Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » Kanada ožičava svoje aerodrome kako bi snimali razgovore putnika

Kanada ožičava svoje aerodrome kako bi snimali razgovore putnika

aerodrom KanadaOttawa, Kanada – Dijelovi Ottawa zračne luke su sada ožičeni s mikrofonima koji mogu prisluškivati ​​putničke razgovore. Sofisticirane kamere i mikrofoni će staviti putnike u zračnoj luci u Ottawi pod veće povećalo nego ikada prije.

Servisna agencija kanadske granice (CBSA) završava posao nadogradnje od 500.000 dolara starih video kamera koje se koriste za praćenje svojih novih “carinskih kontroliranih područja”, uključujući primarni inspekcijski prostor za dolazak međunarodnih putnika.

Kao dio tog posla, agencija je isto tako uvela audio-opremu za praćenje.

“Važno je imati na umu da iako je instalirana audio tehnologija, do sada nije zabilježen niti jedan zvuk ovom trenutku.” navodi CBSA glasnogovornik Chris Kealey u pisanoj izjavi.

Ali kad se to dogodi, tehnologija “će snimati razgovore”, istaknula je agencija u posebnom priopćenju u odgovoru na pitanja.

U međuvremenu, čak 88 novih HD video kamera trebaju biti spremne ovog ljeta.

Nakon što se oprema na aerodromu aktivira, znakovi će biti objavljeni prolaznicima i putnicima “obavijest o privatnosti” koja će biti objavljena na web stranici CBSA i na zasebnoj liniji pomoći objašnjavajući kako će se snimke koristiti, pohranjivati, objaviti i zadržavati.

Već je, međutim, sindikat kojeg zastupa oko 45 CBSA zaposlenika na Ottawa zračnoj luci je zabrinut po pitanju osobnih razgovora na radnom mjestu i napomene se mogu snimiti te postati dio službene evidencije o zaposleniku, izjavio je Jean-Pierre Fortin, nacionalni predsjednik Carinske i useljeničke unije. On je nadodao da je sindikat  saznao za audio-snimanje tek ovaj tjedan, nakon što su novine Citizen počele istraživati.

CBSA navodi priopćenju da audio-video nadzor i snimanje postoji već u drugim neidentificiranim CBSA mjestima u zračnim lukama i graničnim prijelazima ulaska, kao dio napora za poboljšanje “integriteta granica, sigurnosti infrastrukture i imovine, zdravlja i sigurnosti.”

Oprema za snimanje također može biti povezana sa federalnom inicijativom kako bi pomogli CBSA-u u borbi protiv organiziranog kriminala, zavjere unutarnjeg krijumčarenja na velikim kanadskim zračnim lukama.

2008 RCMP navodi u izvješću da su najmanje 58 zločinačkih skupina aktivne na glavnim zračnim lukama, obično su to korumpirani zaposlenici u zračnoj luci ili se stavljaju kriminalni pomagače u zračnoj luci na radna mjesta preko kojih ide kretanje narkotika i drugih krijumčarenja na i iz zrakoplova.

Carinski zakon izmijenjen je i dopunjen u 2009. kako bi se omogućilo stvaranje “carinskih područja pod kontrolom” u zračnim lukama, počevši s onima u Torontu, Montrealu i Vancouveru, i nakon toga u Ottawi i drugim kanadskim međunarodnim aerodromima.

Ključni aspekt promjene su predložene odredbe davanje proširenih ovlasti časnicim granične službe, za pregledavanje i pretraživanje radnika ​​i putnika zračne luke, domaćih i međunarodnih, unutar određenog područja.

Kontrolirano područje u Macdonald-Cartier International obuhvaća područje oko zrakoplova kroz koji su putnici došli ili su na odlasku iz Kanade, područje primarne inspekcije  gdje se svi putnici moraju prijaviti kod službenika granične službe, područje sekundarnog pregleda gdje službenici granične službe obavljaju daljnje preglede putnika i robe, kao i posebno područje zadržavanja i odlaska  u zračnoj luci.

No, “nismo dobili procjenu utjecaja na privatnost u vezi audio-video nadzora u zračnoj luci Ottawa”, rekla je glasnogovornica Valerie Lawton. “Ako je CBSA uvela audio-video nadzor, naš ured očekuje ​​punu procjenu utjecaja na privatnost koju bi trebali pregledati i napraviti (neobvezujuće) kako bi zaštitili privatnost.”

Službenci sa Ottawa International Aerodroma nisu imali komentar na CBSA instalaciju, kazavši kako su to dvije organizacije koje su odvojene i posebne.
 
izvor: ottawacitizen.com
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=9482"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , ,