Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA » IMPERIJALISTI─îKE SILE su u potpunosti osvojile PROIZVODNJU “DEFEKTNIH DR┼ŻAVA”

IMPERIJALISTI─îKE SILE su u potpunosti osvojile PROIZVODNJU “DEFEKTNIH DR┼ŻAVA”

ameri─Źka zastava krakovi zemljaZa vrijeme rata u Vijetnamu, jednu od vojnih baza SAD krasio je natpis: “Ubijati je na┼í biznis, a biznis – to je dobro”.

I zaista, veoma dobar biznis je bio u Vijetnamu (kao iu Kambod┼żi, Laosu i Koreji), gdje se broj ┼żrtava me─Ĺu civilnim stanovni┼ítvom brojao milijunima.

U godinama koje su uslijedile nakon Vijetnama, taj biznis je ostao vrlo cijenjen. Ubojstva su se de┼íavala kako izravno, tako i tu─Ĺim rukama, kojih je bilo na svakom kontinentu, po┼íto je “nacionalna sigurnost” SAD svuda zahtijevala baze, garnizone, naru─Źena ubojstva, invazije, bombardiranja, pokroviteljstva re┼żimima ubojica, prave teroristi─Źke mre┼że i programe kao odgovor na teroristi─Źke prijetnje i izazove “pateti─Źnom d┼żinu” (izraz, koji je 1970. iskoristio predsjednik Nixon kao izgovor za invaziju u Kambod┼żu).

Prije nekoliko godina, Jan Knipers Blake u svojoj sjajnoj knjizi skrenula je pozornost na to da je “nacionalna sigurnost” u stvari vrlo rastegljiv pojam, koji se ┼íiri ovisno o tome “┼íta treba sadr┼żavati sukladno mi┼íljenju dr┼żave, klase ili institucije” .

Rezultat je da ba┼í oni kojima bogatstvo i vlast, ─Źini se, daju maksimalnu sigurnost, u stvari najvi┼íe pate od paranoje i svojim bijesnim poku┼íajima da osiguraju sigurnost izazivaju svoje vlastito uni┼ítenje. (Ona je razmatrala opasnost socijalne demokracije u Brazilu 1960-ih godina i njenu likvidaciju kao rezultat podr┼żane od strane SAD kontrarevolucije i diktature koja je uslijedila).

Dodajte na to traganje utjecajnih predstavnika vojno-industrijske ma┼íinerije za misijama koje ─çe opravdati pove─çanje prora─Źuna i svestranu suradnju medija u tom tra┼żenju, i dobi─çete zastra┼íuju─çu realnost.

U stvari, gorostas koji se pravi paranoi─Źan primoran je da ─Źini herojske napore, kako bi donosio svijetu manje-vi┼íe vjerodostojne prijetnje, osobito nakon pada “Imperije zla”, koju je ova zemlja “kao” dugo “suzdr┼żavala”.

Hvala Bogu ┼íto je nakon relativno kratkih valova pa┼żnje, usmjerenih na narkoterorizam, a zatim i na Sadamovo oru┼żje za masovno uni┼ítenje, uistinu, kao ─Ĺavo iz lampe, isko─Źio islamski terorizam kako bi naslijedio ulogu izvora prijetnji, koje, izvan svake sumnje, nastaju uslijed neprijateljstva prema ameri─Źkim slobodama, kao i uslijed odbijanja islamskog svijeta dopustiti Izraelu da prona─Ĺe partnera u pregovorima i da mirno rije┼íi sporove s Palestincima.

Me─Ĺutim, uz uvo─Ĺenje na najvi┼íoj razini biznisa ubojstava i vezane za njega prodaje oru┼żja, Sjedinjene Dr┼żave su osvojile “proizvodnju defektnih dr┼żava” u industrijskim razmjerima.

Pod defektnom dr┼żavom ima se u vidu takva dr┼żava koja je bila sru┼íena vojnim sredstvima, ili pretvorena u nekontroliranu, putem politi─Źke i (ili) ekonomske destabilizacije i kaosa, i koja je za dug period li┼íena sposobnosti (ili prava) da se obnovi i da se brine o potrebama svojih gra─Ĺana.

