Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » POTROŠAČKE NAVIKE

POTROŠAČKE NAVIKE

˝Potreba uporabe prehrambenih aditiva javila se tijekom promjene načina življenja, prijelazom iz seoskih zajednica gdje se hrana uzgajala neposredno uz kuću, u gradove, megapolise sa specifičnim načinom stanovanja i prehrane.˝ - navodi mr. sc. Marijan Katalenić sa Zavoda za javno zdravstvo.
Koje su stvarne navike potrošača u velikim gradovima, da li će građani reći iskreno koji je njihov način prehrane, što konzumiraju ?!


U razgovoru s prodavačicom u jednom od dućana mješovite robe u Zagrebu, prodavačica navodi kako je najveća potrošnja suhomesnatih proizvoda, salama. Također primjećuje da se najviše konzumira smrznuta riba i povrće. Kupci su većinom osobe u radnom odnosu. Ubrzani životni tempo, posao na prvom mjestu, uvijek se negdje žuri, zdravlje je kod svih na zadnjem mjestu. Dokaz tome da nam je zdravlje na zadnjem mjestu jest pojava sve više oboljelih osoba od raka i brojnih drugih smrtonosnih bolesti. A jedan od najvećih uzročnika takvih bolesti je nezdrava prehrana, brza hrana.


No, rijetki su oni koji će stvarno priznati da se u njihovoj obitelji ne kuha. U razgovoru s kupcima ( većina osobe od 45-50 godina), svatko od njih navodi da se u njihovoj obitelji svakodnevno kuha, jede se isključivo domaća hrana. To su one ˝stare generacije˝ građana kojima je u navici svakog dana kuhati, a dok pogledamo ˝sadašnju generaciju˝, mlade i njihov način prehrane, njihove kulinarske sposobnosti, jasno nam je zašto je sve veći broj fast-food restorana.

Takav način prehrane, pripravljanje brze hrane puno je jeftiniji od pripreme svježih proizvoda, namirnica. Također, uzima manje vremena pa većina izabire tu soluciju, nego da cijeli dan provedu za štednjakom. No, je li to cijena vlastitog zdravlja?!


Odluku na kraju uvijek donosi sam potrošač, što je najbolje za njega samoga, obitelj, djecu. Današnja tehnologija omogućava provođenje svakakvih istraživanja i ispitivanja kvalitete hrane. Mnoge nuspojave koje uzrokuje nezdrava prehrana su nam poznate ali za mnoge ne znaju ni sami istraživači. To nam potvrđuje izjava znanstvenika Erica Millstomena, ˝Godišnje potrošač konzumira nekoliko kilograma konzervansa, bojila i aroma. O tome kakve učinke te kemikalije imaju za nas znamo vrlo malo.”

Marija Slišković

Filed under: Uncategorized · Tags: ,