Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » POVIJESNI POTEZ: Najveća ruska naftna kompanija izbacila dolar iz buduće trgovine naftom

POVIJESNI POTEZ: Najveća ruska naftna kompanija izbacila dolar iz buduće trgovine naftom

olar-naftaNajveća ruska naftna kompanija Rosneft postavila je euro kao glavnu valutu za sav budući izvoz sirove nafte i rafiniranih naftnih proizvoda

Od rujna kompanija Rosneft traži da euro zamijeni dolar kao zadanu opciju plaćanja njihove sirove nafte i naftnih proizvoda, izvijestio je Reuters u četvrtak citirajući natječajnu dokumentaciju koju je objavila ruska tvrtka.

“Rosneft je nedavno prilagodio sve nove ugovore o izvoznim isporukama u eure”, rekao je Reutersu jedan od menađera kompanije koja redovito nabavlja naftu iz Rosnefta, dodajući da su kupci već obaviješteni o ovoj povijesnoj promjeni.

Rosneft je najveći izvoznik nafte u Rusiji i prodaje oko 2,4 milijuna barela dnevno (bpd) nafte, prema procjenama Reutersa.

U posljednjem natječaju za neposrednu prodaju 100.000 tona nafte sa Urala koja se utovarala u primorskoj luci krajem listopada, Rosneft precizira da je glavna valuta plaćanja bila u eurima, navodi se u natječajnom dokumentu koji je citirao Reuters.

Sjedinjene Države nisu odbacile uvođenje sankcija Rosneftu zbog njegove umiješanosti u trgovinu naftom sa Venezuelom.

Rosneft je naftu preprodavao iz latinoameričke države kupcima u Kini i Indiji i na taj način pomagao kupcima koji se neodlučno približe Venezueli i njenoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA zbog američkih sankcija Caracasu, a istovremeno pomažući Venezueli da nastavi prodaje svoju naftu unatoč sve strožijim američkim sankcijama.

Rosneft je u kolovozu rekao kupcima da će prodaja naftnih proizvoda u natječajnim ugovorima biti u eurima umjesto američkim dolarima, rekli su tada izvori za Reuters.

Potez kompanije Rosneft trgovci i analitičari smatraju budućom zaštitom protiv potencijalnih novih američkih sankcija Rusiji i/ili njenoj naftnoj industriji.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,