Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » LJUDSKI SNOVI SLIJEDEĆI: Istraživači uspješno manipulirali snove štakora

LJUDSKI SNOVI SLIJEDEĆI: Istraživači uspješno manipulirali snove štakora

snoviIstraživači MIT-ovog tima za snove su uspješno manipulirali snove štakora, a uskoro bi mogli manipulirati onime što teče kroz ljudske umove noću.

U izuzetno jezivom otkriću, znanstvenici na Massachusetts Institute of Technology (MIT) su uspjeli utjecati na ono što životinje sanjaju primjenjujući audio kuru povezanu sa događajima iz prethodnog dana.

Ne čudi, ali eksperiment je uključivao trčanje kroz labirint.

Neuroznanstvenik Matt Wilson sa Sveučilišta u Picoweru za učenje i pamćenje, rekao je za io9.com, da je njegova ekipa iskoristila način na koji hipokampus mozga kodira samo-iskušane događaje u memoriju.

Oni su već znali da kada spavamo, hipokampus je zauzet ponavljanjem brojnih današnjih događaja i time konsolidirajući naše pamćenje, ali oni nisu znali jesu li se ta “ponavljanja” mogla manipulirati pod utjecajem značajka okoliša.

Wilson je trenirao skupinu štakora koju je pokrenuo kroz labirint pomoću dva različita audio signala.

štakor snovi

Snovi štakora: Znanstvenici su u novoj studiji uspješno manipulirali snove štakora

Revolucionarno: Znanstvenici su rekli da ovaj “inženjering snova” otvara vrata više invazivne kontrole obrade memorije tijekom spavanja u budućnosti

Jedan od znakovno naznačene hrane ih je čekao na lijevoj strani, a drugi zvuk je značio da bi štakori mogli naći zalogaj unutar labirinta, ako se okrenu desno.

Znanstvenici su snimili moždanu aktivnost glodavaca kad je on navigirao kroz labirint. Oni također kasnije snimli valove mozga, kad su štakori spavali.

Koristeći korelacijsku analizu, potvrdili su da su štakori sanjali podvige prethodnog dana, ali kada su istraživači pustili audio signale iz eksperimenta, otkrili su da su se štakorovi snovi promijenili.

MIT Univerzitet

MIT: Znanstvenici su pretili skupinu štakora u labirintu i kasnije, kada su spavali

Oni su sada sanjali o dijelu labirinta povezanog s tim signalom.

To se pokazalo da se sadržaj snova može mijenjati izvana na taj način da se ponovo uključe određena sjećanja dok spavamo.

Wilson je rekao da je ovo otkriće “san  svakog inženjera” koji otvara vrata više invazivne kontrole obrade memorije tijekom spavanja.

On je rekao da se otvorila čak i mogućnost poboljšanja određenih sjećanja, mijenjanje ili čak blokiranje sjećanja od strane naših umova.
 
(dailymail.co.uk/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,