Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA » Kako su potro┼íene zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije ?!

Kako su potrošene zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije ?!

zlato poluge kraljevina jugoslavijaPrema raspolo┼żivim podacima, uo─Źi Drugog svjetskog rata Kraljevina Jugoslavija je posjedovala 84.574 kilograma ─Źistog zlata.

Uvi─Ĺaju─çi opasnost u zemlji, knez Pavle je odobrio da ve─çi dio zlatnih rezervi bude preba─Źen u Englesku u svibnju 1939. godine.

Transport je izvr┼íio razara─Ź “Beograd” i tako je u Englesku banku stiglo 980 sanduka u kojima se nalazilo 3379 zlatnih poluga. U ovoj banci Narodna banka je ve─ç imala 225 zlatnih poluga, pa je ukupna pri─Źuva u Velikoj Britaniji uve─çana na 44.886,61 kilogram ─Źistog zlata.

Nakon po─Źetka Drugog svjetskog rata (1. rujna 1939), dok se o─Źekivao napad na Veliku Britaniju, Savjet zemaljske obrane Jugoslavije je donio odluku da se zlato hitno prebaci u Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave. Uz veliki rizik, u Njujork je transportiran iz Engleske 33.683,51 kilogram ─Źistog zlata. U trezoru Engleske banke do kraja rata ostalo je 11203,10 kilograma.

Narodna banka je organizirala jo┼í dva transporta. U svibnju i lipnju 1940. iz ┼ávicarske, preko Atene, u Njujork je upu─çeno 344 sanduka, odnosno 14168,16 kilograma ─Źistog zlata. Uo─Źi bombardiranja Beograda, Narodna banka Kraljevine Jugoslavije je kod Federalnih rezervi u SAD imala 47.851,67 kilograma ─Źistog zlata.

razarac Beograd

Transport je izvr┼íio razara─Ź "Beograd" i tako je u Englesku banku stiglo 980 sanduka u kojima se nalazilo 3379 zlatnih poluga.

Treba istaknuti da je Narodna banka 18. o┼żujka 1941. godine, na tr┼żi┼ítu zlata prodala za devize 20.002 kilograma ─Źistog zlata u korist depozita kod Brazilske banke u iznosu od 11.225.000 dolara.

U trezorima u zemlji ostalo je 10.701,11 kilograma zlata. Jo┼í 1939. godine iz Beograda je evakuirano svo zlato: u u┼żi─Źkom podzemnom trezoru 9611,30 kilograma, dok je u sarajevskoj podru┼żnici Narodne banke ostalo je 1089,80 kilograma.

Ministar financija u Simovi─çevoj pu─Źisti─Źkoj vladi, Hrvat dr. Juraj ┼áutej, naredio je 7. travnja 1941. da se zlato iz u┼żi─Źkog trezora (204 sanduka) premjesti u Mostar. Kad je 10. travnja u Zagrebu progla┼íena NDH, ovo zlato je 14. travnja hitno preba─Źeno u Nik┼íi─ç i sklonjeno u pe─çinu Trebjesa. Ni tu nije ostalo, ve─ç je 15. travnja preba─Źeno na aerodrom Krapina polje, radi prebacivanja u inozemstvo. Zlato koje je ostalo u Sarajevu zaplijenile su usta┼íe.

Usred travanjskog debakla, pu─Źisti su se odlu─Źili za bijeg iz zemlje, a 14. travnja se u manastiru Ostrog patrijarh Gavrilo blagoslovio i odlazak mladoga kralja Petra II. A 15. travnja 1941. najprije su evakuirani pu─Źisti civili, a 16. travnja ─Źasnici pu─Źisti, pa je poslije polijetanja posljednjeg aviona za Gr─Źku (tromotorni bombarder “Savoja marketi SM – 79″, kojim je pilotirao zrakoplovni kapetan Ivan Dominko), u kome se nalazio glavni organizator pu─Źa i bijega iz zemlje, general Borivoje Mirkovi─ç, na nik┼íi─çkom aerodromu ostalo 190 sanduka dr┼żavnog zlata.

U avione je ukrcano (zbog male nosivosti i premnogo klijenata za bijeg) svega 14 sanduka (674 kilograma zlata). Pu─Źisti─Źka vlada je ponijela osam sanduka (385 kilograma), a generalitet ┼íest sanduka (289 kilograma). U Mirkovi─çevom avionu bilo je najvi┼íe sanduka sa zlatom – tri. Blizu gr─Źke luke Preveza, generalov avion je pogo─Ĺen i razbio se prilikom prinudnog slijetanja. Mirkovi─çu su bile slomljene obje noge. Na gr─Źki teritorij je bilo preba─Źeno 216 politi─Źara, pu─Źista, ne ra─Źunaju─çi njihove ┼żene, bli┼żu i daljnju rodbinu.

