Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Umjetno izazvane vrućine i suša bi nas natjerale da sadimo gmo kukuruz ?!

Umjetno izazvane vrućine i suša bi nas natjerale da sadimo gmo kukuruz ?!

GMO-kukuruzIzbor bez izbora. Do sada su nezabilježene suše ‘prekrile’ planetu. Kiše nema ni u tragovima, usjevi propadaju, a globalna glad je na vidiku. U takvom trenutku beznađa Voice of America emitira prilog o GMO kukuruzu koji, gle čuda, odlično podnosi sušu i bar duplo je veći nego njegov ‘zastarjeli’ rođak! Spas ili giljotina?

Tamo u zapadnom Kansas-u, kukuruz izgleda kao da mu nema spasa. Područje obiluje uvijenim smeđim listovima, nepogrešivim znakom teške suše.

Ipak, ispod tih uvenulih listova, neke od stabljika kukuruza obećavaju. Ove biljke se drže iznenađujuce dobro u uvjetima pustinjske klime. Na stotinama lokacija diljem Velike ravnice, tvrtke poput Monsanto i Pioneer testiraju mnoštvo novih sorti kukuruza stvorenih da izdrže sušu.

Ove godine, najgora suša u SAD u posljednjih pola stoljeća mogla bi izazvati štetu od oko 18 milijardi dolara zbog propasti kukuruza, soje i drugih ključnih usjeva. Pogledajte ovaj satelitski snimak koji je načinila NASA 26. lipnja ove godine. Ogroman pojas vrelog zraka je lociran iznad najvećih žitnih polja SAD. Slučajno?

Toplinska-mapa-AmerikeZbog teške suše u Teksasu prije par godina koja je koštala poljoprivrednike gotovo 8 milijardi dolara, poljoprivrednici su više nego ikad zainteresirani vidjeti inovacije koje mogu učiniti da njihovi usjevi budu otporniji. To uključuje poboljšanje poljoprivredne prakse, bolju tehniku ​​uzgoja biljaka i – najviše kontroverzno – genetski inženjering.susa kukuruz

“Ja sam iznenađen kako su biljke do sada reagirale”, kaže Scott Glina, uzgajivač u Kanzasu, koji se dobrovoljno javio da postavi dvije parcele genetski projektiranog Monsanto DroughtGard (Zaštitnika od suše) kukuruza među njegovih 3.000 hektara običnog kukuruza. Eksperimentalni soj, koji nosi gen koji pomaže da se voda bolje izvlači zemlje, trebalo bi da uđe u široku upotrebu 2013.

“Svi parametri ovog kukuruza su dobri”, rekao je Scott. Ali, on upozorava da “lijep kukuruz ne mora uvijek rezultirati dobrim prinosom.”

GMO-kukuruz-deesZa Scotta, koji živi u regiji sklonom suši, gdje navodnjavanje iz obližnjeg Ogallala aquifer nije pouzdano, novi usjevi, otporni na sušu, mogli bi se pokazati kao neophodni – ako budu imali najavljene značajke.

Gospodin Scott se ovakvim metodama stavlja u položaj da mora birati između GMO kukuruza i gladi koju će trpjeti njegova obitelj. Baš i nije neki izbor.

Nakon što gdin Scott i njegova obitelj proizvedu ovaj GMO kukuruz, a koji naravno neće moći sami pojesti, višak će biti distribuiran diljem SAD i svijeta. Ovog ljeta će i najveći trgovački lanac Walmart ponuditi GMO kukuruz u svojim trgovinama.

Monsanto Bt slatki kukuruz sadrži tri GE osobine koje nikada ranije nisu bili izravno konzumirane od strane ljudi, i nisu bili podvrgnute temeljitom testiranju sigurnosti. Proizvod uopće neće biti etiketiran tako da ne bi ukazivao da je u pitanju kukuruz koji je genetski modificiran organizam.

Da vidimo šta se događa kod nas u Hrvatskoj? Ove godine imali smo ono što 30 godina unazad nismo. Tolika suša, a iznad svega vrelina koja je bukvalno spržila sve usjeve. Neko treba da objasni zašto je samo Hrvatska ovako nastradala od svih zemalja u okruženju. Mislite da je slučajno? Ja bih rekao da nije.

