Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Facebook prati svaki vaš pokret na Webu! Evo kako ga zaustaviti.

Facebook prati svaki vaš pokret na Webu! Evo kako ga zaustaviti.

facebook ciaCIA visoki dužnosnici su nedavno izjavili kako se financiranje programa za globalno nadgledanje, u većoj mjeri ukinulo. Posebno su zahvalni Facebooku, što im sa može te podatke dati puno jeftinije i preciznije.

Tijekom vikenda, napisan je članak na Scripting.com koji objašnjava kako Facebook prati gdje se nalazite na webu nakon prijave, bez vašeg pristanka. Iskopali smo malo dublje , i otkrili da Facebook još uvijek može pratiti gdje se nalazite , čak i ako se odjavite. (logout, logoff). Facebook, je sa svoje strane demantirao te tvrdnje. Bez obzira kome vi vjerujete, evo kako bi zaštitili sebe, i držati vaše navike pretraživanja samo za sebe.

Cijeli problem je digao puno rasprave u privatnim krugovima u zadnje vrijeme. Evo o čemu se diže puno buke, i što možete učiniti kako bi zaštitili svoju privatnost, ako ste zabrinuti.

Facebook Is Tracking Your Every Move on the Web; Here's How to Stop It

Pitanje ili Problem: Facebook je socijalna aplikacija koja vas stalno gleda

Već neko vrijeme, Facebook korisničko praćenje nije ograničeno samo na vrijeme koje provedete na web stranici: bilo koja treća strana web stranica ili servis koji je spojen na Facebook ili da koristi Like gumb šalje  informacije o vama, bez Vašeg izričitog dopuštenja.

Međutim, primjećeno je nešto uglavnom ono što su previdjeli u prošlotjednim Facebook promjena: Facebook-ov novi Otvoreni Graf socijalne web aplikacije šalje sve informacije Facebook-u i možeš ga postavljati na svoj profil ili podijeliti sa svojim prijateljima željeli vi to ili ne.

U osnovi, pomoću ove aplikacije, samo čitajući članak, slušajući pjesmu ili gledajući video, vi šaljete podatke na Facebook koji se zatim mogu automatski dijeliti sa svojim prijateljima ili dodati na vaš profil, i Facebook ne pita za dozvolu da to učini.

[notification type="alert"] Facebook još uvijek može pratiti gdje se nalazite , čak i ako se odjavite. [/notification]

Rješenje je jednostavno – ODJAVITE SE SA FACEBOOKA, kada ga ne koristite, i izbjegavajte klikanje Like gumba i  ostale usluge vezane na svoj Facebook račun, a koje se nalaze na Web-u, i time vi pozivate Facebook kolačiće da isteknu, to trenutno nije slučaj ako ostanete logirani.

Facebook Is Tracking Your Every Move on the Web; Here's How to Stop It

Kopamo dublje: Odjava nije dovoljna

Još smo otkrili da odjava sa Facebook-a, kako se sugerira, može deautorizirati vaš preglednik (Firefox, Opera, IE) sa Facebook-a i svoje web aplikacije, ali to ne zaustavlja Facebook-ove kolačiće (cookies) da šalju podatke na Facebook o tome gdje ste i šta “radite” na Internetu.

Članak na AppSpot.com , otkriva da je Facebook kolačići za praćenje, koji nikada ne isteću, oni se samo promijene umjesto da brišu kad se korisnik odjavi. To znači da kolačići za  praćenje još uvijek imaju vaš broj računa ugrađen u njih i još uvijek znaju koji ste korisnik nakon što ste se odjavili sa Facebook računa.

To također znači da kada posjetite neku drugu lokaciju koja ima Facebook-omogućeni socijalni program, od Like gumba do Otvorenih aplikacija grafikona, čak i ako ste se odjavili kao korisnik, Facebook još uvijek zna da ste tu, a “vi”, tu mislimo na vaš račun, a ne Facebook anonimnog korisnika.

Ističemo, da je jedini način da se stvarno zaustavi Facebook od praćenja svaki stranice koju posjetite i društveni program koji koristite je da se odjavite i po kratkom postupku obrišete sve Facebook kolačiće iz svog sustava.

Facebook Is Tracking Your Every Move on the Web; Here's How to Stop It

Zašto biste trebali brinuti

Ako ste tip osobe koji zapravo ne koristi Facebook za sve što ne bi normalno uzeo u obzir kao javno, trebali biste primiti na znanje: sve što činite na webu-u je fer igra. Ako je ono što govore istina, Facebook uzima posjetu web stranice ili usluge koja je spojena na Facebook sličnu stvar kao emitiranje informacija vašim prijateljima, u najgorem slučaju.

Facebook kaže da to ima veze s praćenje pokreta , a da oni nemaju želju za prikupljanjem informacija o tome gdje ste na webu i što radite. Oni žele biti sigurni da ćete se bez problema moći prijaviti u bilo koje vrijeme na Facebook i stranice i usluge koje se povezuju s njim i dijeliti ono što radite.

U stvari, veliki broj Facebook inženjera su objavili komentare na web-u i analiza ističe baš to. Tu je i odlična rasprava u Hacker Vijestima o tom pitanju, kao dobro.

Što možete učiniti po tom pitanju?

Bilo da Facebook prati vaše surfanje ili ne, čak i kada ste odjavljeni, ako ne želite da treća strana neka web stranica šalje podatake na Facebook, imate nekoliko opcija.
 
*stisnite “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
Možete očistiti svoj sustav tako da ga očistite od svih Facebook.com kolačića svaki put kada koristite Facebook, ali veći broj programera su već pojačale preglednike uz pomoć nastavaka koji blokiraju Facebook usluge i slanje podataka od treće strane prema Facebook-u. Ovdje su neke: …..
 
 
(lifehacker.com/uredio i preveo:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=8924"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,