Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAPAD ŠOKIRAN: Ruski lovac Su-57 dobio hipersoničnu raketu koja obara neprijateljski zrakoplov ‘udaljen čak 300 kilometara’

ZAPAD ŠOKIRAN: Ruski lovac Su-57 dobio hipersoničnu raketu koja obara neprijateljski zrakoplov ‘udaljen čak 300 kilometara’

su57-raketaAžurirana glavna značajka novog projektila je njegov domet, koji je objavljen i iznosi 300 km, iako neki izvori kažu da može biti čak i 400 km, ovisno o profilu leta

Hipersonična protuzrakoplovna raketa sa dometom od preko 300 km bit će dio novog arsenala ruskog zrakplova Su-57, najnaprednijeg ruskog višenamjenskog borbenog lovca.

Oružje je stvoreno da bi oborilo visokovrijedne mete sa minimum rizika.

Su-57 je prvi ruski zrakoplov 5. generacije, koji je stvoren kao velika prijetnja glavnim zrakoplovnim snagama zemalja poput SAD-a.

Obično se očekuje da nose oružje u svojim unutrašnjim spremnicima, da bi se smanjio odaziv radara i izbjeglo ugrožavanje njegovih nevidljivih sposobnosti.

No, veće rakete se moraju staviti na vanjski dio borbenog zrakoplova, a jedna od takvih raketa bit će i R-37M, raketa sa puno većim rasponom od bilo čega što američki zrakoplovi trenutno imaju na raspolaganju.

R-37M je nadograđena inačica rakete koja je puštena u rad 1985. godine. Starija je varijanta među najvećim projektilima zrak-zrak, duljine 4,2 metra i težine 600 kg, pogodna samo za veće zrakoplove poput presretača Mig-31BM.

#Ažurirana glavna značajka novog projektila je njegov raspon, koji je objavljen i iznosi 300 km, iako neki izvori kažu da može biti čak i 400 km, ovisno o profilu leta.

Nova aketa ima za cilj oboriti jednako važne ciljeve kao što su zrakoplovi AWACS-a, ali sa brzinom od Mach 6 i sustavom aktivnog traženja mete koji preuzima upravljanje tijekom terminalne faze, što predstavlja prijetnju agilnim ciljevima kao što su borbeni zrakoplovi.

Varijanta rakete R-37M, koja je navodno u završnoj fazi razvoja, dobila je novi sustav vođenja i smanjila težinu i duljinu kako bi se uklopila i na manje platforme.

Boris Obnosov, direktor tvrtke Tactical Missiles Corporation (KTRV), potvrdio je u srijedu Interfaxu da će Su-57 biti među zrakoplovima sposobnim za lansiranje nove rakete. KRTV je nadređena tvrtka NPO Vympela, developera rakete R-37.

Napredak u razvoju rakete R-37M dovodi u pitanje budućnost još jednog vrlo jakog raketnog projektila koji je dugoročno razmatran za uporabu na zrakoplovu Su-57. Nazvan KS-172 i razvijen od strane tvrtke NPO Novator, ovaj projektil navodno ima još veći raspon od preko 400 km.

Svojim strateškim suparnicima koji imaju sličan tip oružja, SAD bi možda trebale ponovno razmotriti svoju strategiju superiornosti u zraku.

Američko ratno zrakoplovstvo koristilo je raketu zrak-zrak s vrlo velikim dometom, poput rakete AIM-54 Phoenix, koja je imala operativni domet od 190km, ali je 2004. godine postala zastarjela i poslana u mirovinu zajedno s platformom F-14 Tomcat. Neki takvi tipovi raketa i dalje su u službi u Iranu – što je relikvija pre-revolucionarnih odnosa ove zemlje s SAD-om.

Uvođenjem raketa sa još većim dometom, Rusija i Kina bi udvostručile svoju strategiju, te bi mogle biti prijetnja vrijednoj američkoj imovini sa sigurne udaljenosti. To potencijalno otvara jaz ranjivosti, dok bi NATO u međuvremenu mogao razviti protutežu, kao što je raketa MBDA’s Meteor.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,