Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » EKSKLUZIVNO: Scenarij ovog desetlje─ça (obavezni ─Źitati)

EKSKLUZIVNO: Scenarij ovog desetlje─ça (obavezni ─Źitati)

scenario ovog desetljecaVrlo op┼íiran i to─Źan scenario ovog desetlje─ça, napisan od strane nekog vidovnjaka, u potpunosti opisuje stvari na ekonomskom i gospodarskom planu koje bi se mogle desiti u ovom desetlje─çu. Istinito i pomalo zastra┼íuju─çe, dosta stvari je pogo─Ĺeno iz ovog scenarija. Da li je to ukradena agenda svjetskih mo─çnika ili samo naga─Ĺanja obi─Źnog ─Źovjeka, na vama je da prosudite.

─îlanak je iza┼íao Nedjelja, 14 Velja─Źa 2010 , na stranici amac.hrvati-amac.com

Manjak bilo kakvog strate┼íkog a sve vi┼íe i takti─Źkog promi┼íljanja hrvatske budu─çnosti prije svega svjedo─Źi o intelektualnom statusu hrvatske politi─Źke klase. U nedostatku bilo kakve autohtone misli, ─Źak i samo tragova ne─Źeg sli─Źnog u odre─Ĺivanju puta kojim se kre─çe cijela dr┼żava, treba odmah re─çi da se izvan hrvatskih granica susre─çe posve ista tendencija; dakle potpuna nesposobnost prihva─çanja ─Źinjenice da je ‘svijetu od prije krize’ do┼ílo vrijeme tragi─Źnog sumraka. U Europi se prije nekoliko godina pojavila privatna organizacija koja si je uzela u zadatak poku┼íati utjecati na pona┼íanje politi─Źkih elita produciranjem kvalitetnih prognoza razvoja situacije upozoravaju─çi na neodr┼żivu ustrajavanju na financijsko-ekonomskim paradigmama koje cjelokupnu svjetsku ekonomiju i financije vode u propast.

U ovome trenutku re─çi ─çemo samo to da su se ┼íto se ti─Źe trendova prognoze ove institucije u proteklih ─Źetiri godine pokazale gotovo nepogre┼íivima. U barem 80% slu─Źajeva prijelomni trenutci krize koja je zapo─Źela 2008 godine bili su predvi─Ĺani s upravo astronomskom to─Źno┼í─çu. Sve ovo navodimo zbog toga kako bismo pokazali da su sada┼ínja lutanja u tra┼żenju rje┼íenja krize, od europskog poku┼íavanja iznala┼żenje izlaza iz tobo┼że neo─Źekivane situacije u kojoj su se na┼íle Irska, ┼ápanjolska ili Gr─Źka a ve─ç sutra Italija ili Portugal pa sve do ─Źuvenih ┼áukerovih rije─Źi kako ‘jo┼í prije dva mjeseca nitko krizu nije mogao predvidjeti’, notorna besmislica koja ne┼íto govori samo o svojim autorima ali ni┼íta o krizi samoj. Mo┼żda bi se jedino moglo re─çi da ona osim gluposti skriva i zlu namjeru…

Kako bismo pribli┼żili barem ─Źitaocima ovog portala kako izgledaju te prognoze (ne u cjelini jer to ne mo┼żemo objaviti zbog autorske za┼ítite izvora) u ovom nastavku objavljujemo izvatke iz┬á procjene ekonomskog i geopoliti─Źkog razvoja situacije u svijetu i Europi tijekom narednog desetlje─ça, dakle do 2020 godine. Uz to, jedna ograda: sve ┼íto slijedi nije trasa puta s to─Źnim opisom broja zavoja i stupnjevima uspona ili nizbrdica. Scenario koji slijedi nije detaljni opis nekih budu─çih doga─Ĺaja. Svrha mu je samo pomo─çu relativno razumljivih pojmova prikazati trendove. Ove ‘kronike budu─çnosti’ samo su slika mnogo temeljitijih analiza koje se mogu prona─çi na drugim mjestima.

2010: Cijelu ─çe godinu karakterizirati globalna ekonomska stagnacija. Izme─Ĺu SAD-a, Europe i Azije razvit ─çe se otvoreni konflikt kroz natjecanje za privla─Źenje sve ve─çih javnih deficita. Kina, Japan a sve vi┼íe i dr┼żave Perzijskog zaljeva sve ─çe se te┼że odlu─Źivati na kupovanje ameri─Źkih obveznica ─Źija je isklju─Źiva svrha financiranje eksponencijalno rastu─çeg ameri─Źkog deficita. Tijekom godine otkrit ─çe se da ameri─Źka centralna banka sama sebi prodaje ove obveznice budu─çi je za izbjegavanje kolapsa pojedinih ameri─Źkih dr┼żava i lokalnih vlasti potrebno hitno emitirati oko 500 milijardi dolara. Tijekom godine centralne ─çe banke sve vi┼íe kupovati zlato (umjesto dolara!). U Europi i SAD-u nezaposlenost ─çe dosti─çi 20%. Rast kineske ekonomije past ─çe ispod 5%. I u Europi i u SAD vlade odbijaju pove─çati poreze na 10% najbogatijih u dru┼ítvu. Velika Britanija ─çe zbog uravnote┼żenja bud┼żeta podi─çi kredit kod MMF-a. Kina nastavlja odbijati revalvaciju Juana.

2011: Svjetski bruto dohodak nastavlja padati zbog povla─Źenja sredstava s tr┼żi┼íta i nemogu─çnosti dr┼żava da i dalje financiraju nove ‘stimulativne mjere’. Sastanci grupe G20 sve su te┼żi i besplodniji (poput posljednjeg u Copenhagenu) i uglavnom zavr┼íavaju s posve jalovim izjavama za medije. Washington odbija organizirati sastanak G20 u Moskvi te se ovaj odr┼żava u Tokiju. Nezaposlenost u SAD prelazi 20%; sve su ─Źe┼í─çe masovne demonstracije protiv Wall Streeta i Fed-a. U Kini su svakodnevni masovni protesti radnika migranata. Gr─Źka, ┼ápanjolska i Italija prisiljene su uvesti drasti─Źne mjere ┼ítednje pod nadzorom Europske centralne banke (ovo se barem u slu─Źaju Gr─Źke dogodilo u ovoj velja─Źi 2010!) U Europi masovne demonstracije svakodnevna su pojava; u ┼ápanjolskoj nezaposlenost prelazi 30%. U Velikoj Britaniji vlada je prisiljena┬á smanjiti penzije u javnom sektoru za 50% a pla─çe za 20%. U Francuskoj Nicholas Sarkozy nastavlja odupirati se bilo kakvom rebalansu bud┼żeta. U SDA-u dolazi do kolapsa poreznih prihoda centra─Źne dr┼żave; Texas i Kalifornija odbijaju slati prikupljene poreze u Washington. Bankroti lokalnih vlada uobi─Źajena su pojava svugdje u svijetu. Najve─çe ameri─Źke banke po─Źinju tra┼żiti novi plan spa┼íavanja financijskog sistema te┼żak tisu─çu milijardi dolara. Vrijednost dolara pada 20% u odnosu na ostale ve┼żnije valute dok inflacija u SAD-u raste na preko 10%. Kina i Japan prihva─çaju juan i jen u uzajamnim pla─çanjima izme─Ĺu centralnih banaka. Ekstremne desene milicije u SAD-u izvode sve brojnije napade na federalne institucije. Krajme godine potpuna propast NATO-ve operacije u Afganistanu; sve europske trupe povla─Źe se iz zemlje.

