Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VIKTOR ORBAN NE ŽELI SVOJU ZEMLJU PREPUSTITI GLOBALISTIMA: Izglasan zakon ‘Stop Soros’ kojim će se kazneno goniti one koji pomažu imigrantima

VIKTOR ORBAN NE ŽELI SVOJU ZEMLJU PREPUSTITI GLOBALISTIMA: Izglasan zakon ‘Stop Soros’ kojim će se kazneno goniti one koji pomažu imigrantima

orban-soros-imigrantiMađarski parlament donio je zakon koji će strpati u zatvor onoga tko pomaže ilegalnim imigrantima u zemlji

“Stop Soros” zakon dobio je ime po američkom milijarderu koji je rođen u Mađarskoj i zagovorniku otvorene granične politike George Sorosu.

Zakon je izglasan u mađarskom parlamentu u srijedu, gdje je desničarska stranka Fidesz Viktor Orbana imala dvotrećinsku većinu.

Prema zakonu, osobe koje pomažu migrantima, informirajući ih o postupku azila ili “pružanju financijske ili imovinske koristi” bit će odgovorne za počinjenje kaznenog djela i dobit će do 12 mjeseci zatvorske kazne.

Nevladine udruge koji rade s migrantima trebaju tražiti licence ili će se suočit sa ozbiljnim ogrnaičenjima njihovog rada.

Zakon je kritiziran od strane organizacije Human Rights Watch, koja ga je nazvao “najnovijim salvom u ratu mađarske vlade sa izbjeglicama i onima koji im pomažu”.

Aktivisti se boji da bi se to moglo koristiti protiv nevladinih aktivista i novinara koji drže na oku mađarske vlasti.

Zakon također daje dozvolu vlasti da uskraćuje zahtjeve za azilom doseljenicima koji dolaze iz neke druge zemlje osim svoje izvorne zemlje.

“Želimo koristiti zakon kako bismo zaustavili Mađarsku da postane zemlja imigranata” – rekao je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter.

Zakon je dobio ime po mađarskom milijarderu i liberalnom financijeru Georgeu Sorosu. Soros je verbalni kritičar Orbanske vlade i na vrhuncu izbjegličke krize, izjavio je kako “EU mora prihvatiti najmanje milijun tražitelja azila godišnje u doglednoj budućnosti. I, da to učini, mora podijeliti teret s ostalim državama.”

Orban je optužio Sorosa da pokušava iskoristiti masovnu migraciju kako bi potkopao stabilnost Europe. “Soros je antagonizirao ne samo nas nego i Englesku, predsjednika Trumpa i Izrael” – rekao je Orban u veljači. “Svugdje gdje on to želi prihvaća se imigracija. To neće tako ići. Nismo sami, zajedno ćemo se boriti … i uspjet ćemo. “

Do sada Orban izgleda kao da pobjeđuje. Sorosova zaklada “Otvoreno društvo” u travnju je završila svoje poslovanje u Mađarskoj, navodeći “sve represivnije političko i pravno okruženje u Mađarskoj”. Mađarska vlada prethodno je nagovijestila da Sorosova nevladina organizacija može biti kažnjena prema novom zakonu.

“Ako se utvrdi da je Soros sudjelovao u takvoj aktivnosti, što znači da je organizirao ilegalnu imigraciju, i zakon će se primjenjivati​na njega” – rekao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs u veljači.

Osim zakona “Stop Soros”, parlament je u srijedu usvojio i ustavni amandman koji navodi da se “strano stanovništvo” ne može smjestiti u Mađarsku, kako navodi prijetnja plana EU za nametanje kvota za preseljenje zemalja članica.

Kada su valovi migranata počeli prelaziti u Mađarsku preko srpske granice, njegova je vlada podigla 160 kilometara dugačku dvostruku zaštitnu ogradu 2015. godine.

Mađarska danas prihvaća dva tražitelja azila dnevno. Kada se njihovi zahtjevi odobre, oni često nestaju prema Austriji i Njemačkoj.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,