Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » Monsanto dolazi u Europu unato─Ź upozorenjima i opasnosti – Bruxelles ─çe odobriti prodaju GM kukuruza u EU !

Monsanto dolazi u Europu unato─Ź upozorenjima i opasnosti – Bruxelles ─çe odobriti prodaju GM kukuruza u EU !

Dobrodo┼íao Monsanto EuropaNakon ┼íto dr┼żave ─Źlanice EU-a nisu postigle konsenzus o odobravanju geneti─Źki modificiranog kukuruza sorte MIR 162, odluka je sada prepu┼ítena Europskoj komisiji. Prema tvrdnjama anonimnih izvora iz diplomatskih krugova, EK ─çe vjerojatno odobriti komercijalizaciju ove sorte na teritoriju EU-a iako su neke studije pokazale da bi ona mogla biti ┼ítetna za zdravlje.

Razlog le┼żi u ─Źinjenici da je Europska agencija za sigurnost hrane ocijenila kako MIR 162 ne predstavlja opasnost po zdravlje, a EK se u ovakvim situacijama u pravilu oslanja na mi┼íljenje svoje agencije.

Pitanje GMO kukuruza uzrokovalo je sna┼żne podjele me─Ĺu ─Źlanicama EU-a. Za komercijalizaciju ove sorte glasalo je 13 dr┼żava, me─Ĺu kojima su ┼ápanjolska, Nizozemska i Velika Britanija, dok je deset zemalja, me─Ĺu kojima su Austrija i Poljska, bilo protiv. Suzdr┼żane su bile Francuska, Njema─Źka, Italija i Bugarska.

Valja napomenuti kako su sve zemlje zadr┼żale prija┼ínje stavove. Do najnovijih polemika do┼ílo je nakon ┼íto su pro┼ílog tjedna objavljeni rezultati francuske studije kojima je utvr─Ĺeno kako je hranjenje modificiranim kukuruzom sorte NK 603 izazvalo brojne tumore i oboljenja kod veliko broja pokusnih ┼ítakora. U pitanju je sorta koju proizvodi ameri─Źki gigant Monsanto. Europska agencija za sigurnost hrane sljede─çeg bi se tjedna trebala pozabaviti ovim pitanjem.
 
izvor: index.hr
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10864"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, Novi Svjetski Poredak, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,