Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, ZDRAVLJE I MEDICINA » AMERI─îKA GMO BAZA NA KOSOVU

AMERI─îKA GMO BAZA NA KOSOVU

GMOAMERI─îKA GMO BAZA NA KOSOVU

 

ÔÇ×Pe─ŹatÔÇť saznaje da su SAD u dogovoru sa takozvanom ÔÇ×vladom KosovaÔÇť na podru─Źju Ju┼żne srpske pokrajine otvorili laboratorije i skladi┼íta za genetski modificirane organizme.

Ameri─Źki GMO kartel prije nekoliko godina otvorio je na podru─Źju ju┼żne srpske pokrajine, Kosova i Metohije, bazu koja se isklju─Źivo bavi prou─Źavanjem, skladi┼ítenjem i proizvodnjom genetski modificirane hrane, sjemena i raznih zara┼żenih supstanci.

Kako ÔÇ×Pe─ŹatÔÇť ekskluzivno saznaje ta ameri─Źka GMO baza nalazi se na podru─Źju Metohije, u blizini Pe─çi.

Zara┼żena ameri─Źka hrana

U sklopu baze nalaze se skladi┼íta u kojima je u najve─çoj mjeri zastupljena genetski modificirana soja. Iz GMO baze na Kosmetu transportira se genetski modificirana hrana u centralnu Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Prvi korisnici takve zara┼żene ameri─Źke hrane su stanovnici Ju┼żne srpske pokrajine. Na taj na─Źin, postojanjem GMO baze, ameri─Źki GMO kartel ima jedno od najve─çih skladi┼íta genetski modificirane hrane i sjemena, vr┼íi GMO ispitivanja i eksperimente nad ┼żivotinjama daju─çi im takvu hranu kako bi se vidjele reakcije i posljedice nad njihovim organizmima.

GMO bazu ─Źuvaju ameri─Źke snage KFOR-a, kao i sva druga ameri─Źka skladi┼íta i laboratorije na Kosovu i Metohiji. Amerikanci su uspjeli na dva na─Źina zatrovati Kosmet, prvo bacanjem bombi urana za vrijeme NATO agresije 1999. godine, a potom i sadnjom genetski modificirane hrane.

Ovo je samo jo┼í jedna potvrda da GMO kartel u Srbiji dosti┼że svoju punu snagu. Na┼żalost, GMO kartel ima sve ve─çu podr┼íku politi─Źara iz vladaju─çeg re┼żima i poslovnog okru┼żenja koji su u┼íli u dogovor sa GMO kartelom, a dobili su zadatak da taj kartel ja─Źaju i prema biv┼íim zemljama Sovjetskog Saveza. Na udaru GMO kartela u tom okru┼żenju najvi┼íe je Ukrajina.

Nadamo se da ─çe biti sprije─Źena upotreba i kori┼ítenje genetski modificiranih organizama u prehrani i u poljoprivrednoj djelatnosti na teritoriju Srbije i da ─çe to podr┼żati u Skup┼ítini Srbije, ali na┼żalost postoji mogu─çnost ─çe vlast i ovog puta pod vanjskim utjecajem popustiti i napraviti novu ┼ítetu svojim gra─Ĺanima i budu─çim generacijama, tako ┼íto ─çe sudjelovati u njihovom trovanju.

S jedne strane postoje ─Źvrsta uvjeravanja da Zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet GMO u komercijalne svrhe u Srbiji ne─çe biti uskoro mijenjan.

Me─Ĺutim, kao ┼íto je ÔÇ×Pe─ŹatÔÇť pisao, SAD tra┼że da Srbija prihvati genetski modificiranu hranu kao uvjet za ulazak u ÔÇ×Svjetsku trgovinsku organizacijuÔÇť (WTO). Poznato je da je uvjet za ulazak u Europsku uniju ─Źlanstvo u ovoj organizaciji, a Srbiju je upotrebom GMO ucjenio prilikom dolaska u Beograd i ameri─Źki potpredsjednik Joe Baiden, o ─Źemu je ÔÇ×Pe─ŹatÔÇť detaljno pisao pro┼ílog mjeseca.

 

Sve vi┼íe kroni─Źnih bolesti

I u samim SAD-u postoje organizacije koje upozoravaju na djelovanje GMO kartela i na štetnost korištenja genetski modificirane hrane.

American Academy of Environmental Medicine (AAEM) apelirao┬á je na doktore da prepisuju dijete bez GMO hrane za sve pacijente. Oni navode da istra┼żivanja na ┼żivotinjama pokazuju ubrzano starenje i neplodnost. Na taj na─Źin ameri─Źki kartel se bori i za smanjenje broja stanovnika nepo┼żeljnih nacija. Tako─Ĺer postoji mogu─çnost da genetski modificirana hrana mo┼że ostati u organizmu i prouzrokovati dugoro─Źne probleme.

Uba─Źeni gen u genetski modificiranoj soji, na primjer, mo┼że izmjeniti bakterije koje ┼żive u nama. Tako─Ĺer, u krvi trudnih ┼żena i nero─Ĺenih fetusa prona─Ĺeni su toksi─Źni insekticidi proizvedeni u GMO kukuruzu. Prosjek Amerikanaca sa tri ili vi┼íe kroni─Źnih bolesti porastao je sa devet od sto na 13 od sto za samo devet godina, u porastu su i alergije na hranu, kao i autizam, reproduktivni poreme─çaji, problemi sa probavom itd.


Iako ne postoji dovoljno istra┼żivanja koja bi ┬ápotvrdila da je genetski modificirana hrana uzrok svih ovih oboljenja, moramo ne┼íto u─Źiniti da bi se za┼ítitili jer su naro─Źito ugro┼żena djeca.

Tako─Ĺer, ÔÇ×Ameri─Źka asocijacija za javno zdravljeÔÇť osudila je kori┼ítenje genetski modificiranog gove─Ĺeg hormona rasta, zato ┼íto mlijeko iz tretiranih krava ima vi┼íe hormona IGF-1 koji ima vi┼íestruko ne┼żeljeno djelovanje, izme─Ĺu ostalog potencijalni je izaziva─Ź karcinoma (rak dojke kod ┼żena).

GMO pelud i sjemenke biljaka mogu putovati no┼íene vjetrom ili preko insekata, tako da je nemogu─çe imati izolirane GMO usjeve. GMO kontaminacija izaziva ekonomske gubitke za organsku proizvodnju, za farmere koji se bore zadr┼żati svoje usjeve ─Źistim.

Najvi┼íe genetski modificiranih usjeva su ra─Ĺeni da budu otporni na odre─Ĺene herbicide i na tretiranom zemlji┼ítu ostaju samo GMO usjevi (po pravilu kompanija koja prodaje GMO sjeme, istovremeno prodaje i svoj herbicid, s obzirom na to da su GMO usjevi jedino otporni upravo na taj herbicid). Upravo se to doga─Ĺa na podru─Źju Srbije. Ovo je dovelo do toga da farmeri sve vi┼íe upotrebljavaju herbicide, tako da GMO hrana sadr┼żi vi┼íe toksi─Źnih ostataka tih herbicida, ┼íto se mo┼że povezati sa sve ve─çom stopom steriliteta, hormonskim poreme─çajima, uro─Ĺenim anomalijama i rakom.

Posljednjih godina upotreba herbicida u SAD-u se vi┼íestruko pove─çala. Mje┼íanjem gena nepovezanih vrsta genetski in┼żenjering dovodi do mno┼ítva nepredvidljivih sporednih efekata. Prvenstveno se misli na nove toksine, kancerogene i nutritivne nedostatke.

Ve─çina zdravstvenih i ekolo┼íkih rizika od GMO, kao i sigurnosne procjene su ignorirane od strane vlada mnogih zemalja. Razlog je u velikoj mjeri politi─Źki. Ameri─Źka agencija za hranu i lijekove (FDA) ne zahtjeva studije sigurnosti, ne obavezuje obilje┼żavanje genetski modificirane hrane i omogu─çava kompanijama da svoju GMO hranu puste na tr┼żi┼íte ─Źak i bez obave┼ítavanja Agencije. Anga┼żiraju se stru─Źnjaci za izradu studija o GMO hrani koji su u su┼ítini pla─çeni od tih istih biotehni─Źkih kompanija da bi rezultati bili iskrivljeni, tako da su njihovi izvje┼ítaji neprecizni i uop─çeni.

Ugro┼żena Srbija

Nau─Źnici koji otkriju probleme sa GMO su napadnuti, prijete im otkazom i ukidanjem financija. Poku┼íaj medija da izlo┼że probleme ─Źesto je cenzuriran, ┼íto je slu─Źaj i u Srbiji.

GMO usjevi, a sa njima povezani herbicidi, mogu na┼íkoditi pticama, insektima, vodozemcima jer zaga─Ĺuju vodene resurse i zemlji┼íte.

Poljoprivredne metode koje se koriste u zemljama u razvoju dovele su do pove─çanja prinosa od 80 od sto i vi┼íe, ali ne i GMO, u prosjeku se ne pove─çava prinos uop─çe. GMO usjevi ne mogu na globalnom nivou smanjiti glad i siroma┼ítvo, pobolj┼íati prehranu, zdravlje, i ruralni ┼żivot, niti povoljno utjecati na ┼żivotnu sredinu.

Naprotiv GMO preusmjerava novac i resurse koji bi ina─Źe bili potro┼íeni na daleko sigurniji, pouzdaniji i odgovaraju─çi razvoj poljoprivrede.

Cilj izbegavanja genetski modificirane hrane je da se dostigne kriti─Źna to─Źka kako bi je prehrambene kompanije izbacile iz upotrebe. U Europi, na primjer, kriti─Źna ta─Źka je postignuta 1999. godine odmah poslije velike marketin┼íke kampanje, koja je upozorila gra─Ĺane na potencijalne opasnosti, ┼íto je imalo za posljedicu da za samo tjedan dana skoro sve najve─çe kompanije izbace GMO.

U SAD-u je 2006. godine do┼ílo do ÔÇ×pobuneÔÇť potro┼ía─Źa protiv upotrebe gove─Ĺeg hormona rasta rBGH ili rBST kod krava, ┼íto je imalo za posljedicu da su velike kompanije, kao ÔÇ×StarbucksÔÇť, ÔÇ×WalmartÔÇť, ÔÇ×KrogerÔÇť (ukupno oko 40 od sto najve─çih mljekara), izbacile taj hormon iz svojih mlije─Źnih proizvoda i mlijeka.

Ali zato ameri─Źki GMO kartel djeluje u Europi, a naro─Źito u ovom dijelu Balkana. Meta im je Srbija. Sa genetski modificiranim organizmima ameri─Źke kompanije, kao i njihovi sateliti, u Srbiji prvo su ÔÇ×nagrizliÔÇť sjeverne i zapadne dijelove┬á dr┼żave, to─Źnije, Banat, Ba─Źku, Srijem, Ma─Źvu i Zlatiborski okrug, a sada i podru─Źje Kosova i Metohije. U ovom trenutku mini centri GMO kartela su u Beogradu, Novom Sadu, ┼áapcu, U┼żicu i Pri┼ítini. Tu je osinje gnijezdo GMO kartela, uz spomenutu bazu na Metohiji.

 

preneseno s fx-files.com

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, UPOZORENJE HRANA !, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,