Naravno, Sjedinjene Dr┼żave su takvi proizvo─Ĺa─Źi odavno, o ─Źemu govore primjeri Haitija, Dominikanske Republike, Salvadora, Gvatemale i dr┼żava Indokine, gdje je bilo tako dobro za ubijanje.

Ali, mi smo postali svjedoci znatnog o┼żivljavanja te proizvodnje u skorije vrijeme, kao ┼íto se to doga─Ĺalo u slu─Źaju postsovjetske Rusije i niza isto─Źno-europskih dr┼żava. Opadanje prihoda stanovni┼ítva i nagli porast razine mortaliteta u tim zemljama bili su rezultat ┼íok-terapije i elitnih poluzakonitih kra─Ĺa, masovnih i izvr┼íenih uz potporu Zapada, ali djelomi─Źno organiziranih i podr┼żanih na lokalnoj razini (odnosno privatizacija, izvedenih u uvjetima koji su krajnje povoljni za korupciju) . (Hrvatski scenario ?!)

Me─Ĺutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza (i, naravno, prestanka djelovanja bitnog, mada ograni─Źenog, faktora “obuzdavanja”) stigao je svje┼ż val defektnih dr┼żava, koje su produkt “humanitarnih intervencija” i smjene re┼żima, koje su izveli SAD i NATO s jo┼í ve─çom agresivno┼í─çu.

Kao obrazac bila je uzeta humanitarna intervencija u Jugoslaviji, nakon koje su Hrvatska, Bosna, Srbija i Kosovo pretvorene u defektne dr┼żave, dok su neke druge zemlje-beskralje┼żnjaci izbjegle tu sudbinu, pri ─Źemu su sve po─Źele opslu┼żivati interese Zapada ili tra┼żiti od njega milostinju. ─îitav taj konglomerat, koji je sobom zamijenio ranije nezavisnu dr┼żavu (Jugoslaviju), uven─Źala je gigantska vojna baza SAD-a na Kosovu.

Ova o─Źevidna demonstracija jakih strana imperijalne intervencije pripremila je tlo za daljnje napore u proizvodnji defektnih dr┼żava u Afganistanu, Pakistanu, Somaliji, Iraku, Demokratskoj Republici Kongo i Libiji. Sli─Źan program se danas realizira, ne bez uspjeha, prema Siriji i Iranu – prema posljednjem slobodnom svijetu primjenjuje politiku zastra┼íivanja, koja je zamijenila bezbri┼żne odnose sa ┼íahova diktaturom, nametnutom Zapadom.


Ovi, industrijski stvoreni, slu─Źajevi defektnih dr┼żava imaju zajedni─Źke crte koje ukazuju na njihov zajedni─Źki izvor – imperijalnu politiku i projekciju imperijalne mo─çi. ─îesto sve ide preko slu┼żbenog priznanja etni─Źkih pobunjeni─Źkih grupa, koje prijavljuju svoj status ┼żrtve, vode borbu sa svojom vladom uz pomo─ç teroristi─Źkih akata (─Źesto s ciljem da se isprovocira dr┼żava da uzvrati) i redovito pozivaju imperijalne zemlje da im priteknu u pomo─ç.

Ponekad se radi pru┼żanja potpore pobunjenicima u odre─Ĺenu zemlju ┼íalju strani pla─çenici, pri ─Źemu im imperijalne zemlje ─Źesto daju oru┼żje, pripremu i logistiku.

Imperijalne zemlje ohrabruju djelovanje tih pobunjenika, jer vide u njima dobar izgovor za opravdanje destabilizacije, bombardiranja i na kraju, svrgavanja izabranog kao metu, re┼żima. Ovaj proces je bio na povr┼íini tijekom ─Źitavog razdoblja demonta┼że Jugoslavije radi dobivanja skupa defektnih dr┼żava. Zemljama NATO je zato bio potreban raspad Jugoslavije.

Oni su ohrabrivali nacionalisti─Źke elemente u drugim republikama na ustanak. (Primjer Hrvatskog prolje─ça 1990.). Ti elementi su otpo─Źeli rat jer su shva─çali da ─çe ih NATO podr┼żati i da ─çe ih, na kraju krajeva, braniti. Ova je ─Źinjenica potpomogla odugovla─Źenju vojnih aktivnosti i etni─Źkog ─Źi┼í─çenja, ali zadatak ru┼íenja Jugoslavije i stvaranja na njenom mjestu defektnih dr┼żava bio je, zahvaljuju─çi tome, ispunjen.

Zanjimljivo je da su ─Źlanove Al Qaeda-e i najmnike uvozili u Bosnu i na Kosovo s ciljem borbe sa republikom Srbijom┬á i Hrvatskom uz znanje i suradnju s administracijom Clintona, kao i sa Iranom.

Al Qaeda je bila zastupljena me─Ĺu “borcima za slobodu”, koji su sudjelovali u libijskoj kampanji, a sada, mada sa zaka┼ínjenjem, priznata je od strane New York Times kao pokreta─Źka snaga programa za smjenu re┼żima u Siriji.

I naravno, ona je bila sredi┼ínji element prilikom smjene re┼żima u Afganistanu i osnova “efekta bumeranga” 9/11 (Bin Laden je bio bitan sudionik pobunjeni─Źke djelatnosti pod ameri─Źko-saudijskim nadzorom, da bi kasnije bio napu┼íten od strane svojih mentora, koji su ga nakon teroristi─Źkih napada demonizirali i ubili).

Ovi programi uvijek podrazumijevaju najozbiljniji odnos prema “upravljanju zvjerstvima”, kad se vlada koja se nalazi na udaru optu┼żuje za nasilje protiv pobunjenika i njihovih pristalica, a jo┼í se s uspjehom ocrnjuje i podme─çe joj se tijekom procesa kako bi se pove─çale dimenzije mije┼íanja u tu─Ĺu politiku.

Ovaj zahvat je igrao bitnu ulogu u ratovima s ciljem razjedinjenja Jugoslavije, a mo┼żda jo┼í i ve─çu u Libiji i Siriji. Neprocjenjivu pomo─ç procesu pru┼ża mobilizacija me─Ĺunarodnih organizacija koje uzimaju u─Źe┼í─ça u demonizaciji putem razotkrivanja zvjerstava, a ponekad i izlaganjem optu┼żbi za zlo─Źine koje se pripisuju osobama odre─Ĺenim za tu ulogu.

U slu─Źaju Jugoslavije, osnovani od strane UN Me─Ĺunarodni tribunal za biv┼íu Jugoslaviju (MTBJ) prilikom organizacije sudskog gonjenja hrvatske i srpske vlsti, radio je u tijesnoj suradnji sa zemljama ─Źlanicama NATO.

Na isti na─Źin, kada je NATO bio spreman napasti Libiju, tu┼żitelj Me─Ĺunarodnog kaznenog suda je operativno podigao optu┼żnicu protiv Moamera Gadafija, bez bilo kakve neovisne istrage.

Ovaj na─Źin “upravljanja zakonom” je neprocjenjiv za imperiju i doprinosi procesu smjene re┼żima i proizvodnji defektnih dr┼żava.

Postoje tako─Ĺer naizgled neovisne organizacije koje “pospje┼íuju demokraciju”, udruge poput Human Rights Watch, Me─Ĺunarodna krizna grupa, Institut otvoreno dru┼ítvo. Te organizacije sa zavidnom revno┼í─çu nastupaju uz imperijalnu ve─çinu, re┼żiraju─çi zlodjela re┼żima i njihovih vo─Ĺa, koji su odre─Ĺeni za smjenu.

Postoje ozbiljni argumenti koji potvr─Ĺuju da su i same Sjedinjene Dr┼żave – defektna ili dr┼żava koja tone u defektnost.

Razumije se, SAD nisu pretrpjele katastrofalni vojni poraz od neke strane dr┼żave, ali njihov sustav konstantnog ratovanja nanio je veliku ┼ítetu stanovni┼ítvu, koje ─Źini temelje dr┼żave.

Sav vi┼íak proizvoda se tro┼íi za potrebe sustava vo─Ĺenja konstantnog rata, potro┼ínje i boga─çenja manjine …

Zaista, u svojoj dr┼żavnoj defektnosti, kao i u mnogome drugom, Sjedinjene Dr┼żave su izuzetna dr┼żava!
 
 
(vestinet.rs / uredio: nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11364"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, SVIJET U RATU, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,