Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Echelon – ┼ípijunske o─Źi i u┼íi svijeta

Echelon – ┼ípijunske o─Źi i u┼íi svijeta

novisvjetskiporedak.comECHELON

Ameri─Źka NSA (National Security Agency) stvorila je najve─çi globalni ┼ípijunski sustav pod kodnim imenom ECHELON, koji hvata i analizira svaki telefonski poziv, fax, e-mail i telex poruku poslanu bilo gdje u svijetu. Echelon kontrolira NSA i djeluje uz suradnju: Government Communications HeadQuarters of England (GCHQ), Communications Security Establishment of Canada (CSE), The Australian Defence Security Directorate (DSD), i Government Communications Security Bureau of New Zeland (GCBS). Ta suradnja, koja je nastala iz zajedni─Źkih napora tijekom drugog svjetskog rata u presretanju radio transmisija, formalizirana je tajnim ugovorom iz 1948. godine pod imenom UKUSA i primarno je bila usmjerena protiv SSSR-a. Ovih pet UKUSA agencija su trenutno najve─çe obavje┼ítajne organizacije u njihovim vlastitim zemljama.

Sustav Echelon je, naravno, tajna mre┼ża te su stoga vlade zemalja uklju─Źenih u taj sustav jako osjetljive kada ih se optu┼żuje da naveliko prislu┼íkuju milijune svojih gra─Ĺana. Ameri─Źka vlada jo┼í uvijek pori─Źe da sustav uop─çe postoji. Saznanja o postojanju ovog sustava mo┼żemo zahvaliti samo vladama Australije i Novog Zelanda.
 

 
40 godina pro┼ílog stolje─ça novozelandska obavje┼ítajna agencija GCSB pomagala je zapadnim obavje┼ítajnim slu┼żbama u ┼ípijuniranju pacifi─Źkog pojasa, bez znanja novozelandske javnosti i ve─çine politi─Źara. Kasnih 80-ih, u odluci koju su vjerojatno za┼żalile, SAD su ponudile Novom Zelandu pridru┼żivanje najtajnijem globalnom obavje┼ítajnom sustavu Echelon.
 

 
Ono ┼íto NSA nije znala je da su do kraja 80-ih mnogi djelatnici GCSB-a odlu─Źili da se takve aktivnosti odvijaju predugo u prevelikoj tajnosti, te su odlu─Źili dati intervjue i razotkriti tajne novozelandske ┼ípijunske aktivnosti. Na kraju, vi┼íe od 50 ljudi koji su radili u obavje┼ítajnim i srodnim djelatnostima odlu─Źilo progovoritiÔÇŽ Naravno, samo poimanje da obavje┼ítajne slu┼żbe upadaju u e-mail, fax i telefonske komunikacije nije ni┼íta novo. Ono ┼íto novozelandsko ┬źcurenje┬╗ razlikuje od ostalih je u ─Źinjenici da se u materijalima koje je ┬źprocurilo┬╗ novozelandsko obavje┼ítajno osoblje nalaze precizne informacije o tome gdje se samo ┼ípijuniranje odvija, kako sustav radi, kakve su mu sposobnosti, ┼íto su mu mane i mnogi detalji poput kodnih imena. Aktivnosti koje su oni opisali omogu─çili su dokumentiranje nekih sustava i projekata koji su se odnosili na cjeli savez, a koji su dugo dr┼żani u strogoj tajnosti. Od tih sustava, daleko najva┼żniji je ECHELON.

Princip rada

Sustav Echelon je, zapravo, vrlo jednostavno zami┼íljen: presretaju─çe stanice smje┼ítene po cijeloj planeti Zemlji da bi hvatale sve satelitske, mikrovalne i radio komunikacije preko opti─Źkih kablova i da te informacije procesuiraju kroz veliku mre┼żu ra─Źunala NSA, uklju─Źuju─çi napredne programe za prepoznavanje glasa i znakova ÔÇťOCRÔÇŁ (optical character recognition), tra┼że─çi klju─Źne rije─Źi ili fraze (poznatije kao Echelon rije─Źnik), koje bi natjerale ra─Źunala na snimanje i proslje─Ĺivanje na daljnju obradu i analizu. Me─Ĺutim, za razliku od ve─çine ┼ípijunskih sustava projektiranih za vrijeme Hladnog rata, ECHELON je primano projektiran za ┼ípijuniranje nevojnih ciljeva: vlada, organizacija, poslovnih subjekata, i pojedinaca u prakti─Źno bilo kojoj zemlji. On prakti─Źki poga─Ĺa svaku osobu koja komunicira u me─Ĺunarodnom (a nekad i lokalnom) prometu, a nije dizajniran za prislu┼íkivanje e-maila, faxa ili telefona odre─Ĺenog pojedinca. Umjesto toga sustav radi tako ┼íto neselektivno presre─çe ogromne koli─Źine navedenih komunikacija, i pomo─çu kompjutera izabire potencijalno zanimljive poruke iz mase nezanimljivih.

echalon

Mre┼ża Echelon

Mre┼ża Echelon-a raste┼że se preko ─Źitave Zemlje i se┼że u svemir. Uspostavljen je lanac prislu┼ínih postaja, doslovno oko svijeta, koje prislu┼íkuju sve zna─Źajne komponente me─Ĺunarodnih telekomunikacijskih mre┼ża. Neke nadziru komunikacijske satelite, neke kopnene komunikacijske mre┼że i druge radio-komunikacije. ECHELON je umre┼żio sva ova postrojenja (zemaljske presreta─Źke stanice, brodove pod zapovijedanjem tajnih slu┼żbi koji plove na sedam mora i super tajne satelite, koji ÔÇťvireÔÇŁ na visini od 20000 milja iznad na┼íih glava) pru┼żaju─çi NSA i UKUSA ─Źlanicama mogu─çnost presretanja velikog djela komunikacije na planetu. Ne smijemo zaboraviti ni podmornice koje se spu┼ítaju na velike dubine iznad pomorskih kablova i hvataju sve ┼íto se tom kablovima prenosi.

Vrlo malo signala uspije izmaknuti ovoj elektronskoj hvataljci. Dogovorom UKUSA ─Źlanice su odlu─Źile da svaka agencija usmjeri svoju elektronsku prislu┼ínu ÔÇťusisiva─ŹkuÔÇŁ opremu na neki dio globusa, kako bi mogli tra┼żiti i pratiti svaku minutu signala. NSA u Americi pokriva komunikacijske signale oba ameri─Źka kontinenta, GCHQ u Velikoj Britaniji je odgovorna za Evropu, Afriku i Rusiju zapadno od Urala, DSD u Australiji sudjeluje u SIGINT skupini za jugoisto─Źnu Aziju i jugozapadni Pacifik i zone isto─Źnog Indijskog oceana, GSCB na Novom Zelandu je odgovoran za ju┼żni Pacifik, tj. za sve oto─Źke skupine u njemu; CSE u Kanadi se bavi sjeverom Rusije, sjeverom Evrope i Ameri─Źkim komunikacijama.

novisvjetskiporedak.com

Prislušne postaje

Prva komponenta ECHELON mre┼że su goleme prislu┼íne postaje posebno usmjerene na me─Ĺunarodne telekomunikacijske satelite (Intelsat iInmarsat) koje koristi ve─çina telekoma u svijetu, te se preko njih odvija najve─çi dio telefonskog i fax prometa izme─Ĺu zemalja i kontinenata, ponajprije civilni telekomunikacijski promet, ali tako─Ĺer i diplomatske i vladine komunikacije, ┼íto je od velikog zna─Źaja za UKUSA ─Źlanice. Prsten od dvadesetak Intelsata je pozicioniran u geostacionarnoj orbiti iznad ekvatora, a svaki slu┼żi kao relej za desetke tisu─ça simultanih telefonskih poziva, faxova, e-maila. Pet UKUSA prislu┼ínih postaja je uspostavljeno za presretanje komunikacija koje Intelsati prenose:

Britanska GCHQ postaja locirana je na vrhu strmih litica iznad mora kraj Morwenstow-a u Cornwallu. Satelitski su tanjuri usmjereni prema Intelsatima nad Atlantikom, Evropom, i inklinirani gotovo na horizont, iznad Indijskog oceana.

NSA postaja kod Sugar Grove locirana 250 kilometara jugozapadno od Washingtona, DC, u planinama Zapadne Virginije pokriva Intelsate nad Atlantikom, koji oda┼íiljaju prema ju┼żnoj i sjevernoj Americi.

Jo┼í jedna NSA postaja je u dr┼żavi Washington (krajnji sjeverozapad SAD) 200 km jugozapadno od Seattlea, unutar Yakima vojnog poligona (Yakima Firing Center). Stanica Yakima cilja na komunikacije Tihog oceana sjeverne zemljine polutke i Daleki istok. Zamjenom satelita Intelsat 5 serije saIntelsat 701 i Intelsat 703 satelitima, koji su imali preciznije usmjereno oda┼íiljanje, onemogu─çilo se bazi Yakima prijam signala ju┼żne hemisfere pa su zamjenske prislu┼íne stanice podignute u Australiji i Novom Zelandu. Njihova ju┼żnopacifi─Źka lokacija omogu─çava globalno presretanje.

Novi Zeland daje postaju kod Waihopai-a, a Australija Geraldton postaju u zapadnoj Australiji, koje pokrivaju podru─Źje Azije, zemlje Ju┼żnog Pacifika i Tihi ocean.

Novozelandsko obavje┼ítajno osoblje bilo je usko umije┼íano u NSA-inu Yakima postaju od 1981, kada je NSA nagovorila GCSB na u─Źe┼í─çe u projektu presretanja komunikacija japanskog veleposlanstva. Od tada, svih pet UKUSA agencija su bile odgovorne za nadgledanje diplomatskih kanala iz svih Japanskih ispostava na istom djelu globusa na kojem su zadu┼żene za op─çe nadgledanje. Do integracije Novog Zelanda u Echelon otvaranjem Waihopai postaje 1989. njegov dio presretanja japanskih komunikacija presretan je u Yakimi i slan je neobra─Ĺen u sjedi┼íte GCSB-a u Wellingtonu na de┼íifriranje, prevo─Ĺenje i ispis u UKUSA format obavje┼ítajnog izvje┼ítaja (NSA je isporu─Źivala programe za razbijanje koda).


Postoji i dodatna stanica na otoku Ascension u Atlanskom oceanu izme─Ĺu Brazila i Angole za koju se pretpostavlja da presre─çe komunikacije Intelsata za ju┼żnu polutku Atlantika.

Ostali se sateliti prate tim istim stanicama, kao i iz baza u Menwith Hillu u Engleskoj, Shoal Bay u Australiji, Leitrim u Kanadi, Bad Aibling u Njema─Źkoj i Misawa u Japanu. To su sateliti koji ve─çinom slu┼że za ruske i regionalne telekomunikacije. Poznato je da baza Leitrim presre─çe komunikacije ju┼żnoameri─Źkih satelita, uklju─Źuju─çi Morelos satelite u vlasni┼ítvu meksi─Źke telefonske kompanije.

Jo┼í nekoliko desetaka prislu┼ínih baza razbacano je po ─Źitavoj Zemlji, a locirane su u vojnim bazama na stranom teritoriju. Takve stanice imaju vrlo va┼żnu ulogu u vremenskoj nadmo─çi, jer se ve─çina svjetskih komunikacija odvija na radio-frekvencijskim opsezima. Na HF podru─Źju radio-komunikacije imaju zna─Źaj, jer poslu┼żuju satelite koji tada te informacije prenose vojnim brodovima i avionima ┼íirom svijeta. VHF i UHF podru─Źja su ne┼íto kra─çeg dosega, ali se tako─Ĺer koriste za takti─Źke vojne operacije unutar dr┼żavnih granica. Glavne prislu┼íne stanice ovakvog tipa u mre┼żi UKUSA su Tangimoana na Novom Zelandu, Bamaga u Australiji i baza na atolu Diego Garcia u Indijskom oceanu.

Posebna mre┼ża HFDF (High frequency Direction Finding ÔÇô visoko frekventni radio-goniometri) presre─çe komunikacijske signale samo zato kako bi locirala pozicije brodova i zrakoplova. Kada te stanice nisu uklju─Źene u analizu poruka, igraju va┼żnu ulogu u nadzoru kretanja pokretnih vojnih meta. Najve─çu ulogu u HFDF na─Źinu ┼ípijuniranja je imala kanadska CSE pod kodnim imenom ClassicBullseye i bila je glavna baza stanice Atlanskog i Tihog oceana pri motrenju na sovjetske brodove i podmornice za vrijeme ÔÇťhladnog rataÔÇŁ. Stanice od Kingstona i Leitrima (Ontario) do Gandera (Newfoundland) na atlantskoj strani, motrile su na Arktik i prislu┼íkivale ruske podmorni─Źke baze u Petropavlovsku i Vladivostoku. CSA tako─Ĺer dose┼że do malog kontingenta zrakoplovne baze Lackland Air Force Base u San Antoniu (Texas) koji najvjerojatnije nadgleda komunikacijske ÔÇťmeteÔÇŁ u Ju┼żnoj Americi.

Sateliti sustava Echelon

Vrlo va┼żna podr┼íka sustavu Echelon je ameri─Źka mre┼ża ┼ípijunskih satelita koja povezuje prijeme svih baza ra┼ítrkanih po UKUSA carstvu. Ove satelite je lansirala NSA u suradnji sa sestrinskim ┼ípijunskim agencijama NRO (National Reconnaissance Office) i CIA (Central Intelligence Agency). SerijeFerret iz 60-tih godina, Canyon, Rhyolite i Aquacade sateliti iz 70-tih i Chalet, Vortex, Magnum, Orion, i Jumpseat serije satelita su zamijenjeneMercury, Mentor i Trumpet satelitima u 90-tim godinama.

