Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Acxiom Corporation: Bezlična organizacija koja zna sve o vama

Acxiom Corporation: Bezlična organizacija koja zna sve o vama

Facebook-Beats-BigBrotherOni znaju tko ste. Oni znaju gdje živite. Oni znaju što radite.

U eri društvenih mreža i mobilne komunikacije, živimo u javnosti, a online servisi koje koristimo prikupljaju naše osobne podatke.

Kada mislite o nadzoru državne, obično misle špijunsku abecedu vladinih agencija kao što su FBI, IRS, DEA, NSA, ili TSA, ili cyber-njuškala na Facebook-u ili Google-u, kaže Nataša Singer za The New York Times. No, tu je tvrtka za koju vjerojatno nikada niste čuli i koja “zna nešto dublje o vašem životu”, i vjerojatno zna više o vama nego bilo koji od tih skupina: sa sjedištem u Little Rock, Acxiom Corp. Jeffrey Chester u Centru za digitalnu demokraciju je nazvao Acxiom “Big Brother u Arkansasu”, dok Gizmodov Jamie Condliffe naziva “bezlična organizacija koja zna sve o tebi.” Evo što biste trebali znati o tom poduzeću:

Google i Facebook su najčešća imena koja optužujemo za invaziju privatnosti, nadgledanje internet prometa i stvaranje baze podataka o našim navikama, ali zapravo postoji netko iznad njih. Naime, vaš promet nadgleda tvrtka zvana Acxiom Corporation, multi-milijarderski marketinški div koji trguje osobnim informacijama.

500 milijuna korisnika u bazi
Acxiom Corporation velika je tvrtka smještena u gradu Conway, u saveznoj američkoj državi Arkansas, a u svojem sjedištu posjeduje 23.000 servera koji čak i sad sakupljaju podatke o vama na osnovu vaših internet navika. Za razliku od softverskih divova iz kalifornijske Silicijske doline, ova korporacija se ne spominje u medijima. Acxiom daleko više upire u privatnost korisnika interneta od Google, Facebooka, Apple aplikacija i vladinih organizacija, a ovo se posebno odnosi na stanovnike Amerike, koji su glavni fokus marketinškog špijuniranja.

Svake godine, Acxiom obradi preko pedeset trilijuna transakcija podataka, a stručnjaci pretpostavljaju da se u njihovoj bazi nalaze informacije od otprilike 500 milijuna korisnika diljem svijeta, dok za svakoga posjeduje otprilike 1500 jedinstvenih unosa podataka. Kako Acxiom zarađuje? Vrlo jednostavno, prodaje informacije o internet korisnicima drugim velikim korporacijama, a među njima su banka HSBC, Toyota, Ford, čak i lanac robnih kuća Macy’s. Posao ide odlično, i Acxiom je samo prošle godine zaradio preko milijardu dolara.

Reklamne kampanje skrojene po profilu korisnika

Acxiom je do sada uglavnom prolazio “ispod radara”, ali prošli tjedan, New York Times je objavio temeljitu reportažu u kojoj opisuje poslovanje ove korporacije koja se zapravo bavi marketinškom špijunažom i trgovanjem osobnim podacima.

Ova “Big Brother” tvrtka klasificira sve podatke, tako da njihovi klijenti mogu birati po kategorijama korisnika na osnovu rase, vjeroispovijesti, seksualne orijentacije, prehrane, glazbenog ukusa, sportskih aktivnosti, lokacije, dobi i još raznih drugih detalja koje nazivaju “elementi”. Klijenti Acxioma na osnovu ponuđenih elemenata biraju na koji dio tržišta ciljaju i na osnovu toga rade reklamne kampanje skrojene točno po profilu korisnika. Ako ste se pitali kako Gmail ili Facebook točno nude reklame za proizvode koji baš vas zanimaju, odgovor leži u bazi podataka Acxioma.

Naravno, digitalni marketing se već prilagođava korisnicima, na temelju njihovih prošlih aktivnosti. Dovoljno je sjetiti “cookies”, bitova računalnog koda se stavljaju na preglednike i prate online aktivnosti. Ali Acxiom, kažu analitičari, provodi mnogo više sveobuhvatne tehnike u nastojanju da utječu na odluke potrošača. On se integrira u ono što zna o našem offline-u, online-u, pa čak i mobilnim podacima, stvarajući portrete opsežnog ponašanja u neobične detalje. Njezini rukovoditelji su nazvali ovaj pristup “pogled 360 stupnjeva ” o potrošačima.

Da li druge tvrtke rade to, također?
Da, to je vrlo konkurentan i unosan posao – Acxiom je izvijestio o 77,26 milijuna dolara dobit prošle fiskalne godine, i to je broj 2 tvrtka u poslovanju na ovom polju, nakon Epsilon-a. No, analitičari kažu da Acxiom ima najveću svjetsku bazu podataka o potrošačima. “Postoji puno igrača u digitalnom prostoru koji pokušavaju istu stvar,” Piper Jaffray analitičar Mark Zgutowicz kaže New York Times-u . “Ali Acxiom-ova prednost je da imaju bazu offline informacija koje su prikupljali 40 godina i mogu iskoristiti tu stručnost u digitalnom svijetu.”

 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(nytimes.com,index.hr/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9526"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,