Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GRAĐANI VELIKE KLADUŠE: Migranti su nas već sad preplavili, pljačkaju kuće, prose po ulicama… više ne puštamo djecu u susjedstvo, postali smo taoci

GRAĐANI VELIKE KLADUŠE: Migranti su nas već sad preplavili, pljačkaju kuće, prose po ulicama… više ne puštamo djecu u susjedstvo, postali smo taoci

imigranti-kladusaBosna nije Mađarska koja je podignula 160 kilometara dugu ogradu na svojim granicama i koja ne doživljava više ovakav kaos u svojim gradovima

Čeka se odluka hoće li Kladuša postati migrantski centar u kojem bi bilo smješteno čak 5 tisuća migranata. Inače, na području samog grada živi oko 15-ak tisuća stanovnika.

Velika Kladuša ne želi biti migrantski centar i mjesto na kojem će svi migranti iz ovog kantona biti smješteni.

Bude li takva odluka donijeta, u Veliku Kladušu doći će, pretpostavlja se, 5 tisuća migranata, odnosno trećina trenutnog broja stanovnika gradskog područja!

Službeni stav kladuške vlasti gotovo uvlas istovjetan je stavu građana. Svi s nestrpljenjem pa i nelagodom očekuju odluku Vlade Federacije.

Tri moguće lokacije spominju se kao mogući budući migrantski centri – hale Agrokomerca u Vidovskoj, nekih 15-km od grada, zatim dispanzer blizu industrijske zone u relativno gusto naseljenom području, te bivša baza SFOR-a, također u samoj industrijskoj zoni.

Na području grada Kladuše oko 15-ak tisuća stanovnika, migranata bi moglo doći 5 tisuća

U prijevodu to znači da bi kako se procjenjuje, barem 5 tisuća migranata bilo smješteno u Velikoj Kladuši čije samo gradsko područje broji oko 15-ak tisuća stanovnika, dok sama općina po zadnjem popisu broji 44 tisuće stanovnika. No, taj broj je sigurno upola manji jer velik broj ovdašnjih ljudi radi u zemljama zapadne Europe i nema ih ovdje. Kladušani kažu – Migranti su nas već sad preplavili, a što će tek biti, piše Radio Mrežnica.

Do prije nekoliko mjeseci ovdašnji su građani, oni će za sebe reći “Krajišnici”, pozitivno i otvorenih ruku i srca dočekivali migrante. U većini priča tada se moglo čuti kako im je žao napaćenog naroda, a mnogi od njih pomagali su im u odjeći, hrani, pa i novcu. No, situacija u Velikoj Kladuši stubokom se promijenila. Kladušanima je dosta svega i to više ne kriju.

“Više ne idemo u park, ne damo djeci u komšiluk, niti na cestu”

Gledajte, mi smo ih dočekali raširenih ruku, to je istina, ali sad jedva čekamo da odu, kaže gospođa koja se ne želi slikati, no zato spremno objašnjava kako su “oni preplavili grad”. – Mi uopće više ne odlazimo u park, njih sada ima više nego nas, ovo više nije normalno, napominje i dodaje da će biti još “belaja” po Kladuši. “Imovina građana je ugrožena, šta vi mislite, puno naših radi u inozemstvu, kuće su im sada prazne, svatko može provaliti”, kaže drugi Kladušanin.

Kap koja je svima prelila čašu strpljenja je nedavno ubojstvo Marokanca zbog čega su u jednomjesečnom pritvoru završila dvojica Marokanaca. Uboli su ga nožem, oko 23 sata navečer, a događaj je unio novu nelagodu, ali i strah. S kim god u Kladuši danas razgovarate, svi misle isto – Dosta nam je. Neka idu kud god hoće, samo da nisu u Bosni i Kladuši, mi smo sad njihovi taoci.

