvoj i zapo┼íljavanje je kriminalna organizacija,,ÔÇŁkrava muzaraÔÇŁ sredstava poreznih obveznika, pod okriljem i za┼ítitom op─çinskog dr┼żavnog odvjetni┼ítva.

Po┼íto smo ulo┼żili vlastita sredstva, privatnih kredita, koje nemamo odakle vra─çati, vjeruju─çi u ostvarenje rada, ostajemo prevareni i izmanipulirani, suo─Źeni sa za┼íti─çenim gospodarskim kriminalom bez nade u pozitivan ishod.

Moja zalaganja za pravo saznanja gra─Ĺana Republike Hrvatske, kako su utro┼íene milijarde kuna poreznih obveznika, biti ─çe ustrajna do kada izdr┼żim.
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11351"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , ,