Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI Hrvatska » PISMO ČITATELJA: ZAHTJEV ZA OČITOVANJE PO PRAVU ZAKONA O PRISTUPU INFORMACIJA

PISMO ČITATELJA: ZAHTJEV ZA OČITOVANJE PO PRAVU ZAKONA O PRISTUPU INFORMACIJA

pravo sudnicaTOM-INTER d.o.o. za usluge, Ivana Visina 5, Zagreb, OIB:76103060734

kojeg zastupa direktorica Neda Smotalić

 

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Gajeva 30 a,  10 000 Zagreb

 

PREDMET:  PO ZAKONU O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA, TRAŽI SE OČITOVANJE PO PREDMETU : KR-US-1230/11

Obrazloženje:

Trgovačko društvo u naslovu je podnositelj ovoga Zahtijeva, te  moli očitovanje o postupanju po predmetu  navedenom pod  brojem u naslovu, odnosno po Kaznenoj prijavi u tome predmetu.

Pošto podnositelj zahtjeva trpi nepopravljivu materijalnu i nematerijalnu štetu, kao što je šteta učinjena i čini se i spram cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske, spriječavanje otvaranja novih radnih mjesta  , a u svrhe stjecanja imovinske koristi, kaznenim djelima državnih službenika i državnih dužnosnika, te pošto je prošlo  16 mjeseci od zaprimanja Kaznene prijave, molimo vaše očitovanje, na ovu adresu.

Unaprijed zahvaljujemo

Spoštovanjem   

                                                                                      DIREKTOR TOM-INTER-a D.O.O.

Neda Smotalić

***************************************************************

Poštovana redakcijo,

Ja sam Neda Smotalić, direktorica trgovačkog društva TOM-INTER d.o.o., kojeg je osnivač moj sin, Tomislav Smotalić ,  te sam također potpredsjednica Udruge Partnerstvo za napredak mladih. Na prijedlog moje drage prijateljice, predsjednice udruge Veronika Vere, Nade Landeka, vaš novinar D. Kramarić napisao je članak u dobroj namjeri, a za koji je moj sin, tražio povlačenje.

I ako nisam bila u mogućnosti pročitati članak, moj sin je imao pravo zatražiti njegovo povlačenje, obzirom da je osnivač tvrtke o kojoj se radi te tvrdi da su iznesene stavke privatnog pisma, (oproštajnog pisma) koje je davalo naznake mojeg pokušaja suicida a što njemu znači narušavanje ugleda i časti te emocionalno narušavanje osobnog mira,  privatnoga života. Dakle u objavi članka sporno je samo podnesak “privatnog pisma, dok je sadržaj novinara Kramarića za svaku pohvalu hrabrosti, za podršku protiv kriminala u Republici Hrvatskoj.

S tim u svezi, pošto je dio javnosti upoznat sa sadržajem, koji ste objavili,  dajem javno priopćenje za koje nitko nije nadležan na povlačenje, te stojim osobno za odgovornost svake slijedeće stavke:

Zahvaljujem se novinaru D. Kramariću koji je nakon mojega upozorenja, pristupio objavi članka., te njegova objava nije prekršila moju dozvolu za objavom.

Zahvaljujem se prijateljici Nadi Landeka, predsjednici Udruge Veronika Vere, koja je u strahu za moj život, objavila dijelove mojega privatnoga pisma, koje sam joj kao prijateljici proslijedila, no dijelovi pisma koje je objavila nisu bili namjenjeni za javnost, osim u slučaju moje smrti..

Iznosim zbog toga istinite stavke, koje opravdavaju članak., koji ste na prijedlog mojeg sina povukli,.

Dostavljam Vam proslijeđeni upit, po pravu na pristup informacijama,USKOK-u,  a koja me je problematika, beznađa i bespomoćnosti dovela do trećeg po redu štrajka glađu ( duhovni post) u kojemu se nalazim  osmi dan bez objave ikome,te  nakon razgovora sa općinskom državnom odvjetnicom Tanjom Šušak, koja zastupa Fond za razvoj i zapošljavanje u ovršnim postupcima.

A  ovaj puta štrajk glađu, ima vrlo male šanse za moje preživljavanje. Nakon slijeda opisa, želim da se shvati  da je moje oproštajno pismo, trebalo biti pročitano u slučaju moje nepredviđene smrti, obzirom na moje narušeno zdravlje koje više ne može podnijeti izgladnjivanje, i beznadno  čekanje odgovora na moje zahtjeve a koje  sam podnesla Ministarstvima RH, kao i USKOK-u:

1. Po zakonu  prava na pristup informacijama, tražim Mnistarstvo gospodarstva javnu objavu svih 210 kreditnih Odluka, Fonda za razvoj i zapošljavanje, sredstava državnih obveznika., od 2003 godine do 2010 godine.

2. Po zakonu prava na pristup informacijama tražim javnu objavu SVIH Ugovora o kreditima Fonda za razvoj i zapošljavanje, koji su nakon zatvaranja rada Fonda 2010/11 predani u reprogramiranje Credo banci, po javno dostupnim informacijama državne revizije, 41 predmet.

3. Po zakonu prava na pristup informacijama, tražim od Ministarstva financija, objavu svih nositelja kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje,, koji su dostavljeni u Upravu za javni dug, nakon zatvaranja rada Fonda za razvoj i zapošljavanje.2012.godine.

4. Po zakonu prava na pristup informacijama, od Vlade Republike Hrvatske TRAŽIM  JAVNU OBJAVU uz odgovor na moje pitanje:  ” KOJE JE DRŽAVNO TIJELO JAVNE VLASTI, OVRHOVODITELJ INVESTICIJSKOG PROJEKTA HOSTEL, U VLASNIŠTVU trgovačkog društva TOM-INTER d.o.o?

Pošto odgovorno tvrdim, da su narušena ustavna prava  mnogih poduzetnika, po Članku 49. Ustava RH, a koji su vjerovali u odgovornost naziva Fonda kao i u sve ostale prateće institucije.

Sva kreditna financijska sredstva sa kojima je Fond za razvoj i zapošljavanje raspolagao od osnivanja 2002 godine do zatvaranja 2010 godine, te ulagao u kreditne plasmane raznih poduzetnika, JESU SREDSTVA POREZNIH OBVEZNIKA REPUBLIKE HRVATSKE, namjenjena za investicijske projekte u svrhe otvaranja novih radnih mjesta.

Građani Republike Hrvatske imaju pravo znati, kako su potrošene milijarde njihovih financijskih sredstava, a koja sredstva  svi moramo vraćati. Svaki kreditni plasman, dakle nije poklon bon neke lutrije, kojim su samovoljno raspolagali čelnici Fonda, već su to sredstva nas, poreznih obveznika.

KAO KORISNIK KREDITA  04/04/06 FONDA ZA RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE, a koja su financijska sredstva iz državnog proračuna, sredstva poreznih obveznika, iznosim javnosti način realizacije, ulaganja I, svrhe TE DETALJAN PRIKAZ PREVARE, U SVRHE STJECANJA IMOVINSKE KORISTI KAZNENIM DJELIMA ODGOVORNIH DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I DUŽNOSNIKA U FONDU, , NAČINOM OVRHE, a sve potv rđujem dokazima i dokumentacijom.:

Bila sam vlasnica obrta Praonica rublja Tomislav, u garaži obiteljske kuće. Zbog potrebe proširenja djelatnosti, obratila sam se Fondu za razvoj i zapošljavanje za financijska sredstva po programu “žena poduzetnik” u iznosu od 300.000 kuna, 2004 godine.

PRVA PREVARA:

Usmena konzultacija u Fondu glasila je:  “ne financiramo obrte,, otvorite d.o.o., nađite prikladnu nekretninu, urednih papira, otvorite poslovni račun u Credo banci, te nam se tada obratite sa Pismom namjere za financiranje Ulaganje u investicije za povećanje radnih mjesta., TE OBZIROM DA VEĆ POSJEDUJETE OSNOVNA SREDSTVA ZA PRAONICU RUBLJA, neka firma i glasi na to kao početnu djelatnost, a poslije ćemo investiciju privesti namjeni i učiniti aneks ugovora o kreditu.

Učinjeno je sve kako su predložili.

Osnovano je trgovačko društvo TOM-INTER d.o.o. , pronađena je povoljna nekretnina te uz suglasnost kreditora Fonda, data je privatna kapara, na rok od tri mjeseca, te potpisan Zahtjev za kredit u iznosu od 2.000.000 kuna uz Pismo namjere praonice rublja Tomislav. ( sve prilažem na uvid)

DRUGA  PREVARA:

No nakon tri mjeseca,30.10.2005 g.  Fond izjavljuje da nema novac  za uplatu nekretnine do slijedeće godine, ali da se ne izgubi predložena nekretnina, “sređuje”  kratkoročni kredit Credo banke u iznosu od 1.000.000,00 kuna da se uplati predložena nekretnina. Tom-inter d.o.o. dakle na taj način postaje vlasnik sadašnje ovršne nekretnine. Nakon dva mjeseca, Credo banka (posrednik)Fonda,  poziva me na potpis Ugovora o kreditu Fonda. Bila sam šokirana. Kredit je bio ograničen po start-up programu, umanjenog iznosa za 500.000 kuna.

Smatrala sam se prevarenom u nemogućnosti privesti namjeni investiciju od 270 m2, za usluge noćenja, prehrane i pranja odjeće, kako smo naveli u Pismu namjere i potpisali Zahtjev za financijsko ulaganje.

No, uvjerljivi komentar čelnika Fonda uz ponovljenu frazu: “nismo imali dovoljno sredstava, te ćemo slijedeće godine izvršiti doplatu i privesti investiciju namjeni.

TREĆA  PREVARA:

Slijedeće godine ( 2007 g.) komentar Fonda, glasio je: “snalazite se kako znadete”.

Uložili smo tada  vlastita sredstva PO PRIVATNIM KREDITIMA, i priveli prostor namjeni za usluge noćenja (30 kreveta )  i prehrane uz praonicu rublja koja nije imala tehničke uvjete za rad. Ishodovali smo sve atestove za minimalno-tehničke uvjete te zatražili suglasnost Fonda za korist nekretnine za dodatne djelatnosti, za koje smo uredili prostor.

KATASTROFALAN ODGOVOR: Pisani odgovor : ”pridržavajte se elaborata na osnovu kojega ste dobili kredit”,. telefonski savjet: “ ako želite da ta investicija služi u svrhe usluga noćenja, ishodujte građevinsko-pravnu dokumentaciju za hostel a mi ćemo je privesti namjeni.

ČETVRTA PREVARA:

Podižemo kratkoročni kredit ( 2008) u iznosu 300.000 kuna od poslovne Credo banke, te pristupamo ishodovanju lokacijske dozvole za hostel, koji je već 80 % uređen 2007/08 .

Nakon ishodovane lokacijske dozvole 2009 godine u sedmom mjesecu, tražili smo prolongat kredita Fonda, koje su rate trebale početi sa otplatom 30.09. 2009 godine uz zahtjev za suglasnost prenamjene djelatnosti, u svrhe usluga noćenja u hostelu.

Pisani prolongat nismo dobili, no Fond je dao pisanu suglasnost 20.10.2009 godine, za prenamjenu djelatnosti u svrhe usluga noćenja u hostelu.

Pristupili smo tada ishodovanju Potvrde glavnog projekta, te je sva potrebita dokumentacija bila gotova 20.01.2010. godine, te smo dostavili Fondu uz zahtjev za završetak investicije:

- Potvrdu glavnog projekta za hostel (40 ležaja, 230 m2) te zaseban poslovni

prostor, 48 m2.

- Tržišna procjena nekretnine ( 3.000.000 kuna)

- Troškovnik za privođenje namjeni hostela (300.000 kuna)

- Investicijski projekt, hostel ( kojim je sve opravdano

(sve dostavljamo na uvid)

USLIJEDILA JE TOTALNA OGLUHA FONDA, UZ ZGRAŽANJE BIVŠEG ČELNIKA FONDA: ” Nede što vam bi da ulažete svoja sredstva, Petar će ti to sve oduzeti,,,spašavaj se kako znadeš.

Konačno sam shvatila da je Fond za razvoj i zapošljavanje od prvoga dana imao jedinstvenu namjeru, da postane vlasnik nekretnine, držeći poduzetnika u zabludi i obećanju, u konstantnom radu sa gubitkom, spriječavajući proširenje rada 2007 godine, uređujući nekretninu i ishodujući svu pravno-tehničku dokumentaciju te zabranom da itko pomogne, dođe do cilja stjecanja nekretnine ovršnim postupkom..

Poslovna Credo banka bila je voljna izvršiti zatraženu dokapitalizaciju u iznosu od 1.000.000 kuna, kako bi se vratila istoj pozajmnica, prostor priveo namjeni, te otplata rata kredita Fonda. Fond kao upisnik hipoteke nije odobrio, bez obrazloženja..

Zatraženo je financijsko restrukturiranje poduzetnika u teškoćama, te na treći zahtjev, koji je u potpunosti u skladu sa svim propisima, nikada nismo dobili odgovor.

Pokušana je prodaja nekretnine, no neki nepoznati utjecaj, odvratio bi kupca.

Pošto sam potpuno postala svjesna, da je Fond ostvario svoj cilj strateške prevare, držeći me u zabludi i dugovima od samog početka do kraja privođenja prostora namjeni , zadužene obitelji privatnim kreditima koji su uloženi u opstanak firme i uređenje investicije, pristupila sam štrajku glađu na Markovu trgu,   sa osnovnim ciljem, razgovora sa predsjednicom vlade prikazujući problematiku i prihvaćajući svaku mogućnost za realizaciju investicijskog projekta hostel, koju je institucija Vlade, Fond, zapostavila i ostavila u bezizlaznom položaju.

Boraveći na Markovu trgu, pisala sam dopise, a iz ureda Vlade stizala su lažna telefonska obećanja : “vaš predmet se rješava”.

Rezultat moga štrajka glađu 55 dana: 10.08.2010. Vlada je zatvorila Fond po hitnom postupku a 4.rujna 2010 godine, ugrožen mi je život , izvršen je pokušaj likvidacije, smrtonosnim plinom, za vrijeme spavanja.

Službeno zatvaranje Fonda, polovicom studenoga 2010 godine, uzrokuje potragu za predmetom. Držali su me mjesecima u zabludi. Početkom 2011 godine podnosim poslovnoj banci zahtjev za financijsko restrukturiranje.

No odgovor je bio šokantan, izjava Credo banke; dobili smo 41 predmet Fonda za reprogramiranje ali ne i vaš.

Na portalu državne revizije bila je izjava: FOND JE PREDAO 41 PREDMET NA REPROGRAMIRANJE A KOJI SUBJEKTI NEMAJU UVJETE NITI OPRAVDANOST, DOK SU PREDMETI PROLAZNE OCJENE ZANEMARENI I ZADRŽANI.

NAŠ PREDMET ZA FINANCIJSKO RESTRUKTURIRANJE, koji vam dostavljam, prikazuje slijedeću opravdanost:

2.500.000 kuna je bio opravdan Elaboratom,  za povrat kredita Fonda u cjelosti sa kamatama, povrat pozajmnice Credo banci, sredstva za privođenje namjeni, te višak poslovnog prostora za mjere konsolidacije (25 %) .

U namjeri pronalaženja suglasnosti i rješenja stupam u kontakt sa bivšim djelatnicima Fonda za razvoj i zapošljavanje, te je državni službenik Mario Meštrović zakazao razgovor 02.03.2011 godine, a koji je izjjavio: ” mi nemamo više ovlasti za donošenje bilo kakovih odluka, pa ako ne platite dospjele rate pokrenut ćemo ovrhu. Držao je ponosno predmet pred sobom, te na moj upit zašto naš predmet nije predan Credo banci zajedno sa ostalih 41, ili u nadležnost Ministarstva gospodarstva, ponosno je izjavio: to je naša stvar.

Pošto smo predali zahtjev za financijsko restrukturiranje, za povrat obveza spram Fonda, kako smo opisali, on se samo nasmijao uz izjavu “ništa od toga”. Na moj upit, tko mi odgovara na dopise pod naslovom Ministarstva, uz potpis državne tajnice Tihane Kraljić, ponosno je izjavio: “ sve ja pišem, a državna tajnica samo potpiše” .

Dostavila sam kompletan predmet Udruzi Partnerstvo za društveni razvoj, te nakon njihove Ekskluzivne reportaže, uslijedio je fizički napad na mene.

13.05.2011. predan je prijedlog za ovrhu, na osnovu kojeg je napisano Rješenje o ovrsi.

Podnijela sam kaznenu prijavu USKOK-u sa detaljnim opisom kompletne situacije uz dokumentirane dokaze, a koja stoji već 16 mjeseci.

Nakon rasformiranja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, nadležnost predmeta Fonda preuzima Ministarstvo gospodarstva, te je na moj upit pred sudom, zamjenica državne odvjetnice Kosjenka Krapac također potvrdila da zastupa Ministarstvo gospodarstva u mome predmetu. Pisala sam na osnovu toga podneske, vjerujući njenoj izjavi, i ako sam joj dokazala da to nije točno ona je uporno tvrdila.

Na moje e-mail upite, Ministarstvo gospodarstva me obavještava da su svi moji dopisi proslijeđeni u Ministarstvo malog poduzetništva i obrta ( gdje je smješten bivši Fond, kao Samostalna služba za razvoj i zapošljavanje) te na moj upit tome Ministarstvu o dogovoru o obustavi ovrhe, gospodin Mario Meštrović odgovara: “vaš predmet je predan u upravi za javni dug” Ministarstvo financija. Kontaktirajući navedeno Ministarstvo, te pišući zamolbe, ne dobivam odgovor.

Podnesak ovrhovoditelja glasi: REPUBLIKA HRVATSKA, u potpisu zamjenica državne odvjetnice Kosjenka Krapac, a sadržaj je sukladan izvješću g. Maria Meštrović. Kao što se može zaključiti, Fond je neovlašteno podnesao Prijedlog za ovrhu, te ga predao u Ministarstvo financija.

Taj protuzakonit čin,pojedinca bivšeg Fonda g. Marija Meštrović, potpomognut je, potpisom državne tajnice Tihane Kraljić, uz suglasnost zastupanja zamjenice općinske državne odvjetnice, Kosjenke Krapac, dok Uprava za javni dug u Ministarstvu financija pokorno šuti.

Kao što se može zaključiti, ne postoji podnesak određenog Ministarstva, da bi se onemogućilo podnošenje tužbe Upravnome sudu, kao što nema očitovanja na žalbu Županijskoga suda, te se nemože podnijeti tužba Ustavnome sudu, i ako su uz kompletne dokaze narušena ustavna prava po čl.49. Ustava RH.

NA TEMELJU SVEGA IZNESENOGA, UKRATKO SROČENOGA:

INSTITUCIJA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE, FOND ZA RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE, NA NAČIN PREVARE KREDITIRANJA U CILJU STJECANJA IMOVINSKE KORISTI, ZAŠTIĆENA OD MINISTARSTAVA I DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA, ČINI I DANAS NEZAKONITA DJELOVANJA NA ŠTETU GOSPODARSTVA I POREZNIH OBVEZNIKA.

Pošto sam detaljno iznijela a dokazima potvrđujem, načine okrutnog postupanja spram mene, u cilju oduzimanja imovine smatram da je naslov, od jučer,u potpunosti opravdan.

Ukratko rečeno; dobili su kredit, nisu ga vraćali, želimo ovrhu, uz lažne predstavke; poduzeli smo sve da pomognemo da do toga ne dođe”.

Na moj telefonski upit prije 5 dana, državna odvjetnica ponovo tvrdi da zastupa po mome predmetu, Ministarstvo gospodarstva.

Odvjetnici kojima sam predmet predočila, tražeći zastupanje izjavljuju: ” u pravu ste, ali slučaj je beznadan iz razloga što je u ovome slučaju državno odvjetništvo ;  tuženi i tužitelj, a bivši Fond za razvoj i zapošljavanje je kriminalna organizacija,,”krava muzara” sredstava poreznih obveznika, pod okriljem i zaštitom općinskog državnog odvjetništva.

Pošto smo uložili vlastita sredstva, privatnih kredita, koje nemamo odakle vraćati, vjerujući u ostvarenje rada, ostajemo prevareni i izmanipulirani, suočeni sa zaštićenim gospodarskim kriminalom bez nade u pozitivan ishod.

Moja zalaganja za pravo saznanja građana Republike Hrvatske, kako su utrošene milijarde kuna poreznih obveznika, biti će ustrajna do kada izdržim.
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11351"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , ,