Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » Monsanto dolazi u Europu unatoč upozorenjima i opasnosti – Bruxelles će odobriti prodaju GM kukuruza u EU !

Monsanto dolazi u Europu unatoč upozorenjima i opasnosti – Bruxelles će odobriti prodaju GM kukuruza u EU !

Dobrodošao Monsanto EuropaNakon što države članice EU-a nisu postigle konsenzus o odobravanju genetički modificiranog kukuruza sorte MIR 162, odluka je sada prepuštena Europskoj komisiji. Prema tvrdnjama anonimnih izvora iz diplomatskih krugova, EK će vjerojatno odobriti komercijalizaciju ove sorte na teritoriju EU-a iako su neke studije pokazale da bi ona mogla biti štetna za zdravlje.

Razlog leži u činjenici da je Europska agencija za sigurnost hrane ocijenila kako MIR 162 ne predstavlja opasnost po zdravlje, a EK se u ovakvim situacijama u pravilu oslanja na mišljenje svoje agencije.

Pitanje GMO kukuruza uzrokovalo je snažne podjele među članicama EU-a. Za komercijalizaciju ove sorte glasalo je 13 država, među kojima su Španjolska, Nizozemska i Velika Britanija, dok je deset zemalja, među kojima su Austrija i Poljska, bilo protiv. Suzdržane su bile Francuska, Njemačka, Italija i Bugarska.

Valja napomenuti kako su sve zemlje zadržale prijašnje stavove. Do najnovijih polemika došlo je nakon što su prošlog tjedna objavljeni rezultati francuske studije kojima je utvrđeno kako je hranjenje modificiranim kukuruzom sorte NK 603 izazvalo brojne tumore i oboljenja kod veliko broja pokusnih štakora. U pitanju je sorta koju proizvodi američki gigant Monsanto. Europska agencija za sigurnost hrane sljedećeg bi se tjedna trebala pozabaviti ovim pitanjem.
 
izvor: index.hr
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10864"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,