2012: Nakon masakra 200 ameri─Źkih vojnika u jednoj bazi u Afganistanu, SAD najavljuje potpuno povla─Źenje iz zemlje. Mre┼ża ekonomskih veza u svijetu u sve je lo┼íijem stanju; proizvodnja velikog broja proizvoda prekinuta je zbog masovnih bankrota klju─Źnih elemenata u proizvodnom lancu. Ponovno se naziru ekonomski blokovi jer vi┼íe nitko ne ┼żeli (nije u stanju!) funkcionirati prema regulativi Svjetske trgovinske organizacije. Teme poznate iz problematike za┼ítite okoli┼ía premje┼ítaju se u ekonomsku i geopoliti─Źku sferu; Europa prijeti visokim carinama na sve proizvode za koje se procjenjuje da tijekom proizvodnje ugro┼żavaju okoli┼í. Azija uvodi embargo na ameri─Źke poljoprivredne proizvode. Washington jo┼í jednom s tisu─çu milijardi dolara spa┼íava velike banke od bankrota. I novi General Motors objavljuje da tra┼żi za┼ítitu od zajmodavaca (dakle objavljuje bankrot). Vrijednost dolara pada za daljnjih 15%. Kina, Rusija, Japan┬á te dr┼żave proizvo─Ĺa─Źi nafte objavljuju da u njihovim valutnim rezervama vi┼íe nema britanske funte; vrijednost funte pada 50%. Velika Britanija je prisiljena prodati Royal Bank of Scotland i Lloyd’s. Putin opet postaje predsjednik Rusije a Obama gubi izbore od Republikanca koji namjerava sa─Źuvati nacionalno jedinstvo i boriti se protiv unutra┼ínjeg neprijatelja. Uz masovne izborne prijevare Sarkozy ostaje francuski predsjednik. U Italiji Sjeverna liga dobija 60% glasova i tra┼żi referendum o podjeli Italije. Katalonija objavljuje jednostranu secesiju dok ┼ákotska i Wales zahtijevaju formiranje federalne dr┼żave. U Sjevernoj Irskoj IRA se vra─ça oru┼żanoj borbi. U SAD-u poku┼ían je atentat na predsjednika Fed-a. Kina i dalje odr┼żava juan vezan na dolar dok rastu monetarne tenzije izme─Ĺu zemlja ASEAN-a.

2013: U brojnim europskim dr┼żavama pobjedu odnose lideri nacionalne orjentacije. Odnosi izme─Ĺu Rusije i EU veoma se popravljaju posebno nakon sporazuma o budu─çnosti Ukrajine i dr┼żava na Kavkazu.. Prema inicijativama Brazila, Venezuele, Perua i Argenitne ubrzava se integracija ju┼żnoameri─Źkih dr┼żava (UNASUR) a dogovara se i zajedni─Źka valuta nakon 2017 godine. Sastanak Brazila, Rusije, Indije i Kine (tzv grupa BRIC) koji se trebao odr┼żati u So─Źiju na Crnom moru propada zbog ameri─Źkog pritiska. Ameri─Źka inflacija prelazi 20% godi┼ínje. FIAT je prodao Chryslera za simboli─Źki jedan dolar kineskom proizvo─Ĺa─Źu atomobila (Geely). ┼ávedska i Danska tra┼że ─Źlanstvo u Eurozoni. Maastrichtski kriteriji za ─Źlanstvo u eurozoni mijenjaju se: sada je prihvatljiv dr┼żavni dug od 80% bruto nacionalnog dohotka i bud┼żetski deficit od 7%. Euro pada 20% u odnosu na juan, brazilski real i australski dolar. Francusku zahva─ça dugotrajna politi─Źka nestabilnost. Njema─Źka je jedina europska dr┼żava koja nije podlegla ksenofobiji na izborima. Isto─Źnu Europu zahva─çaju ─Źistke usmjerene protiv Roma. Eurozona stvara svoje zasebne institucije za politi─Źku i ekonomsku koordinaciju, odvojene od onih za ostatak EU. U New Yorku veliki atentat na sjedi┼íte banke Goldman Sachs. U Europi i SAD-u masovno raste kriminalitet. U Amsterdamu, Copemhagenu i Tokiju masovne demonstracije penzionera zbog bankrota penzijskih fondova. Brojne dr┼żave tra┼że natrag svoje zlato pohranjeno u New Yorku i Londonu jer se javljaju sumnje da je to zlato davno ‘nestalo’; cijena zlata prelazi $3000 za jednu uncu.

2014: Izme─Ĺu EU i Rusije ukinute su vize. U europskoj politici┬á i Parlamentu pojavljuju se dvije nove struje: Europski Demokratski Front i Alijansa za europsku naciju. Tajvan objavljuje namjeru za otpo─Źinjanje pregovora za povratak u granice ‘domovine’. Indija se priprema za direktan vojni sukob s novom pakistanskom islamskom vla┼í─çu. Prema 2008 godini ameri─Źki bruto nacionalni dohodak smanjen je 30% a ┼żivotni standard za 50%. Registriran je ogroman porast krvnih delikata u SAD zbog nezaposlenosti, sloma javnih slu┼żbi i svakojakih nesta┼íica. Zbog bud┼żetskih ograni─Źenja SAD ukida strate┼íku nov─Źanu pomo─ç Egiptu i ve─çem broju drugih partnera. U Japanu se razvija dotad nezabilje┼żeni val kriminala. Nakon novog atentata bojim otrovom u Tokiju ja─Źaju glasovi za prekid suradnje s Kinom. U Europi se javljaju teroristi─Źki pokreti usmjereni na stjecanje nezavisnosti (Korzika, Baskija, Katalonija, flamanska Belgija, ┼ákotska, Sjeverna Irska, u dr┼żavama na Karpatima i Sjevernoj Italiji. Kina objavljuje kona─Źni kraj vezanosti juana na dolar i istovremeno stvaranje panazijske nov─Źane jedinice koja objedinjava juan, jen i sve monete dr┼żava ASEAN-a. Ameri─Źki dolar nastavlja kolabirati a na svim tr┼żi┼ítima (novca, proizvoda, dionica i obveznica) vlada krajnja nestabilnost.


2015: Usred ove op─çe ekonomske krize Izrael napada iranske nuklearne instalacije. Okolne arapske i muslimanske dr┼żave trenutno odgovaraju vojnim mjerama. Turska se pridru┼żuje anti-Izraelskom frontu i najavljuje kraj planovima integracije u Europsku uniju. Washington ┼íalje trupe kako bi pomogao u obrani Izraela. Dolar pada 30% u odnosu na druge valute a Kina iznenada objavljuje plan o potpunoj konvertibilnosti juana za sve transakcije s Japanom i dr┼żavama ASEAN-a. Kina tako─Ĺe objavljuje plan o prodaju 500 milijardi dolara ameri─Źkih obveznica. Pod pritiskom Kine i Saudijske Arabije G20 objavljuje zahtjev za povratak┬á Izraela u granice od 1967 godine i trenutno formiranje dr┼żave Palestine. Milijun izrealeskih gra─Ĺana emigrira u Europu, SAD, Kanadu i Australiju. U mnogim dijelovima svijeta vladaju trajni manjkovi hrane, lijekova, rezervnih dijelova i energije. U ju┼żnim dr┼żavama SAD uvodi se izvanredno stanje zbog sukoba izme─Ĺu trgovaca drogom i hispanske populacije. Washigton objavljuje ‘konsolidaciju’ dolara; uvodi se ‘novi dolar’ koji vrijedi deset ‘starih’ dolara. Texas po─Źinje proceduru secesije. Brojne ameri─Źke dr┼żave dozvoljavaju potiskivanje dolara iz upotrebe drugim (novim) valutama. Posljednji ameri─Źki vojnici napu┼ítaju Europu i NATO postaje Europsko-ameri─Źka alijansa koja uklju─Źuje i Rusiju. Europa usvaja nova pravila genetske registracije stanovnika kako bi se obranila od sve ve─çeg nezakonitog useljavanja. Prijedlog javnosti o prestanku gradnje bilo kakvih novih d┼żamija u EU potvr─Ĺuje i europski Parlament. V. Britanija tra┼żi ulazak u Eurozonu do 2020 godine. Svjetski BDP pada daljnjih 10%. Cijena nafte od ove se godine ra─Źuna prema vrijednosti zlata. Cijena zlata navodi se u Eurima i zajedni─Źkoj azijskoj valuti ali ne i u dolarima; prosje─Źna cijena zlata tijekom godine je 2000 Eura za 1 uncu (32 grama).

2016: SAD poku┼íava formirati ‘Bolivarsku uniju’ s Kolumbijom u centru otvaraju─çi time vrata regionalnom vojnom sukobu. SAD se povla─Źi iz prakti─Źno svih vojnih instalacija u svijetu osim onih u J. Americi i Perzijskom zaljevu. Rusija seli 90% nuklearnih projektila koje posjeduje na svoje ju┼żne i isto─Źne granice. Ukrajina se razdvaja na dvije dr┼żave koje dijeli rijeka Dnjepar. Nastavlja se masovni egzodus ekonomskih izbjeglica iz Afrike u Europu; kao posljedica stvaraju┬á se europska sigurnosno-obrambena Mediteranska flota u koju se uklju─Źuju francuska, talijanska, ┼ípanjolska i gr─Źka mornarica. U Europi se bilje┼żi pad ┼żivotnog standarda od 20% u odnosu na 2008 godinu. Novi ameri─Źki predsjednik izabran je na temelju izolacionisti─Źkog programa. Svjetska me─Ĺunarodna trgovina se u odnosu na 2008 smanjila za 50%. Neredi zbog manjka hrane u SAD-u sve su redovitija pojava. Europske penzije padaju za 50% u odnosu na 2008 godinu. Kina u jednoj godini izvr┼íava smrtnu kaznu nad 10.000 demonstranata kako bi smirila demonstracije u zemlji. Novi sastanak na vrhu o za┼ítiti okoli┼ía kojeg je organizirala EU od velikih dr┼żava nije privukao nikoga osim Brazila i Rusije. Me─Ĺunarodna organizacija koja se bavi pra─çenjem antisemitizma potvrdila je da SAD vode po broju i te┼żini antisemitskih incidenata. Srbija i Crna Gora zatra┼żile su ─Źlanstvo u Ruskoj federaciji. Glavni tu┼żilac europskog Suda pravde ubijen u atentatu nakon uspje┼ínog procesa u slu─Źaju koji ima veze s porastom utjecaja mafije u velikim europskim bankama. Peking objavljuje izvanredno stanje u svim svojim vanjskim provincijama (Tibet, Sinkjang i unutra┼ínja Mongolija) kako bi uspostavila kontrolu nad socijalnim i etni─Źkim neredima.

2017: Saudijska Arabija potpisala je obrambeni ugovor s Kinom i zatra┼żila povla─Źenje ameri─Źkih trupa iz zemlje kako bi u baze smjestila kineske trupe. SAD odbija povla─Źenje i u Rijadu dolazi do dr┼żavnog udara. Iran, Irak, Kina i SAD te dr┼żave u Zaljevu otpo─Źinju regionalni vojni konflikt. Zbog neinvestiranja u istra┼żivanja i regionalnih kriza proizvodnja nafte kolabira i cijena joj se udvostru─Źuje. Nacionalisti─Źke i ksenofobi─Źne stranke pobje─Ĺuju na izborima u brojnim europskim dr┼żavama. Kina, Japan, Ju┼żna Koreja i dr┼żave Aseana najavljuju stvaranje Azijske Unije. Ja─Źaju nuklearne prijetnje Pakistana prema Indiji. Azijska unija sklapa preferencijalne carinske ugovore Kalifornijom i dr┼żavom Washington.┬á Sukob na meksi─Źko-ameri─Źkoj granici vodi prema posebnom statusu dr┼żava ‘pridru┼żenih’ SAD-u za Novi Meksiko, Arizonu, Kaliforniju i Texas. Inaugurirana je posljednja sekcija pruge super brzog vlaka TGV izme─Ĺu Bruxellesa i Moskve. EU najavljuje 200% carinsku tarifu na sve proizvode napravljene na ‘ne-trajni’ na─Źin ali iz toga isklju─Źuje Rusiju i Latinsku Ameriku. Kina objavljuje embargo na izvoz svih prirodnih elemenata iz grupe ‘rijetkih zemalja’ u EU. Euroarapska teroristi─Źka skupina objavljuje da se nalazi iza atentata i ubojstva predsjednika europske Komisije. Nakon 30 godina gasi se program Erasmus zbog pomanjkanja novca. Umire belgisjki kralj a Flamanci trenutno objavljuju flamansku nezavisnost. Bruxelles okupira flamanska milicija a europski parlament seli privremeno u Strassbourg.

2018: Na ameri─Źkoj zapadnoj obali raste upotreba juana (kineske valute). Rusija i Europa potpisuju sporazum o paritetu Eura i rublje.Rusija dobija pravo nadzora od EU nad zbivanjima u Balti─Źkim dr┼żavama. Vojni sukob na sjeveru Ju┼żne Amerike uvla─Źi u rat cijeli srednju Ameriku. O Meksiku se vi┼íe ne mo┼że govoriti kao o cjelovitoj dr┼żavi. Quebec lansira inicijativu ‘Sjeverna Amerika 2020′ s ‘ciljem redefiniranja geopoliti─Źke slike kontinenta. Alijansa za europsku naciju’ dobija na izborima 40% mjesta u europskom parlamentu. EU otvara veleposlanstva u nekoliko ameri─Źkih dr┼żava. Gra─Ĺani Europe za koje se sumnja da sudjeluju u dovo─Ĺenju ilegalnih useljenika li┼íavaju se dru┼ítvenih beneficija i gra─Ĺanskih prava. Indija otpo─Źinje preventivni napad na pakistanske nuklearne instalacije. Kina se dr┼żi po strani a i SAD su indiferentne. U Africi se poja─Źavaju sukobi kineskih i europskih trupa. Prosje─Źna ameri─Źka pla─ça izjedna─Źuje se s onom kineskom. Uspje┼íno proveden referendum o pripajanju dijela Belgije Francuskoj (u kojem se govori francuski). U Bruxellesu dolazi do brutalne intervencije europskih trupa kako bi se pacificiralo flamanske nacionaliste i oslobodilo europski parlament.