GMO-kukuruz-1Sunce, koje ovo ljeto neumoljivo grije raduje turiste na moru, no na kraju će nas skupo stajati. Suša je uništila usjeve i više nema dvojbe – hrana će morati poskupjeti. Možemo se samo nadati da taj skok neće biti drastičan, jer i ovako potrošnja već mjesecima opada. 

Prema nekim procjenama, već sada na hranu odlazi gotovo pola ukupnih troškova hrvatskog kućanstva. Cijene hrane u srpnju znatno su rasle u usporedbi s istim razdobljem lani. Voće je najviše poskupjelo, 13 posto, povrće 9, meso 6 posto. Posljednjih šest godina hrana je u Europi porasla za 22%, u Hrvatskoj više, 24 posto. Ako cijene na jesen i dalje budu rasle građani će manje kupovati.

Cijene energenata i žitarica lete u nebo. Do sada smo, primjerice, kukuruz izvozili, a sada ga nemamo dovoljno. Zbog desetkovanih poljoprivredih prinosa na našim poljima, ali i potresa na svjetskim burzama prouzročenih sušom očekuju nas, tvrde stručnjaci, velika poskljupljenja mesa i mlijeka.

Trgovci optimističnije gledaju na jesensku potrošačku košaricu. Prema njihovoj računici, znatnijih povećanja cijena hrane ne bi trebalo biti. Proizvođači upozoravaju da nas od divljanja cijena mogu spasiti ovogodišnje žitarice koje treba zadržati, a ne ih izvoziti, izravne potpore proizvođačima mlijeka i mesa kao

Imate problem sa sušom i lošim prinosom žitarica? Ne brinite, tu je GMO kukuruz koji raste u pustinji. Nije to veliki izdatak za početak. Kupite sjeme i sve kemijske preparate i GMO kukuruz raste, raste, raste …..

E sad, gdje je kopča i svim ovim stvarima? Otkud ovolika suša? Kad je to bila suša i krajem kolovoza. Ja se ne sjećam, a vi?

Da vam osvježim pamćenje, pogledajte malo OVDJE

Što mislite, da li nam je neko prvo “utrapio” sušu, pa će nam uskoro “utrapiti” GMO kukuruz kao spas za sušu?

Jeste li dobro razumjeli poantu prvog dijela teksta? Svi koji nisu shvatili “dobrobit” GMO kukuruza u SAD, dobili su sušu. Pogledajte zemljopisnu kartu gore. Ona crvena boja koja se proteže duž cijelog kontinenta, to je suša i vrelina. Sad će sijati specijalni kukuruz. Ni američki poljoprivrednici nisu htjeli GMO kukuruz ali ih je “nepredviđena” suša “naučila pameti”. Sad će sijati sve što “tata kaže”.

Tako će sad biti i u Hrvatskoj

HAARP Srbija suša

HAARP instaliran u Srbiji zaslužan za sušu u susjedstvu ?!

“Velika šteta i nezgode su moguće i to u većini slučajeva s opasnošću po život”

“Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere”, objašnjava se značenje crvene boje na stranici.

Narančasta boja pak predstavlja opasno vrijeme. “Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan”, sugerira se na stranici meteoalarm.

Izuzetno opasno vrijeme dijagnosticirano je i duž jadranske obale Italije, u primorskom dijelu Slovenije, južnom i istočnom dijelu Mađarske, BiH te na čitavom teritoriju Srbije. Posebnu opasnost predstavlja velik broj požara, koji kao i u Hrvatskoj, plamte diljem BiH i Srbije.

Koji je zaključak? Imat ćemo i mi tu vrelinu dok ne shvatimo dobrobit specijalnog GMO kukuruza i početi ga masovno sijati. Pržiće nas suša dokle god ne budemo pristali na GMO kukuruz.

Netko će trljati ruke zbog dobre zarade. A zdravlje, a životi, a djeca? To nije na dnevnom redu!

Pitanja koja se nameću su očita:

    [notification type="info"]

    • Jesu li zainteresirane strane pomoću HAARP sustava izazvale sušu radi ostvarivanja svojih ciljeva, prvenstveno ekonomskih?
    • Da li se vode omiljenim citatom Makijavelija: ‘Cilj određuje sredstvo’?
    • Da li su spremni učiniti sve što je potrebno za ostvarenje tog cilja?

    [/notification]

    Ako je odgovor DA zajednički za sve, da li vam je jasno tko su žrtve?

     
     
    (vestinet.rs,osijek-danas.com,index.hr/uredio:nsp)
     
    [button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=10307"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,