Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » Iz svemira u Sibir stigle rezerve super-dijamanata za narednih 3.000 godina

Iz svemira u Sibir stigle rezerve super-dijamanata za narednih 3.000 godina

dijamantiPrije 35 milijuna godina, asteroid promjera 7 km pao je na sjeveru Sibira. Iza sebe je ostavio dolinu promjera 100 km i neo─Źekivani poklon … najve─çe zalihe supertvrdih dijamanata na svijetu. SSSR za ovo zna od 1960-ih, a svijet tek od prije nekoliko dana.

Popigaiska dolina ima promjer od 100 km i nalazi se na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, na jugoistoku od poluotoka Tajmir. Ekspedicija Svesaveznog geolo┼íkog instituta “Karpinski” pod rukovodstvom Viktora Masajtisa sredinom 1960-ih je do┼íla do zaklju─Źka da je dolina meteoritski krater. Kasnije su znanstvenici utvrdili da je krater nastao prije oko 35 milijuna godina, kada je na ovo podru─Źje pao asteroid promjera oko 7 km.

Na mjestu pada meteorita je jo┼í Masajtisova ekspedicija otkrila impaktne slojeve minerala koji su se rastopili prilikom udara meteorita, a me─Ĺu njima i “prili─Źno neugledne” dijamante.

Prema Pohilenkovim rije─Źima, ovi znanstveni radovi su tada progla┼íeni dr┼żavnom tajnom: “Rezultati istra┼żivanja stizali su izravno u Politbiro, bez znanja ministra geologije”. Ali kada se ispostavilo da se prona─Ĺeni impaktni dijamanti mogu koristiti samo u tehnolo┼íke svrhe, odlu─Źeno je da se ta nalazi┼íta ne industrijaliziraju.

Neobi─Źni dijamanti

Krajem 1970-ih su znanstvenici iz kijevskog Bakuljevog instituta za supertvrde materijale do┼íli do zaklju─Źka da popigajski impaktni dijamanti po abrazivnim svojstvima daleko nadma┼íuju sinteti─Źke i prirodne dijamante.

Stru─Źnjaci instituta “Soboljev” su prije tri godine zajedno sa ukrajinskim kolegama obnovili te eksperimente.

“Pra┼íina od impaktnih dijamanata ima dvostruko bolje abrazivne pokazatelje od pra┼íine sinteti─Źkih dijamanata, kao i od pra┼íine najtvr─Ĺih primjeraka prirodnog dijamanta. Pojedini uzorci su tvr─Ĺi i 2,4 puta “, rekao je akademik.

Prou─Źavanje strukture ove tvari pokazalo je da se ona veoma razlikuje od strukture “obi─Źnih” dijamanata.

“Ispostavilo se da je to vrlo slo┼żeni agregat (masa u kojoj su sjedinjene dvije razli─Źite molekularne strukture), u kojemu prevladavaju dvije faze: prva je standardni kubni dijamant, a druga – heksagonalna faza ugljika, poznata kao ┼íestougaoni dijamant ili lonsdejlit (lonsdaleit). Ona je tvr─Ĺa i kompaktnija od obi─Źnog dijamanta i nastaje na ve─çim temperaturama i kod ve─çeg pritiska “, rekao je Pohilenko.


┼áesterokutni dijamant je jedan od oblika kristalne strukture vodika, prona─Ĺen 1960-ih godina. Njegovi atomi nisu vezani u tetraedarsku, nego u ┼íestougaonu strukturu. To su listovi sli─Źni grafenu, ali bli┼żi jedan drugome i vezani vrlo ─Źvrstom kemijskom vezom.

“To uop─çe nije dijamant. Tvrdo─ça ove faze (lonsdejlita) je za 54 posto ve─ça od najtvr─Ĺeg dijamanta, a po┼íto se ovdje radi o kristalitu tetraedarskog dijamanta i lonsdejlita u nano veli─Źinama, onda je to vrlo “ljepljiva” matrica koja popigajskom impaktitu daje tako visoka svojstva. Pojedini uzorci sadr┼że i do 70% lonsdejlita”, istakao je akademik.

On je objasnio da je ova materija nastala od grafita u trenutku pada Popigajskog meteorita, kada je tlak dosegao 1,5 milijuna atmosfera, a temperatura oko 3 tisu─çe stupnjeva.

Rezerve

Zasada su u Popigajskoj dolini istra┼żena dva nalazi┼íta: Udarno i Skaljno. Rezerve prvog nalazi┼íta se procjenjuju na 7 milijardi karata, a drugog na 140 milijardi karata.

Pohilenko je podvukao da su rezerve Skaljnog 30 puta ve─çe od svih rezervi “obi─Źnih” dijamanata u cijelom svijetu, koje se procjenjuju na 5 milijardi karata. Povr┼íina Skaljnog vrlo mala i iznosi svega 0,3% povr┼íine cijelog kratera.

“Obzirom na sada┼ínju potro┼ínju sinteti─Źkih dijamanata u industriji, ukupne rezerve kratera mogle bi biti dovoljne za naredne 3 tisu─çe godina”, rekao je akademik.

Prema njegovoj procjeni, tr┼żi┼ína cijena popigajskih impaktita mo┼że iznositi 2-2,5 dolara za karat, a imaju─çi u vidu postoje─çe tehnologije cijena ko┼ítanja bi iznosila 0,6-0,7 dolara za karat. Na Skaljnom nalazi┼ítu jedna tona naslaga sadr┼żi od 20 do 100 karata dijamanata.

Ravnatelj Instituta za geologiju i mineralogiju priop─çio je da ─çe znanstvenici u najskorije vrijeme organizirati novu ekspediciju u Popigajsku dolinu.

 
(vestinet.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,