2019: Ekonomska kriza i geopoliti─Źke napetosti dovele su do bankrota polovicu svjetskih zra─Źnih prijevoznika a putni─Źki promet spustio se na razinu iz 1970. Sveu─Źili┼íne razmjene ┼íirom svijeta u strmoglavom su padu i ograni─Źene su na pojedina─Źne geopoliti─Źke blokove. Stranka ‘Alijansa za europsku naciju’ objavljuje da ─çe ako dobije izbore uzdu┼ż svih granica Europe instalirati nadzornu barijeru i dozvoliti pucanje kako bi se odbilo ilegalne useljenike. Sva ameri─Źka privatna sveu─Źili┼íta prelaze u dr┼żavne ruke kako bi se sprije─Źio njihov bankrot. Ameri─Źka armija prijeti dr┼żavnim udarom ako se i naredni predsjednik poka┼że nesposobnim teritorijalno ujediniti SAD u jedinstvenu dr┼żavu kakva je bila nekad. Europski demokratski front dobija 30% mjesta u Europskom parlamentu ali tra┼żi latinskoameri─Źke i afri─Źke promatra─Źe kako bi se o─Źuvala legalnost izbora. Novi kineski predsjednik u ime Azijske unije tra┼żi od Rusije da dopusti gra─Ĺanima Azijske unije ┼żivjeti u Sibiru. U svjetlu ove prijetnje Putin stavlja izvan snage Ustav ruske federacije i uvodi izvanredno stanje. Vojni bud┼żeti u svijetu u op─çem su porastu. Ameri─Źka mornarica patrolira ispred obala Brazila i Argentine kako bi prisilila njihove vlade da potpi┼íu sporazum o slobodnoj trgovinskoj razmjeni s SAD. Prosje─Źni ┼żivotni vijek u SAD pada u odnosu na 2009 za pet godina.

2020: Na takvoj podlozi ulazi se u novo desetlje─çe…

┬áU obliku trendova, svi doga─Ĺaji iznijeti u gornjem tekstu danas su posve o─Źiti iako ne svi u istoj mjeri. Posve je sigurno da ─çe se povijest narednih deset godina dogoditi nekim drugim slijedom no jasno je da i ovakve kakve jesu, ove ‘kronike budu─çnosti’ mogu poslu┼żiti za diskusije o strate┼íkim potezima svake pojedina─Źne dr┼żave i njezine politi─Źke elite. Tvrditi da se na osnovu ovakvih proizvoljnih scenarija ni o ─Źemu ne mo┼że raspravljati niti planirati potpuno je proma┼íena jer se jedino simulacijama mo┼że na─çi ili barem naslutiti odgovore na┬á preva┼żna pitanja svake nacionalne budu─çnosti. U Europi postoji nekoliko institucija koje se bave strate┼íkim analizama a o SAD da se i ne govori a sve one imaju samo jednu ulogu: pomo─çi dr┼żavama definirati budu─çnost ali vrlo ─Źesto i upravljati njome; jednako vrijedi i za pojedince. U gornjem tekstu nalazi se mno┼ítvo detalja koji su beskrajno va┼żni i za pojedince i za europske dr┼żave. Ne razmi┼íljati o njima, dr┼żati da se u vlastitoj ili individualnoj sudbini ionako ni┼íta ne mo┼że izmijeniti nije prirodno. Kako bismo pokazali o ─Źemu se ovdje radi i kako gornji scenario narednog desetlje─ça postavlja zagonetke na koje treba tra┼żiti odgovor, ne samo svatko za sebe ve─ç mnogo vi┼íe svi mi zajedno i to prije nego bude prekasno, pozabavit ─çemo se time u tre─çem nastavku.