Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » LJUDSKI SNOVI SLIJEDE─ćI: Istra┼żiva─Źi uspje┼íno manipulirali snove ┼ítakora

LJUDSKI SNOVI SLIJEDE─ćI: Istra┼żiva─Źi uspje┼íno manipulirali snove ┼ítakora

snoviIstra┼żiva─Źi MIT-ovog tima za snove su uspje┼íno manipulirali snove ┼ítakora, a uskoro bi mogli manipulirati onime ┼íto te─Źe kroz ljudske umove no─çu.

U izuzetno jezivom otkri─çu, znanstvenici na Massachusetts Institute of Technology (MIT) su uspjeli utjecati na ono ┼íto ┼żivotinje sanjaju primjenjuju─çi audio kuru povezanu sa doga─Ĺajima iz prethodnog dana.

Ne ─Źudi, ali eksperiment je uklju─Źivao tr─Źanje kroz labirint.

Neuroznanstvenik Matt Wilson sa Sveu─Źili┼íta u Picoweru za u─Źenje i pam─çenje, rekao je za io9.com, da je njegova ekipa iskoristila na─Źin na koji hipokampus mozga kodira samo-isku┼íane doga─Ĺaje u memoriju.

Oni su ve─ç znali da kada spavamo, hipokampus je zauzet ponavljanjem brojnih dana┼ínjih doga─Ĺaja i time konsolidiraju─çi na┼íe pam─çenje, ali oni nisu znali jesu li se ta “ponavljanja” mogla manipulirati pod utjecajem zna─Źajka okoli┼ía.

Wilson je trenirao skupinu ┼ítakora koju je pokrenuo kroz labirint pomo─çu dva razli─Źita audio signala.

štakor snovi

Snovi štakora: Znanstvenici su u novoj studiji uspješno manipulirali snove štakora

Revolucionarno: Znanstvenici su rekli da ovaj “in┼żenjering snova” otvara vrata vi┼íe invazivne kontrole obrade memorije tijekom spavanja u budu─çnosti


Jedan od znakovno nazna─Źene hrane ih je ─Źekao na lijevoj strani, a drugi zvuk je zna─Źio da bi ┼ítakori mogli na─çi zalogaj unutar labirinta, ako se okrenu desno.

Znanstvenici su snimili mo┼żdanu aktivnost glodavaca kad je on navigirao kroz labirint.┬áOni tako─Ĺer kasnije snimli valove mozga, kad su ┼ítakori spavali.

Koriste─çi korelacijsku analizu, potvrdili su da su ┼ítakori sanjali podvige prethodnog dana, ali kada su istra┼żiva─Źi pustili audio signale iz eksperimenta, otkrili su da su se ┼ítakorovi snovi promijenili.

MIT Univerzitet

MIT: Znanstvenici su pretili skupinu štakora u labirintu i kasnije, kada su spavali

Oni su sada sanjali o dijelu labirinta povezanog s tim signalom.

To se pokazalo da se sadr┼żaj snova mo┼że mijenjati izvana na taj na─Źin da se ponovo uklju─Źe odre─Ĺena sje─çanja dok spavamo.

Wilson je rekao da je ovo otkri─çe “san┬á svakog in┼żenjera” koji otvara vrata vi┼íe invazivne kontrole obrade memorije tijekom spavanja.

On je rekao da se otvorila ─Źak i mogu─çnost pobolj┼íanja odre─Ĺenih sje─çanja, mijenjanje ili ─Źak blokiranje sje─çanja od strane na┼íih umova.
 
(dailymail.co.uk/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,