Zlato koje su pu─Źisti donijeli u Englesku su morali┬á deponirati u Engleskoj banci. Prera─Źunato u dolare, to je iznosilo 4.000.000 dolara za koli─Źinu od 385 kilograma, po jednima, a po drugima 245 kilograma ─Źistog zlata. Od te sume su ispla─çivane pla─çe pu─Źistima i slu┼żbenicima u njihovim vladama u Londonu, kao i mjese─Źne prinadle┼żnosti kraljici Mariji, kralju Petru II i njegovoj bra─çi, kraljevi─ça Tomislavu i Andreji (svi su dobivali istu sumu kao i predsjednici vlada do 1952. godine).

Ali to nije bilo sve. Pu─Źisti─Źke vlade: generala Simovi─ça, Slobodana Jovanovi─ça (dvije), Milo┼ía Trifunovi─ça, Bo┼żidara Puri─ça i Ivana ┼áuba┼íi─ça, imale su na raspolaganju depozit Narodne banke Kraljevine Jugoslavije u banci Federalnih rezervi u New Yorku u iznosu od 24.587.814,08 dolara. Na tom ra─Źunu je poslije rata ostalo nepotro┼íeno svega 662.757,13 dolara. Depozit u Brazilskoj banci (11.225.000 dolara za prodanih 20.002 kilograma zlata) nigdje se ne spominje.

Prema svemu sude─çi, pu─Źisti su u emigraciji potro┼íili 27.925.056,95 dolara. ┼áest sanduka, koje je uzeo generalitet, bilo je odmah predmet spora me─Ĺu samim pu─Źistima i zbog njih su padale te┼íke optu┼żbe za vrijeme takozvane Kairske afere.

┼áto se doga─Ĺalo sa zlatom koje je ostalo u Nik┼íi─çu? Talijani su uzeli 176 sanduka ili 8393,22 kilograma ─Źistog zlata. Nijemci su u manastiru Ostrog zaplijenili ─Źetiri sanduka ili 188,45 kilograma. ─îetnici su prona┼íli i uzeli jedan sanduk. Ozna je prona┼íla pet sanduka i predala ih Josipu Brozu.

zlato drzavne rezerveOd predratnih 84.574 kilograma ─Źistog monetarnog zlata, poslije rata je preostalo 49.033 kilograma. ┼áta se desilo sa 35.541 kilogramom dr┼żavnog monetarnog zlata? Usta┼íe su, vidjeli smo, ukrali 1089,80 kilograma. Tko je, poslije pu─Źista, najvi┼íe uzeo? Odgovor je: Amerikanci! Evo kako.

Poslije rata SAD su procijenile da je konfiscirana imovina njihovih gra─Ĺana u Jugoslaviji vrijedna 17 milijuna dolara. Realno, to je bila suma izme─Ĺu tri i pet milijuna dolara. Amerikanci su zahtijevali da Jugoslavija to isplati iz svojih zlatnih rezervi koje su bile ─Źuvane u Federalnim rezervama. Profesor dr. Milan Barto┼í je sastavio prigovor da je rije─Ź o depozitu u nu┼żdi, ali je prigovor odbijen. I tako su na┼íi saveznici Amerikanci iz jugoslavenskog depozita od 47.851,67 kilograma monetarnog zlata uzeli sebi 15.649,22 kilograma.

Te┼íko je vjerovati da su Amerikanci jednostavno, kao gusari, oplja─Źkali Jugoslovene. Nisu oni naplatili samo imovinu koju su komunisti zaplijenili ameri─Źkim gra─Ĺanima 1948. godine. Kao plutokratska, trgova─Źka nacija, oni su naplatili sve ono ┼íto su u vidu pomo─çi (oru┼żje, uniforme, hrana, vozila, zrakoplovi …) za vrijeme rata isporu─Źili Brozovim partizanima i Mihailovi─çevim ─Źetnicima.

Ni to nije bilo ne┼íto novo. Poslije Prvog svjetskog rata, na┼íi saveznici Francuzi i Englezi su zahtijevali da im se sva pomo─ç plati. ─îak i pertle za cokule koje su bile isporu─Źene srpskoj vojsci pred proboj Solunskog fronta, a da ne govorimo o topovskom streljivu ve─çeg kalibra. ─îak i pertle! Opanci na nogama tih junaka vi┼íe nisu bili upotrebljivi. I pla─çene su saveznicima njihove vezice na cipelama!

Amerikancima je poslije Drugog svjetskog rata uspjelo naplatiti sve bombe koje su pred kraj rata bacili na srpski gradove. Svaku bombu, svaki litar goriva za svoje lete─çe tvr─Ĺave koje su donijele smrt mnogim Srbima, uglavnom civilima u Podgorici, Beogradu, Leskovcu, Biha─çu … Prakti─Źni Amerikanci su i za to imali pokri─çe: bombe na Srbe je tra┼żio Josip Broz, preko svog generala Ko─Źe Popovi─ça.
 
 
izvor: skajvok3r.blogspot.com/uredio: nsp
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9341"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Desetlje─çe Propasti: Dokumenti Rockefeller Zaklade Predvi─Ĺaju 13,000 Mrtvih na Olimpijskim igrama
"Bankovni Praznik" u Italiji ! Prva banka koja je blokirala sve ra─Źune, talijanski BNI

Filed under: NOVAC, VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama