Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Acxiom Corporation: Bezli─Źna organizacija koja zna sve o vama

Acxiom Corporation: Bezli─Źna organizacija koja zna sve o vama

Facebook-Beats-BigBrotherOni znaju tko ste. Oni znaju gdje ┼żivite. Oni znaju ┼íto radite.

U eri dru┼ítvenih mre┼ża i mobilne komunikacije, ┼żivimo u javnosti, a online servisi koje koristimo prikupljaju na┼íe osobne podatke.

Kada mislite o nadzoru dr┼żavne, obi─Źno misle ┼ípijunsku abecedu vladinih agencija kao ┼íto su FBI, IRS, DEA, NSA, ili TSA, ili cyber-nju┼íkala na Facebook-u ili Google-u, ka┼że Nata┼ía Singer za The New York Times. No, tu je tvrtka za koju vjerojatno nikada niste ─Źuli i koja “zna ne┼íto dublje o va┼íem ┼żivotu”, i vjerojatno zna vi┼íe o vama nego bilo koji od tih skupina: sa sjedi┼ítem u Little Rock, Acxiom Corp. Jeffrey Chester u Centru za digitalnu demokraciju je nazvao Acxiom “Big Brother u Arkansasu”, dok Gizmodov Jamie Condliffe naziva “bezli─Źna organizacija koja zna sve o tebi.” Evo ┼íto biste trebali znati o tom poduze─çu:

Google i Facebook su naj─Źe┼í─ça imena koja optu┼żujemo za invaziju privatnosti, nadgledanje internet prometa i stvaranje baze podataka o na┼íim navikama, ali zapravo postoji netko iznad njih. Naime, va┼í promet nadgleda tvrtka zvana Acxiom Corporation, multi-milijarderski marketin┼íki div koji trguje osobnim informacijama.

500 milijuna korisnika u bazi
Acxiom Corporation velika je tvrtka smje┼ítena u gradu Conway, u saveznoj ameri─Źkoj dr┼żavi Arkansas, a u svojem sjedi┼ítu posjeduje 23.000 servera koji ─Źak i sad sakupljaju podatke o vama na osnovu va┼íih internet navika. Za razliku od softverskih divova iz kalifornijske Silicijske doline, ova korporacija se ne spominje u medijima. Acxiom daleko vi┼íe upire u privatnost korisnika interneta od Google, Facebooka, Apple aplikacija i vladinih organizacija, a ovo se posebno odnosi na stanovnike Amerike, koji su glavni fokus marketin┼íkog ┼ípijuniranja.

Svake godine, Acxiom obradi preko pedeset trilijuna transakcija podataka, a stru─Źnjaci pretpostavljaju da se u njihovoj bazi nalaze informacije od otprilike 500 milijuna korisnika diljem svijeta, dok za svakoga posjeduje otprilike 1500 jedinstvenih unosa podataka. Kako Acxiom zara─Ĺuje? Vrlo jednostavno, prodaje informacije o internet korisnicima drugim velikim korporacijama, a me─Ĺu njima su banka HSBC, Toyota, Ford, ─Źak i lanac robnih ku─ça Macy’s. Posao ide odli─Źno, i Acxiom je samo pro┼íle godine zaradio preko milijardu dolara.

Reklamne kampanje skrojene po profilu korisnika


Acxiom je do sada uglavnom prolazio “ispod radara”, ali pro┼íli tjedan, New York Times je objavio temeljitu reporta┼żu u kojoj opisuje poslovanje ove korporacije koja se zapravo bavi marketin┼íkom ┼ípijuna┼żom i trgovanjem osobnim podacima.

Ova “Big Brother” tvrtka klasificira sve podatke, tako da njihovi klijenti mogu birati po kategorijama korisnika na osnovu rase, vjeroispovijesti, seksualne orijentacije, prehrane, glazbenog ukusa, sportskih aktivnosti, lokacije, dobi i jo┼í raznih drugih detalja koje nazivaju “elementi”. Klijenti Acxioma na osnovu ponu─Ĺenih elemenata biraju na koji dio tr┼żi┼íta ciljaju i na osnovu toga rade reklamne kampanje skrojene to─Źno po profilu korisnika. Ako ste se pitali kako Gmail ili Facebook to─Źno nude reklame za proizvode koji ba┼í vas zanimaju, odgovor le┼żi u bazi podataka Acxioma.

Naravno, digitalni marketing se ve─ç prilago─Ĺava korisnicima, na temelju njihovih pro┼ílih aktivnosti. Dovoljno je sjetiti “cookies”, bitova ra─Źunalnog koda se stavljaju na preglednike i prate online aktivnosti. Ali Acxiom, ka┼żu analiti─Źari, provodi mnogo vi┼íe sveobuhvatne tehnike u nastojanju da utje─Źu na odluke potro┼ía─Źa. On se integrira u ono ┼íto zna o na┼íem offline-u, online-u, pa ─Źak i mobilnim podacima, stvaraju─çi portrete opse┼żnog pona┼íanja u neobi─Źne detalje. Njezini rukovoditelji su nazvali ovaj pristup “pogled 360 stupnjeva ” o potro┼ía─Źima.

Da li druge tvrtke rade to, tako─Ĺer?
Da, to je vrlo konkurentan i unosan posao – Acxiom je izvijestio o 77,26 milijuna dolara dobit pro┼íle fiskalne godine, i to je broj 2 tvrtka u poslovanju na ovom polju, nakon Epsilon-a. No, analiti─Źari ka┼żu da Acxiom ima najve─çu svjetsku bazu podataka o potro┼ía─Źima. “Postoji puno igra─Źa u digitalnom prostoru koji poku┼íavaju istu stvar,” Piper Jaffray analiti─Źar Mark Zgutowicz ka┼że New York Times-u . “Ali Acxiom-ova prednost je da imaju bazu offline informacija koje su prikupljali 40 godina i mogu iskoristiti tu stru─Źnost u digitalnom svijetu.”

 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
 
(nytimes.com,index.hr/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9526"] PRETHODNI ─îLANAK [/button_icon]

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,