Ovi sateliti za nadzor rade kao velika lopata koja grabi sve elektroni─Źke komunikacije, razgovore mobilnih telefona i razli─Źitih radio oda┼íiljanja. Stanice koje kontroliraju operacije i usmjeravanje tih satelita su pod nadzorom SAD-a, usprkos njihovim lokacijama u stranim vojnim bazama. Dva najva┼żnija centra za prijem su Menwith Hill u Engleskoj i Pine Gap u Australiji.

Baza Mentwith Hill

Mentwith Hill baza se nalazi na podru─Źju sjevernog Yorkshirea pored Harrogatea u Engleskoj. Koliko je njena uloga u ─Źitavom sustavu Echelon va┼żna, govori i izvje┼í─çe Europskog Parlamenta od 2001. godine, koje ka┼że kako se ÔÇťsve e-mail poruke, telefonske i fax komunikacije ─Źitave Evrope rutinski presre─çu od strane ameri─Źke NSA, prenose sve klju─Źne informacije s evropskog kontinenta u London, a onda putem satelita ┼íalju u Fort Meade(Maryland) uz pomo─ç opreme u Menwith HilluÔÇŁ. Postojanje i va┼żnost ove stanice je prvi razotkrio britanski novinar i istra┼żiva─Ź Duncan Campbell 1980. godine. Danas je to najve─ça ┼ípijunska stanica na svijetu s vi┼íe od 25 satelitskih prijamnih stanica i zapo┼íljava 1400 ljudi ameri─Źkog NSA osoblja i 350 ─Źlanova ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

novisvjetskiporedak.comNakon ┼íto su informacije procurile u javnost, ova baza je glavna meta protesta mirovnih aktivista i pod stalnim je pritiskom evropskih vlada, koje su uvjerene da je ─Źitava mre┼ża uklju─Źena u nadzor civila i ekonomske ┼ípijuna┼że. Po─Źeci baze Menwith Hill se┼żu u 1951. godinu kada su britanski Ratni ured i ameri─Źko zrakoplovstvo potpisali ugovor o zakupu zemlji┼íta koje je nudila britanska vlada, a 1966. je NSA preuzela zakup. Do sredine 70-tih Menwith Hill je koristio za presretanje internacionalnih zakupljenih vodova i nediplomatskih komunikacija. Prispije─çem jednog od prvih sofisticiranih IBM ra─Źunala u ranim 60-im bilo je mogu─çe razvrstavati veliku koli─Źinu telexa, koji su sadr┼żavali internacionalne poruke, brzojava i telefonskih razgovora od raznih vlada, ekonomije i civilnog sektora iu njima tra┼żiti bilo kakvu politi─Źku, vojnu ili ekonomsku vrijednost. Sama baza iz zraka izgleda kao da je netko porazbacao loptice za golf. Baza je za┼íti─çena s nekoliko ograda i nekoliko desetaka kamera.

Echelon rje─Źnik

Kompjuteri u svakoj prislu┼ínoj postaji ECHELON-a automatizirano pretra┼żuju milijune poruka kako bi prona┼íli one koje sadr┼że unaprijed programirane klju─Źne rije─Źi, a unutar mre┼że znani su kao ECHELON Dictionary kompjuteri (Rje─Źnici). Takvi kompjuteri, koji mogu automatizirano pretra┼żivati promet za klju─Źnim rije─Źima, postoje od 70-ih godina, ali ECHELON je NSA dizajnirala tako da pove┼że sve te kompjutere i omogu─çi tim postajama da djeluju kao integrirana cjelina. Klju─Źne rije─Źi sadr┼że sva imena, sve lokacije, subjekte itd. koji bi mogli biti spomenuti a vezano uz odre─Ĺenu sferu interesa.

Svaka rije─Ź svake uhva─çene poruke na svakoj postaji se automatski pretra┼żuje kako bi se utvrdilo da li je odre─Ĺeni broj telefona ili e-mail adresa na listi. Tisu─çe istovremenih poruka su pro─Źitane u ┬źstvarnom vremenu┬╗ (real time) kako ve─ç dolaze u postaju, sat za satom, dan za danom, a kompjuteri tra┼że obavje┼ítajnu iglu u telekomunikacijskom stogu sjena. Ipak, danas kada se ve─çina svjetske poslovne komunikacije odvije e-mailom, faxom i telefonom ┼ípijuniranje ovih komunikacija donosi hrpu obavje┼ítajnih podataka. Listu klju─Źnih rije─Źi mo┼żete na─çi OVDJE

Desetke godina prije uvo─Ĺenja ECHELON sustava, UKUSA saveznici su obavljali prikupljanje podataka, ali je svaka od agencija naj─Źe┼í─çe sama obra─Ĺivala i analizirala podatke uhva─çene sa vlastitih stanica.

Pod ECHELONOM, dictionary kompjuter sadr┼żi ne samo klju─Źne rije─Źi mati─Źne agencije nego i liste ostalih agencija. U novozelandskoj presreta─Źkoj stanici kod Waihopai (Ju┼żni otok) kompjuter je sadr┼żavao odvojene pretra┼żiva─Źke liste za NSA, GCHQ, DSD, i CSE, uz svoju vlastitu. Kad god Dictionary nai─Ĺe na poruku koja sadr┼żi jednu od klju─Źnih rije─Źi agencije, automatski ju odvoji i po┼íalje u sjedi┼íte agencije koje se poruka ti─Źe. Nitko na Novom Zelandu ne nadgleda ili ikada vidi obavje┼ítajne podatke koje novozelandske prislu┼íne postaje prikupe za strane agencije. Stoga, postaje manjih UKUSA saveznika djeluju za NSA nimalo razli─Źito nego da sama NSA ima svoje baze locirane na njihovom tlu.

Svaki od Dictionary kompjutera ima kodno ime kako bi se razlikovao od ostalih u mre┼żi. Yakima postaja, locirana u pustinji izme─Ĺu Saddle Mountainsa i Rattlesnake Hillsa, ima COWBOY Dictionary, dok Waihopai postaja ima FLINTLOCK Dictionary.┬áOva kodna imena su zapisana na po─Źetku svake presretnute poruke, prije nego se oda┼íilju preko ECHELON mre┼że, omogu─çavaju─çi analiti─Źarima identifikaciju mjesta presretanja.

Echelon ra─Źunala

Kada se elektronski signali dovedu do stanice, prebacuju se na daljnju analizu kroz goleme sustave ra─Źunala, kao ┼íto je SILKWORTH gdje programi za prepoznavanje znakova (OCR) i glasa dalje obra─Ĺuju pojedinu poruku. Ovi programi i ra─Źunala su posljednja rije─Ź tehnike i ve─ç duboko zadiru u budu─çnost.

MAGISTRAND je dio SILKWORTH ra─Źunala koji se brine za sna┼żne programe za klju─Źne rije─Źi. PATHFINDER (proizveden u kompaniji Memex UK) prosijava velike baze tekstualnih dokumenata i poruka u potrazi za klju─Źnom rije─Źi i frazom ÔÇô bazirano na kompleksnim algoritmima. Programi za prepoznavanje glasa pretvaraju razgovore u tekst za daljnju obradu. Sustav VOICECAST mo┼że uhvatiti individualne glasovne uzorke, pa se tako mogu pratiti svi razgovori pojedine osobe. Prakti─Źki neprestano, Echelon obra─Ĺuje milijune poruka na sat, a velika ve─çina tih poruka se izbacuje nakon ┼íto je pro─Źitana u sustavu.

Poruke koje rezultiraju ÔÇťpogotkomÔÇŁ ┼íalju se agentima raznih UKUSA agencija. Poruke se tada obilje┼żavaju ─Źetveroznamenkastim kodom koji predstavlja izvor ili subjekt poruke (npr. 5535 za japanski diplomatski komunikacijski promet, 8182 za komunikacije u kojima se spominje tehnologija ┼íifriranja ÔÇŽ), kao i datum, vrijeme i kodni naziv baze. U zaglavlju poruke se stavlja kodno ime odabrane agencije: ALPHA-ALPHA (GCHQ), ECHO-ECHO (DSD),INDIA-INDIA (GCSB), UNIFORM-UNIFORM (CSE) i OSCAR-OSCAR (NSA). Tada se sve te poruke ┼íalju svakom agencijskom ┼ítabu preko glavnog ra─Źunalnog sustava PLATFORM. Svaka poruka se klasificira jednim od naziva: MORAY (tajna), SPOKE (tajnije nego MORAY), UMBRA (strogo povjerljivo), GAMMA (rusko presretanje) i DRUID (slu┼żbe proslje─Ĺuju ─Źlanicama koje nisu pod UKUSA ugovorom).
 
(uredio nsp, preneseno sa razotkrivanje.net)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,