Situacija polako vrije, a migranti sve više postaju agresivni. Stoje na ulazima trgovina, “žicaju” da im se nešto kupi, traže novac, a kad to ne dobiju, ljute se, pripovijedaju Kladušani. -Pitamo se jesmo li mi sigurni, kaže nam gospođa koja više svoju djecu ne pušta ni da se igraju u “komšiluku” ili na cesti jer ju je strah.

“Bit će belaja”

Ono što doznajemo jest da policija ima već nekolicinu migranata registriranih kao narkomane te kriminalce. Neki od tih ulaze u ljekarne, žele kupiti medikamente koji im zamjenjuju opijate, a sve ovo dodatno komplicira situaciju načetu već spomenutim ubojstvom, ali i još uvijek neriješenim slučajem silovanja među samim migrantima.

Svake večeri u Kladušu autobusom dolazi barem 30-ak migranata, uglavnom iz Sarajeva. A u tom gradu Kladušani vide i glavni problem za svoj grad i kraj jer smatraju da im Sarajevo “šalje migrante”, upiru prstom u Vladu Federacije, a iz svega izvire duboka podijeljenost Bosne i napetost koja raste iz dana u dan. Kladuša vrije, građani su sve više nervozni i napeti, a sve to događa se pred vratima Hrvatske i na samo 60 kilometara od Karlovca. Kladušani kažu – Bit će belaja.

Situacija izmiče kontroli: Migranti preplavili Bihać i Kladušu, pljačkaju kuće, prose po ulicama…

Za tri mjeseca otkriveno je 812 migranata, a od ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 937 osoba, službeni su podaci iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća.

Slike sa bihaćkih i kladuških ulica govore da ih je svakim danom sve više, te da su nadležni u našoj zemlji po svemu sudeći nemoćni da zaustave njihov ilegalni prelazak granice i ulazak u BiH. Pitanje je koliko je njih ustvari ušlo u BiH, a da pripadnici Granične policije nisu evidentirali ulazak.

Brojna se pitanja nameću. Šta radi Ministarstvo sigurnosti BiH? Gdje je novac koji je prije tri godine bio predviđen budžetom kada se BiH spremala za dolazak 5.000 migranata? Šta je sa donacijama vlada evropskih zemalja koje dobija Služba za poslove sa strancima vezano za projekte zbrinjavanja migranata? I da li smo uopšte kao država spremni odgovoriti na ovu humanitarnu krizu i sve veću opasnost po sigurnost?

Cilj migranata je dokopati se neke od zemalja Europske unije, međutim, prijeći hrvatsku granicu nemoguća je misija. Stoga ih je sve više u Krajini, jer ne znaju kako dalje.

Među onima koji bježe od strahota rata, siromaštva i beznađa iz bliskoistočnih zemalja, ima i onih sa kriminalnim namjerama, kažu Bišćani.

Upozoravaju da su problemi sve veći i veći, a da najviše ih stvaraju migranti iz Afganistana i Pakistana. Nedavno su, iako im je bio obezbjeđen smještaj i topli obrok iz Merhameta, iz jedne od džamija ukrali i kutiju sa dobrovoljnim prilozima. Migranti spavaju po bihaćkim parkovima, po ulicama.

Na ovaj problem upozorio je i dopredsjedavajući Skupštine USK Mirvet Beganović. Kaže da su migranti izvršili nekoliko provala u kuće čiji su vlasnici u inozemstvu, demolirali ih, vršili nuždu po namještaju, potom opljačkali. Također, upozorio je da već prose po ulicama što znači da su ostali bez novca.

Upadaju u trgovine i uz viku i dreku traže šta im treba. Upadaju u apoteke i zahtjevaju da im se daju besplatni lijekovi. Po Kladuši hodaju bez kontrole i pitanje je vremena kada će izbiti veći incident. Policija je već intervenirala. Izgleda da smo jedina zemlja na svijetu gdje ilegalni migranti nisu ni pod kakvom kontrolom nego se slobodno kreću i rade što hoće, rekao je Beganović za Index.ba.
 

 
(radio-mreznica.hr,index.ba)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,