Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POČELA POBUNA U EU: Belgijski premijer… ‘Washington ne može određivati s kim bi Europljani trebali i ne trebali trgovati’

POČELA POBUNA U EU: Belgijski premijer… ‘Washington ne može određivati s kim bi Europljani trebali i ne trebali trgovati’

eu-rukaSjedinjene Države nemaju pravo govoriti europskim tvrtkama s kim mogu trgovati i razvijati gospodarske odnose, izjavio je belgijski premijer Charles Michel

“Ne možemo prihvatiti da Amerika odlučuje sa kojim regijama Europska unija smije ili ne smije poslovati” – rekao je Michel u intervjuu belgijskom RTBF-u nedugo nakon sastanka sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhaniem u New Yorku.

Belgijski premijer bio je prvi među zapadnim čelnicima koji su održali bilateralni sastanak sa iranskim predsjednikom na marginama Opće skupštine UN-a.

Belgija će dobiti već iduće godine neovisno sjedište tijekom dvije godine u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC).

Michel je naglasio kako Belgija i EU nisu naivni kad je riječ o Irau i regionalnom značaju Islamske Republike Irana.

Komentari su došli uslijed čvrstog stava Washingtona protiv Teherana. U svibnju je američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma započetog 2015. godine, potpisanog između Irana i širokog saveza svjetskih sila.

Prema povijesnom sporazumu, trebalo je desetljeće da se ukinu anti-iranske sankcije kroz taj sporazum, otvarajući tržište Irana za zapadne korporacije.

U kolovozu je Bijela kuća ponovno postavila jednostrane sankcije protiv Islamske republike Irana, stavljajući ograničenja na automobilsku industriju, industriju tepiha, trgovanje metalima i zabranom pristupa američkoj valuti.

Daljnje sankcije, zakazane za studeni, navodno će pogoditi iranski naftni i transportni sektor. Washington je zaprijetio sekundarnim sankcijama za sve narode ili korporacije koje provode trgovinu s Iranom.

Do sada je prijetnja američkim kaznama odvela široku lepezu europskih tvrtki, uključujući Daimler, Peugeot, Renault, Siemens i Total, od trgovine u Iranu.

Ranije ovog mjeseca je šefica Europske unije za vanjske poslove Federica Mogherini izjavila kako su potpisnici nuklearnog sporazuma – Britanija, Njemačka i Francuska – ostali predani nuklearnom sporazumu i da EU radi na sustavu plaćanja kako bi se omogućila trgovina i poslovanje europskih tvrtki s Iranom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,