Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » Teslina ideja Novog Svjetskog Poretka iz 1900. godine

Teslina ideja Novog Svjetskog Poretka iz 1900. godine

tesla izmjeni─Źna strujaOsnove svog “Svjetskog sustava”, objavljenog 1900 godine, on je sa┼żeo u dvanaest to─Źaka koje sve odreda poga─Ĺaju su┼ítinski smisao tehni─Źke i tehnolo┼íke mre┼że dana┼ínjih svjetskih telekomunikacija.

Ovaj sustav ujedno je i tehnolo┼íka osnova za uspostavljanje globalnog informati─Źkog dru┼ítva ─Źija tendencija svjetskog ujedinjenja ve─ç uveliko iskazuje svoje posljedice u reorganizovanju ┼żivota naroda izazvanog ukidanjem klasi─Źnog dr┼żavnog suvereniteta.

“Svjetski sustav” Tesla zasniva na vlastitim pronalascima kao ┼íto su: Teslin transformator, tj. aparat za stvaranje elektri─Źnih vibracija specijalnih karakteristika; uveli─Źavaju─çi oda┼íilja─Ź, odnosno transformator naro─Źito pode┼íen da ekscitira planet Zemlju (za transfer elektriciteta ovaj instrument ima isti zna─Źaj kao teleskop u astronomiji).

Pomo─çu ovog izuma Tesla je ostvario elektri─Źna kretanja ja─Źa od onih ┼íto ga imaju munje i proizveo struju takve snage da do bijelog usijanja jakom svjetlo┼í─çu osvijetli vi┼íe od dvije stotine sijalica rasporedjenih po zemlji┼ítu u okolici laboratorije.

Teslin be┼żi─Źni sustav koji obuhva─ça izvjestan broj usavr┼íenih aparata i danas je jedini poznati na─Źin za ekonomi─Źnu transmisiju elektri─Źne energije na udaljenost, a bez posredstva ┼żice ; aparat za individualizaciju signala koji je u usporedbi s primitivnim usugla┼íavanjem signala, (ova metoda je na ┼żalost jo┼í uvijek u upotrebi), isto ┼íto i veoma bogat jezik stavljen naporedo sa neartikuliranim izra┼żavanjem.

Zahvaljuju─çi tom aparatu mogu se transmitirati potpuno tajni signali ili poruke, i to kako u aktivnom tako i u pasivnom umu, to jest, oni ne ometaju druge signale ili poruke, niti ovi mogu njih omesti; svaka poruka je jedinstvena i ima nezamjenljiv identitet; prakti─Źno neograni─Źen broj stanica i instrumenata mo┼że da funkcionira na samo jednoj ili dvije frekvencije, a da ne nastupi ni najmanje me─Ĺusobno ometanje.

Stacionarni Zemljini valovi (popularno obja┼ínjeno, ovo izvanredno otkri─çe zna─Źi da Zemlja reagira na elektri─Źne vibracije odre─Ĺene frekvencije, isto kao ┼íto zvu─Źna vilju┼íka hvata specifi─Źne zvu─Źne valove; ove posebne elektri─Źne vibracije koje su u stanju da sna┼żno ekscitira Zemlju mogu se koristiti na bezbroj na─Źina, a prije svega za promjenu svjetskog energetskog sistema koji je vrlo nesavr┼íen i ni izdaleka ne iscrpljuje znanstvene i prirodne mogu─çnosti).

tesla genije nerazumljiviCiljeve “Svjetskog sustava” Tesla formulira na takav na─Źin da je jasno da on smatra da uspostavljanje guste mre┼że svih oblika i razina treba poslu┼żiti humanizaciji znanosti i tehnologije. U tome je on na po─Źetku dvadesetog bio vizionar dvadeset prvog stolje─ça, jer prava metafizi─Źka problematika u teorijsku fiziku prodire tek sada sa kosmogonijskim pitanjima o porijeklu svijeta i ontolo┼íkoj prirodi vremena i prostora.

Dakle, Tesla se još davne 1900. Godine zalagao za:

1) Uspostavljanje veze me─Ĺu postoje─çim telegrafskim stanicama ili centrima diljem svijeta; (ostvareno)

2) Organiziranje tajne dr┼żavne telegrafske slu┼żbe ─Źiji rad nije mogu─çno ometati; (nije ostvareno, koliko se zna, jer nisu primijenjeni Teslini patenti za radio prijenos, nego Markonija koji za svako simultano emitiranje zahtijevaju posebnu frekvenciju)


3) Uspostavljanje veze me─Ĺu postoje─çim telefonskim centrima, odnosno stanicama na Zemlji; (ostvareno)

4) Univerzalna distribucija op─çih novinskih vijesti putem telegrafa ili telefona; (ostvareno)

5) Osnivanje slu┼żbe na principima “Svjetskog sustava” za dostavljanje obavijesti isklju─Źivo u privatne svrhe; (ostvareno internacionalnom kompjuterskom mre┼żom, tj. Internetom

6) Uspostava me─Ĺuveza svih telegrafskih aparata na svijetu; (davno ostvareno)

7) Osnivanje slu┼żbe za distribuciju glazbe putem ovog sustava; (ostvareno)

8 ) Univerzalno registriranje vremena jeftinim satovima koji sa astronomskom precizno┼í─çu ozna─Źavaju sekunde, a da pri tom ne iziskuju nikakvo skrb; (ostvareno)

9) Preno┼íenje diljem svijeta znakova, slova, zvu─Źnih signala itd.., Bilo da su tipkani na ma┼íini ili rukom ispisivani; (ostvareno – precizan opis telefaksa)

10) Osnivanje svjetske slu┼żbe za potrebe trgova─Źke mornarice koja navigatorima svih brodova omogu─çuje besprijekorno pilotiraju bez kompasa, da to─Źno odre─Ĺuju lokaciju, ─Źas i brzinu, da izbjegavaju sudare i katastrofe itd.; (ostvareno)

11) Uvodjenje svjetskog sustava ispisa na kopnu i moru; (ostvareno)

12) Reprodukcija fotografija i svih vrsta crte┼ża ili pisanih tekstova koji bi se otpremali diljem svijeta; (ostvareno)

Mada je razvoj moderne znanosti i tehnologije itekako dao za pravo Teslinim vizionarskim ciljevima, nije se sa njima poklopio u fundamentalnoj koncepciji: naime, Tesla je ovo sve htio ostvariti prenošenjem signala kroz planetu Zemlju, a ne koristeći njenu orbitu.

Iz istih razloga iz kojih je bio protivnik kori┼ítenja nuklearne energije, opasnog uslijed ljudskog nepoznavanja prave strukture materije, Tesla je smatrao da je svako naru┼íavanje kozmi─Źkog prostora, odnosno Zemljinog magnetskog polja, ozljeda harmonije prirodnih zakona. Ovo proisti─Źe iz negativnog djelovanja ljudske slobodne volje, koje biva destruktivna, ukoliko izostane eti─Źka komponenta znanosti oli─Źena u dobroti koju donosi samo vi┼íe saznjanja i svjesnoj selekciji ispravnih namjera.

─îovje─Źanstvo, koje ┼żivi na Zemlji, smatrao je on, mora otkriti sve oblike prirodne simbioze sa planetom, ina─Źe je u opasnosti da uni┼íti svoje jedino kozmi─Źko vozilo.

Najzad, jo┼í u svojoj mladosti, Tesla je imao velike probleme s profesorima i kolegama, in┼żenjerima, koji nisu shva─çali da svaka kreativnost, onome koji ne zna njenu tajnu, mora u po─Źetku izgledati kao gre┼íka. Posebno stru─Źnjaku, jer je njegovo uvjerenje da zna ja─Źe nego u drugih, pa mu je i propusna mo─ç za novitete smanjena.

Da bi dokazao kako njegova izmjeni─Źna struja na odredjenim frekvencijama nije opasna po ┼żivot, Tesla javno sam sebe uklju─Źuje kao otpornik u kolo visokofrekventne izmjeni─Źne struje i posti┼że fantasti─Źan efekt: vr┼íi elektri─Źno pra┼żnjenje vlastitog tijela, u mraku, tako da mu ─Źitavo tijelo svijetli, izgledaju─çi kao gorjeti, obliveno jezicima sablasnog plavi─Źastog plamena.
 

 
 
(bastabalkana.com/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9239"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]
[facebook]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , ,